RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 noiembrie-5 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 29 noiembrie


De Ziua Leului, BNM pune în circulație patru monede jubiliare și commemorative

În ziua aniversării a 28-a a leului moldovenesc, Banca Națională a Moldovei pune în circulație patru monede jubiliare și comemorative. Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău” este completată cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic. O altă monedă comemorativă va completa seria de monede „Personalități”. Moneda este consacrată aniversării a 150-a de la nașterea lui Nicolae Iorga – istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, om politic. Seria „Știință și inovare” este suplimentată cu o  nouă monedă jubiliară din argint, dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Coșeriu – lingvist român de notorietate universală, filosof al limbajului, scriitor, poet, critic de artă. Seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint, care reprezintă „Popâlnicul nobil (Hepatica nobilis Mill)” – o specie de plantă ocrotită prin lege și inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. 
 

Moldovagaz recalculează consumul de gaze naturale din octombrie

Consumul de gaze naturale din luna octombrie este recalculat, anunță SA „Moldovagaz”. Aceasta, după ce Direcția securitate corporativă a dezvăluit numeroase fapte de supraevaluare artificială a consumului de gaze naturale în octombrie, prevenind astfel pierderi financiare semnificative pentru companie pe fundalul majorării tarifelor în noiembrie. Ca rezultat, a fost inițiată o anchetă de serviciu, iar volumele reale se stabilesc. „În timpul auditului, s-a dovedit că unii dintre angajații întreprinderilor de distribuție a gazelor, folosindu-și statutul de serviciu, în interesele financiare personale au inclus zeci de mii de metri cubi de gaz în baza de date și, ca urmare, în facturare, care nu au fost consumate în realitate. Ca rezultat, acest fapt ar putea duce la discrepanțe pronunțate în bilanțul gazelor naturale la nivel de țară”, precizează furnizorul într-un comunicat de presă. Compania mai menționează că ancheta de serviciu continuă, iar persoanele responsabile pentru introducerea datelor eronate vor fi pedepsite corespunzător.

 MARȚI, 30 noiembrie

Componență reînnoită a Consiliului de Observatori „Moldovagaz”

Adunarea generală extraordinară a acționarilor „Moldovagaz” SA a aprobat componența reînnoită a Consiliului de Observatori al întreprinderii. Printre noii membri se regăsește și consilierul președintelui țării în domeniul economic, Veaceslav Negruță. Din componența precedentă, în consiliu rămân: Elena Burmistrova, vicepreședintele Consiliului de Administrație al SAP „Gazprom”,  directorul general al SRL „Gazprom Export”; Serghei Kuzneț, șef de departament la SAP „Gazprom”; Dmitri Handoga, șef de departament la SAP „Gazprom” și Kirill Neiumin, șef de direcție SAP „,Gazprom”. Printre noii membri se numără consilierul prezidențial Veaceslav Negruță, precum și Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Certificatele de origine nepreferențială vor fi eliberate și în format electronic

Certificatele de origine nepreferențială vor fi eliberate de către Camera de Comerț și Industrie (CCI) și în format electronic. Serviciul va fi activ din 1 ianuarie 2022 și va putea fi accesat pe platforma www.client.chamber.md. Pe lângă posibilitatea de a depune cererea și a recepționa certificatul la distanță, platforma permite verificarea online  a valabilității certificatului, ceea ce asigură securitatea documentelor în tranzacțiile economice externe. La evenimentul de lansare a serviciului, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a remarcat că anual sistemul cameral eliberează peste 13 mii de certificate, împreună cu oficiile teritoriale. Digitalizarea certificatelor în cauză va permite un nivel mai înalt de securitate, dar și cheltuieli și timp redus pentru solicitanții de certificate. CCI va facilita eliberarea acestui certificat inclusiv prin taxe mai mici. Certificatul de origine nepreferențială în format electronic este lansat cu sprijinul Programului USAID „Reforme Structurale în Moldova”. Directorul Programului, Milo Stevanovich, a remarcat eforturile și activitățile de automatizare a proceselor care sunt derulate în Republica Moldova în mod foarte dinamic. Conform noilor proceduri, certificatul de origine nepreferențială poate fi mai ușor solicitat, obținut, respectiv, prezentat și verificat de către autoritățile relevante. Eficiența emiterii acestui certificat în format electronic aduce beneficii nu doar în interiorul CCI,  dar și pe întregul lanț de emitere și circulație.

