RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-30 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 24 ianuarie


Soluția ex-deputatului Alexandru Slusari în contextul creșterii prețului la gazul metan

Ex-deputatul din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, consideră că, în contextul creșterii prețului la gazul metan, se impune ca președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe să convoace urgent ședința Comisiei cu invitarea Consiliului Concurenței. Cel din urmă ar trebui să prezinte informația dacă compania Transautogaz are poziția dominantă pe piața metanului. Potrivit lui Alexandru Slusari, cel mai probabil Transautogaz deține poziția dominantă pe piața metanului, și peste două ore angajații instituției de control, având imbold de la deputați, ar trebui să meargă în oficiul companiei și să solicite justificarea majorării prețului. „Cred că în aceeași zi se poate constata, în conformitate cu articolul 11 al Legii Concurenții, abuzul de poziția dominantă. Transautogaz se amendează drastic, iar prețurile se întorc la indicii vechi. Punctum! Este cea mai scurtă cale de rezolvare a problemei”, este de părere fostul deputat. Acesta mai spune că prețul la gazul metan a crescut brusc, fără nicio explicație, iar asta ar fi „încă un act abuziv din partea unei companii, afiliate Moldovagaz”. „De nenumărate ori am vorbit că în lipsa controlului asupra prețurilor o gașcă de „businessmeni” fac ce vor cu prețurile”, a mai spus acesta.

Taximetriștii, la protest în fața Guvernului

Câteva zeci de mașini de taxi au fost parcate luni, în semn de protest, în fața clădirii Guvernului. Taximetriștii, veniți în Piața Marii Adunări Naționale, se plâng că activează în pierdere, iar recentele scumpiri la gazul metan îi afectează și mai mult. Ei cer ca autoritățile să le acorde sprijin. Taximetriștii spun că nu mai rămân cu nimic după ce își plătesc taxele și cheltuielile pentru carburanți, și că statul trebuie să intervină. O soluție ar fi să le acorde subvenții. Dacă nu vor fi auziți, vor protesta în număr mai mare. Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi precizează că multe companii de taxi au devenit ostatici direcți sau indirecți ai platformelor mobile străine de comenzi de taxi, deoarece „tarifele sunt dictate de șeful de la Moscova”. Companiile nu își pot stabili propriile prețuri, iar pentru a rămâne cumva pe linia de plutire, recurg adesea la încălcarea legilor fiscale și la practicarea transportului ilicit de persoane – acţiuni care s-au intensificat după creşterile mari la prețul gazului metan, la sfârșitul anului precedent.

Autoritățile de la Orhei insistă pe decizia comisiei teritoriale de sănătate publică

Decizia Comisiei teritoriale extraordinare de sănătate publică din raionul Orhei va avea efecte juridice până în momentul în care va exista un act oficial din partea instituțiilor abilitate ale statului de declarare a nulității deciziei respective. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului raional Orhei, Dinu Țurcanu, într-o conferință de presă. Dinu Țurcanu susține că decizia luată de Comisia de la Orhei, prin care elevii își continuă procesul de studii la școală, nu vine în contradicție cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ci doar a fost adaptată la specificul raionului. Cinci mii de copii de clasele primare învață în localitățile din raionul Orhei, iar dispunerea învățământului la distanță i-ar pune pe părinții acestora sub riscul să-și piardă locul de muncă și salariul, a declarat Dinu Țurcanu. Comisia de sănătate publică de la Orhei a luat decizia ca școlile să activeze ca și până acum, adică cu prezență fizică. Elevilor le este măsurată temperatura și sunt verificați de medicul instituției.  Dacă se înregistrează cel puțin un caz de COVID-19, clasa intră în carantină. Iar dacă sunt 40% din clase în carantină, se va propune ca întreaga școală să treacă la învățământul la distanță.

