RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1 – 7 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 2 octombrie

Pavel Filip: Venirea BERD pe piața financiară din Moldova sporește credibilitatea sectorului bancar

Premierul Pavel Filip a încurajat Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să susțină în continuare agenda de reforme a Guvernului, care, potrivit premierului, asigură rezultate tangibile pentru cetățeni și pentru economia națională. Declarația a fost făcută de prim-ministru în cadrul unei întrevederi cu directorul executiv al Departamentului Instituții Financiare BERD, Francis Malige. Prim-ministrul și-a exprimat recunoștința pentru venirea BERD pe piața financiară din Republica Moldova. El a mulțumit echipei BERD pentru facilitarea aderării Băncii Transilvania la sectorul bancar din Moldova, precum și pentru participarea la Consorțiul Internațional, care intenționează să procure 41% din acțiunile băncii de importanță sistemică, Moldova Agroindbank (MAIB). Acțiuni, care, potrivit premierului, sporesc credibilitatea sistemului bancar național. Directorul executiv al Departamentului Instituții Financiare al BERD, Francis Malige, a confirmat disponibilitatea băncii de a dezvolta cooperarea cu Republica Moldova în domeniile de interes comun, menționând că este important de asigurat un mediu investițional atractiv și a de consolidat capacitățile de implementare a proiectelor. BERD a investit până acum în Republica Moldova peste 1,1 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte în diverse domenii: infrastructură, eficiență energetică, sectorul bancar, industrie, comerț și agricultură. În 2017, volumul operațiunilor financiare ale BERD în Moldova a atins 130 milioane de euro.

Reforma fiscală va aduce venituri populației de aproximativ 700 de milioane de lei, opinie

Reforma fiscală care a intrat în vigoare de la 1 octombrie va aduce venituri suplimentare populației în valoare de aproximativ 700 de milioane de lei. Aceasta pentru că se majorează scutirea personală și este stabilită cota unică de impozitare de 12%. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2.
Pe lângă beneficiul pentru cetățenii de rând, în avantaj sunt și agenții economici, care vor economisi aproximativ 1,7 miliarde de lei ca urmare a reducerii cotelor de contribuție socială de la 23 la 18%. „Aceste economii se vor regăsi fie în investiții, fie majorări de salarii, care au ca efect o stimulare a creșterii economice”, spune Dorel Noroc, șeful Direcției politică fiscală și vamală de la Ministerul Finanțelor. Potrivit lui, după 1 octombrie, cetățenii vor trebui să aibă salarii mai mari pentru că lefile lor vor fi impozitate după noua cotă. Începând cu 1 octombrie, se aplică o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanele fizice. Până acum, persoanele fizice erau impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. Taximetriștii cu un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. Scutirea personală se majorează până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilități obținute în acțiuni de luptă pentru integritatea țării și în Afganistan, scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei.

Modificări propuse de MEC în două decizii care vizează activitatea „Moldova IT park”

Administrația parcului pentru tehnologia informației „Moldova IT park” va convoca adunarea rezidenților cu un preaviz, care va fi expediat cu cel puțin zece zile înainte. Adunarea se va considera deliberativă dacă la ea vor participa 25% din numărul total al rezidenților parcului, inclusiv cei reprezentați de la distanță, cu utilizarea  aplicației software speciale. Deciziile adunării vor fi aprobate cu votul a 50+1 din participanții la adunare. MEI consideră că micșorarea cvorumului la adunarea rezidenților parcului, inclusiv prin reprezentarea la distanță, va înlătura unele blocaje apărute, va  contribui la îmbunătățirea interacțiunii administrației parcului cu rezidenții. Prin alte modificări, administrația parcului nu va mai avea obligația de informare  în scris a rezidenților privind expedierea informației despre activitate către autoritățile relevante. O modificare se referă la salariații ale căror contracte de muncă sunt suspendate. Ei vor fi considerați angajați, dar rezidentul nu va achita pentru ei impozitul minim de 30 la sută din salariul mediu pe economie. În Republica Moldova, primul parc pentru tehnologia informației  și-a lansat activitatea  la începutul acestui an. În august, rezidenți „Moldova IT park” erau peste 250 de companii din numărul total de 400 care activează în domeniul respectiv în Moldova.

