RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25-31 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 25 octombrie
Andrei Spînu: Discuțiile privind livrarea gazelor vor continua miercuri la Sankt Petersburg
Discuțiile la subiectul livrării gazelor de către Gazprom în Republica Moldova sunt dificile și, la această etapă, nu s-a ajuns la un rezultat favorabil pentru Moldova. Respectivele discuții vor continua cu șeful Gazprom, Alexei Miller, la 27 octombrie, la Sankt Petersburg, și vor fi purtate de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale. Potrivit lui Andrei Spînu, la Sankt Petersburg se vor continua discuțiile privind datoria comercială la gaze, care s-a acumulat începând cu 1994. Oficialul spune că e gata să continue discuțiile pe problema datoriilor, dar poziția sa rămâne neschimbată – e nevoie de un audit independent al datoriei la gaze, înainte de a semna orice fel de angajament.
Republica Moldova va primi gaze din Ucraina
După ce vinerea trecută secretarul consiliului de securitate al Ucrainei, Olexii Danilov, a anunțat că Ucraina va livra gaze Rpublicii Moldova, tot el a făcut precizarea că vorba este despre un împrumut. Ajutorul este acordat în urma adresării prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, către guvernul ucrainean, transmite IPN cu referire la epravda.com.ua. Anunțul făcut la Kiev a avut efectul unei bombe, scrie sursa. Având în vedere situația de pe piețe și efortul guvernului ucrainean legat de posibilele constrângeri privind prețul pentru consumatorii privați, ucrainenii și-au pus imediat o serie de întrebări. Mai mult, în condițiile unui vid informațional din partea autorităților, unele publicații s-au dedat teoriilor conspiraționiste despre „1 miliard de metri cubi de gaz în schimbul evoluției cazului Ceaus (răpirea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus, n.r.)în Procuratura Generală a Republicii Moldova”.
Vladimir Putin nu planifică contacte cu conducerea Moldovei pe subiectul gazelor
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu planifică să aibă contacte cu conducerea Republicii Moldova pe subiectul gazelor. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, scrie Agenția de presă rusă TASS. Potrivit lui Dmitri Peskov, Moscova mizează pe continuarea dialogului cu Chișinăul pe tema gazelor, iar partea rusă are o poziție extrem de înțeleasă, comercială, în privința acestei chestiuni. „Trebuie să continuăm dialogul cumva. Toate pozițiile sunt bine înțelese: poziția părții ruse, Gazprom, este extrem de clară, extrem de simplă. Aceasta este o poziție comercială care include anumite reduceri cunoscute. Prin urmare, desigur, sperăm că discuția va continua într-un fel sau altul”, a spus secretarul de presă al liderului de la Kremlin. Potrivit oficialului, Vladimir Putin nu plănuiește contacte cu conducerea Republicii Moldova pe tema gazelor. „Președintele nu are încă planuri în acest sens”, a spus Peskov.
● MARȚI, 26 octombrie
Moldova a făcut prima achiziție de gaze din surse alternative din istoria sa
Compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG au semnat luni, 25 octombrie, un contract pentru o achiziție de probă, de un milion de metri cubi de gaze naturale, anunță Guvernul, citat de IPN. Totuși, instituția nu menționează prețul care va fi achitat pentru respectivul volum de gaze, dar, dă asigurări că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. La tenderul anunțat, Energocom a primit șapte oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale. Guvernul precizează că în continuare se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori. Aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova.
Ion Munteanu: Există riscul sistării energiei electrice. Vladimir Bolea: Pentru gaz trebuie de plătit
În eventualitatea în care autoritățile de la Chișinău vor asigura cu gaze naturale, din surse alternative, doar teritoriul din dreapta Nistrului, există riscul sistării energiei electrice. Este atenționarea experților în domeniul energetic, potrivit cărora chiar dacă Republica Moldova va procura energie electrică doar din Ucraina, Tiraspolul ar putea boicota acest proces. În aceleași timp, reprezentanții guvernării spun că plata pentru fiecare metru cub de gaze naturale este obligatorie atât pentru cetățenii din dreapta, cât și pentru cei din stânga Nistrului. Experții în domeniul energetic spun că lipsa unui nou contract cu Gazprom este periculoasă pentru Republica Moldova, întrucât pune în pericol aprovizionarea țării și cu energie electrică. Și asta pentru că Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care activează deja, parțial, pe cărbune, și-ar putea sista activitatea.
