●LUNI, 02 aprilie
BNM: Nu a fost recepționată vreo notificare din partea grupului Société Générale
Banca Națională a Moldovei precizează că nu a primit vreo notificare din partea grupului Société Générale referitor la intențiile acesteia de a vinde sucursala moldovenească BC „Mobiasbanca” SA, așa cum scrie un portal de știri din Bulgaria. Într-o postare pe pagina de Facebook, BNM menţionează că BC „Mobiasbanca” SA respectă toate cerințele prudențiale, iar orice schimbare de proprietate în băncile licențiate poate avea loc doar cu acordul prealabil al Băncii Naționale a Moldovei, al cărui scop este transparența, calitatea și soliditatea financiară a acționarilor, precum și a instituțiilor de creditare.
Anul agricol 2018 se anunță a fi favorabil
Anul agricol 2018 se anunță a fi la fel de favorabil ca și cel de anul trecut, deși culturile de toamnă au ieșit din starea de repaus biologic cu întârziere de aproape două săptămâni. Zăpada și temperaturile scăzute din martie nu am afectat culturile de toamnă. Constatările au fost făcute luni, 2 aprilie, la o conferință de presă privind starea culturilor de toamnă și începutul lucrărilor agricole de primăvară. Vasile Luca, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus că în toamna anului trecut, peste 400 de mii de hectare au fost însămânțate cu grâu, orz și rapiță. Condițiile meteo pe parcursul iernii au fost favorabile dezvoltării acestor culturi, dar și celor multianuale. Rezerva de apă din sol este în acest moment una dintre cele mai mari din ultimii cinci ani. Solul este umed și mai jos de un metru.
SFS raportează acumulări mai mari în primele trei luni ale anului
Veniturile acumulate de către Serviciul Fiscal de Stat la bugetul public național în primele trei luni ale anului 2018 au crescut cu 19,5% comparativ cu perioada similară a anului 2017. În perioada de referință, au fost înregistrate încasări în sumă de 8952,9 milioane de lei. Sarcina stabilită pentru primul trimestru al anului curent (7973,5 milioane de lei) a fost depășită cu12,3%. Respectiv, la bugetul de stat au fost încasate 4406 milioane lei, +24,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. La bugetele locale s-au înregistrat încasări de 791,7 milioane lei, +12,9%. La bugetul asigurărilor sociale de stat au fost încasate 2871,0 milioane lei sau cu 15,9% mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar la fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-au acumulat circa 884,3 milioane lei, +14,5%.
●MARȚI, 03 aprilie
Pavel Filip: Când Moldova a fost în criză, România a fost singura care i-a oferit ajutor
România este alături de Republica Moldova. La începutul anului 2016, când Republica Moldova avea blocate finanțările din exterior din cauza crizei economice prim care trecea, și până când Moldova nu a avut un acord cu FMI, pentru a putea debloca celelalte finanțări, unica țară care i-a întins atunci o mână de ajutor a fost România, cu un împrumut de 60 de milioane de euro, necondiționat la acel moment și, ulterior, încă două tranșe, împrumutul ajungând la 150 de milioane de euro. Declarații în acest sens a făcut premierul Pavel Filip în cadrul unui interviu pentru Libertatea.ro. În cadrul interviului, Pavel Filip a spus că venirea Băncii Transilvania pe piața din Republica Moldova este și răspunsul la măsurile întreprinde de către guvernare pentru redresarea sistemului bancar, luate în urma furtului miliardului. Premierul spune că a avut o discuție cu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Președintele băncii a fost recent la Chișinău, unde și-a exprimat intenția de a cumpăra pachetul de acțiuni și de la Moldova Agroindbank. „Aceste lucruri înseamnă că s-a mișcat economia în Republica Moldova, că eforturile din ultimii doi ani făcute de către Guvern nu au fost în zadar. Și semnarea contractului de privatizare a Vestmoldtransgazului este un lucru important, pentru că reprezintă realizarea unei alte ambiții, de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.