Automatizarea serviciilor pentru mediul de afaceri – la nivel înaintat, Milo Stevanovich

Procesele de automatizare și modernizare a serviciilor prestate mediului de afaceri sunt la un nivel înaintat, notează directorul Programului USAID „Reforme Structurale in Moldova”, Milo Stevanovich. Răspunzând la o întrebare a IPN, în cadrul unei conferințe de presă, Milo Stevanovich a menționat că Moldova se apropie de nivelul internațional, iar la unele aspecte chiar îl depășește. În opinia sa, Republica Moldova se află într-un moment oportun de dezvoltare a serviciilor de automatizare, având deja experiență din regiune și din lumea întreagă. „De aceea, putem spune că se pot observa momentele care au fost fără succes în alte părți, pentru a nu le prelua. Dar să pornim de la exemple de succes, cum ar fi Estonia, și de la acest nivel să se meargă mai departe”, a adăugat directorul Programului USAID „Reforme Structurale in Moldova”. Milo Stevanovich a observat că persoanele cu care s-a întâlnit în Republica Moldova au un nivel ridicat de expertiză, cunoștințe și profesionalism. Acest lucru îi permite să fie sigur de faptul că se va reuși să se meargă în continuare cu pași rapizi, iar Moldova să se alinieze nivelul internațional, iar în unele cazuri să depășească media internațională.

Doar Vitalie Perciun are interesul ca „Central House” să fie funcțională, avocat

Vitalie Perciun, fondator și asociat majoritar al „Central House” și fondator-administrator al „Central Group” este singura persoană interesată ca firmele să fie funcționale. Restul „pretinșilor reprezentanți” nici pe departe nu au acest interes. O spune Raisa Morozan, care îi reprezintă interesele lui Vitalie Perciun. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, avocata a menționat că în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații false, furnizate de către „pretinși reprezentanți ai Central House”, care este în proces de insolvabilitate, și „pretinșii creditori ai Central House”. E vorba de Veaceslav Timotin, locțiitorul administratorului de insolvabilitate al „Central House”, persoana desemnată de acesta, avocatul Andrei Iosip, și actualul director al întreprinderii „Gările Auto Moderne SRL, Iurie Moroz. Aceștia au furnizat informații calomnioase despre Vitalie Perciun, precum că ar prejudicia „Central House”. Raisa Morozan  spune că „Central House” este supusă unui atac de preluare a bunurilor cu o valoare de peste 150 de milioane de lei. Avocata relatează că, prin decizia Curții Supreme de Justiție din 17 noiembrie 2021, a fost menținută Decizia Curții de Apel Chișinău din 8 iunie anul curent și Hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Central din 7 martie 2020, prin care a fost recunoscută rezoluțiunea din septembrie 2019 a contractului de vânzare-cumpărare, în temeiul căruia s-a dispus excluderea „Ubicuit Grup” SRL din calitatea de asociat al „Central House” SRL și „Ubicuit Grup” a fost obligat să restituie cota de 70% lui Vitalie Perciun. Ca rezultat, Vitalie Perciun deține cota de 90% din capitalul social al „Central House” SRL. Avocata spune că „Ubicuit Grup” SRL nu a investit nimic în Central House SRL, deși avea cota de 70% din societate, iar construcțiile „Central House” SRL, care valorează peste 150 de milioane de lei, au fost construite din investiția asociatului din Azerbaidjan și a lui Vitalie Perciun.

„Central House” este controlată și gestionată de persoane care nu-i reprezintă interesele

„Central House” SRL este controlată și gestionată de persoane care nu-i reprezintă interesele acesteia. „Un administrator de insolvabilitate numit de un fondator exclus și în litigiu cu „Central House” SRL în niciun caz nu ține de interesele Central House SRL”, susține avocata Raisa Morozan, care reprezintă interesele lui Vitalie Perciune, fondator și asociat majoritar al „Central House”. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, avocata a relatat că Veaceslav Timotin, locțiitorul administratorului de insolvabilitate al „Central House” SRL și avocatul desemnat de acesta, Iosip Andrei, afirmă că reprezintă interesele societății, dar, de facto, nu este așa. Primind bani de la „Central House” Veaceslav Timotin îi transmite către întreprinderea „Gările și Stațiile Auto”. Lunar, în jur de 600 de mii de lei, sub pretextul plății locațiunii terenurilor de sub construcțiile care aparțin „Central House”. Aceasta, deși există expertiza Centrului Național de Expertize Judiciare, care constată că „Central House” SRL are o supraplată în avans de 9,5 milioane pentru locațiunea terenurilor, precizează Raisa Morozan. Acuzând că sumele sunt transferate fără respectarea procedurii legale, avocata susține că  Gările Auto Moderne, condusă de Iurie Moroz, fost vice-director al întreprinderii Gările Auto Moderne, „procură” cu acești bani datoriile pe care le are întreprinderea de stat, ceea ce, în final, i-a permis desemnarea lui Albert Puiu în calitate de lichidator al întreprinderii Gările și Stațiile Auto.