E-aviz de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației
A fost lansat un nou serviciu digital care permite eliberarea e-avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației (forța majoră). Astfel, antreprenorii vor putea depune online o cerere prin completarea unui formular și anexând actele necesare pentru a obține certificatul. Platforma de pe care poate fi solicitat avizul permite și eliberarea documentului în format electronic, având semnătura digitală a autorității emitente. Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, a prezentat astăzi procedura de eliberare a avizului, explicând toate etapele de depunere a cererii online prin accesarea modulului de pe platforma www.client.chamber.md. Natalia Calenic, vicepreședinta Camerei de Comerț și Industrie, a declarat că serviciul, care este cunoscut cu denumirea de certificat de forță majoră, este dezvoltat la nivel internațional de către Camera de Comerț Internațională. Această instituție a venit cu clauza model pentru forță majoră, iar toți antreprenorii din toate țările o includ în contractele comerciale. „Clauza de forță majoră are o importanță deosebită pentru orice contract, în special pentru cele de lungă durată, deoarece anume această clauză permite exonerarea de orice răspundere pentru neexecutarea unor obligațiuni contractuale”, susține Natalia Calenic.
UE va ajuta Republica Moldova cu „economia verde”
Întreprinderi mici și mijlocii angajate în managementul apei, deșeurilor și energiei regenerabile din Republica Moldova vor coopera cu companii similare din UE în cadrul proiectului P2GreenEST, parte a Pactului Verde. Lansarea proiectului, care își propune să faciliteze accesul companiilor europene inovatoare la procesul achizițiilor publice în țările Parteneriatului Estic, a avut loc sub egida Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Pactul Verde va fi finanțat cu o treime din investițiile în valoare de 1 800 de miliarde de euro provenind din Planul de redresare NextGenerationEU, precum și cu fonduri din bugetul pe șapte ani al UE. În cadrul proiectului P2GreenEST, se prevede dezvoltarea unor parteneriate între clusterele și întreprinderi mici și mijlocii din UE și cele din Republica Moldova, dar și alte state ale Parteneriatului Estic, prin consultanță și participarea în comun la licitațiile publice organizate în țările Europei de Est. Vorba este că întreprinderile mici și mijlocii întâmpină adesea multiple obstacole atunci când participă în aceste procese, mai ales când este vorba de țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Din acest motiv, asociațiile de afaceri și clusterele sunt un element-cheie în promovarea internaționalizării acestor entități și extinderea gamei de oportunități existente.
CC a recunoscut constituțional un articol din Codul Vamal legat de accesul la informație
Curtea Constituțională a recunoscut constituțional articolul 17, alineatele (1), (2) și (3), din Codul vamal, în măsura în care organul vamal și instanța de judecată pot verifica, la examinarea cazurilor privind accesul la informații, existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informațiile utilizate în scopuri vamale și pot pune în balanță principiile concurente. O sesizare privind excepția de neconstituționalitate a articolului și alineatelor respective a fost depusă de avocatul Vitalie Zama. Într-un briefing de presă, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că avocatul a contestat prevederile potrivit cărora Serviciul Vamal furnizează doar informații cu caracter general, iar celelalte informații nu le sunt comunicate persoanelor care le solicită, cu câteva excepții precise. Curtea a reținut că Serviciul Vamal are obligația de a nu divulga informațiile referitoare la viața personală, la activități profesionale sau comerciale ale persoanelor fizice or juridice. Serviciul Vamal mai are misiunea de a preveni comiterea infracțiunilor în materie vamală și misiunea de a efectua o anchetă penală în privința infracțiunilor date în competența sa. Aceste materiale fiind confidențiale.
Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea gazelor naturale Republicii Moldova
Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de compania de stat Energocom. Potrivit contractului, pe parcursul zilei de mâine, 27 noiembrie, compania va livra un milion de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova, anunță un comunicat de presă al Agenției Proprietății Publice. Alte detalii nu sunt oferite. Energocom a semnat luni, 25 octombrie, și cu compania poloneză PGNiG un contract pentru o achiziție de probă, de un milion de metri cubi de gaze naturale, a anunțat guvernul Guvernul. Nici pentru această tranzacție nu este precizat prețul care va fi achitat, dar autoritățile dau asigurări că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat.