Agricultorii se pot programa online pentru depunerea dosarelor de subvenționare
Din 2 aprilie, agricultorii se pot programa online pentru depunerea dosarelor de subvenționare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură. La fel, se pot programa și pentru a fi primiți în audiență de către conducerea instituției. Persoanele se pot înscrie accesând pagina web: www.aipa.gov.md, prin intermediul modulului „Programare online”, care se află în partea dreapta. La fel, pot accesa link-ul: programari.aipa.md. Solicitantul va completa un formular personal, cu date despre nume, prenume, e-mail, număr de contact. Adițional se va introduce codul de securitate din imagine și va confirma programarea. Neprezentarea la data și ora programată, neconcordanța între datele înscrise în formularul de programare și datele de identificare a persoanei care se va prezinta la depunerea cererii de subvenționare, vor duce la anularea programării.
Carburanții se scumpesc
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețul plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 4 aprilie, prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu 61 de bani, iar pentru un litru de motorină cu 52 de bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 18,48 lei, în comparație cu actualul preț-plafon – 17,87 lei. Motorina va costa 16,25 lei, comparativ cu 15,73 cât este astăzi. Prețurile noi sunt valabile până pe 17 aprilie.
ANSA, în inspecție la o întreprindere avicolă
Ouăle trebuie să fie curate, fără crăpături, iar coaja să fie mată. Albușul și gălbenușul trebuie să aibă o consistență uniformă și să nu prezinte mirosuri străine. Este recomandarea făcută cumpărătorilor de către Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, în ajunul sărbătorilor pascale, perioadă în care ouăle sunt un produs la mare căutare. Vicedirectorul general al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANSA), Ion Toma, a efectuat o vizită de informare la o întreprindere avicolă din localitatea Ciorescu, municipiul Chișinău. Întreprinderea dispune de 65 de mii de găini ouătoare și livrează zilnic în rețeaua comercială aproximativ 50 de mii de ouă. Încălcări nu au fost depistate. Populația este sfătuită să-și facă cumpărăturile de Paști doar din locuri autorizate, ca să pună pe masă produse de calitate.
● MIERCURI, 04 aprilie
Venirea Băncii Transilvania în Moldova e un semnal și pentru alți investitori, Pavel Filip
Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova, prin preluarea în comun cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a pachetului majoritar de acțiuni Victoribank, este și rezultatul eforturilor depuse de Guvern pentru stabilizarea situației în sectorul bancar și constituie un semnal încurajator și pentru alți potențiali investitori. Este declarația făcută de premierul Pavel Filip la o întrevedere pe care a avut-o astăzi, 4 aprilie, cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare BERD, Nick Tesseyman, președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu. Premierul a menționat că își dorește un dialog direct cu investitorii mari. Pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenței externe. Acum de această activitate este responsabil Ministerul Finanțelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă și mai eficientă a banilor publici. Prim-ministrul a vorbit și despre acțiunile întreprinse de Guvern pentru ameliorarea mediului de afaceri. Pavel Filip a menționat reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive. Actele sunt acordate prin ghișeul unic.
Bine de știut pentru șoferi
Anvelopele cu o clasă energetică superioară oferă mai multă siguranță în trafic, reduc consumul de combustibil și zgomotul emis de autoturism, menționează specialiștii Agenției pentru Eficiență Energetică, care, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Patrulare, au îndemnat șoferii, în cadrul unui eveniment public, să-și aleagă pneurile în baza etichetei energetice. Potrivit directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, pneurile cu o clasă energetică superioară au o aderența mai bună pe terenul umed și reduc zgomotul exterior de rulare. Acest lucru permite șoferului să dețină mai mult control asupra autoturismului. Astfel, conduce în siguranță, iar automobilul consumă mai puțin combustibil și elimină mai puține gaze.
