RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10-14 august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 10 august

BERD solicită convocarea Adunării Generale a acţionarilor Victoriabank 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) solicită convocarea Adunării Generale extraordinare a acţionarilor Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, pentru a alege un nou consiliu de administraţie şi a restabili guvernanţa corporativă. Printr-o scrisoare publicată la 7 august curent, BERD, care deţine în prezent 15,06% din capitalul băncii, i-a îndemnat pe ceilalţi acţionari să se alăture cererii de convocare a Adunării Generale extraordinare. Conform legislaţiei Republicii Moldova, o astfel de adunare poate fi convocată de către investitorii ce reprezintă 25 la sută din acţiuni. Ordinea de zi propusă de BERD include încetarea anticipată a competenţelor consiliului de administraţie al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărâre judecătorească din septembrie 2014, şi alegerea unui nou consiliu.

Legea privind reglementarea prin licenţiere va fi actualizată 

Denumirea genului de activitate – „transport auto de călători şi pasageri”, supus licenţierii,  urmează să fie substituit prin „activitate de transport”, potrivit unor modificări şi completări la Legea privind reglementarea prin licenţiere, propuse de Ministerul Economiei pentru consultări publice. Astfel legea nominalizată va fi ajustată la noţiunile Codului transporturilor rutiere.  Totodată, în formularul de licenţă, promovând noile reglementări transpuse prin Codul transporturilor rutiere, se introduce un nou alineat prin  care „copia conformă a licenţei” va  constitui un document nominal şi netransferabil al operatorului de transport rutier licenţiat, eliberat într-un număr corespunzător vehiculelor utilizate la operaţiunile de transport rutier, cu indicarea expresă a numărului de înmatriculare a vehiculului.  Licenţa pentru acest gen de activitate va fi eliberată pe un termen de 8 ani.

Azi va fi anunţat concursul pentru companiile care vor investiga fraudele în sectorul bancar 

Banca Naţională a Moldovei urmează să anunţe astăzi, 10 august, licitaţia internaţională pentru selectarea unui consorţiu din două companii, una de investigare şi alta juridică, care va continua investigaţia financiară detaliată privind neregulile şi operaţiunile suspecte efectuate de Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Despre aceasta a anunţat premierul Valeriu Streleţ, după şedinţa operativă a Cabinetului de miniştri. Premierul a menţionat că, potrivit planului de acţiuni, a doua parte a investigaţiei este una mult mai complexă, iar termenul pentru selectarea consorţiului de companii care va executa aceste acţiuni este de 30 de zile. Cât ţine de termenul propriu-zis pentru investigare, acesta depinde de ofertele companiilor. Alegerea se va face în favoarea a ceea ce va fi mai convingător şi mai profesionist.

Misiunea FMI vine pe 22 septembrie 

Misiunea Fondului Monetar Internaţional urmează să sosească la Chişinău pe 22 septembrie. Premierul Valeriu Streleţ a declarat, luni, după şedinţa operativă a Cabinetului de miniştri, că până la această dată, care a fost confirmată de partenerii externi, urmează a fi întreprinse un şir de acţiuni, în aşa fel încât să rămână cât mai puţine probleme nesoluţionate. Referindu-se la lichidarea celor 3 bănci, care este o condiţie a partenerilor externi, premierul a menţionat că procesul este în derulare, iar data încheierii tuturor procedurilor şi, respectiv, retragerea licenţelor este 16 octombrie.

Premierul îşi doreşte o prezenţă mai robustă a BERD-ului în sistemul bancar al Moldovei 

Un proiect de lege înregistrat în Parlament vine să anuleze mai multe amendamente adoptate în luna aprilie prin angajarea răspunderii Guvernului. Potrivit premierului Valeriu Streleţ, prin anularea amendamentelor în cauză vor fi înlăturate impedimentele care ar fi blocat intenţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a-şi majora pachetul de acţiuni la Victoriabank. Declaraţiile au fost făcute luni, 10 august, după şedinţa operativă a Cabinetului de miniştri. „Eu sper să reuşim să anulăm acest impediment, în aşa fel încât BERD-ul să poată avea o prezenţă mai robustă în sistemul bancar al Republicii Moldova”, a declarat premierul. Valeriu Streleţ a refuzat să ofere detalii privind cine ar fi creat aceste impedimente şi cu ce scop, dar a precizat că ele urmează a fi înlăturate.

