RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 03 – 09 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 3 aprilie

Președinta solicită reducerea taxei aeroportuare de 9 euro


Președinta Maia Sandu susține că, în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău în anul 2013, statul a pierdut venituri de circa 1,6 miliarde de lei. Odată ce aeroportul a revenit în gestiunea autorităților, șefa statului le-a solicitat instituțiilor responsabile să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. De asemenea, președinta a solicitat să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acesteia.

Lipsă de investiții în infrastructura și echipamentele de securitate de la aeroport

Odată cu revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, noua administrație constată lipsa investițiilor în infrastructura aeroportuară, în echipamentele de securitate aeronautică, dar și în sursele strategice de alimentare cu energie electrică. Constantin Vozian, administrator adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău, spune că urmează să fie pornită o inspectare tehnică a obiectelor de infrastructură pentru a vedea ce lucrări trebuie efectuate în timpul apropiat.

● MARȚI, 4 aprilie

Victor Parlicov: Contractul cu MGRES asigură funcționalitatea regiunii transnistrene


Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) asigură atât prețuri mai mici pentru consumatorii malului drept, cât și funcționalitatea regiunii transnistrene. O spune ministrul energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia lipsa unui contract de achiziție a energiei electrice din stânga Nistrului ar declanșa o criză în regiune, consecințele căreia vor fi suportate tot de autoritățile constituționale de la Chișinău.

Condiții mai flexibile la vinderea produselor de origine animală obținute în condiții casnice

Din 4 aprilie, pentru a putea vinde ouă, miere de albini, produse lactate și alte produse obținute de la propriile animale, oamenii vor trebui să obțină doar un carnet de sănătate. Acesta este eliberat gratuit de ANSA.

Proprietarii sunt obligați să aibă grijă ca animalele să fie identificate și înregistrate corespunzător normelor legale. „În caz de necesitate, animalele trebuie să fie tratate cu medicamente de uz veterinar procurate pe bază de prescripție veterinară eliberată de medicul veterinar din circumscripția sanitar-veterinară sau alt medic veterinar autorizat. Să aplice toate măsurile pentru a evita riscul contaminării acestora şi trebuie să informeze medicul veterinar al circumscripției/direcția teritorială pentru siguranța alimentelor, atunci când constată că produsele de origine animală destinate vânzării prezintă un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor”, informează ANSA.

Moldova achită 66,5 milioane de lei cotizații și datorii față de organizații internaționale şi regionale

Guvernul a aprobat alocarea sumei de peste 66 547,5 mii de lei pentru achitarea cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova fată de organizațiile internaționale şi regionale.

● MIERCURI, 5 aprilie

Regimul „oprire unică” la Leușeni-Albița va fi activat până la sărbătorile pascale


Regimul de control comun la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița va fi activat în scurt timp. Acordul a fost aprobat de Camera Deputaților și Senatul României, iar potrivit oficialilor de la Chișinău, regimul „oprire unică” va fi activat până la sărbătorile pascale. Atât șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, cât și europarlamentarul român, Eugen Tomac, spun că inițiativa va reduse considerabil perioada de așteptare la punctul de trecere a frontierei, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri.

ANRE a constatat premise de micșorare a tarifelor pentru energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a constatat premise de micșorare a tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată consumatorilor finali, în urma analizelor preliminare efectuate de specialiștii din cadrul instituției. ANRE a solicitat furnizorilor prezentarea cererilor de ajustare până la data de 7 aprilie curent, pentru a porni procedurile legale de micșorare a tarifelor și prețurilor în cel mai scurt timp.

● JOI, 6 aprilie

Tourism & Travel Expo revine la Moldexpo după o pauză de trei ani


După o pauză de trei ani, expoziția internațională specializată pentru sectorul de turism Tourism & Travel Expo revine la Moldexpo. În perioada 6 - 9 aprilie, vor fi prezentate produse și oferte turistice din Moldova sub egida brandului de țară Pomul Vieții (Tree of Life), unificând diverse afaceri din sectorul turismului, dar și inițiative de dezvoltare a regiunilor.

Banca Mondială oferă 50 de milioane de euro pentru IMM-uri. Cererile pot fi depuse la ODA

Banca Mondială va investi 50 de milioane de euro pentru a facilita dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de  către viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, și directoarea de țară a Băncii Mondiale în Moldova, Inguna Dobraja.

Cum influențează condițiile meteo din ultimele zile culturile agricole din nordul țării

Agricultorii din nordul țării se bucură de precipitațiile care au căzut în ultimele zile întrucât ele vor spori umiditatea în sol, care este extrem de necesară culturilor agricole. Acum este important ca încălzirea să aibă loc treptat. Cât despre înghețuri, dacă au și afectat pomii fructiferi, poate doar soiurile timpurii. Estimările se vor face în teren când timpul de afară va permite acest lucru.

Fly One anulează până pe 13 mai toate cursele spre Amsterdam

Compania aeriană Fly One anulează până pe 13 mai toate cursele planificate spre Aeroportul din Amsterdam. Operatorul spune că a fost nevoit să ia această măsură după aeroportul respectiv „a cerut anularea mai multor curse, din cauza unui volum mare căruia nu-i poate face față”.

● VINERI, 7 aprilie

Moldova și România au semnat un protocol de colaborare în domeniul turismului


Republica Moldova și România au semnat un protocol de colaborare pentru constituirea grupului de lucru comun al experților în turism. Documentul a fost semnat între Ministerul Culturii din Republica Moldova și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România, în prima zi a expoziției internaționale specializate pentru sectorul de turism Tourism & Travel Expo, care se desfășoară la Moldexpo.

● SÂMBĂTĂ, 8 aprilie

Activele oficiale de rezervă continuă să crească


La sfârșitul lunii martie, activele oficiale de rezervă au constituit 4 679,35 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 137,33 milioane de dolari în comparație cu 28 februarie 2023, când acestea au însumat 4 542,02 milioane de dolari. Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 67,21 milioane de dolari. Este vorba și despre aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 43,49 milioane de dolari. De asemenea, au fost reevaluate valorile mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 21,85 milioane de dolari.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.