Se cere intervenția autorităților în stoparea falimentării Central House

Raisa Morozan, avocata lui Vitalie Perciun, fondator „Central House” SRL, solicită intervenția autorităților de stat în curmarea acțiunii de falimentare a întreprinderii. „Cetățenii Republicii Moldova vor să lucreze acasă și să investească acasă”, a declarat aceasta într-o conferință de presă la IPN. Potrivit avocatei, lui Vitalie Perciun i s-a creat dosar penal pe insolvabilitate intenționată, deși el este singura persoană interesată ca întreprinderea să activeze. Agenții economici care dețin în locațiune spațiile comerciale ale „Central House” SRL, în temeiul contractului semnat cu Veaceslav Timotin, locțiitorul administratorului de insolvabilitate, recunosc că sunt  presați să dea declarații false împotriva lui Vitalie Perciune. În caz contrar, nu le va fi prelungit contractul de locațiune, care expiră la finele anului, sau că li se va intenta dosare de evaziune fiscală. Raisa Morozan spune că „Central House” este societatea supusă unui atac de preluare a bunurilor cu o valoare de peste 150 de milioane de lei și este falimentată intenționat de „grupul de persoane ce se pretind reprezentați și creditori ai „Central House” SRL în proces de insolvabilitate”. Avocata i-a numit aici pe Veaceslav Timotin , locțiitorul administratorului de insolvabilitate al „Central House” SRL, și avocatul desemnat de acesta, Iosip Andrei, dar și avocatul stagiar Dumitru Stratan, care reprezintă interesele Gările Auto Moderne SRL și ale Ubicuit Grup SRL. Printre cei care își doresc falimentarea „Central House” ar fi și actualul director al Gările Auto Moderne SRL, Iurie Moroz, care a fost vicedirector la întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto”. „Acești executori realizează indicațiile lui Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu, comunică Vitalie Perciune”, a menționat avocata.

Economia verde, pentru dăinuirea Moldovei

Economia circulară, numită și „verde”, este în Republica Moldova încă foarte verde în sensul experienței acumulate. Și la nivel global există prea puține țări care dispun de abordări sistemice, puse la punct în toate privințele. Dar, conștienți că deșeurile mutilează fața Planetei Pământ, oamenii elaborează reguli și legi, învață să transforme deșeurile în diferite lucruri de folos, care contribuie la păstrarea naturii. Republica Moldova este parte acestui proces și este conectată la sursele care generează și promovează schimbări benefice naturii. Subiectul a fost discutat de participanții la atelierul „Perspectiva tinerilor cu privire la implementarea conceptului economiei circulare în Republica Moldova”, organizat de IPRE cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel. Evenimentul a întrunit vorbitori atât din sfera legislativului și executivului, cât și a sectorului participativ. Pentru ca efortul să dea rod, trebuie să fii instruit, fără competență lucrurile vor stagna, a afirmat Aurelia Bahnaru de la Asociașia de Valorificare a Deșeurilor, specificând că se lucrează asupra certificării unor cursuri de instruire în domeniul mediului, economiei reciclabile pentru ca, în primul rând, tinerii să cunoască ABC-ul ecologic. Vladislav Cain, moldovean care locuiește în orașul suedez Malmö, consideră că etapa de sensibilizare ar fi depășită. Accentul trebuie să se pună pe programe concrete și acesta ar fi cel mai bun semnal că autoritățile se consacră cu adevărat reciclării deșeurilor.