Peste 50 de dosare au fost înscrise în competiţia Moldova Eco-Energetică 

Peste 50 de dosare au fost înscrise în competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2015. Cele mai multe concurează în categoriile: „Cel mai Bun Proiect în Energia Solară”, „Bioenergie” şi „Eficienţă Energetică”. Dosarele vor fi examinate de experţi independenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor statului relevante domeniului energiei regenerabile şi eficienţei energetice, în 3 etape: I etapă - evaluarea din oficiu, II etapă - evaluarea în teren şi III etapă - evaluarea de către Consiliul de Coordonare şi adoptarea deciziei finale. Câştigătorii vor fi premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică, pe 4 decembrie, la Chişinău.

Statul va suporta pierderi de pe urma Pachetului Agricol votat de Parlament, experţi 

Bugetul de stat va suporta pierderi colosale de pe urma punerii în aplicare a Pachetului Agricol votat recent de Parlament şi nu-i va ajuta aproape deloc pe agricultori. De această părere sunt experţii de la Institutul de Politici şi Reforme Europene (IRPE). Conform estimărilor experţilor, pierderile statului s-ar putea ridica la peste 200 de milioane de lei în decursul a 3 ani. „În condiţiile scăderii veniturilor bugetare, oferirea facilităţilor fiscale nu poate fi justificată şi gaura nouă creată în buget va trebui să fie acoperită din contul celorlalţi cetăţeni”, se menţionează într-o notă analitică a IRPE. Pe lângă promovarea unui comportament preferenţial faţă de un grup de agenţi economici, introducerea creditului agricol doar pentru sistemul bancar, fără ca acesta să fie valabil şi pe segmentul organizaţiilor de microfinanţare, dă dovadă de atitudinea părtinitoare a Parlamentului faţă de bănci, afirmă experţii.

BNM a invitat companii la licitaţia internaţională aferentă cazului BEM 

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a expediat caietul de sarcini companiilor invitate la licitaţia internaţională aferenta cazului băncilor aflate sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Termenul-limită de prezentare a ofertelor este 1 septembrie. BNM anunţă că a solicitat oferte şi a expediat caietul de sarcini firmelor internaţionale calificate pentru a efectua o investigaţie a iregularităţilor şi tranzacţiilor semnificative în care au fost implicate cele trei bănci. Obiectivul final al investigaţiei în cauză este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacţiile dubioase, care au deţinut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacţiilor investigate, de a identifica neregulile şi pierderile de amploare în aceste bănci, precum şi de a elabora şi a implementa o strategie de recuperare a activelor.

● MARŢI, 11 august

Guvernul caută soluţii pentru garanţia externă necesară emiterii poliţelor „Carte Verde” 

Riscul excluderii Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din Sistemul Internaţional „Carte Verde” a fost discutat la o întrevedere a premierului Valeriu Streleţ  cu o delegaţie a Consiliului Birourilor Sistemului Internaţional „Carte Verde”, condusă de preşedintele Jean Zenners. Valeriu Streleţ a declarat că executivul va face uz de competenţele care îi revin pentru a evita unele evoluţii nefaste pe piaţa asigurărilor auto din Moldova. Jean Zenners a reiterat, la rândul său, importanţa funcţionalităţii Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, menţinerii acestuia în Sistemul Internaţional „Carte Verde” şi depăşirii dificultăţilor apărute în sectorul asigurărilor. Oficialul a menţionat disponibilitatea Consiliului Birourilor de a acorda ajutor autorităţilor moldoveneşti în acest sens.

Amenzi de peste 800 de mii de lei pentru salariile „în plic” 

În prima jumătate a anului curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS), de comun cu angajaţii  altor structuri abilitate, au efectuat verificări, cu ieşire la faţa locului sau prin aplicarea metodelor şi surselor indirecte de estimare a obligaţiilor fiscale, la peste 1200 de contribuabili. Scopul controalelor a fost de a depista practicile de achitare a salariilor „în plic” sau angajării persoanelor fără contract de muncă. Potrivit unui raport în acest sens, dat publicităţii, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă de peste 800 de mii de lei, majoritatea fiind achitate. În baza actelor de control au calculate suplimentar la buget impozite, taxe şi alte plăţi în sumă de aproape 3 milioane de lei.  Suma estimativă a salariilor „în plic”, din care nu s-au calculat impozite pe venit şi contribuţii în fondurile de asigurări medicale şi sociale, constituie peste 3,5 milioane de lei.

