RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21 – 26 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

●LUNI, 21
februarie

Instrumentele aplicate de BNM în lupta contra inflației produc efecte mici, economist

Situația prețurilor în Republica Moldova este dramatică, acestea atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Totodată, prognozele sunt că prețurile vor continua să crească cel puțin încă jumătate de an. În opinia economistului Veaceslav Ioniță, Banca Națională a Moldovei deține instrumente limitate în lupta contra inflației, iar efectele pe care le produc sunt destul de mici. Expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a menționat că majorarea ratei de bază a scumpit banii pe care Guvernul urmează să-i contrasteze de pe piața financiară din țară.  În ianuarie 2022, comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, rata de bază a crescut de la 5,5% la 8,1%. Această majorare a dobânzii pentru resursele contractate de către Guvern înseamnă costuri suplimentare de circa 120 de milioane de lei anual. Dacă BNM nu ar fi scumpit creditele, acești bani urmau să devină economii pentru Guvern, însă inflația ar fi fost cu mult mai mare și Guvernul trebuia să cheltuiască un miliard de lei ca să plătească pensii majorate, ca să majoreze salariile bugetarilor și să ofere compensații păturilor vulnerabile.

Sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei au funcționat în regim izolat pe 24-26 februarie

În perioada 24-26 februarie, sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei vor funcționa împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine. „Funcționarea izolată în această perioadă are drept scop demonstrarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Testul din luna februarie reprezintă prima etapă a procesului de interconectare sincronă a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei cu rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E, fiind planificat un exercițiu similar în regim de funcționare de vară.

● MARȚI, 22 februarie

Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă și-a organizat lansarea oficială

Fostul președinte, Igor Dodon, a lansat marți asociația obștească „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”. Asociația se angajează să susțină companiile în identificarea partenerilor comerciali, să implementeze proiecte de investiții și să dezvolte cooperarea în domenii precum cel industrial, agricultură, infrastructură, turism, transport, logistică, servicii municipale, tehnologia informației. Companiile interesate să se alăture Uniunii de Afaceri sunt chemate să vină cu propuneri, inițiative și idei de proiecte care ar aduce beneficii businessului din Rusia și Moldova. „În câteva luni, cel mult până în toamnă, Uniunea noastră va deveni principala asociație, principala punte de legătură între agenții economici din Moldova și Rusia”, a declarat Igor Dodon.

Moldovagaz va sesiza Procuratura cu privire la publicarea contractului cu Gazprom

SA „Moldovagaz” anunță că va depune la Procuratura Generală o cerere prin care va cere tragerea la răspundere a persoanelor care au publicat copia contractului cu „Gazprom”. Reacția vine în contextul în care în presă a apărut copia documentului confidențial care vizează relațiile contractuale dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”. Totodată, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat că nu comentează veridicitatea documentului apărut în presă. „Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a mai spus vicepremierul.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

● MIERCURI, 23 februarie

Guvernul a aprobat acordurile pentru construcția podurilor peste Nistru și Prut

Guvernul a aprobat semnarea acordului cu Ucraina care prevede construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităților Cosăuți-Yampil. De asemenea, a fost aprobat acordul cu România pentru construcția podului peste Prut între localitățile Ungheni (Moldova) – Ungheni (România), precum și acordul de reabilitare a podului de frontieră Giurgiulești-Galați. Termenul de executare a lucrărilor în cazul podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Moldova) – Ungheni (România), conform documentului, este de doi ani. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe amplasate pe teritoriul său. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro. Construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanțată de Guvernul de la Chișinău, cu un cost estimativ de două milioane euro.Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) - Galați (România), care urmează să fie consolidat, a fost construit în anul 1949. Conform expertizei din anul 2014, s-a constatat starea avansată de degradare a acestuia cu o posibilă amplificare în timp, conducând la o posibilă situație de închidere a punctului de frontieră Giurgiulești - Galați, cel mai apropiat punct de frontieră fiind amplasat la circa 65 km, la Cahul - Oancea.

