● LUNI, 02 ianuarie
Drumul de ocolire a orașului Ungheni va fi gata până în octombrie 2017
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor împreună cu inginerii supervizori - consorţiul WSP Techinc, și contractorul, compania cehă OHL, au elaborat un Plan de măsuri care va asigura accelerarea tempoului și finalizarea lucrărilor de construcţie a drumului de ocolire a orașului Ungheni până în luna octombrie 2017.
Sectorul forestier necesită investiţii de circa 200 de milioane de lei anual
Ministerul Mediului propune pentru consultări publice proiectul Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei dezvoltării durabile a sectorului forestier naţional pentru anii 2017-2020. Planul cuprinde 65 de acţiuni. Acestea ţin de îmbunătăţirea politicilor specifice sectorului, îmbunătăţirea cadrului de reglementare în domeniul financiar-silvic, sporirea suprafeţelor de teren forestier și plantaţii energetice, conservarea şi dezvoltarea durabilă a resurselor forestiere etc.
Administrațiile locale vor decide asupra mărimii scutirii de impozitul pe bunurile imobile
În 2017, cota maximă a impozitului pentru bunurile imobile cu destinație locativă se majorează de la 0,3% la 0,4%. Cota minimă se menține la 0,05%. Pentru imobilele cu altă destinație decât cea locativă sau agricolă cota minimă va fi de 0,1%, iar cea maximă de 0,3%. Mărimea impozitului este stabilită de către autoritățile publice locale.
Animalele vor fi ţinute la evidenţă într-un registru de stat
În Republica Moldova animalele vor fi ţinute la evidenţă într-un registru de stat. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost propus pentru dezbateri de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
● MARŢI, 03 ianuarie
Bugetul de stat a obţinut aproape 35 de milioane de lei din impozitul pe avere
Mai mult de jumătate din persoanele fizice care au bunuri imobile cu destinaţie locativă valoarea totală a cărora este estimată la1,5 milioane de lei și mai mult, iar suprafaţa totală constituie 120 de metri pătraţi și mai mult au achitat la stat impozitul pentru avere, în sumă totală de 34,8 milioane de lei. Suma calculată spre încasare în bugetul de stat constituie 50 de milioane de lei.
●MIERCURI, 04 ianuarie
Cerințe noi pentru angajatori la organizarea lucrului la monitor
Angajatorii trebuie să planifice activitățile lucrătorilor astfel încât aflarea în fața unui monitor să fie întreruptă periodic, prin pauze sau schimbări de activitate. Prevederea se regăsește în Cerințele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la monitor, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent şi vizează posturile de lucru create după această dată. Totodată, posturile de lucru create înainte de 1 ianuarie 2017 trebuie să fie adaptate astfel încât să corespundă prezentelor cerințe în termen de cel mult un an de la data menționată.
Concurs pentru suplinirea funcției vacante de director ANRE
Parlamentul a anunțat concurs pentru suplinirea funcţiei vacante de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Candidaţii trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să aibă studii superioare integrate în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic și experiență de lucru de cel puțin zece ani în unul din aceste domenii și cel puțin trei ani în funcție administrativă de conducere.
Anul 2017 va fi mai bun decât 2016 din punct de vedere economic, experți IDIS Viitorul
Anul 2017 va fi mai bun decât 2016 din punct de vedere economic. Principalele ramuri care vor progresa sunt agricultura, comerțul și investițiile. Totodată, vor fi majorate tarifele la energia electrică, gaze naturale și căldură. De această opinie sunt experții IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță și Victor Parlicov, care au participat la emisiunea „60 de minute de realism economic”.
Focarele de pestă porcină din Moldova au fost declarate libere de acest virus
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a declarat focarele de pestă porcină din Moldova libere de virus. Aceasta pentru că nu s-au înregistrat cazuri noi de morbiditate în aceste focare. Potrivit ANSA, nici în efectivele de porcine din țară nu sau înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, iar testele de laborator la toate etapele sunt negative
● JOI, 05 ianuarie
O acționară Mobiasbancă se plânge că de 15 ani nu mai primește dividende
O acționară a băncii comerciale Mobiasbancă se plânge că de 15 ani nu-i mai sunt distribuite dividende, care, potrivit femeii, au ajuns la 6 milioane de lei. Iulia Deleu a comunicat că a devenit acționară a băncii în anul 1996 şi doar în primii ani a beneficiat de dividende având 2% din acțiunile băncii. Potrivit Iuliei Deleu, la semnarea contractului, banca şi-a asumat obligațiunea de a-i achita anual dividendele cuvenite, dar acest lucru a rămas doar pe hârtie. Dividendele au început să nu-i fie achitate după ce banca a anunţat-o că ar fi încheiat acorduri cu Inspectoratul Fiscal de Stat pentru a beneficia de anumite facilităţi fiscale cu condiția să nu fie distribuite dividendele acționarilor. Iulia Deleu susține că aceste condiționări din partea Fiscului nu au existat şi, de fapt, că banca a indus în eroare acționarii în tot acest timp.
● VINERI, 06 ianuarie
Serviciul Fiscal de Stat a încasat în 2016 venituri mai mari decât în anul precedent
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a încasat în 2016 la Bugetul Public Național cu 11% mai multe venituri comparativ cu anul precedent, adică cu 2,7 miliarde lei mai mult. Astfel, în 2016 de către SFS la buget au fost acumulate venituri în sumă de 27,6 miliarde de lei. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului, sarcina de încasări la Bugetul Public Național, stabilită de Serviciul Fiscal de Stat pentru anul 2016 – 27,35 miliarde de lei – a fost supra executată cu 272 de milioane de lei.