● MIERCURI, 27 octombrie
Criza energetică știrbește din popularitatea președintelui Maia Sandu, opinie
Expertul economic Viorel Gârbu califică drept „stângace” negocierile dintre Chișinău și Moscova privind semnarea unui nou contrat de achiziție a gazului. Potrivit economistului, Republica Moldova, prin achizițiile la prețuri exorbitante din ultima perioadă, îi transmite Gazpromului mesajul că Republica Moldova își permite să achite un preț de piață pentru gazele naturale. În același timp, avocatul Ion Dron spune că în negocierile cu Rusia ar fi oportună implicarea președintelui Maia Sandu. Avocatul Ion Dron spune că retorica autorităților privind „relația comercială” dintre Moldovagaz și Gazprom este una păguboasă pentru Republica Moldova, întrucât în negocierile cu Moscova factorul politic a fost întotdeauna unul dominant. Potrivit juristului, președintele Maia Sandu ar încerca să se disocieze de criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova.
Procurarea gazelor naturale cu „țârâita” nu este o soluție, opinii
Împrumutarea din România a volumelor necesare de gaze naturale pentru luna noiembrie și transportarea lor prin gazoductul Iași-Chișinău, ar reprezenta o acțiune care ar fortifica poziția Republicii Moldova în negocierile cu Gazprom. Este opinia fostului vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit căruia procurarea gazelor naturale în cantități mici de pe piața internațională nu este o soluție viabilă pentru Republica Moldova. Și comentatorul politic, Ion Tăbârță, este de părere că pentru securitatea energetică a țării avem nevoie de un contrat de achiziție a gazului, încheiat pe cel puțin un an. După ce luni a fost semnat un contract între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG privind achiziția a 1 milion de metri cubi de gaze naturale din Polonia, ieri și compania olandeză Vitol a câștigat licitația pentru a livra țării noastre 1 milion de metri cubi de gaze naturale. Potrivit autorităților, gazul procurat din surse alternative este necesar acum pentru a asigura presiunea în rețea, care a scăzut cu 30%.
HiSky lansează cursa directă Chișinău-Milano
Compania aeriană HiSky lansează cursă directă spre Milano (Italia) de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Zborurile directe pe destinația Chișinău-Milano vor fi operate de două ori pe săptămână, începând cu data de 24 decembrie. Operatorul precizează că aeronavele HiSky vor decola din Chișinău spre Milano în fiecare zi de luni – ora locală 08.00 și vineri – ora locală17.00, iar zborul va dura în jur de două ore. Returul din Milano spre Chișinău este planificat după cum urmează: luni – decolarea la ora locală 10.25, vineri – decolarea la ora locală 19.25.
BBC Ucraina, despre criza gazelor din Moldova
Criza gazelor din Republica Moldova repetă problemele din trecut ale Ucrainei: contractul cu Gazprom a expirat, iar o nouă înțelegere este imposibilă, notează BBC Ucraina, într-un material întitulat „Moldova fără gazul rusesc. Pe ce se răzbună Kremlinul și care e rolul Ucrainei”. Trimisul BBC la Chișinău, Steve Rosenberg, amintește că Rusia amenință să lase Moldova fără gaze dacă până la 1 decembrie nu se semnează un nou contract. El se referă și la reprezentanții Republicii Moldova, care spun că prețul cerut pentru gaze este inacceptabil, nedrept și nepotrivit cetățenilor moldoveni. Iar „Gazpromul” răspunde că acesta este un preț corect și plasează răspunderea pentru declanșarea crizei pe seama Moldovei. Vorbind despre complexitatea problemei, jurnalistul relevă că „Moldova este complet dependentă de gazul rusesc, iar principalul acționar al companiei de gaze a Moldovei este compania de stat rusă de gaze. Și peste 80% din electricitatea moldovenească provine dintr-o centrală electrică deținută de Rusia. Aceasta dă problemei o amploare absolută”.