MIERCURI, 1 decembrie

Siegfried Mureșan: Acordul cu FMI deschide calea unei noi asistențe financiare din partea UE

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan spune că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență financiară pentru Republica Moldova. Oficialul a evitat să spună despre ce sumă este vorba, însă a menționat că acordarea acestor bani este condiționată de semnarea unui nou program cu Fondul Monetar Internațional. Potrivit oficialului de la Bruxelles, semnarea unui nou acord cu FMI reprezintă o garanție a stabilității politice de la Chișinău. Siegfried Mureșan a menționat că Uniunea Europeană analizează concluziile experților FMI în cazul Republicii Moldova, iar semnarea unui nou program de asistență cu instituția financiară va atrage după sine fonduri și din partea Uniunii Europene. Banii ar putea fi acordați în calitate de suport bugetar. „Acordul cu FMI reprezintă un certificat de încredere economică. Este un certificat care atestă că FMI, cu toți economiștii săi, are încredere că din punct de vedere economic și social, Republica Moldova merge în direcția potrivită, este atrăgătoare pentru investitori și există stabilitate politică. Este un certificat de bună-purtare politică și economică. Acest acord atrage după sine investiții, potențial de dezvoltare economică”, a spus Siegfried Mureșan, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Rezerva de stat va fi suplinită cu 440 de tone de grâu alimentar

Agenția Rezerve Materiale urmează să procure 440 de tone de grâu alimentar. Pentru a realiza Planul de achiziții publice al Agenției pentru anul 2021, instituția a anunțat licitație publică. Într-un răspuns pentru IPN, Agenția Rezerve Materiale precizează că anunțul de participare pentru licitația publică privind achiziționarea celor 440 de tone de grâu a fost publicat pe 22 noiembrie. La licitația propriu-zisă nu a fost depusă vreo ofertă. Prin urmare, autoritatea contractantă a anulat procedura de atribuire a contractului de achiziții și a inițiat procedura de achiziție repetată, pe 24 noiembrie. Dat fiind faptul că anul de gestiune este la etapa de finalizare, achiziția de 440 de tone de grâu reprezintă unica achiziție în anul curent, se spune în răspunsul Agenția Rezerve Materiale.

Furnizorii de gaze vor fi obligați să facă stocuri pentru două luni de iarnă

Furnizorii de gaze naturale de ultimă opțiune vor fi obligați să facă stocuri de gaze naturale pentru o cantitate echivalentă consumului a două luni de iarnă. O modificare în acest sens la Legea cu privire la gazele naturale etse propusă de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Potrivit ministrului Andrei Spînu, printre alte modificări se propune ca Guvernul să aibă dreptul de a stabili obligație pentru efectuarea stocurilor de gaze naturale în calitate de rezerve de stat. De asemenea, se propune introducerea cadrului juridic necesar pentru determinarea în mod armonizat a tarifelor de intrare și ieșire pentru serviciul de transport – mecanismul de inter-compensare reciprocă între operatoriii de transport.
Propunerile vizează și introducerea prevederilor specifice privind integritatea și transparența pieței angro a gazelor naturale și acordarea dreptului ANRE de a efectua investigații privind manipularea pieței gazelor naturale – Regulamentul REMIT, dar și delimitarea activităților de trading (tranzacționarea online) și de furnizare a gazelor naturale.

PAS: Ion Ceban cere majorarea tarifului în transportul public. Reacția Primăriei

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, pregătește terenul pentru majorarea tarifelor de călătorie în transportul public urban, până la 6-7 lei, iar acest lucru ar trebui să se întâmple până la finele anului curent. Despre aceasta au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, consilierii municipali din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. Aceștia afirmă că edilul încearcă să convingă aleșii locali să promoveze majorările. Unora le promite Planuri Urbanistice Zonale, iar altora – alte beneficii, precum locuri în diferite consilii ale societăților pe acțiuni și în întreprinderile municipale. De cealaltă parte, Vladimir Mitru, consilierul primarului, spune că tariful pentru o călătorie în transportul public nu a fost ajustat din 2009, iar de atunci prețul la carburanți a crescut. S-au majorat și salariile, respectiv și puterea de cumpărare a cetățenilor s-a mărit. Potrivit lui Mitru, costul real al unei călătorii în transportul public constituie la momentul de față 14 lei. Roman Cojuhari, președintele Fracțiunii PAS în CMC, a subliniat că niciodată în cei 30 de ani de independență niciun primar nu s-a încumetat să verifice corectitudinea cifrelor pe care orașul le pompa în Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze. „Nici Ion Ceban nu s-a încumetat s-o facă și, drept rezultat, doar în anul 2021 Primăria a achitat celor două întreprinderi peste 450 de milioane de lei, aproape o pătrime din bugetul orașului destinat investițiilor”, a specificat Roman Cojuhari. Alesul local a mai spus că proiectul bugetului municipal pentru 2022, propus de Primărie, prevede alocarea a 700 de milioane de lei întreprinderilor de transport. „Aceste 700 de milioane sunt formate, în primul rând, de creșterea prețului per vehicul/kilometru, atât în cazul troleibuzelor, de la 23,9 lei la 25,4 lei, și de la 23,02 la 26,3 lei în cazul autobuzelor, adică cu peste 3 lei mai mult”, a precizat Roman Cojuhari. Zinaida Popa, vicepreședintă a Fracțiunii PAS în CMC, a subliniat că, la cererea de a  realiza cât mai curând audit la cele două întreprinderi, primarul fie îi ignoră, fie face trimitere la Proiectul de parteneriat cu orașul Liublin, care prevede realizarea unui astfel de audit într-un viitor neclar. „Or, 700 de milioane, domnule primar, e o sumă mai mare decât cea pe care am fi cheltuit-o pentru realizarea auditului”, a menționat Zinaida Popa. 