Contract de vânzare-cumpărare a 41,09% din acțiunile MAIB

Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) au semnat marți, 2 octombrie, contractul de vânzare-cumpărare a 41,09% din acțiunile nou-emise de banca comercială „Moldova-Agroindbank”. Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat că, acum doi ani, mai puțin de un sfert din activele bancare erau gestionate de grupuri internaționale cu bună reputație. Astăzi, după venirea consorțiului de investitori condus de BERD la MAIB, această proporție a depășit 70%. Potrivit guvernatorului, este un progres incontestabil, un pas gigant pe calea transparentizării acționariatului și funcționari sistemului bancar moldovenesc. „Un alt aspect important al acestei tranzacții este consolidarea financiară a sistemului bancar național. Cu o cota de piață de circa 30%, MAIB este o bancă sistemică, cu alte cuvinte o bancă de bunăstarea căreia depinde sănătatea întregului sistem. Atât timp cât pachetul de referință de peste 40% de acțiuni nu avea proprietari de calitate, întregul sistem bancar se afla într-o zonă de risc. Grație venirii unui grup de acționari puternici la „Moldova-Agroindbank”, iar la începutul anului la „Victoriabank” – nucleul sistemului financiar moldovenesc este mult mai solid. Modul de vânzare a acțiunilor MAIB creează un precedent de succes, care poate servi drept model pentru înstrăinarea acțiunilor la „Moldindconbank””, a mai menționează Sergiu Cioclea.

Compania Air Moldova a fost vândută

Ca rezultat al concursului comercial de privatizare a companiei aeriene moldovenești „Air Moldova”, a fost desemnată câștigătoare compania Civil Aviation Group SRL, care gestionează compania aeriană românească Blu Air. Potrivit APP, 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, iar restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a companiei. APP menționează că expunerea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de necesitatea salvării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia. Conform strategiei de dezvoltare a companiei Air Moldova, Civil Aviation Group urmează să lanseze şapte rute noi până la finele anului 2019 și patru rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China. Este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. Numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota companiei Air Moldova va număra 14 aeronave. Civil Aviation Group planifică extinderea personalului aeronautic cu zece echipaje suplimentare până în 2021. Astfel, numărul de piloți și echipaje de cabină va crește de la 180 în prezent până la 380 de angajați în 2021. Pentru formarea și pregătirea personalului, până în 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare de circa 3,5 milioane de euro.

● MIERCURI, 3 octombrie

Veaceslav Ioniță: Republica Moldova are nevoie de investiții, nu de bani

Republica Moldova are nevoie de investiții, nu de bani. În prezent, pe conturile băncilor din Republica Moldova sunt 15 miliarde de lei cu care băncile nu au ce face și Banca Națională este nevoită să blocheze acești bani. Declarația aparține expertului economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, Republica Moldova este ocolită de investiții, dar are nevoie de acestea pentru că odată cu investițiile străine nu vin doar banii, dar și management și tehnologii. Despre sistemul bancar, expertul spune că are nevoie de proceduri și reguli interne foarte clare pentru ca să nu se mai facă escrocherii, să nu mai fie oferite credite care să nu mai fie întoarse. „În doi ani, în sistemul nostru bancar s-au adus sub formă de depozite 14 miliarde de lei. Oamenii au încredere în bancă. În total, acestea au 63 de miliarde de lei. Pe de altă parte, creditele cum nu se dădeau așa și nu se dau. Și în loc la bancă banii să vină și să plece, ei se blochează”, spune Veaceslav Ioniță. Astfel, Banca Națională a Moldovei este nevoită să ia acești bani și să plătească băncilor dobândă din banii cetățenilor.