ANRE: Scumpirea gazului natural comprimat trezește mai multe semne de întrebare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică constată cu îngrijorare că, începând cu 22 ianuarie, cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule, „TransAutoGaz” SRL, a majorat esențial prețurile pentru gazul metan. Potrivit ANRE, conducerea SA „Moldovagaz”, care este fondatoarea „TransAutoGaz”, a încercat neinspirat să argumenteze majorarea. Au fost enumerați mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule. „Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului, și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora”, se menționează într-un comunicat de presă al ANRE. Agenția precizează că nu poate fi susținută nici argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului. Prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată pe 26 ianuarie și rămân neschimbate până în prezent.

FEE Nord a solicitat majorarea cu 50% a tarifelor la energia electrică

Distribuitorul energiei electrice pentru nordul Moldovei,  „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord), cu sediul la Bălți, a solicitat ANRE aprobarea noilor prețuri reglementate pentru furnizarea energiei electrice în anul 2022. Solicitarea vizează o majorare cu circa 50%. „Calculele prețurilor reglementate au fost efectuate în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale”, se precizează într-un comunicat de presă. FEE Nord a solicitat 203,14 bani/kWh (preț fără TVA) – la punctele de intrare în rețelele electrice de transport, 217,64 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport, 245,64 bani/kWh – consumatorilor finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune, 306,64 bani/kWh – consumatorilor finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.

MARȚI, 25 ianuarie

Scumpirea gazului metan, în atenția Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a solicitat mai multe acte de la „Transautogaz” SRL, companie-fiică a societății pe acțiuni „Moldovagaz” și cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule. Acțiunile vin ca urmare a majorării esențiale a prețurilor la gazul metan.
Președintele Consiliului de Administrare al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, precizează că grupul de companii ale societății pe acțiuni dă dovadă de transparență în interesele sale, „fapt confirmat prin conlucrarea cu toate structurile de resort”. În legătura cu creșterea prețului gazelor naturale comprimate din 22 ianuarie, „Transautogaz” SRL a declarat că piețele energetice globale și europene, inclusiv piața carburanților pentru motoare, se confruntă cu o perioadă de prețuri ridicate. „Costul gazelor naturale comprimate este afectat de diverși factori, inclusiv costul achiziționării gazelor naturale, costul energiei electrice necesare funcționării echipamentelor compresoare etc. Ghidată de principiile pieței, compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor”, se arată într-un comunicat de presă.

Igor Dodon, citat din nou la Procuratură. Nu-și recunoaște vinovăția

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a fost citat din nou la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cauza penală privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009. „Domnia sa nu își recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuit. În cadrul audierilor de astăzi a făcut declarații aferente circumstanțelor cazului de care este bănuit, în cadrul cărora și-a prezentat poziția”, a precizat pentru IPN procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media. Urmărirea penală pe caz continuă. Procurorii urmează să administreze și alte probe, după car vor lua o decizie pe acest caz. Igor Dodon a are statutul procesual de bănuit în dosarul penal „Energocom”. Bănuiala ține de „depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat” și vizează activitatea lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, când a deținut funcția de prim-vicepremier, ministru al economiei și comerțului.

Programe de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii

Dacă la începutul pandemiei autoritățile vorbeau despre oportunitatea digitalizării economiei, crizele care au venit în avalanșă la finele anului precedent au dat peste cap o serie de planuri și unele programe au rămas fără finanțare. Relansarea lor este una din actualele preocupări, a declarat Sergiu Gaibu, ministrul economiei, în cadrul unei conferințe de presă consacrate programelor de sprijin a mediului de afaceri. „Lucrăm și asupra actualizării condiționalităților.  Realitățile dictează obiective noi”, a afirmat oficialul, citat de IPN. Sergiu Gaibu a exemplificat companiile din e-commerce și de livrare la distanță, care vor putea să solicite suport nu numai pentru latura digitalizării, dar și pentru alte componente ale afacerii. Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), va oferi în anul curent un suport financiar de circa 140 de milioane de lei mediului de afaceri. Din această sumă, 85 de milioane lei vor fi alocați direct antreprenorilor, prin intermediul a șase programe de stat existente, care au fost extinse, și prin intermediul a cinci programe noi, care sunt în proces de dezvoltare. 15 milioane lei vor fi direcționați către majorarea fondului de garantare a creditelor.

