RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10 – 16 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 10 septembrie

Un proiect de decizie de Guvern stabilește specificațiile tehnice pentru carburanți

Un proiect de decizie de Guvern, propus spre consultări publice de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, stabilește specificațiile tehnice pentru benzină și motorină, care vor asigura corespunderea calității carburanților comercializați cu standardele aplicate pe piața Uniunii Europene. Documentul interzice comercializarea benzinei cu plumb. De asemenea, urmează a fi implementat un sistem de monitorizare a calității benzinei și motorinei în conformitate cu angajamentele asumate de către Republica Moldova prin Acordul de Asociere. Autoritatea responsabilă va fi Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ministerul va elabora Planul național de eșantionare a probelor prelevate la aceste produse pentru determinarea calității de către organismele de inspecție. Organismele de inspecție trebuie să posede contracte de asigurare cu companii de asigurare înregistrate oficial în Republica Moldova și să dețină poliță de asigurare pentru a repara prejudiciul care poate fi cauzat prin activitatea lor, în limita totală de răspundere de cel puțin 4000 de unități convenționale. Proiectul modificărilor se prevede să intre în vigoare în 12 luni de la publicarea în „Monitorul Oficial”.

● MARȚI, 11 septembrie

Produsele moldovenești ar putea primi același statut cu cele românești pe piața de peste Prut

Mai mulți parlamentari români au depus în Senatul de la București un proiect de lege potrivit căruia comercianții vor fi obligați să acorde spații diferite de expunere și de vânzare pentru produsele moldovenești, așa cum se întâmplă în prezent cu produsele românești. Inițiatorii proiectului susțin că propunerea legislativă urmărește integrarea economică a României și a Republicii Moldova. Mediafax, citată de IPN, scrie cu referire la proiect că în Republica Moldova, opt din zece locuitori sunt de etnie română, o treime din locuitori au dublă cetățenie, iar istoria Republicii Moldova este parte integrantă a istoriei românești. Economia României este de patru ori mai performantă decât cea a Republicii Moldova. Politicile României ar trebui să includă componenta moldovenească și să urmărească integrarea economică a celor două state.

Parteneriate pentru îmbunătățirea performanței coridoarelor comerciale

Un sistem de transport rutier durabil și eficient, care conduce la o dezvoltare echilibrată în concordanță cu cerințele economice, sociale și de mediu. Acesta este obiectivul pe care și-l trasează Agenția Națională Transport Auto ca urmare a implementării Programului de dezvoltare strategică pentru anii 2018-2020. În susținerea strategiei ANTA vine Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova cu o serie de recomandări elaborate în urma realizării Studiului de evaluare a coridoarelor comerciale ale Moldovei. Directorul adjunct al Agenției Naționale Transport Auto, Igor Guja, a declarat că programul de dezvoltare strategică este documentul de bază al Agenției, care completează sistemul de planificare strategică al instituției. ANTA își propune în următorii trei ani să îmbunătățească procesul de control, să perfecționeze resursele umane, dar și să sporească eficiența instituției prin responsabilitate și transparență. Pentru a realiza activitățile planificate, Agenția Națională Transport Auto estimează că ar avea nevoie de suport tehnic și financiar în sumă de aproximativ 500 de milioane de lei sau 75% din bugetul ANTA planificat.

O companie turcă va construi și repara peste 37 km de drum național

Două contracte pentru reconstrucția unor sectoare ale drumului național M3 Porumbrei-Cimișlia și construcția drumului de ocolire a orașului Comrat, cu o lungime totală de peste 37 km, au fost semnate astăzi, 11 septembrie, între Administrația de Stat a Drumurilor și compania turcă – ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi. Pentru lucrări a fost alocată suma de 59, 4 milioane de euro. Timpul planificat pentru finalizarea lucrărilor este de 36 luni şi 12 luni este perioada de notificare a defecțiunilor. Compania turcă a mai realizat contracte în Republica Moldova, cu un volum de lucrări de 50 km de drum.

