● LUNI, 10 martie
Euro nu va mai reveni la cotaţiile anilor precedenţi
Euro va bate în retragere, însă nu va mai reveni la cotaţiile anilor precedenţi. De această părere este expertul economic Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”. Expertul a spus nu există fundamente economice pentru revenirea la cotaţia de 16-17 lei pentru un euro. Potrivit lui Adrian Lupuşor, Banca Naţională a Moldovei nu poate influenţa direct cursul leu-euro, deoarece moneda naţională este legată direct doar de cursul dolarului. Pentru a stabiliza situaţia, în primele două luni ale anului curent BNM a intervenit pe piaţa valutară internă cu peste 700 de milioane de dolari. Astfel, cursul dolar-leu prezintă în prezent o stabilizare. Chiar se înregistrează o apreciere a leului comparativ cu zilele trecute. Raportul euro-leu este influenţat direct de pieţele externe. Previziunile de viitor sunt că moneda europeană ar trebui să bată în retragere. Factorii care duc acum la supraaprecierea euro sunt de scurtă durată.
● MARŢI, 11 martie
Moldova riscă să fie exclusă din sistemul internaţional TIR, expert
Republica Moldova riscă să fie exclusă din sistemul internaţional de transportare a mărfurilor cu autocamioanele TIR. Despre aceasta scrie într-un comentariu cunoscutul analist economic, Alexandru Burdeinîi, directorul agenţiei InfoMarket. Potrivit analistului, conflictul dintre unii membri ai Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto (AITA) a pus în pericol participarea în continuare a Moldovei la sistemul TIR. El aminteşte că documentele acestui sistem – carnetele TIR – permit transportatorilor de mărfuri să treacă rapid procedurile vamale de import-export, pentru că achitarea taxelor vamale într-o ţară sau alta este garantată de sistemul TIR. Fiind recunoscut în multe ţări, sistemul TIR reduce esenţial cheltuielile transportatorilor, inclusiv de timp şi de bani. Analistul afirmă că excluderea Moldovei din sistemul TIR va presupune pierderi uriaşe pentru transportatori, pentru beneficiari, dar şi pentru buget. El menţionează că, astăzi, ponderea domeniului transporturilor în Produsul Intern Brut este de circa 11%, iar veniturile bugetare sînt asigurate în proporţie de 75% de defalcările efectuate de vamă de pe urma operaţiunilor de import a mărfurilor prin intermediul transportului auto.
Guvernatorul BNM: Situaţia pe piaţa valutară este echilibrată
După ce luni, 10 martie, s-a înregistrat un maxim istoric al cotaţiei monedei unice europene – 18,94 lei pentru un euro, astăzi cursul oficial a scăzut cu 10 bani, până la 18,84 pentru un euro. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a explicat oscilaţiile pe piaţa valutară exclusiv prin evoluţia monedei unice europene pe piaţa internaţională. „BNM nu a întreprins nicio acţiune în acest sens”, a declarat guvernatorul BNM. „În ceea ce priveşte cursul leului faţă de dolar, am observat că piaţa s-a stabilizat. De câteva zile se înregistrează o apreciere lentă a leului faţă de dolar şi astăzi (11 martie) leul s-a întărit faţă de ieri cu aproximativ 5 bani”, a subliniat Dorin Drăguţanu. Guvernatorul BNM susţine că situaţia pe piaţa valutară este echilibrată. Dacă totuşi va fi necesar, BNM este pregătită să intervină.
În decembrie se va decide dacă Moldova este eligibilă pentru al doilea Program Compact
În luna decembrie, bordul Corporaţiei americane Provocările Mileniului urmează să aprobe o decizie de principiu dacă Moldova va fi sau nu eligibilă pentru un al doilea Program de ţară Compact, a menţionat pentru Radio Moldova premierul Iurie Leancă. Implementarea Programul Compact în vigoare, finanţat de către guvernul SUA prin Corporaţia Provocările Mileniului cu un grant de 262 mln dolari, a început în septembrie 2010, iar finalizarea acestuia este preconizată pentru 2015. În opina oficialului, banii alocaţi de către Corporaţia Provocările Mileniului sunt cheltuiţi cu maximă responsabilitate. Cele două componente ale programului – reconstrucţia a 93 km pe traseul Sărăteni-Soroca şi componenta „Trecerea la o agricultură performantă cu reabilitarea sistemelor centralizate de irigare” – se implementează corect. Drumul urmează să fie dat în exploatare în vară. Componenta de reabilitare a sistemelor de irigare, cu trecerea acestora către asociaţiile utilizatorilor de apă, este în proces de implementare.