JOI, 2 decembrie

Ministrul finanțelor: Până la finele anului 2022 persoane fizice vor putea tranzacționa VMS

Persoanele fizice vor putea tranzacționa în mod direct valori mobiliare de stat (VMS) pe o platformă specializată, care va fi implementată de Ministerul Finanțelor. Informația a fost oferită agenției de presă IPN de ministrul finanțelor Dumitru Budianschi, ca răspuns la o solicitarea referitoare la Programul de vânzare directă a VMS persoanelor fizice în Republica Moldova. „Conform Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, platforma respectivă urmează să fie implementată până la finele anului 2022”, a precizat ministrul finanțelor. „Valorile mobiliare de stat sunt instrumente financiare emise de către Ministerul Finanțelor, sub formă de bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat. Acestea sunt niște împrumuturi ale statului în monedă națională, pe termen scurt și lung. Investind în VMS, persoanele fizice împrumută statului anumite sume de bani pentru sprijinirea dezvoltării economiei țării și activității investiționale, iar la scadență statul achită suma investită, plus dobânda”, a comunicat Dumitru Budianschi. Dumitru Budianschi a explicat că „în cazul când persoana fizică investește în bonuri de trezorerie (VMS pe termen scurt), atunci va obține dobânda la scadență, iar dacă investește în obligațiuni de stat (VMS pe termen lung), va obține dobânda periodic (semestrial) sub formă de cupoane”.

PSRM comentează decizia CEC față de candidatul Partidului Șor la alegerile din Bălți

Partidul Socialiștilor, formațiune parlamentară de opoziție, consideră că ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul Partidului Șor la alegerile locale noi din Bălți reprezintă o ilegalitate și un abuz din partea regimului de guvernare. „Regimul Maiei Sandu pășește activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc”, a comentat formațiunea într-un comunicat de presă emis după decizia Comisiei Electorale Centrale de a solicita instanței de judecată excluderea Marinei Tauber din competiția electorală, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor, pe motivul folosirii în campanie a fondurilor financiare și materiale nedeclarate. „Exact la fel a procedat regimul Plahotniuc în raport cu alți concurenți electorali, pe care i-a scos ilegal din cursa electorală sau chiar a anulat rezultatele alegerilor. În esență, regimul nu a făcut altceva decât a anulat votul și opțiunea a circa 48% din cei care au participat în primul tur de scrutin la alegerile noi ale primarului municipiului Bălți”, se spune în comunicatul Partidului Socialiștilor. PSRM afirmă că „regimul și-a supus procuratura, justiția, și servicii speciale și le-a transformat în instrumente de luptă împotriva oponenților politici, contrar misiunii lor constituționale, ca pe timpurile regimului Plahotniuc”. „De altfel, multe dintre abuzurile din partea acelor instituții sunt realizate de aceiași oameni care l-au servit pe oligarhul Plahotniuc, iar acum sunt în slujba actualului regim anti-democratic”, se mai spune în comunicat.

Termoelectrica are director nou

Societatea pe acțiuni Termoelectrica va fi condusă de joi, 2 decembrie, de un director general interimar. Este vorba despre Vasile Leu, doctor în științe tehnice cu o experiență de aproape 25 de ani în energetică.  „Vă încurajez să adoptați principii de transparență, să promovați valori noi și un management corporativ exemplar”, a declarat directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, la prezentarea lui Vasile Leu echipei Termoelectrica. Vasile Leu a declarat că va pune accentul pe funcționalitatea și solvabilitatea întreprinderii, conlucrarea cu autoritățile centrale și locale, dar și pe gestionarea eficientă a datoriilor acumulate pentru consumul de gaze naturale.