● MIERCURI, 12 septembrie

Premierul cere procuraturii să investigheze modul de gestionare a stațiile de irigare din țară

Managementul defectuos al Agenției „Apele Moldovei” și situația deplorabilă din sectorul public de irigare au fost dur criticate de premierul Pavel Filip. În cadrul unui unei ședințe de lucru, convocate în seara zilei de marți, la Guvern, prim-ministrul a cerut pregătirea unei sesizări către Procuratura Generală pentru pornirea cauzei penale pentru elucidarea circumstanțelor și pedepsirea celor care se fac vinovați de situația dezastruoasă din sectorul public de irigare. Într-un comunicat de presă remis de executiv se menționează că la ședință a fost prezentat un material video privind situația dezastruoasă la Stația Tehnică de Irigare Cărpineni din raionul Hâncești. Din 2014 aceasta este nefuncțională. Cu toate acestea, aici sunt 11 angajați, iar datoriile la salarii depășesc 154 de mii de lei. Într-o situație similară se află și celelalte 11 Stații Tehnologice pentru Irigare din țară, unde sunt angajate 521 de persoane, iar fondul anual de salarii este de peste 18 milioane de lei. Cele 11 întreprinderi, aflate în gestiunea Agenției „Apele Moldovei” au adus, în perioada anilor 2014-2017, pierderi de 59 de milioane de lei – tarifele pentru pomparea apei neacoperind costurile efective la prestarea serviciilor. Toate pierderile suportate, au fost achitate din bugetul de stat.

S-a scumpit gazul lichefiat

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la gazul lichefiat. Scumpirile sunt între 40 și 50 de bani, iar la unele stații de alimentare gazul lichefiat a ajuns să coste aproape 11 lei. Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Galina Sanduţa, a declarat că prețul la gazul lichefiat este stabilit de către companiile petroliere în mod independent, având la bază prețurile de vânzare cu ridicata și cheltuielile de comercializare cu amănuntul. La începutul lunii august, gazul lichefiat s-a scumpit cu aproximativ 2% și a ajuns să coste 10,50-10,55 lei pentru un litru, față de 10,25 lei.

Lista agenților economici cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA este extinsă

Trei companii sunt trecute pe lista agenților economici cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA şi a taxei vamale. Este vorba despre companiile „MARCA ASSEMBLIES EST” SRL (specializată în fabricarea materialelor plastice), „Monistar” SRL (comerțul cu amănuntul al băuturilor alcoolice şi altor băuturi) și „TUCANO COFFEE” SRL (prelucrarea ceaiului și cafele.  Companiile au fost selectate de către o comisie interdepartamentală din care fac parte mai mulți reprezentanți ai autorităților publice centrale. Potrivit legislației în vigoare, pot beneficia de prelungirea termenului de plată a TVA și a taxei vamale pentru fabricarea mărfurilor destinate exportului agenții economici care nu au datorii față de bugetul public național și dacă ciclul de producere a mărfurilor nu depășește 180 de zile. În prezent 29 de agenți economici beneficiază de această facilitate.

● JOI, 13 septembrie

Primul apel pentru acordarea plăților în avans tinerilor fermieri și femeilor s-a încheiat

Douăzeci și trei de femei și cincisprezece tineri fermieri au depus dosarele în cadrul primului apel al programului de acordare a plăților în avans pentru proiecte de antreprenoriat, care s-a încheiat pe 10 septembrie. Examinarea dosarelor va începe în scurt timp, iar la sfârșitul lunii septembrie ar urma să fie lansată procedura de achitare a subvențiilor. Subvențiile solicitate sunt în sumă de 19 milioane de lei, din totalul de 45 de milioane alocați în acest sens din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, a spus joi, 13 septembrie, la o conferință de presă că 18 dosare depuse vizează înființarea plantațiilor multianuale, zece dosare se referă la renovarea fermelor zootehnice, șapte – apicultura, iar trei – creșterea animalelor cu scop de producere. Luni, 17 septembrie, va fi dat startul celui de-al doilea apel în cadrul programului. Dosarele vor putea fi depuse până pe 15 noiembrie. Suma nevalorificată în urma primului apel este de 26 de milioane de lei.