Cabinetul de miniștri a aprobat Acordul cu Guvernul Emiratelor Arabe Unite
Cabinetul de miniștri a aprobat Acordul cu Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică și tehnică, semnat la 30 ianuarie 2018 la Dubai. Părţile intenționează să diversifice relaţiile comerciale, financiar-bancare, investiționale. De asemenea, vor colabora în industrie, turism, agricultură, tehnologii informaţionale, construcţii, transport, logistică, mediu și sănătate etc. Părţile vor asigura adoptarea măsurilor necesare pentru dezvoltarea cooperării economice şi tehnice ale instituţiilor guvernamentale, comunităţilor de afaceri precum şi entităţilor regionale şi locale. Va fi încurajată participarea reciprocă la târguri, expoziţii, simpozioane şi alte evenimente menite să promoveze şi să dezvolte cooperarea între cele două state.
Moldova preia standardele UE privind controlul calității fructelor şi legumelor proaspete
Republica Moldova preia standardele Uniunii Europene privind controlul calității fructelor şi legumelor proaspete. Normele naţionale sunt ajustate la cele europene printr-un proiect de lege aprobat Guvern. Pentru produsele care corespund cerințelor de calitate, la cererea agentului economic, va fi acordat un certificat de conformitate a calității. Înaintea punerii în circulație a produselor, loturile importate vor fi supuse unui control obligatoriu (dacă nu vor dispune de un certificat echivalent), iar înainte ca produsele destinate exportului să părăsească teritoriul țării, la solicitarea agentului economic, organul de control va verifica dacă acestea corespund cerințelor de calitate ale țării importatoare.
● JOI, 05 aprilie
Investiții în facilitarea integrării persoanelor în câmpul muncii
Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va beneficia de aproximativ 100 de milioane de lei anual pentru măsurile de facilitare a integrării persoanelor în câmpul muncii. Măsurile sunt incluse într-un proiect de lege aprobat de Guvern și, potrivit ministrei Svetlana Cojocari, sunt adaptate la nevoile diferitor categorii de șomeri, precum și la nevoile angajatorilor. Se propune diversificarea formelor de formare profesională a șomerilor, prin introducerea instruirii la locul de muncă pentru persoanele fără calificare. Șomerii fără experiență de muncă, în special tinerii, vor putea accesa stagii profesionale și servicii de ghidare în carieră.
Strategia de dezvoltare a pieței financiare nebancare a fost aprobată
Împrumuturile acordate de organizațiile de microfinanţare vor atinge în cinci ani cifra de 7,6 mlrd lei, potrivit Strategiei de dezvoltare a pieței financiare nebancare (anii 2018-2022), aprobate de Guvern. Proiectul prevede ajustarea cadrului de reglementare a activității pieței de creditare nebancară la standardele europene. Urmează să fie îmbunătățită supravegherea organizațiilor de microfinanțare, în baza prevenirii și gestionării riscurilor. O atenție deosebită va fi acordată gradului de informare a populației despre oportunitățile obținerii creditării de la entitățile pieței financiare nebancare.
Vizele pentru Moldova se vor obține mai ușor
Cetățenii străini vor obține mai ușor vize de intrare în Moldova. Guvernul a aprobat o decizie de simplificare a procedurii. În particular, a fost revăzută lista statelor ai căror cetățeni necesită invitații pentru perfectarea vizei. Numărul acestora a fost redus de la 85 la 38 de state. „Dacă ne dorim să promovăm atractivitatea investițională și turistică a Republicii Moldova, trebuie să deschidem țara noastră pentru cei care vor să ne viziteze”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a comunicat că această decizie este doar o primă etapă. Procedura va fi simplificată în continuare.
Agenția de Investiții va absorbi MIEPO și Agenția Turismului
Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova va fi reorganizată în Agenția de Investiții – autoritate a administrație centrale subordonată direct Guvernului. Noua structura va absorbi și Agenția Turismului. Agenția de Investiții va asigura implementarea politicilor de stat în domeniul atragerii investițiilor locale și străine în economia Moldovei și în domeniul promovării turismului. Agenția va avea un personal de 30 de unități, un director general și un director adjunct. Funcțiile vor fi completate prin concurs, cu excepția persoanelor care vor fi transferate de la Agenția Turismului. Politicile Agenției de Investiții vor fi coordonate de un consiliu format din șapte persoane cu experiență și cunoștințe vaste în domeniu.