Operatorii aerieni cargo vor putea efectua zboruri spre și dinspre Emirate, din 1 februarie

Emiratele Arabe Unite au ridicat interdicția de operare pentru operatorii aerieni de transport cargo din Republica Moldova, precizează un comunicat de presă al Autorității Aeronautice Civile. Operațiunile spre și dinspre Emirate vor putea fi efectuate în regim normal din 1 februarie 2022, ora locală 00.01. Irina Bodolica, specialist superior la Serviciul Relații cu Publicul AAC, a precizat pentru IPN că interdicția a fost aplicată în ianuarie 2020, inițial pentru șase luni, dar nu  a fost ridicată la expirarea acestui termen. Acum EAU a informat Autoritatea că a ridicat toate restricțiile, începând cu 1 februarie. Irina Bodolica a remarcat că AAC a făcut mai multe solicitări în scopul ridicării interdicției, prezentând informații referitoare la progresele înregistrate, dar și excluderea din lista de siguranță a UE a operatorilor aerieni naționali din Republica Moldova.

Situația de pe piața îngrășămintelor a fost scăpată de sub control, agricultor

Republica Moldova se confruntă cu probleme grave în agricultură. Autoritățile ar trebui să se preocupe de asigurarea securității alimentare. „Cum asigurăm securitatea alimentară a Republicii Moldova, supraviețuirea fermierilor și a întregii populații? Conflictul care mocnește între Ucraina și Rusia ar putea afecta și mai mult situația și așa gravă. Niciodată în istoria Republicii Moldova nu am avut o asemenea situație – să avem deficit de azotate și chiar incapacitate de a le procura”, a declarat pentru IPN Andrei Dînga, membru al grupului de inițiativă al asociației „Forța Fermierilor”, care este în proces de înregistrare. Agricultorii se confruntă cu problema azotatelor atât din cauza lipsei lor, cât și din cauza prețurilor mari. „Până acum, azotatele erau importate preponderent din Rusia și Ucraina, pe calea ferată. Din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, importul azotatelor din Rusia, prin Ucraina, este mai dificilă. În același timp, acum Ucraina se asigură pe ea însăși în condiții de criză, de aceea exportă mai puțin. România nu este un mare producător de azotate. Ea însăși le importă. O posibilitate ar fi importul din Uzbekistan, Kazahstan ș.a. prin portul Giurgiulești”, a explicat Andrei Dînga. În Republica Moldova a fost scăpată de sub control situația de pe piața îngrășămintelor. „Avem un deficit, chiar o penurie de îngrășăminte azotate, care sunt folosite la grâu, la prima grupă. Deja avem o problemă: grâul iernează foarte greu. O mare parte a grâului, pe țară, nici nu a ieșit în ace. Aceasta înseamnă că nu va fi roada necesară. Azotatele s-au scumpit foarte mult. Dacă în anii trecuți ele costau 5000 lei tona, anul acesta ele costă de la 18000 la 24000 lei. Este foarte mult, de aceea nu prea o să-și permită agricultorii, în special cei mici și mijlocii, să lucreze cu azotate. Și atunci, respectiv, roada globală o să scadă”, a menționat Andrei Dânga.

● MIERCURI, 26 ianuarie

Tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaze pentru consumatorii casnici nu va crește

Pentru primii 150 de metri cubi de gaze tariful nu va crește pentru consumatorii casnici, indiferent de decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița, în debutul ședinței de Guvern. „Pentru consumatorii casnici de gaze naturale, tariful în februarie și martie, pentru primii 150 de metri cubi consumați, nu va crește. Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 – vor costa 7,9 lei. Mai mult, am decis că vom veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici. Referitor la aceste compensații, avem în lucru mai multe scenarii care urmează, inclusiv să fie discutate cu reprezentanții agenților economici”, a notat șefa executivului. Guvernul va lua în calcul opțiuni de susținere a întreprinderilor consumatoare de gaz care produc bune de primă necesitate – pâine, lapte etc., dar și companiile mici și mijlocii consumatoare de gaze. „Luăm în calcul și alte programe care ar putea duce la creșterea puterii de cumpărare a unor categorii de angajați și pentru familiile vulnerabile”, a mai spus premierul.

