RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 31 ianuarie – 5 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 31 ianuarie
Moldova, în actualitatea crizei energetice europene
Moldova, la fel ca și Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina, se bazează exclusiv pe gazul rusesc, notează surse occidentale, citate de IPN, specificând că Statele Unite lucrează asupra unor planuri de livrare a gazelor naturale în Europa, în cazul că Rusia va înceta alimentarea consumatorilor europeni în contextul escaladării crizei ruso-ucrainene.
Totodată, datele Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie evaluează că Germania importă aproximativ jumătate din necesitățile de gaze din Rusia, în timp ce în Franța doar un sfert din cantitățile consumate provin din Rusia, bazându-se, mai mult, pe livrările din Norvegia. Italia ar fi, de asemenea, printre cele mai afectate economii majore, cu o dependență de 46% de gazul rusesc.
Evaluând perspectivele Moldovei în această „criză europeană care ne afectează direct”, vicepremierul Andrei Spînu a atestat și „încercările unor politicieni de a-și face capital politic pe criza energetică... E greșit, colegi, e greșit și mincinos ceea ce faceți. Știm ce avem de făcut ca să nu ne mai pomenim într-o astfel de situație niciodată și vom face. Repet, criza energetică nu este criza țării noastre, este o criză europeană care ne afectează direct. Moldova este pentru a doua oară în stare de urgență din cauza crizei. Deciziile pe care le luăm nu sunt populare, dar sunt corecte. Înțelegem că afectează foarte mule familii și tocmai din acest motiv am venit cu măsuri de compensare care să ușureze această criză. Pentru prima dată în istorie, se alocă peste 3 mlrd de lei pentru ajutor, în factură, tuturor oamenilor”, a scris demnitarul pe o rețea socială.
Nicu Popescu: Promovarea exporturilor și atragerea investițiilor – obiective în 2022
Diplomația economică este unul dintre obiectivele centrale de pe agenda politicii externe a Republicii Moldova în anul 2022. „Eforturile noastre urmează a fi orientate spre fortificarea capacității instituționale a MAEIE, intensificarea comunicării cu agenții economici, în mod special pe dimensiunea promovării exporturilor de produse fabricate în Moldova, și atragerii investițiilor și a promovării turismului”, a menționat Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrii europene, în contextul unei întrevederi cu reprezentanții mediului asociativ național din domeniul agroalimentar, transmite IPN.
„În contextul vizitelor mele în străinătate și a vizitelor de răspuns ale omologilor străini în Republica Moldova, vom stabili în cel mai scurt timp un mecanism de cooperare și consultare prealabilă pentru a facilita exporturile noastre peste hotare, identificarea noilor piețe și a atragerii investițiilor străine, inclusiv printr-o serie de videoconferințe dintre ambasadori și asociațiile de profil”, a specificat Nicu Popescu.
La întrevedere au participat reprezentanții de la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova- Fruct”, Asociația Națională a Industriilor Panificație și Morărit, Asociația Patronală al Avicultorilor, Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse de Lapte și Produse Lactate „Lapte” și Compania producătoare de înghețată „Sandriliona”.
Anul se va caracteriza printr-o stabilitate a leului moldovenesc, economist
Anul 2022 va fi caracterizat printr-o stabilitate a leului moldovenesc, cu o ușoară tendință de depreciere. O spune economistul Veaceslav Ioniță, care consideră că, cel mai probabil, Banca Națională a Moldovei va face intervenții prudente, care vor permite leului să meargă pe o linie a echilibrului. Expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” anticipează pentru acest an o stabilizare a cererii și a ofertei pe piața valutară. Potrivit estimărilor sale, cursul valutar față de dolar și euro va continua să fie stabil, cu o ușoară tendință de depreciere a leului.
Platforma DA cere anchetă penală în cazul uzinei metalurgice din Rîbnița
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere pornirea unei anchete penale, cu identificarea persoanelor, din diferite ministere, care ar fi lobat interesele uzinei metalurgice din Rîbnița. De asemenea, formațiunea cere retragerea solicitării către UE pentru ridicarea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Republica Moldova. Ex-deputatul Alexandru Slusari susține că „în spatele acestei afaceri ar sta fostul deputat PDM, Vladimir Andronache, prin intermediul companiei „BPM-Trading SRL”, care urmărește monopolizarea piețelor deșeurilor metalice, betonului și cimentului”.