Misiunea FMI a avut o întrevedere cu premierul

Guvernul Republicii Moldova continuă să depună eforturi pentru a îmbunătăți starea de lucruri în domeniile de dezvoltare ale țării, precum și pentru realizarea prevederilor programului cu Fondul Monetar Internațional. Asigurări în acest sens a dat premierul Pavel Filip, care a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experți ai FMI, condusă de Ruben Atoyan, care și-a început vizita de lucru în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a declarat că pentru instituția pe care o conduce este foarte important acordul cu FMI. În 2016, când Republica Moldova s-a confruntat cu o criza bancară, unul din instrumentele principale, care a ajutat ca Moldova să-și redreseze situația în acest sector, a fost acordul cu FMI. Potrivit premierului, pe parcursul anului 2018 a fost înregistrată o dinamică pozitivă a indicatorilor macroeconomici și bugetari. Produsul Intern Brut a crescut cu 3,7% în primul trimestru, iar veniturile la buget s-au majorat cu 12,5%. Totodată, Guvernul continuă promovarea reformelor structurale și sectoriale. În ultima perioadă a promovat pachete de legi aferente sectorului bancar. Este vorba de amendamente la legea bugetului de stat pentru 2018, la politica bugetar-fiscală, precum şi un set de amendamente la legislația și actele normative în domeniul energetic. Astfel, fiind asigurată implementarea prevederilor programului cu FMI.

Noua pistă a Aeroportului Internațional Chișinău a fost inaugurată

Noua pistă pentru decolarea și aterizarea aeronavelor pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost inaugurată. Aceasta are o lungime de 2,4 km și o lățime de 45 de metri. Pista este dotată cu sistem de iluminat modern și sistem de balizaj luminos care oferă aeronavelor siguranță în condiții de vizibilitate redusă. De asemenea, este dotată cu echipamente de radionavigație, care permit aterizarea din orice unghi și orice direcție. Directorul companiei Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, a spus că un asemenea proiect de infrastructură nu a fost dezvoltat în Republica Moldova mai mult de 30 de ani. Potrivit lui Petru Jardan, noua pistă va permite operarea zborurilor din Chișinău 24/24. Noua pistă dispune de aproape 30 de locuri de parcare pentru aeronave. Zborurile de pe noua pistă au fost lansate pe 13 septembrie, începând cu ora 12.00. Costul proiectului a fost de aproape 17 milioane de euro.

Comercializarea pe piața UE a produselor animaliere ar putea spori exportul cu minimum 15%

„Comercializarea pe piața europeană a cărnii, ouălor și produselor animaliere va asigura o creștere de minimum 15% la export. De fapt, cifra ar putea fi mult mai mare și asta înseamnă o creștere economică pozitivă pentru țară”, susține ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici. În cadrul unei întruniri cu producătorii din sectorul avicol, ministrul a declarat că se bucură să vadă astăzi și agenți economici implicați în procesul de obținere a dreptului de export pentru carne de pasăre și ouă pe piața Uniunii Europene, menționând că anul trecut aveam peste 65% din exporturi orientate spre UE. La întrunire s-a discutat progresul implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne și ouă de pasăre categoria B. Părțile au mai discutat și aspecte ce țin de modernizarea legislației UE pe compartimentul sanitar-veterinar și siguranța alimentelor în domeniul avicol, cerințele UE și nivelul de pregătire a întreprinderilor pentru dobândirea dreptului de a exporta aceste produse în țările Uniunii Europene.