Premierul solicită să nu fie admise creșteri de preț în mod nejustificat

Premierul Natalia Gavrilița a cerut Ministerului Economiei și Ministerului Finanțelor să examineze de urgență posibilitatea de a extinde lista produselor de importanță socială pentru care este limitat adaosul comercial. De asemenea, a solicitat să nu fie admise creșteri de preț în mod nejustificat sau din cauza unor acțiuni de sabotare. În debutul ședinței de Guvern, Natalia Gavrilița a declarat că țara trece printr-o perioadă deloc ușoară pentru economie. Și un risc major în această perioadă sunt abuzurile de pe piață. „Observăm unele majorări la prețuri care nu sunt justificate. Prețurile sunt dictate de piață, dar în Moldova prea des se întâmplă ca acestea să fie dictate de monopoluri sau înțelegeri de cartel. Eu una nu înțeleg de ce prețurile la același produs pot fi foarte diferite de la producător sau de la piață și dacă le comparăm cu prețurile din rețelele de magazine”, a remarcat premierul. Decalajele trebuie verificate. Să se vadă dacă există un raționament economic. „Vreau să fie foarte clar – nu Guvernul și nu Parlamentul crește prețurile. Dimpotrivă, Guvernul face tot posibilul ca să protejeze cetățenii de scumpiri. Și întreprindem măsuri ca această criză să afecteze într-o măsură mai mică cetățenii. Guvernul va fi alături de oameni și nu-i va permite unui grup restrâns de interese să ne saboteze eforturile”, a mai spus Natalia Gavrilița.

MAIA propune dublarea subvențiilor pentru agricultura ecologică

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune dublarea subvenției din partea statului pentru fermierii care vor să treacă la agricultură ecologică. Într-un proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de ministerul de resort, se propune și majorarea aproape două ori a subvenției din partea statului pentru apicultorii care vor să treacă la producerea mierii ecologice. Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine din cadrul MAIA, a precizat într-un răspuns pentru IPN că, potrivit proiectului, subvenția din partea statului pentru perioada de conversie la metodele de agricultură ecologică pentru legume ar urma să se majoreze de la 3 mii la 7 mii lei/hectar în primul an și de la 3,5 mii la 8 mii lei/hectar în al doilea an. Majorarea subvențiilor va motiva mai mulți legumicultori să cultive produse ecologice. De asemenea, va spori și numărul apicultorilor care vor produce miere ecologică, a subliniat specialista de la minister. Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasilie Mârzenco, care este și legumicultor, a opinat că nici aceste subvenții majorate, de 7-8 mii de lei nu vor fi suficiente în condițiile creșterii prețurilor la materialul semincer și la carburanți. Totuși, va ușura într-o oarecare măsură munca fermierilor, ca ei să poată cultiva produse agricole eco. „Interesul fermierilor de a cultiva produse eco va crește și din motivul că în ultima perioadă au crescut prețurile la îngrășăminte și pesticide, utilizate în agricultura tradițională. În producția ecologică recolta este mai mică, dar prețurile legumelor ecologice sunt mai mari, în comparație cu situația din agricultura tradițională”, a menționat Vasile Mârzenco pentru IPN.

