RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10-16 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 10 ianuarie
„Premier Energy” cere majorarea tarifului la energie electrică de la 1,51 lei/kWh la 2,79 lei/kWh
„Premier Energy” SRL a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să aibă în vedere majorarea tarifului la energie electrică pentru utilizatorii finali de la 1,51 lei/kWh la 2,79 lei/kWh, transmite IPN.
În cererea sa, compania face referire la prețul de alimentare care a fost recent aprobat pentru furnizorul central „Energocom” – 2,42 lei/kWh pentru noiembrie-decembrie 2021 și 2,29 lei/kWh de la 1 ianuarie 2022, în creștere cu 96% și , respectiv, 86% din prețul valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2021. Astfel, prețurile nou aprobate împing prețul de achiziție al energiei electrice în sus. Compania a menționat și evoluția prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața din Ucraina.
În cazul în care Agenția Națională pentru Reglementare în Energie acceptă solicitarea furnizorului, energia electrică va fi mai scumpă de la 1 februarie 2022.
În ianuarie, Moldova cumpără gaze pentru 646 USD la 1.000 de metri cubi de la Gazprom
Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz în luna ianuarie este de 646 USD la 1.000 de metri cubi. Acesta a fost determinat pe baza formulei de calcul stipulate in contractul de furnizare gaz.
Prețul actual de achiziție este mai mare decât prețul plătit in lunile noiembrie si decembrie anul trecut si a fost influențat de creșterea continua a cotațiilor de gaze la bursele europene si de cresterea costului coșului de referință de produse petroliere cu care prețul de achiziție al gazelor. este corelat, transmite IPN, citând Moldovagaz.
Compania a menționat că va depune toate eforturile pentru ca plățile pentru livrările curente să fie efectuate la timp și pe deplin, astfel încât să garanteze furnizarea neîntreruptă de gaze naturale.
● MARȚI, 11 ianuarie
Prețurile la motorină au crescut cu peste 1 leu, prețurile la benzină au crescut cu aproape 2 lei pe parcursul unei luni
Prețul motorinei pe o lună a crescut cu 1,3 lei, în timp ce prețul benzinei „95” cu 1,8 lei. Astfel, motorina costă acum 18,45 lei/litru, ca în octombrie trecut. Benzina COR „95” este vândută în prezent cu 21,80 lei/litru, în creștere cu aproape 0,40 lei față de octombrie trecut, când prețurile la carburanți au crescut considerabil, transmite IPN.
La începutul lunii septembrie, un litru de benzină „95” costa 20,23 lei. La jumătatea lunii octombrie, prețurile la benzină au urcat la 21,45 lei și au rămas la un asemenea nivel și în noiembrie. Prețul motorinei a crescut de la 16,42 lei la începutul lunii septembrie la 18,46 lei/litru la jumătatea lunii octombrie și la 18,52 lei/litru într-o lună. Prețul gazelor petroliere lichefiate în septembrie-noiembrie a crescut de la 12,07 lei la peste 13,15 lei.
Ulterior, prețurile la carburanți au scăzut treptat, la 20,04 lei pe litru de benzină „95” și la 17,12 lei pe litru de motorină la jumătatea lunii decembrie.
Furnizorii de energie electrică pot aștepta până în martie pentru ca tarifele să fie modificate, oficial
Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că furnizorii de energie electrică pot aștepta până în martie pentru ca tarifele să fie modificate pentru a trece la noua achiziție de energie. El a făcut o astfel de declarație după ce „Premier Energy” a cerut recent Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie să majoreze tariful de la 1,51 lei/kWh la 2,79 lei/kWh, transmite IPN.
Andrei Spînu a declarat într-o conferință de presă că a discutat luna trecută despre abaterile negative acumulate cu reprezentanții companiei. „Trebuie să spun că „Premier Energy” până în decembrie a avut abateri pozitive în tarif”, a precizat el, menționând că furnizorii de energie electrică ar fi trebuit să aștepte până în martie, când expiră actualul contract de furnizare a energiei, pentru a modifica ulterior rata bazată pe viitorul preț de achiziție.
Capacitatea de a genera energie din surse regenerabile a crescut, AEE
Capacitățile de generare a energiei electrice în Republica Moldova au dus la generarea unui volum de energie electrică ce a permis atingerea țintei de 3,04% a ponderii energiei electrice regenerabile în consumul final brut de energie electrică. Datele reflectă situația din 2019 – anul pentru care este disponibilă balanța energetică. Prin comparație, un an mai devreme, în 2018, acest indicator era de 2,63%, iar și mai devreme, în 2010, alcătuia 1,81%, transmite IPN cu referire la un infografic prezentat astăzi de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).
Prin Legea privind promovarea utilizării energiei din surse de energie regenerabile, din anul 2016, s-a stabilit obiectivul realizării unei ponderi a energiei din surse regenerabile de cel puţin 17% în consumul final brut de energie în anul 2020. Conform datelor statistice, această pondere a constituit 23,84% în 2019. Pentru anul 2018 acest indicator a constituit 27,46%, iar pentru 2017 – 27,84%.
● MIERCURI, 12 ianuarie
Ar putea fi ridicate subvenții pentru înființarea podgoriilor
În opt-zece ani, industria vinului din Republica Moldova riscă să rămână fără materie primă. Suprafețele însămânțate cu soiuri nepopulare de struguri moștenite din perioada sovietică sunt problema majoră. Pentru a schimba situația, autoritățile urmăresc creșterea subvențiilor pentru plantarea de noi podgorii și pentru instalarea de rețele moderne de sprijin în podgorii tinere, transmite IPN.
