RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-15 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 11 octombrie ]
[ În câteva zile expiră termenul de achitare a impozitului pe bunuri imobiliare ]
La 15 octombrie expiră cel de-al doilea termen de achitare a impozitului funciar şi pe bunurile imobiliare. Stela Guţu, şefa secţiei metodologia administrării impozitelor şi taxelor locale a IFPS, a menţionat că din anul acesta calcularea şi plata impozitului pe bunurile imobiliare de la valoarea de piaţă a acestora se aplică şi pentru garaje, terenurile din întovărăşirile pomicole şi construcţiile amplasate pe acestea, precum şi pentru bunurile cu destinaţie comercială şi industrială.Pentru bunurile cu destinaţie comercială şi industrială, indiferent de amplasarea lor, cota de impozitare constituie 0,1% (cotă fixă) din valoarea de piaţă a acestora, estimată de organul cadastral.
Pentru celelalte bunuri imobiliare care se impozitează de la valoarea de piaţă, adică pentru bunurile locative din municipii şi oraşe, pentru garaje, terenurile din întovărăşirile pomicole şi construcţiile amplasate pe ele, cota minimă stabilită în legislaţie constituie 0,02%, iar cota maximă 0,25% din valoarea de piaţă a bunurilor respective. Fiecare autoritate publică locală stabileşte această cotă individual. În municipiul Chişinău pentru locuinţele a căror suprafaţă este de până la 100 de metri pătraţi cota de impozitare constituie 0,03%, pentru cele cu suprafaţa între 100 şi 200 m.p. – 0,09%, iar pentru cele cu suprafaţa mai mare de 200 m.p. – 0,15% din valoarea de piaţă a acestora. La impozitarea garajelor şi terenurilor din întovărăşirile pomicole şi construcţiile amplasate pe ele se aplică cota 0,03%. .
[● MARŢI, 12 octombrie]
[Moldova, membru cu drepturi depline OCDE ]
Republica Moldova a obţinut statutul de membru cu drepturi depline în cadrul Iniţiativei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru Europa de Est şi Caucazul de Sud în materie de Investiţii, Competitivitate şi Dezvoltare a Sectorului Privat.Prin intermediul acestei Iniţiative Republica Moldova va avea posibilitatea să sporească investiţiile, competitivitătea şi dezvoltarea sectorului privat prin suportul OCDE în elaborarea şi implementarea politicilor de îmbunătăţire a climatului de afaceri, se menţionează într-un comunicat depresă al Ministerului Economiei.Totodată, Republica Moldova va beneficia de sprijinul statelor şi arealului de discuţii pentru identificarea propriilor politici şi reforme de dezvoltare, dar şi de susţinerea guvernelor statelor participante în elaborarea politicilor de suport a mediului de afaceri autohton şi atragere a investiţiilor străine.Participarea Republicii Moldova în cadrul Iniţiativei OCDE pentru Europa de Est şi Caucazul de Sud va intensifica procesul de integrare europeană şi va spori credibilitatea partenerilor europeni, mai notează Ministerul Economiei.
[Acţiuni de fortificare a mecanismului de protecţie a mărcilor comerciale ]
Ministerul Economiei urmează, până pe 20 octombrie, să identifice toate situaţiile conflictuale existente în lista cu cele peste 3 mii de mărci comerciale cu denumiri geografice sau de origine controlată înregistrate în UE. Specialiştii trebuie să verifice dacă există mărci cu aceleaşi denumiri geografice sau de origine controlată, dacă există denumiri asemănătoare sau alte coincidenţe, a precizat viceministrul economiei, Octavian Calmîc. Lista respectivă este publicată pe site-ul AGEPI.Viceministrul a reamintit că asigurarea unui mecanism eficient de protejare a proprietăţii intelectuale, în special a mărcilor comerciale cu denumiri geografice şi de origine, este o condiţie pentru începerea negocierilor cu UE privind Acordul de liber schimb. Ministerul Economiei, în ultima jumătate de an, a atras atenţia producătorilor care au mărci comerciale cu denumiri geografice sau de origine controlată să le înregistreze la AGEPI, pentru a evita probleme la exportul producţiei pe piaţa ţărilor UE.