În luna noiembrie, Uniunea Europeană, în contextul implementării Pactului Verde, a interzis exportul în Moldova a deșeurilor de metale feroase, destinate reciclării, „din cauza nerespectării cerințelor față de mediu ambiant”, notează Alexandru Slusari. Unicul beneficiar al acestui export a fost uzina metalurgică din Râbnița, care este principalul contribuabil al regiunii transnistrene și nu are nicio tangență cu bugetul Republicii Moldova. „Astfel, UE a oferit o oportunitate pentru diminuarea semnificativă a bazei economice a enclavei separatiste”, subliniază fostul deputat.
În decembrie 2021, întreprinderea din stânga Nistrului a întreprins un atac de lobby. A cerut într-un stil ultimativ de la autoritățile de la Chișinău să solicite ridicarea urgență a restricțiilor. Potrivit celor de la Platforma DA, cel mai grav este faptul că unii reprezentanți ai guvernării contribuie la expansiunea economică a separatiștilor. Ministerul Mediului, fără consultări publice și discuții largi cu organele ce asigură securitatea țării, a expediat către UE o scrisoare, prin care susține cererea uzinei metalurgice din Rîbnița privind anularea restricțiilor de export a deșeurilor metalice în Moldova.
Compensații la gaze pentru agenții economici
Guvernul propune acordarea compensațiilor agenților economici pentru primii 500 de metri cubi de gaze consumați. Această măsură acoperă consumul integral a mai mult de jumătate dintre abonații Moldovagaz. Compensațiile respective vor aplicate, la fel ca și noile tarife, retroactiv – din 1 ianuarie. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița într-o conferință de presă.
„Este un program care va avea același mecanism ca și compensarea pentru gospodăriile casnice. Va fi compensarea directă în factură. Ambele decizii, atât creșterea compensațiilor pentru consumatorii casnici, cât și compensarea primilor 500 de metri cubi pentru agenții economici abonați la Moldovagaz, vor fi luate la ședința Comisiei Situații Excepționale de mâine”, a notat șefa executivului.
Guvernul restructurează Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Moratoriu la controale
Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că APCSP, este o instituție ineficientă, dar și coruptă. Agenția a fost folosită ca instrument pentru stoarcerea banilor din afaceri.
Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a declarat că o comisie disciplinară evaluează încălcările admise de conducerea instituției. În privința actualului director există numeroase plângeri. Însă, acesta nu poate fi demis, deoarece este în concediu de îngrijire a copilului.
● MARȚI, 01 februarie
CSS a recomandat BNM să analizeze efectele intervențiilor sale și să le corecteze
„Majorarea prețurilor la nivel internațional e o cauză obiectivă pentru creșterea prețurilor în țara noastră, însă trebuie folosite toate instrumentele legale pentru a tempera această tendință”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În urma discuțiilor, CSS a recomandat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să analizeze efectele intervențiilor sale de până acum și să le corecteze, atunci când acestea nu sunt eficiente, se arată într-un comunicat de presă al Președinției Republicii Moldova.
Între timp, Guvernul urmează să continue politica de susținere a categoriilor celor mai afectate de creșterea prețurilor. „Executivul urmează să vină cu resurse suplimentare, la cele deja alocate pentru creșterea pensiilor și a compensațiilor la plata resurselor energetice, pentru a ajuta cetățenii să treacă mai ușor prin această criză. La fel, Guvernul trebuie să continue reformele destinate îmbunătățirii mediului de afaceri pentru a asigura o creștere economică robustă și incluzivă”, a menționat președinta Maia Sandu, menționează sursa citată.