Director nou la Oficiul Național al Viei și Vinului
Elizaveta Breahnă va asigura interimatul funcției de director al Oficiului Național al Viei și Vinului până la organizarea concursului pentru selectarea directorului general. Elizaveta Breahnă a fost prezentată echipei ONVV de către secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu. „Pentru comunitatea vitivinicolă ați devenit o personalitate notorie, cu o reputație ireproșabilă în sfera vinificației. Vă doresc să aveți o colaborare productivă cu echipa ONVV și să dezvoltați împreună un trend ascendent al activității instituției. La fel, mizăm pe implicarea fiecărui angajat pentru a dezvolta sectorul vitivinicol într-o manieră coordonată și sustenabilă”, a subliniat responsabilul, citat într-un comunicat de presă. La rândul său, Elizaveta Breahnă a menționat că va depune efortul pentru a crea premisele necesare dezvoltării sectorului. „Sper în continuare să avem sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru a înregistra noi performanțe atât pe plan național, cât și internațional. Ne propunem să creștem volumul vânzărilor, să sporim competitivitatea, astfel încât vinurile autohtone să devină un simbol al calității, în pofida tuturor intemperiilor și crizelor”, a menționat directorul interimar.
Moldtelecom a semnat un contract exclusiv cu Deutsche Telekom Global
Compania SA Moldtelecom și Deutsche Telekom Global Carrier (TGC) au semnat un contract de parteneriat exclusiv privind prestarea de către TGC a serviciilor wholesale de terminare a traficului internațional de voce, începând cu 1 noiembrie 2021. Agenția Proprietății Publice menționează într-un comunicat de presă că evenimentul a avut loc după o procedură extinsă de licitație privind selectarea operatorului care va presta servicii wholesale de terminare a traficului internațional de voce. Directorul APP, Eugeniu Cozonac, a subliniat faptul că acest lucru va genera un șir de beneficii corporațiilor, dar și clienților simpli. „Bineînțeles, grație acestui parteneriat de durată, Moldtelecom va beneficia de condiții comerciale avantajoase de terminare a traficului generat de abonații săi, spre toate destinațiile internaționale. Sunt convins că astfel calitatea serviciilor de telefonie se va îmbunătăți. În plus, conectarea Republicii Moldova cu restul țărilor lumii este absolut importantă și la nivel corporativ”, a spus Eugeniu Cozonac.
Comisia Europeană va oferi Moldovei 60 mln euro pentru gestionarea crizei energetice
Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din domeniul energetic. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 27 octombrie, pe pagina sa de Twitter, după întrevederea cu premierul Natalia Gavrilița. Oficialul nu a precizat în ce condiții sunt oferiți banii. Președintele Maia Sandu a adresat mulțumiri Comisiei Europene, dar și personal Ursulei von der Leyen, pentru angajamentul în sprijinirea Moldovei în gestionarea crizei de gaze.
● JOI, 28 octombrie
Companiile DXT și PGNiG vor livra astăzi gaze naturale în Moldova
Licitația lansată în cea de-a treia zi de către furnizorul central de energie electrică, Energocom, a fost câștigată de doi ofertanți. Este vorba despre DXT Commodities – o companie internațională care este lider pe piața angro de gaz și energie, dar și compania poloneză PGNiG, care vor furniza astăzi, 28 octombrie, gaze naturale în conductele Republicii Moldova. Agenția Proprietății Publice precizează că volumul de gaz achiziționat pe 25 octombrie, de la compania PGNiG din Polonia, și pe 26 octombrie, de la compania olandeză Vitol, a fost livrat Republicii Moldova conform tuturor prevederilor contractuale. Autoritățile de la Chișinău refuză să spună care este prețul achitat de Republica Moldova pentru achiziția gazului din surse alternative, invocând secretul comercial.