JOI, 27 ianuarie

O reducere a tarifelor poate avea loc doar după recuperarea devierilor financiare negative, Moldovagaz

Președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, precizează că, dacă nu se vor majora tarifele la gazele naturale, compania va acumula un deficit semnificativ. Prognozele, care reies din tendințele de pe piața internațională, sunt că prețul de achiziție urmează să scadă. Aceasta nu înseamnă că și tarifele pentru consumatori vor fi micșorate. O eventuală scădere a prețurilor de achiziție va oferi companiei o flexibilitate și o marjă de manevră mai mare pentru achitarea plăților față de compania rusească „Gazprom”. O eventuală micșorare a tarifelor pentru consumatori poate fi solicitată doar după ce vor fi recuperate toate devierile financiare negative. Într-o conferință de presă, Vadim Ceban a declarat că, în luna ianuarie 2022, prețul efectiv de achiziție a gazelor naturale depășește cu 21,3% tariful final aprobat pentru consumatorii casnici. Devierile tarifare totale depășesc 2,6 miliarde de lei. Costul prognozat de procurare a gazelor naturale în primul trimestrul al anului curent, de la „Gazprom”, este de 333,47 milioane de dolari. Iar costul inclus în tariful aprobat este de 218,2 milioane de dolari. Dacă tariful ar rămâne neschimbat, compania va avea un deficit de 115 ,27 milioane de dolari.

APP a inițiat procedura de efectuare a auditului datoriei Moldovagaz către Gazprom|

Agenția Proprietății Publice a finalizat pregătirea documentației de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Anunțul de intenție și caietul de sarcini a fost expediat pentru a fi publicat în Buletinul de Achiziții Publice și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precizează APP într-un comunicat de presă. Documentele vor fi publicate pe 28 ianuarie şi vor putea fi accesate pe site-ul Agenției Achiziții Publice și pe site-ul EUR-Lex.

Guvernul va aloca noi compensații consumatorilor casnici după ajustarea tarifului la gaz

Comisia Situații Excepționale a analizat, în cadrul unei ședințe, situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale. „Membrii comisiei au discutat despre posibilitatea alocării de compensații suplimentare pentru consumatorii casnici. Ajustarea sumei pentru compensații se va face ca urmare a revizuirii tarifului pentru consumatori solicitat de Moldovagaz. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să analizeze și să aprobe, până la data de 31 ianuarie, noul tarif, după o verificare minuțioasă a calculelor prezentate de Moldovagaz”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova. În cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, s-a mai decis ca centralele termo-electrice să ajusteze căldura furnizată în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul al energiei termice livrate către consumatori. „Implementarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural”, notează sursa citată. Anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat public că tariful pentru un consum de până la 150 m3 lunar pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat, iar Guvernul va interveni de fiecare dată în ajutorul cetățenilor.

VINERI, 28 ianuarie

Prețuri record: Benzina depășește 23 de lei, iar motorina ajunge la 20 de lei

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 depășește 23 de lei, iar pentru un litru de motorină ajunge la 20 lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru perioada 29-31 ianuarie prețuri record la produsele petroliere principale de tip standard. ANRE face trimitere la cotațiile înregistrate la bursele internaționale, care au atins un nou nivel maxim. Creșterile date se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți pentru Moldova. Pentru comparație, la începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

Scrisoare către Comisia Europeană privind exportul deșeurilor

Autoritățile de la Chișinău au adresat o scrisoare Comisiei Europene pentru a înlătura erorile admise anterior și pentru ajustarea listei deșeurilor care pot fi exportate din Uniunea Europeană în Moldova. Precizări referitor la regimul de export al deșeurilor din UE în Republica Moldova sunt făcute de către Ministerul Mediului în contextul discuțiilor publice. În conformitate cu legislația Uniunii Europene privind exportul anumitor deșeuri destinate recuperării, lista deșeurilor și țările în care acestea pot fi exportate, este supusă periodic evaluării și modificărilor. Decizia UE de a include sau exclude anumite deșeuri se bazează și pe legislația națională a țărilor privind regimul de import și prelucrare a acestora. În primăvara anului 2019, la comanda Comisiei Europene, a fost efectuat un studiu în vederea ajustării listei. Atunci, Republica Moldova a prezentat informația relevantă solicitată de către experți. Însă, în procesul de compilare a listei de către experții internaționali, a fost comisă o eroare și prevederile Legii privind deșeurile, care admit excepție la import în Republica Moldova pentru anumite categorii de deșeuri nu au fost incluse ca excepție în anexele III și III-A ale Regulamentului Comisiei Europene.