Agricultorii nu-și pot vinde strugurii din cauza calității proaste a acestora, opinie

Roada de struguri în acest an este bogată, lucru îmbucurător pentru agricultori. Totuși, aceștia se plâng că nu au unde să o vândă, iar chiar dacă o fac, prețul oferit pentru un kilogram de struguri este mult prea mic. Agricultorii spun că, din cauza condițiilor meteorologice, calitatea strugurilor a avut de pătimit în acest an, iar pentru că strugurii de masă merg de regulă la export, aceștia nu mai corespund cerințelor de calitate. Pe de altă parte, procesatorii susțin că recoltarea strugurilor de soiuri tehnice a început cu 2-3 săptămâni mai devreme decât în mod natural, respectiv, au intrat în campania de procesare  cu stocuri mai mari, lucru care a generat probleme atât la producere, cât și la stocare.  Problema principală, spun specialiștii, este generată de strugurii de soiul Moldova. Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, susține că, pentru că nu au îngrijit bine strugurii în lunile ploioase din această vară, agricultorii s-au pomenit cu struguri de proastă calitate, boabele fiind crăpate sau mucegăite. În context, agricultorii nu au unde să-i vândă pentru că piața locală poate asimila o cantitate foarte mică de struguri, iar pentru export aceștia nu corespund cerințelor de calitate. Nicolae Chiosa, manager producere la Vinăria Purcari, susține că vinăria pe care o reprezintă, colectează strugurii de la toți agricultorii, mici sau mari producători, fără anumite restricții. El spune că principala problemă este faptul că soiurile de struguri tehnici au început a fi colectați cu 2-3 săptămâni mai devreme față de anii trecuți, respectiv procesatorii au intrat în campanie cu stocuri mai mari, lucru care a generat stocuri mari la producere, iar companiile nu au vase de stocare a lichidului în stare de fermentare. Managerul producere susține că Vinăria Purcari procesează la maxim soiurile tehnice în cele cinci puncte de procesare de pe teritoriul Republicii Moldova. Prețul oferit pentru un kilogram de struguri este dictat de piață, dar este rezonabil, de la – 4 la 4 lei și 50 de bani. În perioada ianuarie – iunie a anului curent, Republica Moldova a exportat struguri de aproximativ zece milioane de lei. Majoritatea cantităților de struguri sunt exportate în România, Federația Rusă și Belarus. Pentru exportul în UE, Republica Moldova beneficiază de contingentul tarifar de export de zece mii de tone de struguri anual. Pentru anul curent, contingentul tarifar a fost valorificat în proporție de 60% sau 5950 tone.

Cetățenii sunt îndemnați să implice activ în proiectul „Drumuri bune pentru Moldova II”

Autoritățile publice locale sunt îndemnate să organizeze pe parcursul lunii octombrie consultări publice la nivel de localitate, cu implicarea cetățenilor, pentru a identifica porțiunile de drum de importanță majoră care necesită reparație. Informația va fi transmisă consiliilor raionale, iar consiliile, la rândul lor, o vor transmite Ministerului Economiei și Infrastructurii, care o va include în proiectul „Drumuri bune pentru Moldova II”. Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a spus, în cadrul unui briefing de presă, că în 2019 urmează a fi reparați sau construiți 2600 de kilometri de drum în toate raioanele țării. Din Fondul Rutier se vor aloca 2 miliarde de lei pentru reabilitarea a 1600 de kilometri de drum. Celelalte cheltuieli vor fi acoperite prin programe internaționale. Șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, a spus că, din 1200 km de drum incluși în proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, au fost deja reparați 830 de kilometri. Pe celelalte sectoare lucrările sunt în desfășurare. De proiectul „Drumuri bune pentru Moldova II” se preconizează că vor beneficia 2,5 milioane de locuitori.

În anul trecut s-a înregistrat o creștere robustă a economiei, BNM

Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere robustă a economiei, dar s-a atestat o majorare temporară a prețurilor interne de consum. Produsul Intern Brut a progresat cu 4,5%, fiind susținut de creșterea consumului intern și a producției din sectorul agrar. Creșterea economică în principalele țări de emigrare a cetățenilor moldoveni a accelerat volumul de remitențe, care la rândul lor au contribuit la mărirea puterii de cumpărare a consumatorilor locali. Informațiile au fost prezentate de către guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a audiat Raportul anual 2017 al Băncii Naționale a Moldovei. În raport se menționează că rata medie anuală a variației indicelui prețurilor de consum a fost de 6,6%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât în anul 2016. Inflația anuală a prețurilor de consum a evoluat de la 3%, în ianuarie, până la 7,3%, în decembrie 2017, sub influența majorării prețurilor la produsele energetice, la cele alimentare și creșterii tarifelor la serviciile reglementate. Cu toate acestea, inflația de baza anuală a continuat să evolueze în limitele intervalului-țintă și a constituit în medie 4,8%. Soldul creditelor bancare exprimat în lei a continuat să se reducă, dar la un ritm mai lent, atingând suma de 33,5 miliarde de lei în decembrie 2017, cu 3,7% mai puțin față de aceeași perioada în 2016. Băncile au continuat să atragă depozite, soldul cărora a atins 59,9 miliarde de lei la sfârșitul anului 2017, cu 9% în creștere față de aceeași perioadă în 2016.