ODIMM a lansat campania de informare și promovare a antreprenoriatului social
Republica Moldova resimte necesitatea stringentă de a soluționa probleme comunitare, de incluziune socială și economică a persoanelor cu dizabilități, probleme de mediu și altele. În acest sens, tot mai mulți antreprenori desfășoară activități menite să ofere soluții directe, fără a pune presiune pe bugetul statului. Astfel, ei devin antreprenori sociali. În intenția de a facilita dezvoltarea antreprenoriatului social și de a susține acest domeniu, pentru promovarea bunelor practici, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova (ODIMM) a lansat campania de informare și promovare a antreprenoriatului social. Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14 mln angajați remunerai, ceea ce reprezintă echivalentul a 6,5% din populația aptă de muncă. Iar aproximativ una din patru afaceri europene create are statut de întreprindere socială. „Republica Moldova înregistrează un deficit serios față de media UE în domeniul capacității de a furniza servicii sociale și de inserție, de educație și sănătate. De asemenea, Republica Moldova are un deficit în protecția mediului, mai ales în ceea ce privește capacitatea de colectare, reciclare depozitare a deșeurilor și administrare a ariilor protejate. Tot acest deficit ar trebui să fie privit ca o prioritate, în care să fie susținută dezvoltarea întreprinderilor sociale. „La nivel central și local se evidențiază necesitatea subcontractării companiilor în scopul furnizării de servicii sociale și de mediu”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.
Vot final pentru anularea secretului offshore
Secretul offshore urmează să fie anulat pentru a asigura o transparență maximă în activitatea companiilor din Republica Moldova. O inițiativă legislativă în acest sens a fost aprobată astăzi, 28 octombrie, în lectură finală, cu votul a 74 de deputați. Proiectul conține modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii. Astfel, va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența. Accesul cetățenilor la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi va fi asigurată de ASP. Aceasta va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.
Vicepremierul Nicu Popescu a semnat protocolul Acordului Interbus la Bruxelles
Protocolul Acordului privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze (Acordul Interbus) a fost semnat de vicepremierul Nicu Popescu în cadrul vizitei sale la Bruxelles. Documentul oferă transportatorilor din Republica Moldova oportunitatea de a încheia acorduri de parteneriat cu reprezentanții companiilor de transport din statele de destinație, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. „Pentru pasagerii noștri, acest document – care se referă la serviciile internaționale de transport de călători cu autocarul și autobuzul – asigură un grad înalt de armonizare a condițiilor tehnice aplicabile mijloacelor de transport care prestează servicii internaționale ocazionale pe teritoriul Europei”, a precizat Nicu Popescu.
Măsurile de eficientizare energetică duc la întărirea independenței energetice, AEE
Republica Moldova importă circa 75% din volumul necesar de resurse energetice, fiind dependentă de aceste importuri. „Ținând cont de aceasta, pentru noi cea mai importantă resursă energetică este eficiența energetică”, a declarat Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), în cadrul videoconferinței EU Debates Cafe a Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care a abordat soluțiile cheie pentru fortificarea independenței și securității energetice. Alexandru Ciudin a remarcat că Republica Moldova a fost prima țară din Parteneriatul Estic care a transpus în legislația națională Directiva cu privire la eficiența energetică a UE. Reducerea consumului de energie, ca efect al implementării măsurilor de eficiență energetică, precum și prin introducerea surselor regenerabile, contribuie la reducerea importului de resurse energetice și totodată la independența energetică a Republicii Moldova
● VINERI, 29 octombrie
Maia Sandu: Guvernul nu spune prețul la gaz pentru a nu prejudicia următoarele licitații
Guvernul oferă o informație de ordin general cu privire la prețul de achiziție a gazului din surse alternative pentru a nu prejudicia următoarele licitații și pentru a păstra în continuare posibilitatea ca următoarele oferte să fie mai avantajoase. „Se oferă această informație generală, aproximativă, doar pentru a nu prejudicia următoarele licitații și pentru a păstra în continuare această posibilitate când următoarele oferte să fie mai ieftine decât ceea ce, să zicem, a plătit Guvernul sau Energocom ieri”, a explicat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată în legătură cu situația privind securitatea energetică a Republicii Moldova. Întrebată de ce Guvernul nu vrea să ne spună care este prețul de achiziție a gazului din surse alternative, în condițiile în care Compania de stat Energocom cumpără gaz din bani publici, respectiv fiind rugată să aprecieze cât de transparent e modul în care este cheltuit banul public, șefa statului a răspuns: „Guvernul a explicat acest lucru. Și pot să repet și eu aici explicația. Guvernul a spus că prețurile de achiziții sunt prețuri de piață și dumneavoastră puteți să verificați care sunt prețurile de piață. De ce nu spune cifra exactă? N-o spune pentru că Guvernul continuă să facă achiziții și în momentul în care ar anunța prețul câștigător astăzi, toți cei care vin cu oferta mâine sau poimâine, se vor orienta la acest preț și nu vor veni cu o ofertă mai mică. Pentru următoarele săptămâni, pentru a nu provoca situația când se oprește prețul la un nivel și nu vin oferte mai mici, mai ieftine, Guvernul va continua să spună că e preț de piață”.