Transportatorii cer de la MIDR calcule reale. Reacția ministerului

Transportatorii îi cer, într-o scrisoare, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să prezinte calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară. Iar dacă autoritățile nu vor veni „cu măsuri clare și realizabile de soluționare a problemelor acute din ramură, nu vor opri procesele corupționale”, transportatorii, în semn de protest, vor sista activitatea pe rutele regulate. Scrisoarea îi este adresată ministrului Andrei Spînu, fiind semnată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. În scrisoare se menționează că, deja a patra lună, transportatorii care deservesc rutele regulate naționale nu pot ajunge la un numitor comun cu ministerul privind mărimea tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară. „Prevederile legislației care apără drepturile transportatorilor și care obligă MIDR să aplice un tarif în baza calculelor reale sunt încălcate și ignorate într-un mod cinic de către minister”. Transportatorii acuză că sunt în prag de faliment, iar costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu mai pot fi operate, iar numărul acestora este în creștere. În unele localități au fost sistate toate rutele. Potrivit transportatorilor, ministerul dispune de suficiente pârghii, unele chiar fără costuri financiare, care puteau fi utilizate pentru a reduce din povara care va cădea inevitabil pe umerii pasagerilor. Însă lipsa de voință și incompetența ministerului vor pune pasagerii fie să plătească mai mult pentru călătorii, fie să fie lipsiți de serviciul de transport public, se mai spune în scrisoare.

Gazele naturale s-au scumpit

Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă (pentru consumatorii casnici) s-a majorat de la 10,19 lei la 14,060 lei pentru un metru cub (fără TVA). O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Tarifele noi, care vor constitui în jur de 15 lei cu TVA inclus, vor fi aplicate retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune medie s-a majorat de la 8,58 lei la 12,450 lei pentru un metru cub (fără TVA), iar de presiune înaltă – de la 8,268 lei la 12,132 lei pentru un metru cub. În cazul rețelelor de transport gaze, tariful crește de la 7,77 lei la 11,612 lei pentru un metru cub în punctele de intrare și de la 8,059 lei la 11,919 lei în punctele de ieșire.

Au fost majorate și tarifele la termoficare

După majorarea tarifelor la gazele naturale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tarife mai mari și la termificare în Chișinău și Bălți. S-a scumpit, de asemenea, și energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare. Consumatorii deserviți de Termoelectrica vor plăti pentru căldură 2 169 lei pentru o gigacalorie, comparativ cu tariful actual de 1 689 lei/Gcal. Tariful aprobat pentru consumatorii deserviți de CET-Nord crește de la 1 834 lei/Gcal la 2 115 lei lei/Gcal. Prețul mediu anual la energia electrică produsă de Termoelectrica crește de la 2,33 lei/kWh la 3,35 lei /kWh, fără TVA. Energia electrică produsă de CET-Nord se scumpește până la 3,11 lei/kWh, fără TVA, față de 2,08 lei/kWh acum.

PSRM va ataca în instanță aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz și căldură

Reprezentanții Partidului Socialiștilor anunță că vor ataca în instanța de judecată decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică de a aplica retroactiv tarifele majorate la gazele naturale și la agentul termic. Potrivit PSRM, hotărârea de aplica tarifele majorate din 1 ianuarie este ilegală, or principiul retroactivității poate fi aplicat exclusiv când modificarea îmbunătățește situația. „Din cauza incompetenței și a iresponsabilității criminale ale guvernării, astăzi oamenii acestei țări au mai primit o lovitură serioasă prin majorarea semnificativă a tarifelor la gaz și agentul termic, care va provoca un nou lanț de scumpiri la foarte multe produse, inclusiv pâine și lactate. În mod evident, este o adevărată politică de genocid din partea regimului de la guvernare, în raport cu propriul popor”, se arată într-un comunicat de presă al partidului. „Vom propune revenirea pentru toți la tarifele anterioare, de până în luna noiembrie, la gazul natural (circa 5 lei m3), iar diferența în factură să fie achitată integral de stat”, precizează sursa.