La bancomat, fără card 

Moldindconbank, în parteneriat cu firma internaţională OpenWay Group, a lansat metoda de plată WAY4 Cash by Code, informeazăbobsguide.com. Acest serviciu permite efectuarea transferurilor de bani prin intermediul bancomatelor fără ca persoana care ridică banii să aibă nevoie de card. Metoda de plată funcţionează în felul următor: expeditorul specifică suma ce urmează a fi transferată, valuta transferului şi numărul de telefon mobil al destinatarului. WAY4 generează automat un cod ce constă din două fragmente: primul este tipărit pe bonul emis de bancomat, iar al doilea este transmis destinatarului prin SMS. Deţinătorul de card mai apoi dezvăluie destinatarului şi prima parte a codului.

Roada de cartofi va fi mai mică 

Roada de cartofi va fi mică în acest an cu 25-30%, din cauza temperaturilor înalte şi insuficienţei de precipitaţii. Petru Iliev, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi „SOLANA-M”, a declarat pentru IPN că necesitatea consumului intern va fi acoperită în proporţie de circa 90%. „Cartoful timpuriu şi cel mijlociu au făcut roadă mai bună, dar cel târziu, deşi a legat bine, nu s-a dezvoltat destul”, a precizat Petru Iliev. În alţi ani, producătorii adunau în jur de 400 de mii de tone de cartofi, la nivel de ţară. În acest an se estimează că roada va fi de 290-300 de mii de tone de cartofi.

Şeful de la Air Moldova a demisionat 

Mircea Maleca, directorul transportatorului aerian naţional Air Moldova, şi-a dat demisia. Acesta a depus cererea la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Informaţia a fost confirmată de către Vitalie Rapcea, consilierul ministrului. În cerere, Mircea Maleca menţionează că demisionează din motive personale.  Demisia acestuia urmează a fi aprobată la şedinţa Guvernului din 12 august.

MIERCURI, 12 august

ANRE a eliberat licenţă pentru un nou furnizor de energie electrică 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat licenţă pentru un nou furnizor SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, societate creată în urma reorganizării prin separare a SA „Reţelele Electrice de Distribuţie Nord” (RED Nord) şi SA „Reţelele Electrice de Distribuţie Nord-Vest” (RED Nord-Vest). Potrivit ANRE, noua companie a fost fondată din contul patrimoniului RED Nord şi  RED Nord-Vest, transmis ca rezultat al reorganizării acestora. După acest proces, drepturile şi obligaţiile celor două companii aferente activităţii de furnizare a energiei electrice au fost preluate de către „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Prin licenţa eliberată de către ANRE, noua întreprindere are dreptul de a furniza energie electrică la tarife reglementate prin reţelele de distribuţie ale RED Nord şi RED Nord-Vest.

Cererea se menţine mare, dar struguri de masă sunt mai puţini ca anul trecut 

În acest an, roada de struguri de masă este cu circa 30% mai mică la plantaţiile care au dat rod şi până acum. Există însă speranţa că plantaţiile noi, care dau primul rod în acest an, vor compensa parţial pierderile provocate de condiţiile climaterice nepotrivite. Gheorghe Gaberi, preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de struguri din Moldova, a declarat că roada de struguri de masă este afectată nu doar de seceta din ultima perioadă, ci şi de o boală specifică, dar şi de faptul că viţa de vie a suferit din cauza îngheţurilor din ianuarie şi din aprilie. „În ianuarie, când au scăzut temperaturile de la plus 10 până la minus 24 brusc, apoi  şi în aprilie, multe plantaţii au suferit din cauza îngheţurilor. În raioanele de sud roada este cam la nivelul a 50% faţă de cea din anul trecut. Plus la aceasta, ne confruntăm şi cu o maladie, făinarea, şi cine nu a tratat plantaţia la timp acum are recolta mai proastă”, a spus Gheorghe Gaberi. Producătorii preconizau o recoltă totală de circa 100 de mii de tone de struguri de masă, dar vor fi nevoiţi să-şi schimbe prognozele în descreştere. Soiul de bază, Moldova, încă nu a ajuns la maturitate şi multe depind de faptul dacă va ploua sau nu în zilele următoare.

La Air Moldova a fost numit un director interimar 

Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a acceptat cererea de demisie a directorului general al companiei Air Moldova, Mircea Maleca. Interimatul funcţiei va fi asigurat de către vicedirectorul Air Moldova, Iulian Scorpan. Într-un comunicat de presă al ministerului se menţionează că, în contextul evenimentelor recente care au avut un impact major asupra imaginii companiei Air Moldova, misiunea noii administraţii este de a restabili încrederea clienţilor printr-o planificare impecabilă şi administrare eficientă a situaţiilor problematice.

