RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11 – 16 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 11 aprilie

SFS lansează un nou serviciu pentru cei cu semnătură electronică: „Fișa imobilului”

Serviciul Fiscal de Stat a lansat un nou serviciu, „Fișa imobilului”, care reprezintă un instrument de informare cu privire la bunurile imobile şi valoarea calculată a impozitului pentru fiecare bun imobil în parte, precum și informația aferentă impozitului pe avere. Serviciul este accesibil persoanelor deținătoare de semnătură electronică/mobilă și poate fi accesat pe portalul www.sfs.md, rubrica Servicii, compartimentul Persoane fizice. Lista prestatorilor de servicii de certificare acreditați în domeniu de la care poate fi obținută semnătura electronică poate fi accesată pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat.

Micii fermieri vor primi semințe, iar mini fermele nutrețuri pentru hrana animalelor

Micii fermieri din țară vor primi semințe de porumb, floarea soarelui și soia, iar mini fermele familiale autorizate și  gospodăriile casnice vulnerabile din zonele rurale vor primi ajutor sub formă de nutrețuri concentrate pentru hrana animalelor. Sprijinul va fi oferit în cadrul unui proiect de asistență de urgență desfășurat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) la solicitarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Proiectul vine cu o investiție inițială de 500 de  mii de dolari. „Sectorul agricol din țară se confruntă acum cu multiple provocări generate de consecințele războiului din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte  și de condițiile meteorologice nefavorabile, peste 70% dintre micii fermieri fiind vulnerabili la aceste șocuri. Deși Guvernul a mobilizat sprijin intern și extern, nu are capacitatea de a sprijini toți fermierii în obținerea unor prețuri mai avantajoase de procurare  a  îngrășămintelor, semințelor și combustibilului necesar pentru campania de primăvară” a subliniat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, citat într-un comunicat de presă emis de FAO Moldova.

● MARȚI, 12 aprilie

Companiile de asigurări au achitat în 2021 despăgubiri de peste 662 de milioane de lei

Companiile de asigurări au achitat, pe parcursul anului trecut, despăgubiri și indemnizații de asigurare în sumă totală de 662,1 milioane de lei. Suma este în creștere cu 11%  față de anul 2020. Datele sunt generalizate în baza informațiilor prezentate de cele zece societăți de asigurări care activau la data de 31 decembrie 202.

Potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare, aproape 95% din despăgubiri au revenit asigurărilor generale, iar puțin peste 5% –  asigurărilor de viață. Cel mai mare volum de daune a fost achitat pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA) –  aproximativ 267,1 milioane de lei (+37,9%). Acestea sunt urmate de asigurările CASCO – 227,5 milioane de lei (+25,6%), Carte Verde – 58,8 milioane de lei (-21,1%), asigurări de sănătate – 34,7 milioane de lei (+30,8%) și asigurări agricole – 16,5 milioane de lei (-37,5%).

Ungaria oferă Moldovei suplimentar 1000 de autorizații pentru tranzitul cu transport EURO III

„Totodată, în urma unor discuții purtate de către Ambasada Republicii Moldova în Ungaria cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei în ceea ce privește semnarea unui Acord de liberalizare a transportului de mărfuri cu Republica Moldova, autoritățile ungare au exprimat întreaga deschidere, la nivel politic, pentru acordarea sprijinului solicitat de Republica Moldova atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE”, se mai arată în comunicatul de presă.

Președintele Moldovagaz anunță prețul de achiziție al gazelor naturale în aprilie

Prețul de achiziție al gazelor naturale în aprilie se va ridica la 1 193 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său Telegram. Potrivit formulei de calcul agreate, în trimestrul întâi și patru al fiecărui an 70% din prețul de achiziție a gazelor depinde de costul mărfurilor din coșul de petrol și 30% – de prețul pieței la gaz. În trimestrul doi și trei, din aprilie până în septembrie, prețul gazului este alcătuit 70% din prețul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă și 30% – din prețul coșului de petrol.

Nivelul rezervelor valutare este destul de confortabil, guvernatorul BNM

Nivelul rezervelor valutare constituie în prezent 4,8 luni de import și acesta este un nivel destul de confortabil. O spune guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Potrivit lui, se consideră că nivelul optim este trei luni de importuri și, respectiv, acum există rezerve valutare mai mari decât acel nivel.