A fost creat Centrul de notificare și informare OMC în domeniul achizițiilor publice

Guvernul a aprobat crearea Centrului de notificare şi informare al Organizației Mondiale a Comerțului în domeniul achizițiilor publice. Centrul va fi responsabil de prezentarea datelor statistice. De asemenea, va acorda suportul metodologic entităților contractante pentru publicarea anunțurilor de achiziții, va informa autoritățile administrative centrale de resort şi agenţii economici despre eventualele modificări în legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, ajustări sau noi oportunităţi de accesare a pieţelor ţărilor member. În obligația Centrului va fi și avizarea  modificărilor la actele normative care nu corespund Acordului privind achiziţiile publice OMC. Instituția responsabilă pentru asigurarea şi coordonarea acțiunilor ce  țin de activitatea Centrului va fi Ministerul Finanţelor. Acordul privind Achiziţiile Publice Guvernamentale al OMC asigură dreptul de participare a operatorilor economici rezidenţi la procedurile de achiziţie desfăşurate de ţările membre,  țara având dreptul să prezinte propuneri și să participe la procesele de negocieri ale ofertelor statelor în curs de aderare la Acordul OMC.

Marele Premiu în domeniul vitivinicol este decernat întreprinderii „Sălcuța”

Întreprinderea mixtă „Sălcuța” SRL a obținut Marele Premiu dina cest an în domeniul vitivinicol „pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, propagarea tradiţiilor şi calităţii excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă pe arena internaţională, precum şi pentru contribuția în dezvoltarea turismului vitivinicol moldovenesc”. Întreprinderea a fost creată în anul 1995, în satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, fiind membru al Asociaţiei Vitivinicole a Regiunii Geografice Delimitate „Ştefan-Vodă”. Vinurile companiei sunt comercializate pe pieţele din Germania, România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ţările Baltice, Japonia, Belarus, Kazahstan, Ucraina, unele ţări din Africa. Întreprinderea dispune de peste 250 ha de viţă de vie, inclusiv soiuri autohtone. Pentru merite deosebite, doar în anul 2017, la diferite concursuri naționale şi internaţionale, „Sălcuța” SRL a cucerit 10 medalii. Marele Premiu se înmânează anual în cadrul sărătorii „Ziua Naţională a Vinului”.

● JOI, 4 octombrie

Expert-Grup solicită investigarea modului în care s-au format datoriile la Air Moldova

Centrul Analitic Independent Expert-Grup solicită autorităților să investigheze modul în care s-au format datoriile companiei aeriene Air Moldova. Într-o notă de poziție lansată joi, 4 octombrie, experții centrului spun că este creată impresia că Air Moldova intenționat a fost gestionată ineficient, cu scopul aducerii acesteia în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus.  O investigație a instituțiilor competente, precum Centrul Național Anticorupție, poate arăta dacă îndatorarea companiei a fost rezultatul unor condiții dificile și a competiției sporite de pe piață sau intenția unor grupuri de interese. Experții Centrului menționează că privatizarea companiei a avut loc fără desemnarea unui consultant financiar individual, așa cum prevede legislația în cazul unui bun de o importanță deosebită. Lipsește o argumentare clară cu privire la valoarea tranzacției. Nu există nimic care să arate că a fost efectuată o evaluare independentă și care să confirme faptul că valoarea de 50 de milioane de lei (bani transferați în bugetul de stat de pe urma privatizării) este una justă pentru o companie de calibrul Air Moldova. Experții de la Expert-Grup sunt de părere că performanța financiară slabă a dus la supra-îndatorarea companiei. În doar cinci ani, Air Moldova și-a asumat datorii noi în valoare de peste 625 de milioane de lei. Experții mai menționează că persoana juridică care a preluat compania a fost fondată în august 2018 și dispune de un capital social subscris de 500 de mii de lei. Nu se cunoaște dacă compania, deținută în proporție de 49% de către „Blue Air Aviation” și 51% de către doua persoane fizice, deține resursele necesare pentru stingerea datoriilor acumulate la Air Moldova și care sunt termenele de stingere a acestora.