La Strășeni va fi construită o fabrică pentru producția de țesături și produse din fibră de sticlă

La Strășeni va fi construită o fabrică pentru producția de țesături și produse din fibră de sticlă. Pentru construcția și dotarea uzinei cu echipamente moderne, compania germană BauTex-Stoffe urmează să investească, în anul următor, aproximativ 18 milioane de dolari. Investitorul a semnat un acord cu Zona Economică Liberă Bălți, subzona Strășeni, devenind rezident al acesteia. Se preconizează că în 2022 vor fi create o sută de locuri de muncă noi în cadrul întreprinderii, iar vânzările vor ajunge la aproape 10 milioane de dolari în primul an de activitate. La fabrica din Strășeni, compania va produce țesătură de sticlă Ortex – un material de armare de calitate germană, utilizat în producția de produse din fibră de sticlă în diverse industrii: construcții navale, auto, aviație, construcții, sport. De asemenea, vor fi produse polifane – discuri abrazive pentru bolțari, aquapanel – plasă de sticlă de armare pentru producția de plăci de ciment, armătură compozită – tije nemetalice din fibră de sticlă.

Din cauza scumpirii accesoriilor, service-urile auto au ridicat prețurile la servicii

În pofida prognozelor de răcire a vremii și căderii primelor ninsori în următoarele zile, astăzi la service-urile auto din capitală nu s-au format cozi mari ca în anii trecuți. „Acest lucru s-a datorat condițiilor meteorologice mai blânde din acest an. În anii trecuți, ninsoarea și depunerea zăpezii îi luau prin surprindere pe conducătorii auto, fapt care determina formarea de cozi lungi la vulcanizări, pentru serviciul de schimbare a anvelopelor”, a explicat pentru IPN administratorul unui service auto de pe strada Mircea cel Bătrân, din sectorul Ciocana al capitalei. Prețul din acest an pentru schimbarea cauciucurilor este de 250 de lei pentru un autoturism din clasa Sedan (cea mai numeroasă categorie de mașini din Republica Moldova, n.r.), cu 30 lei mai mult decât anul trecut, a specificat administratorul. Acest fapt s-a datorat scumpirii accesoriilor, de exemplu, s-au scumpit balasturile care sunt folosite la balansarea roților. Același service auto prestează și servicii de spălare a automobilelor. Pentru spălarea complexă (exterior și interior) a unui automobil din clasa Sedan, șoferii achită 150 de lei. Prețul s-a ridicat, de o lună, cu 20 de lei. Cauza este aceeași: scumpirea accesoriilor – în acest caz, a soluțiilor folosite la spălarea mașinilor. „Chiar dacă soluțiile de spălare se produc în Republica Moldova, substanțele care constituie materia primă pentru respectivele soluții sunt importate de peste hotarele țării. A crescut atât prețul produselor importate, cât și prețul serviciilor de transportare a produselor de import”, a explicat administratorul Service-ului auto. În condițiile creșterii tarifelor și a prețurilor la alte produse, ca să păstreze angajații service-urilor auto, administratorii caută posibilități de a le mări măcar puțin salariile. La alte vulcanizări din sectorul Ciocana șoferii puteau beneficia de serviciul schimbării anvelopelor la prețul de 240 de lei.

Investiții de 14 mln euro și 250 de locuri de muncă

Un nou proiect investițional, în valoare de 14 milioane de euro, va genera 250 de locuri de muncăCompania Omni Steel, specializată în prelucrarea oțelului și-a anunțat astăzi proiectul de investiție. Compania va opera cu materie primă (deșeuri de fier) achiziționată de la agenții economici locali și va folosi tehnologia de topire a metalului prin inducție, cu un impact redus asupra mediului. La evenimentul de lansare, ministrul economiei, Sergiu Gaibu, și-a exprimat încrederea că va fi un exemplu urmat și de alți investitori. „Asistăm la un eveniment care susține strategia Ministerului Economiei de dezvoltare a economiei naționale: investiții în dezvoltarea platformelor industriale  și crearea locurilor de muncă; atragerea diasporei acasă pentru a implementa experiența dobândită peste hotare, în cazul dat transferul de tehnologie din România; colaborarea între domeniul IT și alte industrii, unul din investitori fiind un antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale” , a precizat Sergiu Gaibu, citat într-un comunicat de presă al ministerului. Compania Omni Steel este amplasată în Pănășești, subzona Strășeni a Zonei Economice Libere Bălți. Lucrările de producere sunt preconizate pentru toamna anului 2022.