● JOI, 13 august

 Agenţia Turismului va dezvolta un sistem informaţional automatizat al patrimoniului turistic 

Conceptul Sistemului Informaţional automatizat „Registrul turismului” a fost aprobat de Guvern. Autorităţile îşi propun prin intermediul acestuia să asigure evidenţa şi accesul beneficiarilor la informaţii actualizate cu privire la domeniul turismului şi patrimoniul turistic al Republicii Moldova. Fiecare utilizator va avea posibilitatea să acceseze informaţii despre obiectivele patrimoniului turistic şi să-şi programeze călătoria. Agenţii economici vor putea utiliza sistemul pentru crearea ofertelor turistice, preluând  informaţiile despre obiectivele de patrimoniu turistic, datele de contact actualizate şi informaţii despre drumurile de acces spre acestea.

Milano 2015: Ziua Naţională a Moldovei – 29 august 

Guvernul a alocat 500 de mii de lei din fondul său de rezervă pentru participarea delegaţiei ţării la Ziua Naţională a Moldovei în cadrul expoziţiei mondiale Milano 2015, în data de 29 august. Republica Moldova participă în premieră cu un pavilion propriu la acest eveniment. În cadrul expoziţiei Milano 2015 au loc diverse evenimente cu impact economic şi cultural, iar Zilelor Naţionale ale statelor participante le revine un loc aparte. De la lansarea expoziţiei mondiale, la 1 mai anul curent, 114 state au organizat sau au confirmat organizarea unor asemenea manifestări. Pe 29 august se va desfăşura Ziua Naţională a Moldovei.

Peste 100 de noi locuri de muncă pentru specialiştii IT 

Peste 100 de locuri de muncă sunt puse la dispoziţie de către una dintre companiile de servicii IT din Europa – „Endava”, care îşi extinde prezenţa în Republica Moldova prin inaugurarea unui nou oficiu la Chişinău. Compania precizează într-un comunicat de presă că inaugurarea constituie o etapă importantă în dezvoltarea sectorului IT în Moldova şi oferă oportunităţi pentru tinerii care urmează o carieră IT. Viceministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Dumitru Parfentiev, a salutat extinderea companiei şi a menţionat că MTIC depune eforturi susţinute pentru asigurarea unor condiţii optime de activitate pentru companiile IT şi atragerea unor noi investiţii în sector.  Introducerea impozitului unic de 7 % din vânzări va reduce considerabil timpul şi resursele necesare pentru administrarea impozitelor şi nu lasă loc pentru interpretarea legislaţiei şi birocraţie, a mai spus ministrul.

Un fost viceministru al finanţelor este bănuit în dosarul BEM 

Victor Barbăneagră, viceministru al finanţelor în perioada 2009 – mai 2014, este cercetat pentru neglijenţă în serviciu, exprimată prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, fapt care a generat pierderea pachetului majoritar de acţiuni al statului în Banca de Economii. Procuratura Generală precizează că ex-viceministrul a fost citat şi audiat de către procurorii anticorupţie, fiind recunoscut în calitate de bănuit. Anterior, în calitate de bănuiţi în dosarul BEM au fost recunoscuţi directorul adjunct al Agenţiei Proprietăţii Publice, Angela Susanu, şi un fost viceministru al economiei, Dumitru Godoroja. Aceştia, de asemenea, sunt suspectaţi de neglijenţă în serviciu, fiind cercetaţi în stare de libertate.

Din 15 august, pâinea va fi mai scumpă cu 15% 

Începând cu 15 august, pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi în medie cu 15%,  anunţă Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice „Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit”. Scumpirile sunt motivate prin  situaţia creată pe piaţa internă, dar şi externă. Conform datelor asociaţiilor, producerea a 80% din pâine şi produse de panificaţie generează pierderi. Situaţia s-a creat ca urmare a mai multor factori, care nu depind de întreprinderile producătoare, printre care creşterea preţului la faină, majorarea tarifelor la energie electrică şi la gaze naturale. La fel, se menţionează deprecierea leului, urmată de majorarea preţului materiei prime şi auxiliare pe piaţa internă şi regională.

● VINERI, 14 august

Până în toamnă castraveţii vor ajunge să coste şi 20 de lei 

Anul acesta, castraveţii costă cu 2-4 lei mai mult în comparaţie cu anul trecut, iar până în toamnă preţul va creşte şi până la 20 de lei pentru un kilogram. Scumpirile sunt explicate de către producători prin faptul că recolta de anul acesta este practic în jumătate comparativ cu anii trecuţi. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume, Mihai Paciu, a spus că de vină sunt temperaturile înalte, dar şi lipsa de umiditate. Castraverţii absorb umiditatea din aer prin frunze, dar ţinând cont de lipsa de precipitaţii, cultura pur şi simplu nu a rezistat. Mai puţini castraveţi s-au făcut şi din cauza dăunătorilor. Preparatele contra dăunătorilor sunt scumpe, un kilogram ajunge să coste peste 3 mii de lei, iar agricultorii în mare parte nu şi le pot permite, spune Mihai Paciu.