Andrei Spînu, despre negocierile cu Gazprom: Discuțiile au un caracter constructiv
Discuțiile pe subiectul procurării gazelor din Rusia au caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense, afirmă vicepremierul Andrei Spînu, aflat la Sankt Petersburg pentru negocieri. Andrei Spînu precizează că în cadrul rundelor de discuții cu Alexei Miller, șeful Gazprom, a prezentat poziția Republicii Moldova, și anume că își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale similar celui care a existat în ultimii ani. În ceea ce ține de datoria întreprinderii Moldovagaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că este necesar un audit.
ANRE amână termenul de aplicare a Regulilor pieței energiei electrice
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis să amâne punerea în aplicare a Regulilor pieței energiei electrice, aprobate în august anul trecut. Decizia a fost luată în ședința de astăzi, 29 octombrie, iar noul termen anunțat este 1 ianuarie 2022. Termenul nou a fost coordonat atât cu secretariatul Comunității Energetice, cât și cu operatorii pieței energiei electrice din țară, precizează un comunicat de presă al ANRE. Potrivit sursei citate, prin această decizie s-a oferit timp suplimentar pentru identificarea pârghiilor optime care vor contribui la soluționarea problemei dezechilibrelor provocate de entitățile nelicențiate care activează în regiunea transnistreană. Decizia este motivată și de situația dificilă din complexul energetic din țară și din regine, majoritatea țărilor luând decizii de protejare a producătorilor și consumatorilor proprii.
Vizite scurte tip City Break cu trenul Iași-Chișinău-Odesa
Reprezentanți privați și publici din România, Republica Moldova și Ucraina s-au întrunit la Odesa în cadrul unui eveniment pentru a discuta lansarea traseului feroviar regulat Iași-Chișinău, sincronizat cu cel existent Chișinău-Odesa. Scopul acestui eveniment a fost de a consulta actorii cheie din cele trei țări pentru a ajusta orarul rutelor. Se dorește valorificarea potențialului turismului regional prin lansarea rutei feroviare care leagă cele trei orașe, oferind turiștilor posibilitatea să meargă în vizite scurte tip City Break. Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Moldova, Sergiu Manea, a declarat că scopul misiunii a fost de a reuni participanții cheie care vor coopera pentru asigurarea unui climat favorabil pentru reluarea turismului regional prin ruta feroviară sincronizată Iași-Chișinău-Odesa. Ca urmare a evenimentului, s-a decis crearea unui grup de lucru din care fac parte specialiști din cele trei țări. Or, chiar și în cele mai complicate perioade, turismul regional, cu respectarea condițiilor antiepidemice, este posibil. Specialiștii vor lucra la posibilele rute turistice, iar oamenii vor fi motivați să opteze pentru o vizită scurtă, deplasându-se în unul sau chiar în toate cele trei orașe.
Șeful SFS, Serghei Pușcuța, a demisionat
Serghei Pușcuța a demisionat din funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat. Informația a fost confirmată pentru IPN de purtătorul de cuvânt al SFS, Adrian Platon. Serghei Pușcuța pleacă în „baza deciziei personale”. Cererea de demisie a fost semnată de ministrul finanțelor. Pușcuța rămâne în funcția de șef al SFS până pe 31 octombrie. Serghei Pușcuța a fost șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în perioada 2005 – 2008 și 2016 – martie 2017, apoi director la SFS în perioada 2017-2019, după care a ocupat funcția de ministru al finanțelor. În 2021, acesta a revenit în funcția de director la SFS.