BNM va prelungi desemnarea unui administrator temporar ori de câte ori va fi nevoie

Deputații au votat în lectură finală proiectul de lege care prevede că Banca Națională a Moldovei va putea prelungi, în mod excepțional, perioada de desemnare a unui administrator temporar, ori de câte ori va fi necesar. Modificarea Legii privind redresarea și rezoluția băncilor a fost susținută de majoritatea parlamentarilor prezenți la ședința de joi, 4 octombrie. Perioada de desemnare a unui administrator temporar nu trebuie să depășească un an. Banca Națională, în calitate de autoritate competentă, va determina în ce măsură sunt îndeplinite condițiile pentru menținerea unui administrator temporar și pentru a justifica o astfel de decizie în fața acționarilor. Potrivit autorilor, care sunt deputații democrați Andrian Candu și Sergiu Sârbu, în prezent, această perioadă poate fi reînnoită, în mod excepțional, în cazul în care condițiile privind desemnarea administratorului temporar continuă să fie îndeplinite. Legislația în vigoare nu prevede de câte ori poate fi prelungită perioada de desemnare a unui administrator temporar.

Facilitarea obținerii permisului de muncă aduce economii investitorilor, studio

Investitorii străini economisesc anual până la 21 de milioane de lei ca rezultat al reformei facilitării obținerii permiselor de muncă și de ședere în Republica Moldova. Datele se conțin într-un studiu realizat de Corporația Financiară Internațională (IFC) a Grupului Băncii Mondiale, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului. Reforma promovată în domeniu prevede obținerea simplificată a permisului de lucru și de ședere pentru lucrătorii străini de înaltă calificare, lucrătorii detașați, persoanele cu funcții de conducere, angajații companiilor din lista investitorilor de importanță națională și pentru lucrătorii meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din Republica Moldova. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, studiul IFC arată că a fost redus numărul de acte care sunt prezentate la depunerea dosarelor la autoritatea de stat, dar și timpul de procesare a cererilor pentru acordarea permiselor. Cererile pot fi depuse acum de angajator până la sosirea lucrătorului străin. Până la reformă, lucrătorul străin trebuia să vină în Moldova, să depună cererile și să rămână aici pentru a prezenta personal documente suplimentare, dacă acestea erau solicitate. Angajarea în câmpul muncii în această perioadă era interzisă. Acum, lucrătorul migrant care activează în Republica Moldova și vrea să-și schimbe locul de muncă în baza unui contract nou își poate prelungi dreptul de ședere provizorie fără a fi obligat să iasă din țară și să intre repetat cu prezentarea unui pachet nou de acte.

● VINERI, 5 octombrie

Clasamentul performanței bancare pentru luna august

Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă și Moldindconbank, s-au clasat în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe pentru luna august. Acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 85% din profitul acumulat la nivel de sector și 60% din totalul activelor bancare. Topul a fost realizat de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup. Potrivit unui comunicat de presă al centrului, principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale, la sfârșitul lunii august, au înregistrat valori constante pentru ultimele luni. Deși au intrat în vigoare metodologii noi de calculare a nivelului de capital și a expunerilor la riscul de credit, rata fondurilor proprii rămâne la un nivel adecvat, de 28,5% pentru întreg sectorul bancar, cu oscilații la nivel individual cuprinse în intervalul 19,8 – 63%. Expert Grup menționează că lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, atingând un nivel de 56%. Acest lucru înseamnă că mai bine de jumătate din expunerile băncilor sunt reprezentate de active lichide (valori mobiliare de stat, certificate ale BNM sau rezervele obligatorii). În aceste condiții, băncile continuă să acumuleze profit, acesta atingând volumul de 1,2 miliarde de lei la sfârșitul lunii august, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă, fiind vorba de Eximbank.

