RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20-26 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 20 septembrie
Moldova se va împrumuta de la BERD și BEI pentru un proiect de eficiență energetică
Republica Moldova va contracta un credit de 30 de milioane euro din partea Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și un alt împrumut pentru o sumă similară din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), precum și un grant în valoare de 15 milioane euro, oferit din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene, pentru implementarea unui proiect de eficiență energetică. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a propus spre consultări publice un proiect de hotărâre a Guvernului cu privire la inițierea negocierilor asupra contractelor de finanțare. Principala categorie de beneficiari ai proiectului de eficiență energetică vor fi instituțiile publice, și anume cele de menire socială, cum sunt spitalele republicane, precum și grădinițele, școlile, spitalele municipale și raionale. „În urma implementării proiectului, cetățenii vor avea acces la servicii de calitate în condiții mai bune, având în vedere că principalele categorii de clădiri ce urmează a fi supuse reabilitării sunt cele cu destinație socială. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești incluse în lista scurtă a proiectului, se estimează că anual curca 250 000 de pacienți vor beneficia de servicii de o calitate sporită (având în vedere că intervențiile de eficientizare energetică a unei clădiri presupun asigurarea confortului termic în cadrul edificiului)”, precizează autorii proiectului.
● MARȚI, 21 septembrie
Ministrul economiei despre restricții în HoReCA: Trebuie să evităm un lockdown
Impunerea unor măsuri restrictive este necesară pentru evitarea unui lockdown în Republica Moldova. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia încă nu s-a ajuns la o decizie finală dacă va fi instituită sau nu obligativitatea deținerii unui certificat de vaccinare sau test anti-COVID-19 pentru sectorul HoReCa. Potrivit ministrului, decizia va fi luată în funcție de evoluțiile pandemice. Experțiența altor state, spune ministrul Gaibu, demonstrează că instituirea unor măsuri restrictive pentru sectorul HoReCa facilitează combaterea răspândirii virusului. Totuși, decizia privind obligativitatea deținerii unui certificat de vaccinare la intrarea în restaurant va fi luată doar în eventualitatea în care numărul cazurilor de COVID-19 va crește dramatic.
Directorul general de la Poșta Moldovei a demisionat
Vitalie Zaharia a demisionat din funcția de director general al întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”. Într-un mesaj publicat de întreprindere, Zaharia declară că mandatul său de aproape doi ani a fost dificil, acesta fiind marcat de criza provocată de pandemia COVID-19. „Acest lucru a influențat calitativ implementarea planului de dezvoltare și a măsurilor de optimizare și eficientizare planificate. Toate obiectivele trasate au avut nevoie de o ajustare continuă și o adaptare la condițiile situației de urgență, prin desfășurarea unor activități organizatorice speciale, fapt ce a reprezentat una dintre cele mai mari provocări”, notează Vitalie Zaharia.
Ne îndreptăm spre o ușoară diminuare a prețurilor la benzină, director ANRE
Aplicarea noii modalități de stabilire a prețurilor la carburanți a creat percepția greșită precum că noua lege a generat scumpirea pe piața petrolieră. Or, analiza cotațiilor Platts la benzină și motorină demonstrează că în luna septembrie 2021 a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale. O spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, potrivit cărora, Republica Moldova nu poate fi străină de evoluțiile de pe piața internațională. „Există multe voci din partea experților sau a politicienilor din diferite formațiuni precum că această lege at fi generat majorări de prețuri. Este un fals. Această lege nu a generat nici un gen de scumpiri. Această lege a generat o micșorare a prețurilor în raport cu prețurile care puteau să fie dacă legea nu intra, în forma ei actuală, în vigoare”, a declarat, într-o conferință de presă, Eugen Carpov, director ANRE.
Fost președinte de companie: Escrocii din procuraturi și judecătorii ne distrug afacerile
Oleg Caminschi, fondator și ex-președinte al companiei de construcții „Сovconsgrup”, susține că a fost condamnat și deposedat ilegal de proprietatea sa de140 de milioane de lei. „Escrocii din procuraturi și judecătorii continuă să ne distrugă afacerile și viața”, a declarat acesta într-o conferință de presă la IPN. Oleg Caminschi, care este de specialitate inginer constructor, a relatat că, în 2003, a fondat o companie de construcții. Până în 2014, a avut destule proprietăți și capacități ca să îndeplinească sarcini de construcție. Compania era condusă de 11 persoane, iar pe șantiere lucrau în jur de 200 de muncitori.
Apel către nou-veniții în sistemul judecătoresc să verifice „escrocii din procuraturi și judecătorii”
Oleg Caminschi, fondator și ex-președinte al companiei de construcții „Сovconsgrup”, face apel către nou-veniții în sistemul judecătoresc să verifice „escrocii din procuraturi și judecătorii”, care fabrică dosare și mint. Într-o conferință de presă la IPN, Oleg Caminschi, a relatat că, în primăvara anului 2010, la el s-a adresat o persoană de la Primăria municipiului Chișinău, spunându-i că președintele interimar al țării la acea vreme, Mihail Ghimpu, l-ar fi rugat să construiască și să vândă niște suprafețe „unui oarecare Gore”. Oleg Caminschi spune că a refuzat inițial, întrucât avea nevoie de acele suprafețe pentru dezvoltarea propriei companii, dar, prin presiune, l-au impus să accepte.