● SÂMBĂTĂ, 29 ianuarie

Majoritatea parlamentară a expus un proiect de lege privind asigurarea egalității salariale

În contextul zilei egalității salariale, care va fi marcată pe 22 februarie, Parlamentul va examina, în vederea votării în primă lectură, un proiect de lege privind modificarea câtorva acte normative din domeniul de salarizare, cum sunt Codul muncii, Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați ș.a.. Este concluzia la care s-a ajuns în cadrul consultărilor publice asupra proiectului de lege menționat, organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie. În Republica Moldova, în medie, salariile femeilor sunt cu 14% mai mici decât salariile bărbaților. „Acest proiect de lege, ca și concept, vine să rezolve o nedreptate, o inechitate socială în bază de gen – inechitatea salarială între bărbați și femei”, a menționat Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă a Parlamentului, autoarea proiectului de lege. „Cel mai grav este faptul, că în sectoarele în care salariile sunt mai mari, acolo și discrepanțele cresc semnificativ”, a specificat deputata. În sectorul IT discrepanța salarială între bărbați și femei, în medie, este de 38%. În sectorul finanțe și asigurări, discrepanța este de 44%. „Problema cea mai mare este că aceste discrepanțe cresc de la an la an”, a subliniat Doina Gherman. În anii 2018, 2019, 2020 ele sunt în creștere semnificativă. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în medie, diferența între salariile bărbaților și femeilor este de peste 14000 lei, iar asta afectează și diferența la pensii, care este de aproximativ 5000 de lei.

Capitalul social al Căii Ferate se propune a fi majorat

Ministerul Finanțelor va acorda 377756,56 mii lei, echivalentul a 17170,8 mii de euro, Căii Ferate din Moldova pentru majorarea capitalului social al întreprinderii, din contul împrumutului acordat de Banca Europeană de Investiții, în cadrul Proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare. Un proiect de Hotărâre a Guvernului în acest sens este supus spre dezbateri publice. Banii alocați se vor valorifica în calitate de plăți pentru achitarea ultimei tranșe pentru locomotivele procurate și a avansului pentru lucrările de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, toate fiind necesare a fi achitate conform clauzelor contractuale. Fondatorul Căii Ferate – Agenția Proprietății Publice – va asigura majorarea capitalului social al întreprinderii și va opera modificări corespunzătoare în statutul acesteia. Hotărârea Guvernului va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Aplicarea tehnologiilor de energie geotermală este o soluție optimă pentru Moldova, AEE

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) este interesată de tehnologiile geotermale. „Noi nu avem surse naturale de apă fierbinte la suprafață, așa cum există în România și în alte țări. Totuși, în Republica Moldova aplicarea tehnologiei care valorifică energia geotermală este o soluție optimă”, a menționat pentru IPN Alexandru Ciudin, directorul AEE. „Apa obișnuită se pompează la o adâncime de 100 și ceva de metri în pământ, preia căldura de acolo, unde temperatura constantă este de 12 grade pe parcursul întregului an. Astfel, consumatorii au apă caldă la robinet. Cu un schimbător de căldură, apa încălzită poate fi folosită și la încălzirea încăperilor. Energia respectivă poate fi convertită – se poate genera aer cald, la fel ca în cazul climatizatoarelor. Apa cu o temperatură de 12 grade vara poate fi folosită și la răcirea temperaturii din încăperi. Prin tehnologii specializate, temperatura poate fi reglată, în funcție de necesități”, a explicat Alexandru Ciudin. Lideri mondiali în producerea acestor tehnologii sunt Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Islanda. Recent, Alexandru Ciudin a avut o întrevedere de lucru cu Árni Þór Sigurðsson, ambasadorul Republicii Islanda în Federația Rusă și, prin cumu,l în Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate oportunitățile de cooperare dintre cele două țări în domeniul energii regenerabile, mai ales – împărtășirea experienței Islandei în valorificarea energiei geotermale, dar și a altor surse regenerabile de energie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.