[ Tradiţie şi inedit la Shopping MallDova ]
Shopping MallDova invită chişinăuenii, dar şi oaspeţii capitalei, la un târg al producătorilor de vinuri din ţară, care se desfăşoară în centrul comercial. Agrovin Bulboaca, Basavin&Co, Mileştii Mici, Dionysos Mereni propun vizitatorilor o mică incursiune în lumea magică a licorii bahice.Toţi cei care vor vizita centrul comercial în perioada 11 - 17 octombrie sunt aşteptaţi să deguste diversele sortimente de vin expuse la standurile expoziţionale ale participanţilor – producători de vin.De asemenea, la Shopping MallDova a fost inaugurată în premieră o expoziţie de accesorii pentru bere, cu genericul „Colecţia de aur a berii Chişinău”. Evenimentul inedit este organizat de compania Efes Vitanta Moldova Brewery, cu prilejul decernării medaliei de aur pentru berea „Chişinău Blondă” la concursul internaţional al calităţii „Monde Selection 2010” din Bruxelles. În cadrul expoziţiei, cunoscătorii şi amatorii de bere, vor putea „gusta” din tradiţia şi cultura berăritului în Moldova şi în lumea întreagă.
[● Miercuri, 13 octombrie ]
[Nicio guvernare nu a făcut nimic pentru asigurarea securităţii energetice, Gheorghe Duca ]
De la declararea independenţei Republicii Moldova, nicio guvernare nu a făcut nimic pentru asigurarea securităţii energetice a statului, a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, la o conferinţă despre securitatea naţionala a Republicii Moldova în contextul geopolitic european.Potrivit academicianului, nu s-a investit în elaborarea proiectelor care ar fi permis folosirea energiei alternative, cum ar fi energia vântului, energia cinetică a apelor sau energia biomaselor. ,,Dacă este să vorbim despre securitatea economică, nu vedem o creştere, deoarece în Moldova se face foarte puţin în susţinerea antreprenoriatului, nu se fac investiţii în om, nu există posibilităţi ca absolvenţii să se poată dezvolta aici în ţară” a subliniat Gheorghe Duca.Prezent la eveniment, vicepremierul pentru reintegrarea ţării, Victor Osipov a menţionat că Moldova nu poate beneficia de securitate deplină, atât timp cât nu poate controla teritoriul de est al ţării, iar de acolo se trag un şir de probleme ce ţin de securitatea produselor care ajung în ţară, de securitatea militară etc.
[Experţi independenţi recomandă să fie căutate surse alternative de aprovizionare cu gaze ]
Moldova şi-ar putea reduce dependenţa energetică prin îndeplinirea angajamentelor asumate în calitate de membru cu drepturi depline al Comunităţii Energetice Europene, susţine Ion Muntean, unul din autorii studiului privind sectorul gazier al Republicii Moldova. Muntean a evidenţiat printre aceste angajamente interconectarea sistemului naţional de gazoducte şi linii electrice cu cel român şi construcţia unei conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale din ţara vecină pe traseul Drochia – Ungheni – Iaşi. Aceasta ar permite importul de gaze naturale din România în Republica Moldova, cel puţin în situaţii de criză, cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009, când Gazprom-ul a sistat livrările.Alte posibilităţi de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze ar fi importul acestora din Kazahstan. Experţii recomandă, de asemenea, continuarea studiilor de fezabilitate privind construcţia depozitelor de înmagazinare a gazelor şi privind posibilităţile de import a gazelor lichefiate prin portul Giurgiuleşti. Se poate lua în calcul şi posibilitatea de aderare a Moldovei la proiectul AGRI, care prevede transportarea pe căi terestre şi maritime a gazelor (condensate prin proces de răcire în lichefiate), majorarea producerii de gaze din biomasă.
[Petrom-Moldova se conformează standardelor UE ]
Petrom-Moldova anunţă un amplu plan de formatare a benzinăriilor din R. Moldova cu scopul conformării acestora celor mai înalte standarde ale Uniunii Europene. „Petrom-Moldova va reutila în cel mai scurt termen un număr maxim de benzinării Petrom de pe teritoriul Moldovei, pentru a le conforma celor mai înalte standarde ale UE”, a declarat Karoly Pozsgai, manager operaţional Petrom-Moldova în cadrul lansării, deocamdată, a unicii staţii de alimentare din Republica Moldova, care combină lotul de alimentare echipat cu utilaj de performanţă, o spălătorie complet automatizată, un magazin, un bistro cu o terasă la aer liber şi un teren de joacă pentru copii. „Am investit în acest proiect peste 1,5 mln Euro şi am ridicat plafonul calităţii tehnologiilor noi în staţiile de alimentare la un nivel nou”, susţine Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele Consiliului de administraţie Petrom-Moldova S.A. „Petrom-Moldova este un investitor strategic pentru Republica Moldova şi urez concurenţilor dumneavoastră să tindă la plafonul pe care vi l-aţi autoridicat”, a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul al Economiei.