Cât despre intervențiile pe piața valutară locală la care a recurs BNM, Octavian Armașu spune că acestea sunt dictate de condițiile de pe piață. BNM intervine atunci când există un dezechilibru major între cerere și ofertă pe piața valutară, iar echilibrarea se face pentru a preveni șocuri suplimentare care ar veni de la o modificare bruscă a cursului de schimb. Astfel, Banca Națională lasă cursul de schimb să se ajusteze lent, treptat, fără șocuri.

MIERCURI, 13 aprilie

Creditarea populației a atestat o creștere foarte rapidă, guvernatorul BNM

În anii precedenți, dar și mai recent, creditarea populației a atestat o creștere foarte rapidă. S-a majorat și creditarea de consum, precum și creditarea ipotecară pentru procurarea imobililor. Despre aceasta spune guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care precizează că în aceste condiții se conturează riscuri de supra îndatorare a populației. Ba mai mult, acest lucru este confirmat și de petițiile și plângerile cetățenilor.

Octavian Armașu a menționat că Banca Națională a întreprins măsuri ca să susțină economia în perioada pandemiei, când cererea agregată era foarte mică și când consumul populației a scăzut dramatic. Atunci BNM a venit cu relaxarea politicilor monetare. „Noi am redus rata de baza la un minim istoric. Am diminuat rezervele obligatorii astfel punând la dispoziția băncilor lichidități suplimentare ca acestea să poată să susțină prin credite economia reală, dar și Guvernul prin procurare de valori mobiliare de stat, astfel finanțând cheltuielile bugetare. Și asta a funcționat”, explică guvernatorul.

Suma totală acordată în cadrul programului FMI va crește până la 815 mln dolari

Fondul Monetar Internațional a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova privind solicitarea de majorare a accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, reiterează un comunicat de presă citat de IPN. După majorare, suma totală acordată în cadrul programului va constitui 815 milioane de dolari SUA. Autoritățile Republicii Moldova  au solicitat majorarea finanțării cu 267 de milioane de dolari SUA a pentru a face față impactului războiului din Ucraina și majorării prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare pe piețele internaționale. În perioada 4-11 aprilie, echipa de experți a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ruben Atoyan, a purtat discuții cu autoritățile Republicii Moldova referitor la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. La încheierea misiunii, Ruben Atoyan a declarat că experții FMI vor recomanda majorarea suportului financiar acordat Republicii Moldova cu 194,6 milioane de DST (circa 267 milioane de dolari SUA), astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui 594,3 milioane de DST (circa 815 milioane de dolari SUA).

Program de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice

Întreprinderile micro, mici și mijlocii, precum și persoanele fizice care intenționează să înființeze o afacere vor putea beneficia de granturi pentru startup-uri tehnologice. Este vorba despre finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în limita de 80%, dar nu mai mult de 500 de mii de lei. Guvernul a aprobat Programul de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice. Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a declarat că programul va funcționa în baza a trei componente de finanțare tematică. Prima este inovarea digitală și se referă la idei și metode inovatoare care conduc la dezvoltarea de produse, servicii sau modele de operare digitale sau electronice. A doua componentă ține de tehnologia verde, și anume  progrese în domeniul cercetării și dezvoltării care conduc la noi produse și servicii tehnologice menite să înlocuiască materialele, mașinile, procesele și sistemele care generează rezultate negative pentru mediu. A treia componentă se referă la producția sustenabilă – dezvoltarea de procese, practici și aplicații inovatoare care să transforme modelele existente de producție industrială pentru a promova circularitatea resurselor.

● JOI, 14 aprilie

Cazul „Silovîe Mașinî”. Experți: companiile din off-shore au interdicție de a semna contracte cu statul

Cazul companiei din Rusia „Silovîe Mașinî” lovește puternic în imaginea Republicii Moldova, întrucât această companie se află în lista sancțiunilor occidentale încă din 2008. Experții spun că ar trebui să se facă lumină asupra acestui caz, întrucât este evident că factori de decizie din Guvern au creat condițiile necesare pentru ca această companie să câștige licitația. Mai mult, potrivit specialiștilor, Parlamentul a aprobat legea privind deoffshorizarea, lege care interzice ca firmele dubioase, înregistrate în zone off-shore, să facă afaceri cu statul.