În discuțiile cu autoritățile, procesatorii de struguri și-au exprimat disponibilitatea de a planta anual 100 ha cu soiuri de struguri pentru vinificare și de a înființa sisteme de sprijin, de irigare pentru mecanizarea procesului de cultivare. De asemenea, aceștia sunt dispuși să semneze contracte pe termen lung cu cei care doresc să planteze podgorii în zonele din apropierea localităților în care există unități de procesare, se arată într-o notă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Comisia pentru Situații Excepționale ia în calcul o nouă majorare a tarifelor la gaze
Instituțiile publice vor întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaze naturale și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor la gaze până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Deciziile au fost luate la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul ședinței s-a decis că Moldovagaz va continua negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial, iar Ministerul Finanțelor va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente. Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind creșterea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor, dar și fondul alocat pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații.
● JOI, 13 ianuarie
Economia Republicii Moldovei va crește, Banca Mondială
Economia Moldovei va arăta o creștere de 6,8% în 2021, față de 3,8% prognozate, arată un raport recent al Băncii Mondiale, care se referă și la perspectivele economice globale din ianuarie 2022, transmite IPN cu referire la SeeNews.
Se prognozează că în 2023, produsul intern brut al Moldovei va crește cu 4,4%.
Economia subregională a Europei de Est, care include Moldova, Belarus și Ucraina, se prezintă a fi cea mai slabă dintre subregiunile Europei și Asiei Centrale (ECA). Banca constată perspective slabe, în special pentru investițiile private, care reflectă tensiunile geopolitice din Ucraina și impactul sancțiunilor economice asupra economiei din Belarus.
BNM a majorat rata de bază cu 2 puncte procentuale
Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată cu 2 puncte procentuale, până la 8,50% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, într-o ședință extraordinară, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al BNM, se vor mări cu 2 puncte procentuale și ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 10,50 și, respectiv, până la 6,50% anual.
În același timp, se mărește norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 februarie – 15 martie 2022, cu 2 puncte procentuale și se stabilește în mărime de 28% din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă rămâne neschimbată.
● VINERI, 14 ianuarie
Vadim Ceban: Tarifele la gazele naturale trebuie ajustate lunar
Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz confirmă cifrele anunțate anterior de vicepremierul Andrei Spînu, privind o eventuală majorare a tarifului la gazele naturale până la 14,6-14,7 lei pentru un metru cub. Vadim Ceban spune că majorarea tarifului va fi inevitabilă, dacă prețul de achiziție se va menține mai mare de 600 de dolari pentru o mie de metri cubi. Mai mult, potrivit lui Ceban, în condițiile unor fluctuații permanente ale prețului de achiziție, tarifele trebuie să fie ajustate lunar, notează IPN.
Președintele Moldovagaz spune că pentru luna ianuarie, în condițiile unui preț de achiziție care nu este acoperit de tarif, compania înregistrează pierderi considerabile. Vadim Ceban spune că reprezentanții Moldovagaz negociază cu băncile comerciale pentru a obține un credit, însă deocamdată fără succes.
Sunt pregătite două pachete de digitalizare care vin în ajutorul antreprenorilor
Două pachete de digitalizare, care vor veni în ajutorul antreprenorilor, și nu doar, sunt în proces de pregătire și vor fi lansate în curând. Unul din ele vizează comerțul electronic, iar celălalt va ținti în simplificarea procedurilor notariale legate de activitatea antreprenorilor, a comunicat vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, în cadrul unui club de presă, transmite IPN.
Primul pachet va viza activitatea în mediul online, precum și relațiile prestator-furnizor. Pentru a realiza scenariul de comerț electronic, e nevoie de câteva măsuri cheie, cum ar fi: platforme de comerț, plăți online, impozitare electronică, infrastructură de livrare. Aceste prevederi se regăsesc în respectivul pachet, a precizat oficialul.
Cel de-al doilea pachet de digitalizare vizează oferirea accesului notarilor la resursele de date administrative și li se va cere să nu mai insiste pe prezentarea informațiilor pe hârtie.
Identitatea electronică ar putea fi păstrată pe telefon, sub forma unei aplicații
Viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a comunicat că se lucrează la o soluție digitală care va permite ca identitatea electronică să fie păstrată pe telefoanele mobile, sub forma unei aplicații, iar mijloacele de semnare vor fi în cloud. Cel mai probabil, aplicația va fi gratuită, transmite IPN.
În cadrul unui club de presă, Iurie Țurcanu a spus că soluția digitală reprezintă un model similar altor țări care au implementat astfel de modele criptografice, unul dintre care e Estonia.
„Noi ne gândim că ar putea fi făcută ca să fie gratuită o anumită perioadă. Pentru a spune cu certitudine că va fi un leu sau zece lei pe lună, sau gratuită, urmează a fi încă clarificat. Nu pot să spun acum că va fi absolut gratuită”, a remarcat viceprim-ministrul.
● SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie
Transportatorii vor putea crește tariful la călătorii, cu avizul consiliilor locale
Operatorii de transport, cu avizul pozitiv al consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale, vor putea stabili tarife mai mari la transportul auto de pasageri. Prevederile se conțin într-un proiect al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, supus dezbaterilor publice, transmite IPN.
Astfel, la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 bani/km, pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km.
La serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km.