RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7-13 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 7 februarie

Carburanții continuă să se scumpească


Scumpirile la carburanți continuă. Benzina cu cifra octanică 95 se scumpește cu 11 bani și va ajunge marți să coste 23,43 lei, iar motorina – cu 13 bani, până la 20,36 lei.  Acestea sunt prețurile maxime de comercializare stabilite ANRE, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetic precizează că „nivelul prețurilor la produsele petroliere este în continuare puternic influențat de creșterea cotațiilor la bursele internaționale”.

„Doar în ultimele zece zile cotațiile Platts pentru produsele petroliere principale s-au majorat cu peste 50 de dolari/tona și au depășit nivelul de 890 de dolari/tona pentru benzină și 825 de dolari/tona pentru motorină. În cadrul sesiunilor din săptămâna precedentă cotația petrolului Brent a depășit pragul de 93 de dolari/baril, valoare înregistrată ultima dată în luna octombrie a anului 2014”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

Astăzi începe greva transportatorilor

Astăzi începe greva operatorilor de transport rutier, anunțată în perioada 7-9 februarie pentru rutele regulate naționale de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport. Chiar dacă mijloacele de transport nu vor ajunge în autogări și stații auto, Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” a susținut protestul colegilor lor din Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, declarând că opresc deservirea rutelor regulate, transmite IPN.

Controversele între autorități și reprezentanții breslei au început încă în luna octombrie. Transportatorii au solicitat recalcularea tarifelor, în timp ce guvernarea a declarat că cererea nu este fondată.

Între părți au avut loc mai multe contacte pentru ca, într-un sfârșit, transportatorii să planifice greva în cauză din motiv că „Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor. Nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv – acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor și nu a prezentat calculele reale ale mărimii tarifului la serviciile de transport. Nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport”.

● MARȚI, 8 februarie

Ce e de făcut ca fructele moldovenești să acceadă în categoria „premium”

Aproximativ 20 de mii de tone de prune, caise, vișini și cireșe sau 70 la sută din întreaga cantitate de sâmburoase livrată anul trecut pe piața UE a fost asigurată cu certificate GLOBAL.G.A.P. Peste 100 de horicultori moldoveni dețin certificate valabile ale acestui aranjament global al fructelor și încă 40 de producători corespund cerințelor GRASP, la fel axat pe GLOBAL.G.A.P. Indicatorul în cauză situează Moldova înaintea multor țări din Europa de Est și de Sud-Est, transmite IPN cu referință la EastFruit.com.

Chiar dacă o parte din fructe au mers în Rusia, unde nu se cer certificate internaționale de siguranță, iar cantități semnificative de prune, crăpate din exces de umiditate, au fost procesate în România, deținătorii certificatelor GLOBAL.G.A.P. și GRASP și-au pus producția, în mare parte, pe rafturile supermarketurilor europene. Reversul medaliei a fost profitabilitatea parțial scăzută, deoarece moldovenii au trebuit să accepte condițiile angrosiștilor locali care reambalau fructele din Moldova conform cerințelor vânzătorilor cu amănuntul.

Transportatorii continuă protestul. Cursele regulate din țară sunt suspendate

Transportatorii nu au renunțat la protest, iar cursele regulate din țară sunt suspendate și astăzi pentru a doua zi consecutiv. Ei estimează că, la fel ca și luni, cursele pe 90% din rute nu se vor efectua.

Contactat de IPN, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a precizat că în prima zi de protest, cu părere de rău, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a dat niciun semnal pentru a asigura încrederea că problemele transportatorilor vor fi soluționate. Potrivit lui, discuțiile cu reprezentanții Cancelariei de stat au fost constructive, însă aceasta nu este structura care să adopte decizii în domeniul transportului.

Oleg Alexa a precizat că nu este prea clar ce o să le spună autoritățile joi, în cadrul discuțiilor, care ar urma să aibă loc, și din lipsă de certitudine nu s-a renunțat la acțiunea de protest. Potrivit lui, în condițiile a problemelor existente, inclusiv a scumpirilor continue la carburanți, transportatorii au ajuns în situația în care nu mai au ce pierde.

● MIERCURI, 9 februarie

Gazprom despre auditul la Moldovagaz: Rezultatele ar putea să nu fie aprobate

Compania rusească „Gazprom” acuză autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Concernul rusesc mai precizează că această abordare nu poate garanta un audit obiectiv și transparent, iar Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia. Pe de altă parte, reprezentanții autorităților de la Chișinău au anunțat anterior că documentele din octombrie stipulează expres obligația „părții moldovenești” de a iniția auditul extern al SA „Moldovagan” față de „Gazprom”, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al „Gazprom” se menționează că pentru data de 2 februarie a fost planificată ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”. Însă, ședința nu a avut loc pe motiv că reprezentanții Guvernului de la Chișinău nu s-au prezentat. Se aștepta ca Consiliul de Supraveghere să convină asupra abordărilor cu privire la auditarea datoriilor companiei față de „Gazprom” pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, fapt prevăzut în Protocolul de negocieri cu privire la soluționarea problemelor din domeniul gazelor din 29 octombrie 2021.

Plafon aprobat de Guvern la procurarea cu numerar a deșeurilor de metale

Cumpărătorii de deșeuri de metale feroase și neferoase vor fi obligați să efectueze plăți electronice în cazul încheierii tranzacțiilor a căror valoare totală în relațiile cu un subiect al impunerii depășește  plafonul de zece mii de lei pe lună. Guvernul a avizat pozitiv un proiect de modificare a Codului Fiscal, transmite IPN.