Vladimir Socor: Criza gazelor și „dosarul transnistrean”, două piste diferite
Dmitri Kozak, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale a Rusiei, și viceprim-ministrul moldovean pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, au condus negocierile de la Moscova din 7 octombrie și 21-22 octombrie, deși niciunul dintre ei nu este specializat în energie sau în probleme economice. Dar ambii, fiecare de partea lui, sunt responsabili de negocierile privind conflictul transnistrean, se arată într-o notă de opinie semnată de expertul Vladimir Socor de la Jamestown Foundation. Cu trimitere la surse moldovenești, autorul susține că Dmitrii Kozak a făcut deja pe 7 octombrie o serie de propuneri specifice cu privire la raioanele din stânga Nistrului. Mesajele s-au transmis în mod informal și verbal, nu în scris. Dar deja pe 13 octombrie subalternii lui Kozak ar fi revenit la subiect, întrebând Chișinăul dacă ar accepta să i se ofere un concept de soluționare durabilă a conflictului transnistrean.
Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom la Sankt Peterburg
Contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz urmează a fi prelungit pe cinci ani, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021. La această înțelegere s-a ajuns în urma negocierilor dintre delegația Republicii Moldova și Gazprom, de la Sankt Petersbug, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Totodată, părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. Potrivit ministerului, în octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.
● SÂMBĂTĂ, 30 octombrie
BNM menține rata de bază la 5,5 puncte procentuale
Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul actual de 5.5 puncte procentuale. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în ședința de politică monetară din 29 octombrie. Într-un comunicat de presă, Banca Națională relatează că la menținerea ratei de bază s-a luat în considerare presiunile din partea ofertei și a cererii agregate interne, manifestată în special în ultimele 4 luni și susținută de majorarea venitului populației, mărirea volumului creditelor de consum și a celor ipotecare. Un factor important în luarea deciziei l-a avut și incertitudinea asociată crizei energetice globale – creșterea prețurilor la gazele naturale și petrol pe piața internațională, care vor încetini activitatea economică globală cu repercusiuni asupra cererii și activității economice interne. Banca Națională menționează că va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea asigurării stabilității prețurilor.
Se impune publicarea prevederilor contractului cu Gazprom, opinii
Foști și actuali deputați, dar și reprezentanți ai societății civile cer autorităților transparență maximă în privința condițiilor noului contract agreat cu Gazprom. Reprezentanții opoziției parlamentare cer Guvernului să stabilească rapid un mecanism de compensare a tarifelor pentru consumatorii casnici, astfel încât cetățenii cu venituri modeste să facă față facturilor mari la gazele naturale și energie electrică. Experții în domeniul energetic spun că decizia de a semna un nou contract cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani ar fi fost luată, cel mai probabil, la insistența părții ruse. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Infrastructurii de la Chișinău, părțile au convenit asupra aplicării vechii formule de creare a prețului.
Prețul gazului rusesc pentru Moldova ar putea crește la 500-600 de dolari, surse TASS
Prețul gazului rusesc pentru Republica Moldova, în baza noului contract cu Gazprom, ar putea crește la 500-600 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Informația a fost oferită pentru TASS de o sursă apropiată negocierilor. Noul contract prevede și plata datoriei istorice pentru gazele livrate Republicii Moldova în anii precedenți. Sursa citată a precizat că, din 2021, în perioada caldă a anului prețul gazului se calculează pe baza valorii de piață, atunci când cererea scade odată cu costul gazului. Iar în perioada rece a anului, prețul este legat de situația pe piața de motorină și păcură, fapt care a permis țării să economisească semnificativ. Dacă anterior schema se aplica pentru întreaga cantitate de gaze, în noile condiții, în primul și în al patrulea trimestru al anului, Moldova va cumpăra 70% din volumele de gaze la prețul legat de prețul petrolului, iar restul – la valoarea de piață. În al doilea și al treilea trimestru, prețul pentru 30% din volumele de gaze va fi legat de prețul petrolului, iar restul – de prețurile de piață.
În noiembrie Moldova va achita circa 450 de dolari pentru gaze, Andrei Spînu
În noul contract cu Gazprom, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația Republicii Moldova, care este bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că este vorba de o relație comercială între Moldovagaz și Gazprom, formula va fi făcută publică dacă cele două companii vor decide acest lucru. În baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari pentru 1000 de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă, în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. Despere acest lucru comunică vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, care a negociat noul contract cu Gazprom. Într-o postare pe Facebook, oficialul precizează că protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel. În ceea ce privește datoria formată la Moldovagaz, s-a convenit efectuarea unui audit independent al acesteia în anul 2022. În baza acestui audit, urmează să se stabilească suma și să existe noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a restanțelor de către Moldovagaz.