Criza energetică atrage după sine scumpiri în lanț. Deputat PAS: este o inflație importată
Inflația energetică atinge, în acest an, cel mai înalt nivel din istoria Republicii Moldova, iar după majorarea tarifului la gazele naturale, vom asista și la o majorare considerabilă a tarifului la energia electrică. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Totuși, potrivit lui Ioniță, tarifele la energia electrică vor fi menținute artificial până în luna aprilie. În caz contrar, majoritatea cetățenilor n-ar mai putea face față poverii facturilor. În același timp, reprezentanții guvernării spun că inflația la care asistăm este una importată, iar Guvernul încearcă să ajute cetățenii prin compensații și majorări de pensii și salarii.
Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că, deși guvernarea nu are foarte multe pârghii pentru a ține în frâu majorările de prețuri și tarife, totuși, în Republica Moldova există o instituție regulatoare care ar trebui să sancționeze abuzurile de pe piață și majorările nejustificate.
Reprezentanții guvernării recunosc că nu reușesc să găsească oameni profesioniști și integri care să accepte să lucreze în instituțiile statului. Lipsa specialiștilor este și problema Consiliului Concurenței, instituție care de luni bune este nefuncțională. În același timp, deputatul PAS, Radu Marian, spune că autoritățile fac tot posibilul ca cetățenii să resimtă cât mai puțin șocul majorării prețurilor.
Moldovagaz estimează scăderea prețului de achiziție al gazelor
Potrivit calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru Moldovagaz, în luna februarie, va constitui 563 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, a anunțat președintele Consiliului de Administrație al întreprinderii, Vadim Ceban.
Banca Mondială alocă Moldovei 44,1 mln euro într-un proiect de aprovizionare cu apă
Se preconizează că aproximativ 66,5 mii de persoane vor beneficia direct din proiect prin obținerea accesului la servicii de apă potabilă și sanitație. Multe din aceste persoane vor fi conectate pentru prima dată la o rețea centralizată, potrivit unui comunicat de presă. Pe lângă aceasta, elevii și personalul din aproximativ 100 școli, precum și pacienții și personalul din 25 instituții de asistență medicală din zone rurale, vor beneficia de facilități îmbunătățite.
De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială, în anul 1992, peste 1,3 miliarde dolari SUA au fost alocate pentru finanțarea a peste 60 operațiuni în țară. La momentul de față, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte în curs de desfășurare, cu un angajament total în valoare de 591,2 milioane dolari SUA.
Inițiativă legislativă: bonurile fiscale vor fi acceptate ca documente contabile
„Această modificare va reprezenta o relaxare birocratică importantă pentru agenții economici, în special în cazul cumpărăturilor de mică valoare. Timpul irosit pentru completarea facturilor fiscale, eliberarea lor, semnarea lor de către toate părțile tranzacției, va putea fi în schimb utilizat pentru activități mult mai productive. De multe ori, eliberarea facturii fiscale înseamnă și un drum în plus, atunci când documentul nu a fost eliberat în momentul procurării din cauza faptului că, de exemplu, contabilul nu era pe loc. Cred că fiecare antreprenor a avut astfel de episoade frustrante”, precizează deputatul Radu Marian.
Proiectul mai conține o prevedere care să echivaleze în mod juridic bonurile fiscale emise în format fizic cu cele emise în format electronic. Aceasta propunere urmează a fi discutată suplimentar la avizarea inițiativei de către Guvern.
● MIERCURI, 2 februarie
SA „Franzeluța” majorează prețul la pâine. Cu excepția pâinii sociale
Potrivit unui comunicat de presă al agentului economic, scumpirea este inevitabilă, întrucât costurile de până acum nu ajung la nivelul cheltuielilor de producere. Producătorul însă nu precizează și cu cât urmează să se majoreze prețul la pâine.
„Prețul pâinii a fost recalculat ținând cont de conjunctura de pe piață la achiziționarea tuturor materiilor prime, scumpirea gazelor naturale, carburanți, energie electrică și va fi afișat de la începutul lunii februarie”, se menționează în document.
Totodată, în legătură cu implementarea noilor tarife la gaze naturale, combustibil și energie electrică, SA „Franzeluța” a decis să majoreze volumul de producție a pâinii sociale cu 54%, dar fără a modifica prețul final pentru consumatori.
