RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1-7 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 2 mai

FMI aprobă o nouă tranșă pentru Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat o nouă tranșă pentru Republica Moldova în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanțare extinsă. Tranșa, în mărime de 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 21,5 milioane de dolari SUA) devine disponibilă ca urmare a finalizării primei evaluări a programului. Reprezentanța FMI în Republica Moldova menționează într-un comunicat de presă că autoritățile moldovenești înregistrează în continuare progrese în eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar şi în avansarea implementării reformelor structurale. Eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilității financiare și s-a înregistrat o relansare a creșterii economice. FMI prognozează pentru Republica Moldova o creștere a economiei de 4,5 % în 2017, mai mare decât s-a estimat anterior.

ANRE anunță prețuri în scădere la carburanți pentru următoarele două săptămâni

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță prețuri plafon în scădere la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 3 mai şi până pe 16 mai, prețul plafon pentru un litru de benzină scade cu 46 de bani, iar pentru un litru de motorină cu 47 de bani.

Mobiasbancă are un nou președinte

Banca Națională a Moldovei a aprobat astăzi, 2 mai, desemnarea lui Antoine Gabizon în funcția de președinte al Comitetului de Direcţie-CEO al BC „Mobiasbancă-Groupe Société Générale” SA. Instituția precizează într-un comunicat de presă că pe parcursul a 33 de ani de carieră în Grupul Société Générale, Antoine Gabizon a acumulat o experiență importantă în sectorul bancar.

Câmpurile de rapiţă şi grâu din Cahul şi Taraclia au fost afectate în proporție de 30%

Variațiile meteorologice din 20-22 aprilie au afectat până la 30% din câmpurile de rapiţă şi grâu de toamnă din raioanele Cahul şi Taraclia. Puternic au fost afectate plantațiile de nuc, mediu – cele de migdal, persic şi măr şi slab – cele de cais, cireş şi viţă de vie. Totalurile au fost prezentate în timpul vizitei viceministrului agriculturii și industriei alimentare, Vasile Luca, în sudul țării.


MIERCURI, 3 mai

Peste 194 de mii de persoane fizice au depus declarația pe venit

Peste 194 de mii de persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător și-au onorat obligațiunea de a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit în perioada fiscală 2016. În comparație cu anul precedent, cifra declarațiilor depuse de către persoane fizice s-a majorat cu aproximativ 35 de mii. Dintre acestea, mai mult de 172 de mii de persoane au semnat declarații precompletate. Peste 16 mii de persoane fizice au prezentat declarația pe suport de hârtie, iar mai mult de şase mii de persoane în format electronic.

● JOI, 4 mai

Autoritățile vor să asigure un echilibru în interesele producătorilor și importatorilor


Autoritățile își propun să asigure un echilibru în ceea ce ține de interesele producătorilor autohtoni și cele ale importatorilor, pentru ca într-un final la consumatori să ajungă produse calitative. De exemplu, în cazul produselor de origine animală, cotele la import sunt practic acoperite sută la sută, fapt ce pune presiune pe producătorii autohtoni. Mai mult ca atât în ultima perioadă se atestă cazuri în care produsele importate sunt de calitate îndoielnică, de aceea autoritățile de profil își propun să-și fortifice capacitățile de control, dar și să încurajeze producătorii locali. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde, organizate de Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Guvernul a aprobat proiectul unei noi legi privind concesiunile de servicii

Guvernul a aprobat proiectul unei noi legi cu privire la concesiunile de servicii și lucrări, în contextul actualizării cadrului legal în domeniul concesiunilor. Prevederile legii noi se vor aplica concesiunilor de servicii sau lucrări cu o durată de cel puțin cinci ani, dar nu mai mult de 35 de ani, a căror valoare estimată, fără TVA, este egală sau mai mare decât un milion de lei la concesionarea serviciilor și cinci milioane de lei la concesionarea lucrărilor. Legea nu se va aplica serviciilor de interes public general, care nu au caracter economic.

Vulnerabilitățile care au cauzat criza bancară încă persistă, Expert-Grup

Primul trimestru al anului 2017 poate fi caracterizat prin continuarea implementării unor reforme în sectorul financiar lansate în anul 2016. Un factor-cheie care a servit drept catalizator a fost Memorandumul cu FMI. Totuși, sistemul financiar continuă să se confrunte cu dificultăți fundamentale ce țin de starea acționariatului unor bănci, inclusiv lipsa investitorilor pentru pachetele de acțiuni scoase la vânzare, dar și concurența insuficientă în sectorul bancar, cu tendințe pronunțate de concentrare. Concluziile au fost formulate de către experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Procedurile vamale în Portul Internațional Liber Giurgiulești vor fi simplificate
Serviciul Vamal va simplica procedurile vamale aplicate în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) pentru a creşte eficienţa activităţii comerciale a complexului. La fel, urmează să fie îmbunătăţiţe procedurile fito-sanitare şi veterinare aplicate la vămuirea mărfurilor. Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a prezentat joi, 4 mai, într-o conferință de presă, rezultatele studiul asupra procedurilor vamale aplicate în PILG. Pe lângă simplificarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, studiul mai recomandă modificarea cadrului juridic și de reglementare a activităţii PIL și modernizarea infrastructurii.