Se caută director la CFM 

Consiliul de Administraţie al ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM) anunţă desfăşurarea concursului de suplinire a funcţiei vacante de director general. Dosarele de participare urmează a fi depuse сătre Comisia de concurs în termen de 14 zile lucrătoare din data afişării avizului (14 august). Candidatul trebuie să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă de muncă de cel puţin 10 ani, iar experienţa de activitate în cadrul Căii Ferate este un avantaj. De asemenea, trebuie să deţină experienţă de activitate în funcţie de conducere pentru cel puţin 8 ani şi să deţină experienţă de administrare financiară, marketing, reorganizare de întreprinderi şi administrarea de criză a întreprinderilor. Sunt eligibili candidaţii cu studii superioare tehnice, economice sau juridice, iar studiile în domeniul transportului feroviar constituie un avantaj.

Valeriu Streleţ: Reducerea cheltuielilor publice este inevitabilă 

Reducerea cheltuielilor publice este inevitabilă, declară premierul Valeriu Streleţ, dar precizează că plata pensiilor şi a salariilor va fi asigurată.  În cadrul şedinţei Consiliul Economic al prim-ministrului, Valeriu Streleţ a spus că vor fi aplicate măsuri de reducere a cheltuielilor pentru investiţii. Reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au prezentat o serie de măsuri planificate în scopul redresării sistemului financiar-bancar, în special în vederea reanimării instrumentelor viabile de finanţare a sectorului real. Reprezentanţii BNM s-au mai referit şi la majorarea ratelor la depozite şi credite – măsură pentru depăşirea crizei economice.

Prima jumătate a impozitului funciar trebuie achitată cel târziu luni 

Luni, 17 august, este ultima zi când mai poate fi achitată, fără penalităţi, prima jumătate a impozitului funciar şi a impozitului pe bunurile imobiliare. Impozitele respective se plătesc în două părţi egale, până în data de 15 a lunilor august şi octombrie. Întrucât în acest an 15 august este sâmbătă, contribuabilii vor avea şi ziua de luni la dispoziţie ca să-şi onoreze obligaţiunile fiscale, a comunicat şeful-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat,  Gheorghe Cojocaru. Persoanele care au achitat anticipat, în întregime, impozitul funciar şi cel pe bunurile  imobiliare până la 30 iunie, au beneficiat de reducerea de 15% prevăzută de legislaţie. Numai în municipiul Chişinău reducerea a fost acordată la 75% din plătitorii impozitelor respective, a precizat Gheorghe Cojocaru.

Scumpirea pâinii e o consecinţă a situaţiei din sectorul bancar, prim-ministru 

Asanarea situaţiei în sectorul financiar-bancar este un obiectiv prioritar pentru noul guvern, a declarat premierul Valeriu Streleţ, participând în emisiunea „Spaţiu Public”, la Radio Moldova. În opinia sa, majorarea preţurilor la pâine şi alte produse de primă necesitate este una din consecinţele situaţiei create în sectorul bancar. Prim-ministrul a spus că pentru a face ca lucrurile să revină la normalitate e nevoie de alte acţiuni decât majorarea ratei de bază şi a rezervelor obligatorii pentru bănci, pe care le întreprinde BNM „poate din disperare”. La modul practic, aceste modalităţi de intervenţie sufocă economia, oamenii de afaceri semnalează că nu mai pot accesa credite la dobânzi care sunt în creştere, a remarcat premierul.

Problemele producătorilor de conserve, discutate la Guvern 

Problemele cu care se confruntă producătorii de conserve au fost discutate astăzi, 14 august, în cadrul unei întrevederi a membrilor asociaţiei de ramură cu premierul Valeriu Streleţ. În contextul situaţiei dificile create ca urmare a embargoului impus de Federaţia Rusă vara trecută, producătorii îşi doresc anularea taxei de 10% aplicată de către Ucraina la importul produselor procesate din fructe şi legume moldoveneşti, dar şi o mai mare protecţie şi promovare intensă a conservelor autohtone. Prim-ministrul Valeriu Streleţ le-a răspuns producătorilor că dezvoltarea pieţei de produse conservate se regăseşte în Programul de activitate al Guvernului. Şeful Cabinetului de miniştri a dat asigurări că va examina toate solicitările enunţate în cadrul întrevederii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.