Consorțiul internațional condus 
de compania „Horus Energy”, din care face parte și compania rusă „Silovîe Mașinî”, anunța la 8 aprilie că a semnat contractul pentru modernizarea și reparația blocurilor termoenergetice ale întreprinderii „Termoelectrica”. Despre aceasta a anunțat consorțiul printr-un comunicat de presă. Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că după evenimentele din Ucraina, Guvernul a stopat orice legături cu compania din Rusia. Experții în domeniul energetic spun că o reziliere unilaterală a contractului în lipsa unor probe juridice, ar putea duce la penalizarea Republicii Moldova.

Parlamentul a ratificat Acordul 
de împrumut cu BERD pentru reabilitarea CET-Nord

Deputații au votat, în două lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD  pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (CET-Nord) – Faza II”. Valoarea împrumutului este de 15 milioane de euro, dintre care 9,5 milioane de euro – pentru realizarea componentei investiționale, iar 5,5 milioane de euro – pentru refinanțarea datoriei istorice. Perioada de acțiune a acordului este de 15 ani și include și perioada de grație de trei ani. Proiectul prevede furnizarea și instalarea punctelor termice individuale; implementarea sistemului de distribuție pe orizontală a agentului termic și apei calde din interiorul blocurilor locative; construcția unui rezervor de acumulare a energiei termice și modernizarea instalațiilor de tratare. Proiectul are prevăzută o perioadă de realizare de trei ani.

Despăgubirile pentru prejudiciul cauzat prin pescuit ilicit au crescut 
de până la trei ori

Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicirea resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole a fost majorat de până la trei ori. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament. În document au fost incluse 52 de specii de pește și valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1500 și 15 000 de lei.

Energocom va procura energie electrică în urma unei licitații până la 22 aprilie, CSE


În perioada 1 mai-30 iunie, volumele de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem vor fi procurate de la „Energocom”. Întreprinderea va procura necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie. Câștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.

În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare, în termen de două zile lucrătoare, furnizorii serviciului vor prezenta către ANRE cererile privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali și a tarifelor de distribuție a energiei electrice. În termen de cinci zile lucrătoare, ANRE va ajusta și publica tarifele de distribuție a energiei electrice și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali.

●VINERI, 15 aprilie

Proiectul „Discover Moldova’s Finest” susține producătorii locali

Producătorii locali vor avea posibilitatea să-și promoveze produsele prin a le prezenta corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova în cadrul unor evenimente tematice. Proiectul diplomației economice „Discover Moldova’s Finest”, lansat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, se încadrează în agenda 4D (Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație economică) a politicii externe promovate pentru anul 2022, se arată într-un comunicat de presă, citat de IPN.

 „În condițiile situației curente, în care impactul războiului a lăsat o amprentă dramatică asupra importurilor și exporturilor noastre, diplomația economică a devenit o prioritate vitală pentru țara noastră. Ne propunem să contribuim la dezvoltarea economiei țării și identificarea a noi destinații pentru exportul produselor din Republica Moldova”, a declarat  viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene.

● SÂMBĂTĂ, 16 aprilie

Companii lansate de migranți vor primi finanțare de la stat până la 250 de mii de lei

Primele 41 de companii lansate de migranți sau rudele acestora de gradul I vor primi finanțare de la stat de până la 250 de mii de lei pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiționale depuse de reprezentanții diasporei au fost aprobate de Comitetul de supraveghere al Programului „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), informează IPN.

Suma totală a granturilor este de circa 10 milioane de lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui  circa  24 de milioane lei. Conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri și 40 de femei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Asociația „MĂR”: Aplicarea 6% TVA pentru HoReCa se prelungește până pe 24 aprilie

Aplicarea TVA la cota redusă de 6% pentru sectorul HoReCa se prelungește până pe data de 24 aprilie. Precizările sunt făcute de către Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova ,,MĂR”, care a obținut confirmarea în acest sens a Ministerului Finanțelor. Starea de urgență în sănătate publică declarată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică este anulată din 16 aprilie, dar rămâne în vigoare stare de urgență anunțată de Parlament în data de 24 februarie, pe o perioadă de 60 de zile, adică până pe 24 aprilie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE