RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 09-15 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 10 aprilie

MEI propune simplificarea înregistrării pe lista agenților economici scutiți de TVA

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune modificarea unui regulament în vigoare în vederea simplificării procedurii de înregistrare a întreprinderilor industriei ușoare pe lista agenților economici scutiți de TVA, cu drept de deducere. Simplificarea se va obține prin excluderea avizării prealabile a listei. Potrivit MEI, întreprinderile industriei ușoare care activează în regim de vamal de perfecționare activă (adică prestează servicii de confecționare a mărfurilor din materia primă livrată de clienții din străinătate) au sezisat în mai multe rânduri autoritățile că procedura de avizare a listei extinde termenul de înregistrare pe ea, de la 10 la 30-50 de zile, tergiversând livrările către clienți și, în consecință, conducând la neîndeplinirea termenelor stabilite în contractele încheiate.

● MIERCURI, 11 aprilie

A crescut numărul de companii exportatoare pe piața europeană

Pe lângă faptul că, în primele luni ale anului curent, a crescut exportul spre Uniunea Europeană, a crescut și numărul de companii exportatoare pe piața europeană, ceea ce înseamnă că s-au reorientat dinspre Federația Rusă spre UE. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin. Potrivit ei, acest lucru a fost posibil datorită creării unui mediu favorabil, atragerii investițiilor, condițiilor de export create prin intermediul Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE. „Toți factorii cumulativ au favorizat exportul pe piața Uniunii Europene”, afirmă secretarul de stat.Expertul economic Viorel Chivriga este de părere că primele două luni ale anului nu prea sunt considerate relevante de către economiști. Totodată, situația din anul 2018 este una specifică – creșterea de exporturi este mare, au loc niște schimbări pe direcțiile geografice.

Mărci poștale noi: „Lunile anului în tradiția populară”

Poșta Moldovei va pune în circulație, din 13 aprilie, seria de mărci poștale „Lunile anului în tradiția populară”. Mărcile vor avea valoarea nominală de 5,75 lei și vor fi tipărite într-un tiraj de 55 de mii de exemplare. Designul a fost elaborat de către Lilian Iaţco. În circuit vor fi puse și plicuri cu un tiraj de 300 de bucăți, care în prima zi vor fi vândute la un preț de 36 de lei.

Noi modalități de reclamare a cazurilor de încălcare a drepturilor consumatorilor

Noi modalități de reclamare a cazurilor de încălcare a drepturilor consumatorilor: începând de astăzi, 11 aprilie, petițiile pot fi transmise și prin aplicația Viber, la numărul de telefon 067675544, iar de săptămâna viitoare, vor putea fi lăsate în boxele amplasate în centrele comerciale și în unitățile de alimentare public. Sergiu Sîghi, șef de direcție la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a comunicat, într-o conferință de presă, că formularele petițiilor pot fi descărcate de pe pagina web a instituției, dacă vor fi trimise online. În variantă printată, vor putea fi găsite lângă boxele pentru petiții. Sergiu Sîghi spune că petițiile pot fi depuse și în formă liberă, dar, din experiență, acestea nu întotdeauna conțin toate datele care se cer pentru a putea da curs examinării plângerii. La prima etapă, boxele pentru petiții vor fi amplasate în centre comerciale cu un flux de cumpărători mai mare. ANSA dă asigurări că datele persoanele indicate în petiții vor fi confidențiale. De la începutul anului, de când ANSA a preluat responsabilitățile Agenției naționale pentru protecția consumatorilor, au fost depuse peste 300 de petiții.

● JOI, 12 aprilie

Actele permisive vor putea fi solicitate de către agenții economici și la distanță

După ce în perioada anilor 2016- 2017 au fost eliminate 265 de acte permisive din cele 416, depistate printr-un studiu efectuat cu suportul Băncii Mondiale, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) propune pentru consultări publice proiectul Conceptului Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permissive. Conceptul vine în suportul realizării obiectivului „Business, cu reguli clare de joc” din Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2020”, aprobată în iulie 2012 și își propune să reducă în continuare povara administrativă asupra mediului de afaceri. Acțiunile în acest sens vor fi amplificate prin faptul că până la finele anului curent urmează ca majoritatea actelor permisive, rămase în nomenclator (151), să fie eliberate în baza principiului „ghișeului unic”.

Siemens a fost selectată să reabiliteze 14 stații de transformare din Moldova

Reprezentanța companiei Siemens SRL din România va reabilita 14 instalații de tensiune medie din Republica Moldova în cadrul unui proiect sprijinit de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Compania a fost selectată prin concurs, de către întreprinderea de stat Moldelectrica. Potrivit unui comunicat de presă remis de companie, contractul de reabilitare a celor 14 instalații este cel mai amplu proiect de reabilitare de stații de transformare de medie tensiune realizat de Siemens și urmează să fie finalizat în doi ani de la începerea lucrărilor. Lucrările ar urma să ia startul în al doilea trimestru al anului 2018.

● VINERI, 13 aprilie

Moldova și Ucraina liberalizează transportul auto și aerian

Transportul auto și aerian dintre Republica Moldova și Ucraina va deveni mai liberalizat după ce joi, 12 aprilie 2018, guvernele celor două state au semnat două documente pe filiera comunicaţiei internaţionale auto și a serviciilor de transport avia. În domeniul transportului auto a fost semnat Protocolul de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993. Modificările au fost necesare în contextul în care volumul de import și export de mărfuri dintre Republica Moldova și Ucraina este în continuă creștere. În consecință, transportul internațional de mărfuri, atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III şi mai sus, se va face fără deținerea autorizațiilor corespunzătoare pentru efectuarea transportului internațional. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind serviciile aeriene urmează să reglementeze serviciile de transport de persoane şi mărfuri dintre cele două state cu mijloace de transport avia. Documentul substituie Acordul dintre Moldova și Ucraina cu privire la serviciile aeriene, din 20 martie 1993.

CFM a obținut aprobarea Guvernului pentru închiderea a 14 stații de cale ferată

Paisprezece stații de cale ferată, care generează cheltuieli nejustificate de întreținere, vor fi închise, la propunerea întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”. Acțiunile se înscriu în procesul de optimizare a cheltuielilor întreprinderii. Cabinetul de miniștri a aprobat o decizie prin care este exclusă obligativitatea de a coordona închiderea stațiilor de cale ferată cu autoritățile publice locale. CFM menționează că cele stații 14 stații care vor fi închise nu dispun de dotările corespunzătoare, iar întreprinderea pierde nejustificat 20-25 de milioane de lei anual pentru întreținerea lor. Este vorba despre stațiile: Halta (km 111 şi km 1507), Zaim, Kulima, Greceni, Kiriutnea, Mereni, Bahmut, Hiliuţ, Glodeni-Răuțel-Glodeni, Târdea, Cobâlea, Ghizdita şi Hadjimus. Angajații acestora vor fi transferați să lucreze la alte stații din apropiere. CFM menționează că închiderea stațiilor nu va conduce la modificarea rutelor trenurilor.

Moldova va dezvolta cooperarea vamală cu Japonia

Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea unui acord cu Guvernul Japoniei privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal. Prin acord se urmărește asigurarea securităţii economice a statelor contractante. Vor fi aplicate instrumente de asistenţă administrativă reciprocă pentru asigurarea aplicării corecte a legislaţiei vamale, dar și pentru evaluarea exactă a plăţilor vamale și respectarea măsurilor specifice de restricţie şi control. Republica Moldova a încheiat un astfel de tratat și la nivel multilateral, cu Organizația Mondială a Vămilor. La nivel bilateral, Moldova are semnate acorduri de cooperare vamală cu 24 de state: România, Polonia, Italia, Lituania, Ucraina, Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Armenia, Turcia, Israel și alte țări.

Măsuri pentru mediul de afaceri

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru implementarea, în următorii trei ani, a Strategiei reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător pentru anii 2013-2020. Planul include peste 50 de acțiuni. Potrivit ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, Planul prevede continuarea optimizării cadrului de reglementare şi a procedurilor administrative. În domeniul fiscal și cel vamal va fi implementat modul de înregistrare online a activității independente. De asemenea, vor fi simplificate și uniformizate procedurile de vămuire a mărfurilor, va fi elaborat un nou Cod Vamal și va fi implementat Ghișeul unic la frontieră şi Sistemul computerizat de tranzit. În domeniul actelor permisive, este planificată deschiderea ghișeelor unice în regiunile țării, pentru a facilita accesul întreprinzătorilor la serviciile necesare.

Reglementări ajustate la standarde europene pentru produsele industrial

Reglementările tehnice naționale vor fi ajustate la standardele europene pentru introducerea pe piață a produselor industriale. Modificări și completări în acest sens au fost aprobate în mai multe hotărâri ale Guvernului. Potrivit ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, vor fi actualizate prevederile-cadru la utilizarea marcajului de conformitate pentru perioada tranzitorie, până la data intrării în vigoare a Acordului privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale. Se modifică și unele reglementări tehnice pentru produsele industriale, în special pentru mașinile industriale și instalațiile pe cablu care transportă persoane, dar și pentru mijloacele de măsurare, pentru siguranța jucăriilor, a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.