Dan Perciun: Cetățenii nu vor fi lăsați față în față cu povara facturilor în plină iarnă
Președintele comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Dan Perciun, spune că reducerea prețului de achiziție a gazului în luna februarie nu va atrage după sine o ajustare în scădere a tarifului. Dan Perciun spune că o micșorare a tarifului va fi resimțită în buzunarele oamenilor abia atunci când trendul descendent al prețului pe piața internațională se va menține cel puțin câteva luni. Deputatul PAS a specificat că cetățenii nu vor fi lăsați față în față cu povara facturilor în plină iarnă, statul compensând parțial tarifele atât pentru gospodăriile casnice, cât și pentru mediul de afaceri.
„Pachetul pentru compensarea pentru mediul de afaceri este de 200 milioane de lei. Pachetul suplimentar care se acordă acum în ianuarie este de un miliard de lei. 800 de milioane pentru cetățeni și 200 milioane pentru business și acesta este un miliard suplimentar la cel 1 miliard 600 milioane pe care l-am acordat începând cu luna octombrie. Avem încasări suplimentare la bugetul de stat din care pot fi finanțate aceste compensații. Nu excludem că după luna martie acordarea compensațiilor ar putea fi prelungită, depinde de temperatura de afară, depinde de prețul de achiziție a gazului, depinde de faptul dacă va fi pace sau război în Ucraina. Dar trebuie să înțelegem că nici bugetul de stat nu este fără fund”, a mai spus Dan Perciun.
Proiect de termoficare pe orizontală în Chișinău
Proprietarii apartamentelor vor avea posibilitatea de a conecta, deconecta și regla nivelul temperaturii în funcție de necesitate. Ei vor avea contract trilateral cu gestionarul fondului locativ și cu furnizorul de energie termică, iar consumul va fi monitorizat de contoare individuale. Noul sistem va fi folosit și pentru distribuția centralizată a apei calde. Măsurile implementate vor genera economii la facturi de până la 30%, precizează un comunicat de presă remis de PNUD Moldova.
Contribuțiile planificate pentru acest proiect-pilot sunt de aproximativ 90 de mii de dolari din partea PNUD Moldova și GEF și de circa 200 de mii de dolari din partea Termoelectrica. Noul sistem va fi funcțional începând cu următorul sezon de încălzire.
O nouă zonă de control vamal poate fi construită cu sprijinul BEI și al UE
O nouă zonă de control vamal cu statut permanent este necesară în raza municipiului Chișinău. Aceasta ar urma să reducă presiunea asupra posturilor vamale de frontieră, unde sunt procesate 98% din toate operațiunile de export, și să descongestioneze fluxul de autocamioane din posturile vamale interne existente, acolo unde sunt perfectate majoritatea declarațiilor vamale de import. În cadrul unei ședințe în format online, a fost pusă în discuție posibilitatea partenerilor externi de a sprijini Serviciul Vamal în construirea noii zone de control vamal (terminal auto), se arată într-un comunicat de presă, citat de IPN.
Platformă electronică de monitorizare a prețurilor la produsele petroliere: e-Carburanți
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a lansat platforma „e-Carburanți”, care reprezintă o hartă interactivă cu informații despre prețurile zilnice la produsele petroliere principale de tip standard și la gazul lichefiat.
Informațiile pot fi selectate pentru fiecare stație sau adresă de amplasare, cu posibilitatea sortării datelor în funcție de criteriul celui mai mic preț după localitate (raion, municipiu, oraș) sau denumirea companiei petroliere.
Andrei Spînu: Un grup mic de transportatori a început să șantajeze o țară
Săptămâna viitoare (deja, curentă n.r.) va avea loc o ultimă rundă de consultări cu transportatorii referitor la tarife, după care va fi luată o decizie finală, anunță vicepremierul Andrei Spînu, ministrul al infrastructurii și dezvoltării regionale, citat de IPN.
Legat de intenția transportatorilor de a sista pentru trei zile cursele de transport, oficialul a comentat că „un grup mic de transportatori a început să șantajeze o țară”. „Scopul e clar: „... să se revolte pasagerii”. E urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente”, a scris vicepremierul pe canalul său Telegram.