Serviciile de acces la Internet fix în bandă largă devin tot mai solicitate

În primul semestru al anului curent, piața serviciilor de Internet fix în bandă largă a continuat să crească. Astfel, numărul total al abonaților la serviciile respective a crescut, timp de șase luni, cu 2,4% și a totalizat peste 598 de mii de utilizatori, iar volumul vânzărilor acestor servicii s-a mărit cu 6,3% și a însumat peste 636,5 milioane de lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat la serviciile respective a crescut cu 1,4% și a alcătuit 180 de lei. Analiza conexiunilor la Internet fix în funcție de vitezele de transfer a datelor, contractate de abonați arată că, în semestrul I al anului curent, cea mai mare creștere a numărului de abonați a fost înregistrată la conexiunile care permit viteze cuprinse între 30 Mbps și 100 Mbps. Astfel, numărul abonaților respectivi a crescut, în șase luni ale anului, cu 13,5 mii și a însumat 308,8 mii. Numărul celor care au contractat conexiuni de peste 100 Mbps a crescut cu 9,2 mii și a alcătuit 49,2 mii, iar numărul celor ce au navigat cu viteze cuprinse între 10 și 30 Mbps s-a majorat cu 3,7 mii și a totalizat 193,7 mii.

● VINERI, 14 septembrie

China este gata să împartă din experiența sa în parcursul dezvoltării economice a Moldovei, ambasador

China crede cu sinceritate că Moldova va obține mari succese în parcursul său de dezvoltare economică și socială și este gata să împartă din experiența sa de succes în acest sens. Declarația aparține ambasadorului Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, făcută în timpul unei recepții organizate cu ocazia a 40 de ani de la începerea implementării politicii de reformă și deschidere și cu ocazia a cinci ani de la începerea inițiativei „O centură, un drum”. Referindu-se la inițiativa „O centură, un drum”, ambasadorul a declarat că Moldova este un participant activ al acesteia. Totodată, în ultimii ani colaborarea cu Moldova în diverse domenii demonstrează rezultate pozitive. Astfel, în 2017volumul comerțului dintre cele două state a ajuns la 524 de milioane de dolari SUA, crescând cu 30%.Volumul vinului exportat din Moldova în China constituie 12%. De asemenea, proiectele de colaborare dintre cele două părți evoluează cu succes. Reforma a avut la bază construirea unei economii puternice, lucru care s-a și întâmplat. În 2017, PIB-ul Chinei a depășit 12,3 trilioane de dolari SUA sau de 33,5 ori mai mult decât acum 40 de ani. Pe cap de locuitor, PIB-ul a crescut în 2017de 22,8 ori, comparativ cu 1978. Față de același an, numărul oamenilor săraci în China s-a micșorat de la 770 de milioane la 30,46 milioane de oameni în 2017, iar nivelul de sărăcie a scăzut de la 97,5% la 3,1%.  China ocupă primul loc în lume la producerea cerealelor, a energiei, cărnii, ceaiului etc.

BNM vine cu precizări privind moneda virtual

Banca Națională a Moldovei atenționează publicul că, urmare unor informații recente difuzate în presă, se creează percepții confuze și incorecte precum că utilizarea și tranzacționarea așa-ziselor monede virtuale ar avea loc sub aria de atribuții a BNM sau cu permisiunea acesteia. Într-un comunicat de presă, citat de IPN, BNM spune că nu a acordat nicio autorizație în acest sens. Totodată, BNM subliniază că scrisorile sale nu pot fi tratate drept permisiuni pentru punerea în aplicare a inițiativelor sau a produselor de investiții legate de crearea unei platforme de tranzacționare cu așa-numita monedă virtuală. Banca Națională reiterează opiniile expuse anterior și informează că monedele virtuale nu sunt monede în sensul comun al termenului, ci reprezintă active virtuale fără acoperire reală și garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorității monetare și de rambursare a acesteia. Criptovalutele nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, fără nicio garanție sau protecție a acestora.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.