Proiectul aparține unui grup de deputați PAS. Obligativitatea de utilizare a instrumentelor de plată electronice are ca scop limitarea circuitului bănesc în numerar. Autorii precizează că se urmărește evitarea evaziunilor fiscale și reducerea activității aferente deșeurilor de metale feroase și neferoase ca activitate economică în afara regimului de activitate licențiată.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament.

JOI, 10 februarie

Sindicatele cer măsuri de sprijin al populației în contextul majorării prețurilor

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită Parlamentului și Guvernului să implementeze mai multe măsuri de sprijin al populației și economiei naționale în contextul în care în ultima perioadă au crescut tarifele la gazele naturale, agentul termic, s-au majorat prețurile la carburanți, produsele alimentare și la mărfuri, transmite IPN.

„Chiar dacă măsurile de compensare a tarifelor la gazele naturale și agentul termic au acoperit o bună parte a creșterii tarifelor pentru consumatorii casnici, lipsa unor măsuri de subvenționare a producătorilor ca urmare a majorării cu 29,32% a prețurilor la carburanți pe parcursul a 12 luni ale anului 2021 și majorării tarifelor la resursele energetice au dus la o creștere semnificativă a prețurilor la produsele alimentare, cu 17,46%, și cu 12,06% la mărfurile nealimentare”, se menționează într-o declarație a CNSM.

Parc fotovoltaic de 2,8 MW, construit la Criuleni cu sprijinul Chinei

Un parc fotovoltaic de 2,8 MW a fost construit în raionul Criuleni cu sprijinul Guvernului Chinei. Acesta se întinde pe o suprafață de opt hectare și are instalate 7 400 de panouri fotovoltaice și 16 invertoare. Valoare totală a proiectului este de patru milioane de euro, transmite IPN.

Centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste trei milioane kWh pe an și va putea acoperi cererea de energie electrică a instituțiilor publice din raionul Criuleni. Este vorba despre spitale, școli, grădinițe, clădiri administrative etc.

Energia produsă de panourile fotovoltaice va fi comercializată și, în funcție de tariful care va fi negociat, bugetul raional va fi suplinit cu circa 3-5 milioane de lei pe an.

Inflația mare la produsele alimentare trebuie să pună autoritățile pe gânduri, expert

Ultimele date disponibile, pe luna decembrie a anului trecut, privind inflația în Europa arată că în Republica Moldova rata totală a inflației este de 13,9%, în timp ce rata inflației la produsele alimentare este de 17,46%. Datele au fost publicate de site-ul Trading Economics. Este o creștere substanțială față de indicatorii din decembrie 2020. „Vedem o inflație mare la produsele alimentare, ceea ce este paradoxal, pentru că Republica Moldova este o țară agrară”, a comentat pentru IPN Viorel Gîrbu, expert economic. Inflația la produsele alimentare este mai mare ca în sectorul energetic. Este un lucru care trebuie să pună pe gânduri autoritățile.

Acest lucru se întâmplă în Republica Moldova nu de azi, de ieri. Fenomenul se atestă o perioadă mai lungă de timp. „Cel puțin de patru ani de zile creșterea inflației este determinată de creșterea prețurilor la produsele alimentare. De aceea, trebuie să vedem unde sunt disfuncționalitățile. Concluzia pe care poți să o faci este că nu există competiție. Piața nu este suficient de elastică, nu se adaptează rapid. Asta face ca prețurile să crească mult în anumite perioade de timp”, a explicat Viorel Gîrbu.

VINERI, 11 februarie


Maia Sandu despre ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București: E o șansă unică

„Avem o șansă unică să implementăm proiecte de importanță majoră pentru țara noastră”, a scris pe pagina sa de Facebook președinta Maia Sandu în ajunul ședinței comune a guvernelor Republicii Moldova și României, care va avea loc vineri, 11 februarie, la Chișinău. În cadrul ședinței va fi semnat Acordul interguvernamental pentru asistență tehnică și financiară nerambursabilă, în valoare de 100 mln euro. Va mai fi semnat Acordul privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut. Podul va interconecta Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni (România) și drumul național R1 Chișinău – Ungheni (Republica Moldova). Părțile vor mai semna un acord prin care vor fi reduse și eliminate tarife de roaming, relatează IPN.

Se ieftinesc serviciile de roaming dintre Republica Moldova și România

Tarifele pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova vor scădea de cel puțin zece ori, iar pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif. Totodată, tarifele pentru serviciile internet utilizat în roaming în România vor scădea de cel puțin cinci ori. Acordul în acest sens dintre guvernele celor două state a fost semnat vineri la Chișinău, după ședința comună a celor două cabinete de miniștri, transmite IPN.

Documentul a fost semnat de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, și Marcel Boloș, ministrul român al cercetării, inovării și digitalizării.

● SÂMBĂTĂ, 12 februarie

Planul comun RO-MD în caz de criză energetică va fi elaborat în următoarele șase luni


Republica Moldova și România vor elabora, în următoarele șase luni, planul comun de acțiuni în caz de criză energetică. Documentul va institui un șir de acțiuni și măsuri necesare pentru asigurarea continuității în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale. Printre acțiuni se numără asigurarea reciprocă cu combustibili alternativi în vederea producerii de energie termică destinată sistemelor de încălzire centralizată și de energie electrică și termică în cogenerare.

Elaborarea planului este prevăzută de Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității energetice, semnat vineri de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, și ministrul energiei al României, Virgil Daniel Popescu, transmite IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.