Andrei Spînu le recomandă transportatorilor să înceapă să renoveze parcul de autobuze; să crească calitatea serviciilor de transport; să elibereze tichete pasagerilor; să întrețină autobuzele și microbuzele în stare bună pentru a nu supune riscurilor pasagerii și să se gândească la oameni, în primul rând, și la clienții lor.
● JOI, 3 februarie
Sergiu Gaibu despre creșterea prețurilor: importăm pe deplin efectele negative ale crizei de pe plan mondial
Ministrul Economiei pasează responsabilitatea creșterii prețurilor spre criza crescândă la nivel mondial și spune că statul nu dispune de pârghii pentru a influența majorările. Ministrul recunoaște că, în prezent, Consiliul Concurenței, instituție care ar trebui să combată înțelegerile de cartel și abuzurile de pe piață, este nefuncțională.
Totuși, ministrul spune că Guvernul susține cetățenii în această perioadă de criză acută, prin alocarea unei sume impunătoare pentru compensații, prin majorarea pensiilor și salariilor. De asemenea, mediul de afaceri este susținut în contextul crizei energetice actuale prin compensarea primilor 500 m3 de gaze naturale consumate.
● VINERI, 4 februarie
Sindicatele și patronatele cer aplicarea urgentă a noului salariu minim în sectorul real
Confederația Națională a Sindicatelor și Confederația Națională a Patronatului cer Guvernului aplicarea urgentă a noului cuantum minim garantat al salariului în sectorul real. Într-un demers, adresat executivului, cele două organizații își exprimă îngrijorarea privind nepromovarea în ședințele de Guvern a proiectului hotărârii, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care prevede stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei, începând cu 1 februarie.
În prezent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real constituie 2935 de lei.
Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi susține protestul de trei zile
„Este necesar să menționăm că acest protest are loc deoarece nu este posibilă activitatea transportului de persoane în condițiile de astăzi”, precizează Asociația într-un comunicat de presă. Reprezentanții acesteia apreciază drept greșită tactica Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de pasare a responsabilității pentru politicile în transport pe umerii administrațiilor publice locale. „În mare parte, primarii înțeleg acest șiretlic al MIDR, care se va solda cu conflicte directe între primari și locuitori, și resping categoric ideile provocatoare, dar nerealizabile ale Ministerului”, notează transportatorii.
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat că operatorii de transport rutier vor suspenda activitatea rutelor regulate naționale timp de trei zile, pe 7, 8 și 9 februarie. Ca reacție, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul al infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat că „un grup mic de transportatori a început să șantajeze o țară”. „Scopul e clar: „... să se revolte pasagerii”. E urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente”, preciza vicepremierul.
Proiect pentru împrumuturi mai ieftine pentru ÎMM-uri
Întreprinderile mici și mijlocii vor avea o nouă modalitate de a garanta împrumuturile, și anume garanțiile de portofoliu. Antreprenorii se vor putea împrumuta de la bănci mai ieftin și mai rapid. Prevederile se conțin într-un proiect de lege prezentat de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, și ministrul economiei, Sergiu Gaibu.
Ministrul economiei a menționat că în anul 2021 deja a fost o creștere semnificativă a solicitărilor de garanții. „Am eliberat circa 468 de garanții, ceea ce constituie jumătate din toate garanțiile emise de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii de la înființare, în 10 ani”. „Aceste 468 de garanții constituie investiții în economia națională în valoare de peste un miliard de lei. Este o sumă impunătoare, dar aceasta creează și o presiune operațională pe ODIMM. Din acest motiv, am decis să facem această modificare în lege, pentru a fi permisă garantarea de portofoliu, care va duce la operaționalizarea mai rapidă a resurselor disponibile la ODIMM, dar și scurtarea timpului de procesare”, a notat Sergiu Gaibu.
Ministrul a anunțat și o altă noutate pentru întreprinderile mici și mijlocii. În curând va fi eliminat comisionul de 0,5% aplicat în prezent de către ODIMM pentru acordarea unei garanții. Acest fapt ar urma să reducă costul de finanțare pe care îl suportă antreprenorii.