VINERI, 3 decembrie

BNM are doi viceguvernatori noi

La Banca Națională a Moldovei au fost numiți doi viceguvernatori noi. Este vorba despre Tatiana Ivanicichina și Arcadie Albul, cu mandat de șapte ani. Două proiecte de hotărâre în acest sens au fost votate vineri, 3 decembrie, în Parlament. Tatiana Ivanicichina a activat în domeniul finanțelor publice în cadrul Ministerului Finanțelor, parcurgând calea de la consultant până la secretar de stat. Funcția de secretar de stat a deținut-o în perioada 2017-octombrie 2021. Arcadie Albul are experiență internațională. Din anul 2012, activează la Bank for International Settlements, Basel, Elveția, iar anterior a fost specialist la Banca Central Europeană. În Republica Moldova, a activat la PWC, în perioada 2008-2010 și la Magenta Consulting, din anul 2006 până în anul 2008.

Se pun obstacole în realizarea dreptului la apărare în dosarul „Metalferos”, declarație

Membrilor Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase (AMRPMFN), vizați în dosarul „Metalferos”, li se creează obstacole în realizarea drepturilor lor la apărare, fiind încălcate și principiile fundamentale ale procesului penal. Apărarea este limitată în posibilitatea de a face cunoștință cu materialele cauzei în ordinea și în condițiile stabilite de legislație. Acuzațiile au fost aduse de președintele Asociației, Ion Drăniceru, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit lui Ion Drăniceru, pe 1 decembrie, procurorul pe caz, Vladislav Căruceru, a emis ordonanța prin care a stabilit în mod unilateral graficul de prezentare a materialelor urmăririi penale spre cunoștință părților. Pentru fiecare persoană învinuită și avocat au fost fixate doar șase zile pentru a face cunoștința cu 259 de volume din dosar. În loc să asigure posibilitatea de a face cunoștință cu materialele cauzei, apărării îi sunt impuse condiții care încalcă în mod flagrant drepturile fundamentale. „Este evident că termenul de șase zile este insuficient pentru a face cunoștință cu materialele cauzei”, spune Ion Drăniceru. Președintele AMRPMFN dezaprobă și propunerea din ordonanță de a prezenta părților materialele în format electronic, cu condiția prezentării unui suport optic. El a invocat Codul de procedură penală, care prevede că materialele spre documentare se prezintă cusute în dosar, numerotate şi înscrise în borderou. La cererea părților, vor fi prezentate şi corpurile delicte, vor fi reproduse înregistrările audio şi video.

Se cere procedură disciplinară pe numele procurorului dosarului „Metalferos”

Asociația Moldovenească de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase (AMRPMFN) îi cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să dispună procedură disciplinară pe numele procurorului de caz în dosarul „Metalferos”, Vladislav Căruceru, pe care îl numesc „banditul din sistem”. Asociația a depus o plângere la CSP și își exprimă speranța că aceasta va fi examinată minuțios sub aspectul legalității acțiunilor procurorului pe dosar. Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației, Ion Drăniceru, a declarat că, dacă fărădelegile vor continua, își rezervă dreptul să înainteze sesizări în Comisiile parlamentare de profil. Printr-un apel public, a cerut audiență și la președinte țării. „Dați să facem dreptate. Dați, cu adevărat, să facem reforme în justiție în țara aceasta”, a fost mesajul președintelui AMRPMFN. Membrilor Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase li se încriminează că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat de ex-liderul democrat, Vladimir Plahotniuc, în anul 2009. Asociația, care colectează metale și le livrează companiei de stat „Metalferos”, este învinuită că a falsificat actele de achiziție, nedeclarând sumele reale ale tranzacțiilor și în acest fel prejudiciind bugetul de stat. Conducerea Asociației pledează nevinovat. 

