RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-14 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 11 noiembrie

Serafim Urechean: În Moldova se fură ca în codru din bunurile statului


În Republica Moldova continuă să se fure ca în codru din bunurile statului, iar cele mai mari delapidări au fost înregistrate în domeniul ecologic şi cel al transporturilor, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Ureachean, în cadrul emisiunii „Ochiul public”, de la postul de televiziune „Noroc TV”. Potrivit lui Urechean, prezintă îngrijorare numărul de încălcări care au fost depistate în domeniul ecologic. „Au fost privatizate contrar legislaţiei sau date în arendă terenuri de pădure. De asemenea, s-a pus stăpânire pe unele cariere de materiale de construcţii, care i-a îmbogăţit pe unii peste noapte. Nu este exclus că unele din aceste încălcări au fost făcute sub protecţia unor politicieni”, a spus preşedintele Curţii de Conturi.

Planul de acţiuni pentru ultimul an al Programului Compact în Moldova a fost aprobat

Consiliul de Observatori (CO) al Fondului Provocările Mileniului (FPM) Moldova, constituit din membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai societăţii civile şi condus de prim-ministrul Iurie Leancă, a aprobat planul de finalizare a Programului Compact, care se va încheia până pe 1 septembrie 2015. Documentul aprobat prevede acţiunile ce urmează fi întreprinse până atunci, dar şi în perioada imediat următoare finalizării programului pentru a asigura durabilitatea investiţiilor efectuate. Potrivit planului, în 2015 FPM Moldova va asigura executarea lucrărilor de reabilitare a opt sisteme de irigare, care urmează să fie date în exploatare în vara anului viitor; va monitoriza calitatea drumului Sărăteni-Soroca, reabilitat şi deschis pentru traficul rutier; va continua creditarea infrastructurii post-recoltare etc.

A fost lansat sistemul de raportare electronică la Biroul Naţional de Statistică

Biroul Naţional de Statistică (BNS), împreună cu secretariatul Consiliului Economic al premierului, au lansat marţi, 11 noiembrie, sistemul de raportare electronică. Potrivit unui comunicat de presă al consiliului, trimiterea rapoartelor statistice în format electronic aduce beneficii agenţilor economici, prin minimizarea costurilor şi a timpului utilizat pentru raportarea statistică. Pentru BNS, această iniţiativă va reduce timpul de procesare a rapoartelor statistice şi va creşte calitatea datelor statistice colectate. Totodată, trecerea la raportarea electronică va simplifica semnificativ procedura de raportare, va reduce povara administrativă şi birocraţia, ameliorând astfel activitatea sectorului de afaceri din Republica Moldova şi reducând riscul corupţiei.

Andrian Candu: Vom avea grijă ca reducerea preţului la gaze să fie resimţită şi de consumatori

Moldova va importa în anul 2015 gaze ruseşti la preţul de 331,8 dolari pentru o mie de metri cubi. „Securitatea energetică spre care tindem este asigurată”, a menţionat vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, după semnarea, la Chişinău, a acordurilor pentru prelungirea, până la 31 decembrie 2015, a contractului de livrare a gazelor în Republica Moldova şi celui privind tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Moldovei către consumatorii din Balcani. În ultimele două trimestre, Moldovagaz a plătit pentru gazele achiziţionate de la Gazprom 378 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi. „Vom avea grijă ca această reducere de preţ să fie luată în consideraţie de către ANRE la stabilirea tarifelor pentru consumatorii finali, ca reducerea negociată să fie simţită şi de populaţie”, a mai spus Andrian Candu, în cadrul briefingului de presă.

MIERCURI, 12 noiembrie

Moldovagaz: În primul trimestru se aşteaptă scăderea preţului gazelor naturale cu 9%


„Moldovagaz” prognozează pentru anul 2015 o scădere a preţului de calcul trimestrial al gazelor naturale importate din Rusia. În primul trimestru al anului este aşteptată scăderea preţului cu 9% faţă de perioadă similară a anului trecut. Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii, prognoza are la bază evoluţia preţurilor la produsele petroliere pe pieţele internaţionale pentru ultimele câteva luni, precum şi tendinţele modificării preţurilor gazelor naturale livrate de concernul rus Gazprom în ţările Europei Occidentale. Marţi, 11 noiembrie, „Moldovagaz” şi Gazprom au semnat acordul pentru prelungirea contractului de livrare a gazelor în Moldova pentru anul 2015.

Un vin din Moldova, numit vinul săptămânii în Marea Britanie

Vinul Rara Neagră de Purcari a fost vinul săptămânii în Marea Britanie. Produsul a fost recunoscut de către cea mai mare autoritate în materie de vinuri de pe tărâmul englezesc, Tom Cannavan, are este şi autorul emisiunii Wine of the Week. Expertul a spus că Moldova este una dintre ţările mici, necunoscute, care de la căderea Uniunii Sovietice şi-a găsit treptat drumul în lumea vinurilor bune. Acesta a spus că este bucuros să vadă vinurile din Republica Moldova pe rafturile magazinelor din Marea Britanie. Vinul săptămânii este ales conform unor criterii de calitate, preţ şi valoare. Emisiunea Wine of the Week a apreciat, pe parcursul anilor, vinuri din cele mai mari ţări vinicole, din Noua Zeelandă, Spania, Franţa, Portugalia, Uruguay, Argentina, Italia etc.

● VINERI, 14 noiembrie

 Împrumut BERD de 52,5 milioane de euro pentru reforma la Calea Ferată din Moldova 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) oferă întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) un împrumut 52,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii. Un acord în acest sens a fost semnat vineri, 14 noiembrie, între Guvernul Republicii Moldova, BERD şi CFM. Împrumutul BERD va finanţa achiziționarea a zece noi locomotive multifuncţionale și reabilitarea infrastructurii feroviare. De asemenea, va sprijini  reforma mai amplă a sectorului feroviar pentru a furniza servicii de calitate şi pentru a concura cu alte mijloace de transport. Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat, după semnarea acordului, că modernizarea infrastructurii este o prioritate pentru Guvern, sectorul feroviar având nevoie urgentă de restructurare fundamentală.

Subvenţii plătite din bugetul pentru anul viitor 

Agricultorii care au depus cereri de subvenţionare, însă nu se încadrează în limita Fondului de subvenţionare a anului curent, vor primi bani din fondul de subvenţionare pentru anul 2015. Decizia a fost luată de Cabinetul de miniştri pentru a acoperi toate solicitările fermierilor. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a recepţionat până la 1 noiembrie, dată limită, 5200 cereri, în sumă de 880 de milioane de lei. Din totalul de 564,7 mln lei alocaţi în fondul de subvenţionare pentru anul 2014 au fost autorizate spre plată cereri în sumă de 473 mln lei. AIPA a diminuat cu 55 mln lei subvenţiile solicitate, în urma procesului de verificare a dosarelor. Astfel, rămân neacoperite cereri în sumă de circa 250 mln lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.