Moldova actualmente este în pas cu angajamentele asumate pe domeniul agriculturii
La ora actuală, Republica Moldova este în pas cu angajamentele asumate pe exterior în domeniul agriculturii, în special în contextul Acordului de Asociere cu UE. Declarația a fost făcută de secretarul general de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, în cadrul ueni emisiuni TV. Secretarul de stat s-a referit la armonizarea cadrului legal cu standardele internaționale, angajamentele privind finanțările sectorului agricol și pregătirea producătorilor agricoli. „Acestea sunt trei blocuri care, practic, sunt în permanență în vizorul specialiștilor Ministerului Agriculturii. Adițional mai vorbim și despre Strategia națională de dezvoltare a agriculturii, care în prezent se află la etapa de revizuire”, spune Iurie Ușurelu.
Chișinăul a asigurat 66% din încasările la bugetul public național în primul trimestru
Chișinăul este orașul care a contribuit cel mai mult la bugetul public național în primul trimestru al anului curent. În perioada de referință, au fost înregistrate încasări în sumă 5978,8 milioane de lei sau 66,78% din totalul încasărilor înregistrate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat. Municipiul Bălți a contribuit la bugetul public național cu 457,8 milioane de lei sau 5,11%, iar UTA Găgăuzia – cu 214,4 milioane lei sau 2,4%. Când privește raioanele, cele mai mari încasări le-a înregistrat raionul Cahul – 150,4 milioane de lei sau 1,68% din totalul de încasărilor. Pe următoarele poziții s-au plasat: raionul Orhei, cu 144,9 milioane lei sau 1,62%, raionul Ungheni – 127,6 milioane de lei sau 1,43% și raionul Anenii Noi – 114,5 milioane de lei sau 1,28%.
● VINERI, 06 aprilie
Elveția va acorda Moldovei asistență tehnică pentru îmbunătățirea mediului de afaceri
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) va acorda Republicii Moldova asistență tehnică în valoare de 50,9 milioane de franci elvețieni, în baza noii Strategii de cooperare dintre Elveția și Republica Moldova pentru anii 2018-2021. Strategia va fi prezentată în cadrul vizitei la Chișinău, în perioada 16-18 aprilie, a unei delegații guvernamentale din Elveția. Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, s-a întâlnit cu directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Simone Giger. Ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru dublarea volumului asistenței financiare acordate Moldovei în cadrul Strategiei de cooperare pentru anii 2014-2017, în cadrul căreia a fost oferită o asistență de peste 55 de milioane de franci elvețieni.
Nereguli la comercializarea semințelor
Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat că în unele magazine agricole se comercializează semințe în lipsa certificatelor de calitate și nefiind ambalate și etichetate în modul corespunzător. Iar la piețele agricole au întâlnit cazuri de vânzare a semințelor de proveniență necunoscută. Într-un comunicat de presă remis de instituție se spune că inspectorii au interzis comercializarea loturilor respective și au dispus investigarea lor. Potrivit ANSA, nivelul de asigurare cu semințe pentru semănatul de primăvară se apropie de 100%. În depozitele specializate sunt mai bine de 35 de mii de tone de semințe, necesarul fiind estimat la 36 de mii de tone.
Ministrul economiei cere dotarea transportului de călători cu centuri de siguranță
Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, cere dotarea transportului de călători cu centuri de siguranță. Solicitarea a fost formulată după ce a inspectat mai multe gări auto. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, citat de IPN, Chiril Gaburici a spus că este important, pe lângă condiții bune, să fie asigurată și siguranța călătorilor. „Centura de siguranță trebuie să fie obligatorie în toate autocarele și microbuzele de pe cursele interurbane, exact cum se întâmplă în transportul internațional. Pentru ca oamenii să ajungă la destinații în condiții sigure”, a spus ministrul.