RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10 – 16 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 10 iulie

Ministerul Energiei își propune să dezvolte centre de testare a soluțiilor în domeniul energetic


Ministerul Energiei își propune să dezvolte centre de testare a soluțiilor noi în domeniul energetic și decarbonizării, cunoscute cu denumirea „sandboxes”. Ideea a fost discutată cu reprezentanții Western NIS Enterprise Fund, un fond investițional din Statele Unite care sprijină companiile mici și mijlocii

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, prioritățile țin de reducerea facturilor la resurse energetice prin măsuri de eficiență energetică și implementarea unor tehnologii inovative. Ministrul Victor Parlicov a dat exemplul unui automobil electric acumulatorul căruia poate servi și drept generator de energie pentru o casă particulară.

Durata medie a vieții este în creștere. În anul 2022 a constituit 71,4 ani

Durata medie a vieții în Republica Moldova în anul 2022 a constituit 71,4 ani, în creștere cu 2,4 ani comparativ cu anul precedent și cu 1,5 ani față de anul 2020. Speranța de viață la naștere pe sexe a constituit 67,1 de ani pentru bărbați și 75,7 de ani pentru femei – în creștere cu 2 ani la bărbați și, respectiv, cu 2,8 ani la femei comparativ cu anul precedent.

Potrivit Biroului Național de Statistică, creșterea speranței de viață în anul 2022 se datorează în mare parte reducerii ratei mortalității generale atât la bărbați, cât și la femei.

● MARȚI, 11 iulie

Japonia susține sporirea rezilienței și competitivității Republicii Moldova


Guvernul Japoniei îi va oferi Guvernului Republicii Moldova prin intermediul JICA un împrumut concesional în sumă de până la 13,5 miliarde yeni japonezi, echivalentul a circa 100 de milioane de dolari. Asistența bugetară este pentru atenuarea impactului agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra cetățenilor moldoveni și persoanelor strămutate din Ucraina. De asemenea, banii sunt destinați pentru susținerea reformelor în Moldova pentru sporirea rezilienței economice și competitivității țării.

Antreprenorii pot accesa granturi pentru îmbunătățirea competitivității la export

Antreprenorii pot accesa granturi de până la 600 de mii de lei după principiul 1+1, cu asumarea unei contribuții similare sumei accesate, pentru a-și îmbunătăți competitivitatea la export. Mecanismul este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și este susținut financiar de Grupul Băncii Mondiale.

Parlamentul European a prelungit măsura de liberalizare a comerțului dintre Moldova și UE

Vot final în Parlamentul European pentru prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, astfel se dorește ca Republicii Moldova să-i fie oferit cât mai mult acces pe piața europeană în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al țării.

● MIERCURI, 12 iulie

Mihai Popșoi: Ar fi oportună concesionarea Aeroportului unui agent economic responsabil, din UE


Statul nu este un manager eficient al activelor importante și complicate cum sunt aeroporturile, de aceea este oportună darea în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. O spune vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi. Potrivit reprezentatului guvernării, noul concesionar al Aeroportului ar trebui să fie un agent economic serios, din Uniunea Europeană, care are experiență în administrarea afacerilor.

Trecerea pe ecartament european, tot mai aproape

Trecerea pe ecartament european a căii ferate din Chișinău spre Europa trebuie să fie implementată ca un prim pas pentru îmbunătățirea legăturilor între Moldova și România. Aceasta este opinia comună a Comisiei Europene și Băncii Europene de Investiții (BEI), transmite IPN cu referință la un comunicat al BEI.

Instituțiile au elaborat un studiu, care se referă la conexiunile feroviare ale UE cu Moldova și Ucraina, sugerând oportunitatea trecerii pe ecartament european a liniilor de căi ferate către Lvov și Chișinău. Acesta stipulează că după invadarea Ucrainei de către Rusia, transportul terestru al acestor țări cu UE a devenit esențial pentru importurile și exporturile ucrainene.

Reglementări noi pentru societățile cu răspundere limitată

Drepturile asociaților societăților cu răspundere limitată nu vor fi condiționate de investiția lor. Asociații vor avea posibilitatea să stabilească prin statut alte reguli de oferire a dreptului la vot, la dividende și la cota din active. Același principiu va fi aplicat și la împărțirea profitului între fondatori, astfel încât antreprenorii vor avea mai multă libertate pentru a-și construi propria afacere. Documentul care reglementează relațiile între asociații/fondatorii societăților comerciale a fost aprobat miercuri de Guvern.

Deținătorii de platforme de taxi vor fi obligați să le înregistreze juridic în Moldova

Deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi vor fi obligați să le înregistreze juridic pe teritoriul Republicii Moldova. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată de deputații Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Marina Morozova și Alexandr Trubca, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit Marinei Morozova, după înregistrare, aceste platforme vor fi responsabile din punct de vedere fiscal pe teritoriul Republicii Moldova.

67 de clădiri publice vor fi reconectate la sistemul centralizat de încălzire

Clădirile Parlamentului, Președinției și ale altor 65 de instituții publice vor fi reconectate la sistemul centralizat de încălzire. Guvernul a aprobat astăzi decizia.

● JOI, 13 iulie

Economiile pot ajuta persoanele să treacă peste momentele dificile financiar, podcast


Punerea departe a unei sume oricât de mici, lunar, din venitul pe care îl are o persoană, l-ar putea ajuta să treacă cu brio peste perioadele în care există dificultăți, în care prețurile cresc, iar inflația este mare. Opinia a fost exprimată de Bianca Isaincu, analist în politici de alfabetizare financiară și finanțare durabilă, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul podcastului de educație financiară „Dă sens banilor”.

Alexandru Ursu, numit director ANRE

Parlamentul l-a numit pe Alexandru Ursu în funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. O hotărâre în acest sens a votat la ședința de joi. Până la numire, Alexandru Ursu a exercitat funcția de șef al Departamentului gaze naturale și energie termică al ANRE.

El a devenit câștigător al concursului public organizat de legislativ, acumulând punctajul maxim printre toți candidații admiși la proba interviu din cadrul concursului.

300 de noi afaceri din Moldova vor fi susținute de Uniunea Europeană

300 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova, preponderent din sate, vor primi finanțare nerambursabilă europeană prin intermediul proiectului „UE pentru IMM-uri”. Banii vor putea fi utilizați pentru a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile. Pentru acest lucru, Uniunea Europeană a alocat 8 milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

● VINERI, 14 iulie

Precizări privind contribuțiile sociale de stat, după trecerea la activitate independentă

Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente, luate la evidență în calitate de plătitor de contribuții până la data de 1 iulie, contribuția de asigurări sociale calculată pentru perioada 1-31 iulie va constitui 1 225 de lei. Totodată, pentru persoanele care au fost luate la evidență în calitate de plătitor de contribuții pe parcursul lunii iulie 2023, contribuția de asigurări sociale va fi calculată de la data luării la evidență.

● SÂMBĂTĂ, 15 iulie

250 de mii de hectare de terenuri agricole, lăsate în paragină

În Republica Moldova zac în paragină 250 de mii de hectare din totalul de 2 milioane de hectare de terenuri cu destinație agricolă. Cele mai multe terenuri pârloagă sunt în centrul țării – peste 115 mii de hectare și în sud – peste 81 de mii de hectare. O bună parte din proprietarii acestor terenuri au decedat. Pentru a soluționa problema, autoritățile au elaborat un nou Cod Funciar, prin care vor să le permită primăriilor să ia în gestiune suprafețele abandonate și să le dea în arendă agenților economici, dacă acestea nu sunt prelucrate timp de doi ani consecutiv.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.