[● JOI, 14 octombrie ]
[Guvernul prognozează pentru anul viitor o creştere a salariului mediu cu 8% ]
Guvernul prognozează pentru anul viitor un salariu mediu pe economie de 3,3 mii lei, cu 8% mai mare decât în 2010.Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a menţionat că acest cuantum corespunde nivelului estimat de Ministerul Economiei în Prognoza indicatorilor macroeconomici pe anii 2011- 2013.Ministerul Economiei prognozează pentru anul viitor o creştere economică de 3,6%. Ultima dată prognoza a fost actualizată în luna mai.
[● VINERI, 15 octombrie ]
[Locatarii cu încălzire autonomă ar putea fi obligaţi să plătească 20% din tariful pentru beneficiarii sistemului centralizat ]
Ministerul Economiei propune Guvernului să majoreze de la 5 la 20% ponderea plăţilor pentru energia termică în cazul încăperilor debranşate de la sistemul centralizat de alimentare cu căldură. Propunerea de a obliga locatarii cu sisteme autonome de încălzire să achite 20% din tariful pentru beneficiarii sistemului centralizat se conţine într-un proiect de lege şi este argumentată prin faptul că locurile de uz comun în casele de serie constituie circa 22,6%, iar întreţinerea acestora trebuie să fie suportată de către toţi locatarii. Proiectul mai prevede că persoanele care abia intenţionează să-şi monteze sisteme autonome de încălzire vor trebui să obţină acordul tuturor locatarilor blocului respectiv şi a gestionarului fondului locativ.Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, proiectul în cauză este înaintat pentru a depăşi situaţia în care consumatorii renunţă în masă la încălzirea centralizată. Un studiu prezentat de minister arată că în blocurile locative unde un număr mare de apartamente sunt deconectate de la sistemul centralizat consumatorii rămaşi conectaţi achită în medie cu 20-30% mai mult decât cei din blocurile unde majoritatea primesc agent termic la furnizor.
[Din 1 ianuarie pe produsele comercializate vor fi indicate două preţuri ]
De la 1 ianuarie, produsele vor putea fi puse în vânzare în unităţile comerciale numai cu indicarea obligatorie a preţului de vânzare, dar şi a preţului pentru unitatea de măsură (kg, litru, bucată). Ambele preţuri vor avea aceleaşi dimensiuni ale cifrelor şi vor fi exclusiv în valută naţională.În unităţile de alimentaţie publică preţurile vor fi indicate în meniu sau în catalogul de preţuri. În cazul în care produsele se află în vitrinele exterioare, preţurile la acestea vor fi indicate astfel încât consumatorii să le poată vedea cu uşurinţă fără a intra în suprafaţa de vânzare.Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a menţionat că unii agenţi economici indică preţurile în unităţi convenţionale, în euro sau dolari, iar în cazul produselor preambalate nu afişează preţul unitar pentru un kilogram. Astfel apar diferite situaţii conflictuale. „Experienţa ţărilor din UE, unde protejării drepturilor consumatorului i se acordă o atenţie deosebită, face dovada că respectarea acestor cerinţe, simple la prima vedere, sunt esenţiale pentru un comerţ civilizat”, a declarat vicepremierul.
[Reguli noi la numirea reprezentanţilor statului în societăţile comerciale]
Persoanele cu funcţii de demnitate publică, dar şi persoanele revocate anterior în legătură cu exercitarea neconformă a acestei funcţii, nu pot fi desemnaţi în calitate de reprezentanţi ai statului în societăţile comerciale cu cotă de participare publică. Acest lucru este prevăzut de un nou regulament aprobat de Guvern. Totodată, nu pot reprezenta statul persoanele care au interes patrimonial în aceste societăţi, adică sunt acţionari, deţin individual sau împreună cu asociaţii 25% din acţiunile cu drept de vot. Atribuţiile reprezentantului statului se rezumă, în principal, la controlul integrităţii şi folosirii conform destinaţiei a bunurilor proprietate publică, verificarea corectitudinii transferării dividendelor pentru acţiunile deţinute de stat, acordarea ajutorului metodologic la administrarea corporativă a societăţii comerciale. Reprezentantul statului nu este în drept să exercite prin cumul orice altă activitate remunerată în cadrul societăţii comerciale. De asemenea, nu poate să reprezinte societatea în raporturile cu persoane terţe, să transmită îndeplinirea funcţiilor sale altor persoane sau să înainteze reclamaţii şi acţiuni civile în numele societăţii în instanţele judecătoreşti.