BNM a majorat cu 1,0 puncte procentuale rata de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a hotărât majorarea cu 1,0 puncte procentuale a ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt – până la 6,50 la sută anual. Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum, având în vedere anticipările inflaționiste făcute de banca centrală, informează IPN cu referire la un comunicat de presă al Direcției Comunicare a BNM. Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 8,50 și, respectiv, până la 4,50 la sută anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne același. Decizia vine în susținerea preferințelor consumatorilor spre economisire de la consumul imediat care s-a conturat pe fondul activității economice manifestate pe parcursul anului curent.

SRL „Furnizare Energie” – în imposibilitate să livreze energie electrică. Decizia ANRE

Compania „Furnizare Energie” SRL a notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că este în imposibilitate de a furniza energie electrică către consumatorii finali, începând cu data de 4 decembrie. Motivul invocat este că producătorul – ЗАО „Молдавская ГРЭС” – nu poate confirma livrarea energiei electrice pentru o perioadă nedeterminată de timp. În consecință, Consiliul de Administrație al ANRE a obligat furnizorii ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizare Energie Electrică Nord” să asigure furnizarea de ultimă opțiune a energiei electrice consumatorilor finali deserviți de SRL „Furnizare Energie”. Într-un comunicat de presă emis de ANRE se precizează că cele două companii, „Premier Energy” și  „Furnizare Energie Electrică Nord”, vor furniza energie consumatorilor finali deserviți de „Furnizare Energie” începând cu data de 4 decembrie. În termen de cel mult 8 zile calendaristice de la data începerii furnizării fizice a energiei electrice, vor pune la dispoziție contractele de furnizare a energiei electrice, în formă scrisă. În conformitate cu hotărârea adoptată de ANRE, „operatorii de sistem ÎS „Moldelectrica”, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA și „RED Nord” SA, vor prezenta imediat furnizorilor de ultimă opțiune informațiile despre consumatorii finali care urmează a fi preluați de către aceștia”.Companiile furnizoare de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizare Energie Electrică Nord” nu au anunțat, deocamdată, dacă sunt în posibilitate să preia angajamentele SRL „Furnizare

 UE susține alte 14 companii și cinci ONG-uri din sudul țării

Paisprezece antreprenori din regiunea Cahul au primit granturi de la 15000 până la 30000 de euro fiecare pentru dezvoltarea sectorului privat. Granturi de până la 20000 de euro fiecare au primit și două organizații nonguvernamentale, iau trei asociații obștești, din aceeași regiune, s-au ales cu un suport de 1620 de euro fiecare. Asistența a fost oferită de Uniunea Europeană în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. „Asistența acordată în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie este însoțită de activități de mentorat și traininguri, care, în cele din urmă, vor stimula crearea de locuri de muncă și vor dezvolta afacerile locale”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia de înmânare a certificatelor de grant către antreprenori și ONG-uri. Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție. În total, afacerile susținute vor crea peste 100 de noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Cahul.

SÂMBĂTĂ, 4 decembrie

Andrei Spînu: Riscurile unei noi crize energetice sunt minime

Vicepremierul Andrei Spînu dă asigurări că riscurile unei noi crize energetice sunt foarte mici. Potrivit oficialului, în luna decembrie nu există premisele unui nou ultimatum din partea Gazprom privind o eventuală sistare a livrării gazului, întrucât Moldovagaz face deja plățile pentru luna noiembrie. În același timp, oficialul spune că tariful în luna decembrie, cel mai probabil, va rămâne 11,08 lei și abia la începutul anului viitor ar putea fi revizuit tariful, dacă va exista o tendință de scădere a prețului la gaz pe piața international. Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să-și achite la data de 20 de fiecărei luni atât plățile pentru luna precedentă, cât și avansul pentru luna în curs. Vicepremierul Andrei Spînu spune că la 20 decembrie nu există premise ca Gazprom să ne amenințe din nou cu sistarea livrărilor de gaze. „Sunt în permanentă discuție cu Moldovagaz, o parte din plata pentru gaze deja a fost făcută, vor mai fi subvențiile din partea statului, de aceea la această etapă riscurile sunt extrem de mici. Din achitările care au loc zilnic către Gazprom se vede o tendință bună. Moldovagaz este gata de a achita consumul pentru noiembrie și în scurt timp va începe să achite avansul și pentru decembrie. Moldovagaz ia în considerare situația ca unii cetățeni să amâne aceste plăți. Totuși, mesajul nostru către cetățeni este să plătească integral facturile, dar dacă sunt situații mai complicate, să achite atât cât pot și ulterior să revină și să achite datoriile”, a spus Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя”de la RTR Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.