Noua prognoză a BNM plasează inflația în limitele țintite

Ritmul creșterii inflației s-a majorat de la 2,4% (la finele anului trecut) la 5,1% (în martie 2017), intrând în coridorul țintă stabilit de BNM , a declarat joi, 4 mai, guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. În luna martie, rata anuală a inflației de bază s-a situat cu 0,3 puncte procentuale peste nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 4,6%. A crescut și inflația de bază, care nu poate fi influențată de politica monetară.

VINERI, 5 aprilie

Gradul de afecțiune a pomilor în urma ninsorii este diferit de la o zonă la alta


În plantaţiile pomicole din diferite raioane, în urma ninsorilor de la sfârșitul lunii aprilie, cel mai mult au avut de suferit pomii de prun, vişin, alun, iar în unele livezi şi nucul, mai mult prin dezbinarea ramurilor de la tulpină, anunță Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Cel mai puternic (90 şi chiar 100%) au suferit florile pomilor în plantaţiile care au porţiuni situate mai jos de talveg (partea mai joasă a văilor ). Atât ovarele, cât şi fructele tinere s-au dovedit a fi negre. Astfel de afectări constituie nu mai mult de 7-8%. În partea de mijloc a pantelor, mai ales pe locurile plane, în şes, efectul temperaturilor joase asupra florilor şi a fructelor mici constituie nu mai mult de 25-30%, iar în partea superioară a pantelor, florile pomilor şi fructele legate nu au fost afectate de temperaturile joase.

Guvernatorul BNM: Sectorul bancar rămâne un sector profitabil

„Situația în sectorul bancar este mult mai stabilă în prezent, ca urmare a măsurilor întreprinse de BNM”, a menționat într-o conferință de presă, joi, guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. În primul trimestru al anului curent, activele în sectorul bancar au crescut cu 1,5% și au constituit 74,05 mlrd lei. Suficiența capitalului, deși în diminuare față de finele anului trecut, este una foarte confortabilă, de circa 30% față de normativul de 16%, a comunicat guvernatorul. Volumul creditelor acordate de bănci a înregistrat o scădere cu 1,6 %. Ponderea creditelor neperformante rămâne de circa 16%, dar, potrivit lui Sergiu Cioclea, în ultimul timp această pondere dă semne de diminuare.

Implicarea femeilor în afaceri agricole aduce beneficii economiei, viceministru

Implicarea femeilor în afaceri în domeniul agricol aduce beneficii economiei ţării, a spus viceministrul agriculturii Iurie Uşurelu, astăzi, în cadrul Forumului naţional al asociaţiilor femeilor antreprenoare din domeniul agriculturii. Viceministrul a declarat că femeile antreprenoare prin foarte multe exemple au arătat cum ar fi corect să fie gestionat un business în Republica Moldova. Activitățile unde sunt implicate femeile au rezultate bune. În acest context, viceministrul a îndemnat femeile să se implice mai activ în afaceri, să acopere nișele nevalorificate. „În domeniul agricol avem proiecte destul de interesante: apicultura, creşterea animalelor, a diferitor culturi și, cu părere de rău, nu sunt accesate aceste fonduri. A face o afacere este posibil în Republica Moldova. Toate finanţările se vor reduce la zero dacă nu va exista curaj, deschidere şi dorință din partea voastră de a face ceva pentru ţara noastră”, a declarat Iurie Uşurelu.

● SÂMBĂTĂ, 6 mai

Șeful ANSA: Pentru a avea acces pe piaţa UE trebuie să modernizăm acest sector

Pentru a extinde gama de mărfuri agroalimentare destinate piețelor din exterior e nevoie de consolidarea sistemului de control al siguranței alimentelor, susține directorul Agenţiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor, Gheorghe Gaberi. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, șeful ANSA a declarat că pentru a avea acces pe piaţa Uniunii Europene, în special cu produse de origine animalieră, acest sector  trebuie modernizat și ajustat la exigențele europene. Gheorghe Gaberi a menționat că ANSA trebuie tranformată într-o instituție conformă standardelor europene. Toate procedurile de inspecţie şi control trebuie să fie ajustate la cerinţele UE, trebuie creată o rețea de laboratoare de referință acreditate la nivel internaţional, dotate cu echipament şi cu tot instrumentarul necesar pentru asigurarea controlului parametrilor de siguranţă a alimentelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.