Gospodăriile țărănești inactive vor fi radiate din registrele fiscale

Gospodăriile țărănești inactive vor fi radiate din Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) și din Registrul fiscal de stat al gospodăriilor țărănești. Lista va fi determinată de către Serviciul Fiscal de Stat. Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, la 31 ianuarie 2022 erau înregistrate puțin peste 111 mii de gospodării țărănești. În ultimii trei ani, declarații privind activitatea gospodăriilor țărănești au fost depuse de puțin peste 25 de mii de entități. Acest lucru arată că se creează o imagine eronată privind potențialul agricol al statului și creează confuzii în privința agenților economici din agricultură. Pe de altă parte, cetățenii la un moment dat se pomenesc cu datorii enorme la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), despre care nu au știut, deoarece înregistrarea gospodăriilor țărănești s-a făcut fără ca persoanele să cunoască că pe numele lor este deschisă o  formă de activitate de antreprenor.

Cererea de anulare a rezilierii contractului concesionării Aeroportului, respinsă

Magistrații au respins cererea „Avia-Invest” împotriva Agenției Proprietății Publice, prin care s-a cerut anularea rezilierii contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Acțiunea în contencios administrativ a „Avia-Invest” împotriva Agenției Proprietăți Publice a fost respinsă ca fiind neîntemeiată, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Hotărârea instanței în acest sens nu este definitivă. „Avia Invest” are dreptul de a o contesta la Curtea de Apel Chișinău.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

● JOI, 24 februarie

Air Moldova își suspendă toate zborurile până la 4 martie

Pentru evitarea punerii sub risc a zborurilor civile, în contextul acțiunilor în apropierea frontierei, Republica Moldova a dispus, prin Autoritatea Aeronautică Civilă, închiderea spațiului aerian, iar zborurile cu destinația Chișinău vor fi direcționate la Iași, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

BNM, în contextul evenimentelor din Ucraina: Sectorul bancar al Moldovei rămâne stabil

Sectorul bancar al Republici Moldova rămâne stabil, robust și rezilient. Acesta dispune de lichidități suficiente care să asigure continuitatea funcționării sale în regim de lucru obișnuit. Comentariul este emis de Banca Națională a Moldovei în contextul evenimentelor din Ucraina. „Actualul nivel de reformare și modernizare a sectorului bancar permite dezvoltarea în continuare a acestuia în opțiunile de armonizare la standardele serviciilor financiare din lume. De asemenea, țara noastră are suficiente rezerve valutare care pot fi utilizate în eventuale situații de criză pentru asigurarea stabilității financiare”, se arată într-un comunicat de presă.

Calea Ferată din Moldova lansează mai devreme cursa Chișinău-Iași-Chișinău

Cursa de tren Chișinău-Iași-Chișinău este lansată de Calea Ferată din Moldovei (CFM) înainte de termenul la care fusese prevăzută. „Astfel, începând cu 25 februarie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, trenul va circula conform graficului stabilit: la 06:40 plecarea din Chișinău, 11:13 sosirea în Iași, respectiv la 17:40 plecarea din Iași și la 21:52 sosirea în Chișinău. Reprezentantul CFM a remarcat că lansarea mai devreme a cursei de tren nu are neapărat legătură cu situația din Ucraina. „Noi venim cu un mesaj pozitiv – că am lansat cursa mai devreme”, a specificat Dumitru Prohnițchi, menționând că evenimentele din Ucraina nu au influențat deocamdată activitatea CFM.

Natalia Gavrilița: Deocamdată nu există riscuri sa rămânem fără gaze și electricitate

Deocamdată nu există riscuri ca Republica Moldova sa rămână fără gaze sau electricitate. În cazul deteriorării infrastructurii de aprovizionare, există rute de alternativă, a comunicat premierul Natalia Gavrilița, răspunzând la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit prim-ministrei, tema respectivă a fost abordată în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale. „Deși ar putea fi perioade foarte scurte de ajustare, în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale atât Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cât și întreprinderile din sectorul energetic au spus că un asemenea risc este mic și sunt soluții care ar permite aprovizionarea cu gaze naturale și electricitate a cetățenilor Republicii Moldova”, precizat Natalia Gavrilița.

● VINERI, 25 februarie

Circulația trenurilor pe ruta Chișinău-Odesa a fost sistată conform unei decizii a CSE

Republica Moldova a sistat circulația trenurilor pe ruta Odesa-Chișinău. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, creată în contextul războiului din Ucraina. Prevederea se regăsește în dispoziția din 24 februarie.

Conturi bancare deschise pentru a sprijini poporul ucrainean

Agenții economici și persoanele fizice pot face donații pentru a sprijini poporul ucrainean. Donațiile pot fi făcute prin intermediul unui cont special deschis de Ministerul Finanțelor. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro. Și Primăria municipiului Chișinău a deschis conturi bancare în care pot fi făcute. Ministerul precizează că mijloacele financiare acumulate vor fi destinate furnizării asistenței umanitare cetățenilor Ucrainei afectați de război.