Statele GUAM vor face schimb de informații despre mărfurile transportate pe cale aeriană

Statele-membre GUAM vor coopera în domeniul combaterii fraudelor vamale asociate tranzacțiilor cu mărfuri transportate pe cale aeriană. Măsura va fi realizată prin intermediul schimburilor de informații, care vor fi efectuate în baza unui Protocol interdepartamental. Documentul a fost semnat vineri, 5 octombrie, de către șefii vămilor celor patru state-membre GUAM – Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal de la Chișinău, prin încheierea protocolului părțile vor asigura o mai bună securizare a operațiunilor comerciale desfășurate, astfel încât să fie prevenite eventuale prejudicieri ale intereselor economice ale statelor reprezentate. În primele opt luni ale anului, a fost înregistrată o dinamizare a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și statele partenere GUAM. Doar în Ucraina, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de aproape 125 de milioane de dolari, cu 46% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Importurile din această țară au crescut cu 34%. O majorare semnificativă a importurilor este consemnată în cazul Azerbaidjanului. Valoarea mărfurilor importate din această țară a crescut de patru ori. Cifrele sunt în creștere și în relația comercială cu Georgia. În perioada de referință, importurile din această țară au crescut cu 50%, iar exporturile destinate piețelor georgiene s-au majorat cu 22%.

Vânzătorii de electrocasnice vor organiza puncte de colectarea dispozitivelor uzate

Agenții economici care produc sau vând echipamente electronice și electrocasnice vor fi obligați să creeze puncte de colectare a dispozitivelor uzate. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc. „În următoarele trei luni, toți operatorii economici ce produc și vând bunuri electronice și electrocasnice vor fi înscriși într-o bază de date, care ne va permite să monitorizăm acest mecanism de colectare. Totodată, baza de date ne va permite să comparăm volumul de vânzări pe care l-a avut fiecare operator cu cantitatea de deșeuri strânsă, astfel având posibilitatea să evaluăm dacă agentul economic a recuperat suficient deșeu electronic”, a declarat ministrul într-o conferință de presă. Operatorii vor fi obligați să colecteze deșeuri raportate la cel puțin 5% din volumul total al vânzărilor și vor beneficia de anumite scutiri la taxa pe mediu. În același timp, producătorii și importatorii urmează să stimuleze populația să predea dispozitivele uzate.

Oleg Voronin își poate majora până la 50% cota în capitalul social al FinComBank

Oleg Voronin, unul dintre fondatorii FinComBank SA, deține aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei de a-și majora deținerea calificată în capitalul social al băncii până la 50%. „FinComBank este banca cu capital majoritar autohton și acest fapt ne bucură și ne impulsionează să depunem în continuare toate eforturile necesare ca să valorificăm potențialul investițional autohton în beneficiul dezvoltării economice a țării”, a declarat Victor Hvorostovschii, președintele Comitetului de Conducere al FinComBank, citat într-un comunicat de presă al băncii. Oleg Voronin este unul dintre cei cinci fondatori ai FinComBank SA, iar din anul 2010 este președintele Consiliului de administrare a băncii.

Transportatorii moldoveni vor putea să stea pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile

Transportatorii moldoveni vor putea să stea pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile fără să le fie aplicate prevederile legislației migraționale. În acest sens, vineri, 5 octombrie, la Chișinău, în carul Summit-ului GUAM, a fost semnat Protocolul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993, cu privire la comunicația internațională auto. Semnarea Protocolului a fost precedată de o ședință în format lărgit a delegațiilor celor două state și urmată de o conferință de presă ținută de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și omologul său ucrainean, Volodymyr Groysman. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că prelungirea perioadei de aflare vine în susținerea transportatorilor de călători care au cerut în repetate rânduri soluționarea acestei probleme care le punea activitatea în dificultate. Pavel Filip a mai spus că în cadrul ședinței părțile au constatat un progres semnificativ pe dimensiunea politică, economică, fiind realizate acțiuni concrete în ultima perioadă. Referindu-se la problemele nesoluționate deocamdată, Pavel Filip a spus că încă nu toate trecerile la frontiera cu Ucraina au puncte comune de control. În discuții este și funcționarea hidrocentralei Dnestrovsk. În privința acesteia s-a convenit ca soluții să fie găsite până la sfârșitul anului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.