●MIERCURI, 12 martie
Declaraţia precompletată – pentru a facilita calcularea obligaţiei fiscale
Persoanele fizice care dispun de cheie electronică pot utiliza gratuit noua soluţie informaţională la declararea veniturilor obţinute anul trecut – Declaraţia precompletată. Este o aplicaţie lansată recent, bazată pe datele disponibile în sistemul informaţional al Serviciul Fiscal de Stat (SFS), primite de la angajatori, privind plăţile salariale achitate angajaţilor. Declaraţia precompletată este o soluţie tehnică menită să faciliteze calcularea obligaţiei fiscale. Caracterul ei este informativ. Sarcina declarării veniturilor obţinute rămâne pe seama persoanei fizice care completează declaraţia. „Persoana fizică va verifica informaţia din Declaraţia precompletată, va adăuga veniturile care nu sunt indicate în aceasta, dacă e cazul, după care o va semna şi o va trimite organului fiscal, accesând cabinetul său personal pe portalul www.fisc.md”, a explicat Veronica Vragalev, şef de direcţie la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS ), la primul Club de presă al SFS. Dacă persoana nu dispune de cheie electronică, poate tipări declaraţia completată şi o va prezenta uneia din subdiviziunile teritoriale fiscale.
Forumul Economic Vienez, la Chişinău
Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exportului din Moldova organizează la Chişinău, în perioada 10-11 iunie, Forumul Economic Vienez (Vienna Economic Forum). Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, spune că este un eveniment de anvergură, menit să consolideze eforturile de atragere a investiţiilor străine directe. Conform agendei preliminare, la eveniment vor fi invitaţi antreprenori autohtoni, reprezentanţi ai asociaţiilor de business, ai instituţiilor financiare, iar din partea Forumului Economic Vienez vor participa reprezentanţii unui număr mare de companii din străinătate.
Vânzări de peste 1 miliard de lei pe piaţa serviciilor de acces la internet
În 2013, piaţa serviciilor de acces la internet a continuat trendul ascendent pe mai multe segmente. Numărul abonaţilor s-a ridicat la peste 700 de mii, iar valoarea pieţei a depăşit pragul de 1 miliard de lei. Potrivit datelor publicate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), veniturile cumulate ale celor trei furnizori de reţele mobile (SA „Orange Moldova”, SA „Moldcell”, SA „Moldtelecom”), provenite din vânzarea serviciilor de acces la internet, au sporit, faţă de anul 2012, cu aproape 30 de milioane de lei (+13%).
● JOI, 13 martie
Prim-ministrul solicită un raport actualizat despre modernizarea Aeroportului Chişinău
Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat un raport actualizat despre lucrările de modernizare de la Aeroportul Chişinău, prevăzute în contractul de concesionare. În cazul în care acţiunile preconizate nu sunt îndeplinite, statul are toate pârghiile să revadă respectivul contract. Afirmaţia aparţine şefului Cabinetului de miniştri şi a fost făcută în platoul emisiunii „Moldova în direct” la postul public de televiziune Moldova 1. Iurie Leancă a declarat că chiar dacă a fost dat în concesionare, Aeroportul Chişinău rămâne în proprietatea statului şi nu a fost înstrăinat ca proprietate. „Contractul de concesiune a trezit anumite controverse şi admit anumite reproşuri şi la adresa mea, am decis din acest aspect să nu facem mai multe privatizări în acest an”, a spus premierul. Cât despre situaţia de la Banca de Economii, prim-ministrul a comunicat că tot ce se întâmplă acolo este responsabilitatea Băncii Naţionale, iar autorităţile sunt îngrijorate de faptul că legislaţia face vulnerabilă Banca Naţională.
Câteva întreprinderi de stat neprofitabile vor fi lichidate
Patru întreprinderi de stat, aflate în subordinea Ministerului Economiei, urmează a fi lichidate. Acestea sunt ÎS Centru de Elaborare a Sistemelor Industriale de Dirijare CESID, ÎS Magazinul nr 13 Ceasuri, ÎS Sectorul autogestional de reclamă și montaj, toate din municipiul Chișinău și ÎS Combinatul de alimentație al studenților din Bălți. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, a menționat că lichidarea este impusă de faptul că acestea nu activează de mai mulți ani, nu dispun de mijloace bănești, utilaje, fonduri fixe și bunuri imobile. Iar angajații acestora sunt eliberați din funcții.
Strategia de dezvoltare a agriculturii stabileşte trei priorităţi de dezvoltare
Strategia de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, aprobată de către Guvern, stabileşte trei priorităţi de dezvoltare până în anul 2020. Este vorba de creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin modernizarea şi integrarea pieţei, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi îmbunătăţirea nivelului de trai în zonele rurale. „Prin crearea unui sector de agro-business competitiv, mediul rural din Republica Moldova va deveni unul atractiv pentru muncă şi trai, cu o infrastructură necesară. Agricultura şi mediul rural vor furniza bunuri şi servicii, totodată conservând biodiversitatea, valorile culturale şi tradiţionale pentru generaţiile viitoare”, a menţionat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov. Se preconizează intensificarea activităţii economice rurale, îmbunătăţirea infrastructurii şi rezistenţei la riscurile care afectează mediul de afaceri agroalimentar. Responsabilitatea pentru dezvoltarea zonei rurale va fi preluată de către locuitorii din mediul rural, iar produsul sistemului educaţional şi de cercetare va avea conexiuni cu nevoile pieţei.