Exportul grâului și a zahărului se interzice pe perioada stării de urgență

Exportul grâului și a zahărului din Republica Moldova se interzice pe perioada stării de urgență, începând cu 1 martie. O decizie în acest sens a fost luată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Ministerul Economiei, în comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, vor intensifica eforturile de monitorizare a fluctuației prețurilor și a stocurilor de cereale pe piața internă și externă și vor raporta săptămânal Comisiei pentru Situații Excepționale.

S-a extins lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial

Comisia pentru Situații Excepționale a extins lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial. Măsura a fost luată pentru a stopa creșterea nejustificată a prețurilor. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița după ședința CSE. Pe această listă se adaugă carnea de porc pe os, carnea de păsare, peștele congelat, zahărul din sfeclă, ouăle, pastele, cartofii, ceapa, varza albă, morcovul în starea proaspătă și sfecla roșie în stare proaspătă. Natalia Gavrilița a spus că despre extinderea listei produselor de primă necesitate s-a discutat și anterior, însă acest lucru a devenit extrem de necesar acum,  „când este o situație de urgență și o neliniște în societate, iar oamenii au nevoie de ajutor”.

Contractul cu furnizorul de energie electrică va fi prelungit cu un an, la prețul existent

Autoritățile au decis prelungirea contractului cu furnizorul de energie electrică la prețul actual și a menținut condițiile financiare și contractuale existente până la 31 martie 2023. „Contractul a fost prelungit pe un an, la același preț”, a precizat premierul Natalia Gavruilița după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Totodată, CSE a luat decizia să suspende procedurile de licitație pentru achiziția energiei electrice anunțate mai devreme.

Procedura de revizuire a tarifelor la energie electrică a fost suspendată pentru o lună

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat pentru o lună procedura de revizuire a tarifelor la energie electrică. În această perioadă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să elaboreze un program de compensare țintită a cheltuielilor la energia electrică pentru categoriile de populație social-vulnerabile. „În această stare de incertitudine este foarte important să le asigurăm oamenilor o anumită stabilitate. Chiar dacă este necesară o anumită creștere a tarifului, ea să fie făcută atunci când Guvernul este pregătit să susțină țintit păturile vulnerabile”, a declarat premierul Natalia Gavrilița după ședința CSE. O altă decizie prevede suspendarea procedurii de licitație pentru achiziția energiei electrice și prelungirea contractului existent cu furnizorul de energie electrică la prețul existent și menținerea condițiilor financiare și contractuale existente până pe 31 martie 2023.

Clienții maib, îndemnați să nu utilizeze serviciile băncilor rusești pentru transferuri în euro și dolari

Banca precizează că la etapa actuală prin intermediul maib nu pot fi recepționate și expediate transferuri prin Sistemele de Remiteri de Bani din Federația Rusă: Contact, Unistream, Zolotaya Korona. Maib este în proces de conlucrare cu sistemele respective în vederea identificării de soluții pentru restabilirea serviciilor.Totodată, în contextul în care nu există factori obiectivi care să reflecte situația cursului hrivnei ucrainene, a fost revizuit schimbul valutar. A fost stabilit la valoarea de: vânzare - 0,29 MDL, cumpărare - 0,39 MDL. Și Banca Națională a Moldovei a emis un comunicat de presă în care anunță că lansează inițierea consultărilor cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. BNM face apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul Republica Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile.

● SÂMBĂTĂ, 26 februarie

Comisia Situații Excepționale aprobă măsuri pentru stăpânirea prețurilor

Comisia Situații Excepționale (CSE) a adoptat o serie de măsuri pentru prevenirea creșterii nejustificate a prețurilor, dar și pentru asigurarea eficientă a protecției refugiaților din Ucraina, relatează IPN cu referință la un comunicat al Guvernului. Membrii CSE au decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, măsura fiind necesară pentru a ține în frâu creșterea prețurilor. Lista existentă a fost completată cu alte produse, inclusiv carne de porc pe os; carne de pasăre; pește congelat; zahăr din sfeclă; paste; ouă; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă. Deciziile au luat în considerare eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a sprijini atât cetățenii proprii aflați în situații vulnerabile, cât și cei străini afectați de situația din regiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.