Vânzări în creştere pe piaţa serviciului TV contra plată
Timp de un an, numărul de abonaţi la serviciul de televiziune contra plată a sporit cu aproape 5 mii (+1,8%) şi a ajuns la circa 290 de mii. Vânzările pe acest segment de piaţă au crescut cu 2 milioane de lei (+1,2%) şi au totalizat peste 168 de milioane, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. În 2013, pe piaţa serviciului TV contra plată au activat 95 de furnizori. Creşterea uşoară a veniturilor a fost determinată, în temei, de sporirea volumului de vânzări a furnizorilor care operează reţele IP TV. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat s-a redus cu 3,3% şi a alcătuit aproape 50 lei. Practic, toţi furnizorii de pe acest segment de piaţă au înregistrat un venit per abonat mai mic decât cifra nominalizată. Doar SA „Moldtelecom”, care oferă servicii IP TV, a depăşit acest nivel, obţinând un venit mediu lunar per abonat de 71 lei.
Proiectul de comasare CET-urilor din Chişinău cu Termocom a eşuat, vicepremier
Proiectul de comasare a celor două CET-uri din Chişinău cu întreprinderea Termocom a eşuat. Magazinul economic ECOnomist scrie, în ediţia online, că anunţul a fost făcut de ministrul economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului. Oficialul a comunicat despre stoparea procesului de fuziune a celor trei întreprinderi energetice din capitală în urma unei decizii judecătoreşti. Ministerul Economiei va pune în aplicare planul B de reorganizarea a sistemului termoenergetic din capitală, care prevede lichidarea întreprinderii Termocom. Activele Termocom vor trece în gestiunea celui mai mare creditor al întreprinderii municipale, CET-2. ECOnomist relatează, cu trimitere la sursele sale, că deja toate fluxurile financiare ale Termocom sunt gestionate de reprezentanţii CET-2 şi de Ministerul Economiei.
● VINERI, 14 martie
Parlamentul a anulat taxa de 1,5% la exportul de nuci
Parlamentarii au votat un proiect de lege prin care a fost anulată taxa de 1,5% percepută la exportul culturilor nuficere, produselor derivate din nuci şi a lemnului de nuc. Eliminarea taxei este o recomandare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, din care Republica Moldova face parte. Viceministrul economiei, Tudor Copaci, a declarat că iniţial această contribuţie era destinată Fondului pentru încurajarea dezvoltării nucului, iar în anul 2009 acesta a fost lichidat. Banii au fost direcţionaţi către bugetul de stat. Producătorii şi exportatorii de nuci din Moldova au salutat iniţiativa premierului Iurie Leancă de anulare a taxei de export la nuci. Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol, a declarat pentru IPN că prin anularea acestei taxe va fi eliminată o greşeală mai veche, care a dus la taxarea dublă a producătorilor şi exportatorilor de nuci.
O firmă din Găgăuzia e bănuită de evaziune fiscală în proporţii considerabile
Procurorii au declanşat o cauză penală pe faptul evaziunii fiscale în proporţii de zeci de mii de lei în privinţa unei firme care gestionează o reţea de staţii PECO pe teritoriul UTA Găgăuzia. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, s-a stabilit că agentul economic a alimentat cu motorină mai multe mijloace de transport, operând cu tranzacţii în numerar, fără reflectarea acestora în contabilitatea întreprinderii. Procurorii şi ofiţerii Ministerului Afacerilor Interne au constatat că firma comercializează produse petroliere fără acte de provenienţă, fără utilizarea maşinii de casă şi control sau prin adaptarea şi instalarea unor mecanisme de recodificare a bandei fiscale, ce permit utilizatorului să modifice, blocheze sau să anuleze din memorie datele informatice privind vânzările efectuate.
● SÂMBĂTĂ, 15 martie
În unele raioane din nordul ţării, până la 30% din mugurii pomilor fructiferi s-au uscat
Până la 15% din mugurii pomilor fructiferi s-au uscat în timpul iernii, ceea ce se încadrează în norma naturală (15%). Însă, în unele raioane din nordul republicii, pieirea mugurilor a constituit 20-30% din total, anunţă Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Condiţiile meteorologice din decembrie până în prima decada a lunii februarie au fost în general satisfăcătoare pentru iernarea pomilor fructiferi şi a viţei de vie. În această perioadă pe teritoriul ţării temperatura minimă a aerului a scăzut izolat până la minus 27 grade Сelsius. Serviciul Hidrometeorologic constată că iernarea culturilor a decurs în general bine. Local, pieirea ochiurilor la viţa de vie a constituit între 3% şi 17%, norma naturală find de 20%.