Argumente pro și contra interzicerii publicității loteriilor și pariurilor sportive
Jocurile de noroc sunt un pericol pentru oamenii dependenți de acestea. De aceea, publicitatea lor trebuie reglementată, consideră autorul proiectului, înregistrat în Parlament, care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc. Pe de altă parte, agenții economici din domeniu spun că prevederile proiectului propus spre dezbateri publice aduc mai multe riscuri și că acest tip de business nu poate exista fără publicitate. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, autorul proiectului, precizează că scopul inițiativei este de a proteja oamenii de un viciu. Proiectul nu se referă la interzicerea jocurilor de noroc sau a loteriilor, ci la reglementarea publicității jocurilor de noroc. În opinia sa, Moldova este una din cel mai liberale state la capitolul publicitate a jocurilor de noroc, de aceea crede că trebuie să se ajungă și aici la soluții optime pentru toți. Proiectul prevede interzicerea sub orice formă a publicității jocurilor de noroc, pariurilor și loteriilor. Dumitru Alaiba a mai adăugat că, în această situație veniturile statului sunt secundare sănătății populației.
● MIERCURI, 22 septembrie
Slusari despre contractul de achiziție a gazului: Gazprom discută cu Gazprom
Guvernul ar trebui să participe la negocierea noului contract de achiziție a gazului rusesc și să încerce obținerea unei reduceri pentru Republica Moldova. Este opinia fostului vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, care s-a arătat critic față de decizia autorităților de a lăsa negocierile cu Gazprom pe seama MoldovaGaz. În același timp, fostul director ANRE, Victor Parlicov, crede că Moldova va continua să achite un preț preferențial, pe fundalul unei creșteri a prețului gazelor la nivel mondial. Alexandru Slusari spune că în condițiile în care concernul rus Gazprom deține 50% din acțiunile MoldovaGaz, reprezentanții Guvernului sunt obligați să participe la negocierea contractului de achiziție a gazului și să apere interesele cetățenilor Republicii Moldova.
În august, leul s-a apreciat, în valori medii, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA
În luna august, leul moldovenesc s-a apreciat, în valori medii, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA. Mai exact, până la 17,7357 USD/MDL, comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane de dolari (-6,6%). Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37 de milioane de dolari (14,7%). În august, BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței. Per ansamblu, în august BNM a vândut volum net de 8,2 milioane de dolari.
Nivelul venitului lunar minim garantat, din 1 octombrie, va constitui 1196 de lei
Începând cu 1 octombrie, nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 1196 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 22 septembrie, de către cabinetul de miniștri. Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că nivelul venitului lunar minim garantat este utilizat la evaluarea dreptului la ajutor social. La 1 octombrie acesta se va indexa cu coeficientul de indexare de 1,0386, reieșind din rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs în valoare de 3,86%. Respectiv, după indexare, va constitui 1196 de lei. În primul semestru al anului curent, circa 53 de mii de familii au fost beneficiare de ajutor social. Mărimea medie a prestației de ajutor social a constituit 1096 lei. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va înainta propuneri de modificare a Legii bugetului de stat pe anul 2021 în scopul acoperirii cheltuielilor aferente executării prezentei hotărâri.
Cabinetul de miniștri a aprobat utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere alocate de FMI
Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 22 septembrie, proiectul cu privire la utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere alocate de Fondul Monetar Internațional. Mijloacele în formă de Drepturi Speciale de Tragere (DST) alocate de FMI Republicii Moldova, prin intermediul Băncii Naționale a Moldovei, în sumă de 165 de milioane DST, se vor utiliza pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Suma este echivalentul a circa 236 de milioane de dolari. Rata dobânzii a DST este flotantă, iar la data de 20 septembrie a constituit 0,05%. Comisionul anual, de asemenea, este flatant, iar în prezent constituie o miime dintr-un procent. Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că resursele financiare vor fi folosite pentru finanțarea deficitului bugetar. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament.
Valorile mobiliare de stat vor fi vândute direct persoanelor fizice pe o platformă online
Valorile mobiliare de stat vor putea fi vândute persoanelor fizice în Republica Moldova prin intermediul unei platforme electronice (e-VMS), în care emisiunile vor fi efectuate prin plasament direct doar către persoane fizice, fără licitații și fără intermediere. În prezent, persoanele fizice pot procura VMS doar prin intermediul dealerilor primari. Guvernul a aprobat, miercuri, conceptul Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare. În proiect se menționează că, în general, investitorii pot cumpăra valori mobiliare de stat prin două canale principale: piața primară și piața secundară. Cu toate acestea, persoanele fizice (investitorii cu amănuntul sau investitorii retail), deseori, nu au acces la VMS similar investitorilor instituționali, deoarece ei dispun de sume mici pentru investiții.
● JOI, 23 septembrie
Ucraina devine un concurent neașteptat al Moldovei pe piața europeană a prunelor
Ucraina devine un concurent neașteptat al Moldovei pe piața europeană a prunelor și aceasta constiuie o surpriză a sezonului 2021, relatează IPN cu referire la EastFfruit, o platformă de informații și analize în domeniul businessului horticultural. Situația este influențată de prețurile foarte scăzute pe piața internă din țara vecină, ceea ce îi face pe ucraineni să-și scoată marfa în afara țării. În pofida unei lipse aproape complete de experiență în exportul de prune, evaluează sursa, „Ucraina începe să exercite presiuni asupra Moldovei pe piețele externe”. Referindu-se la parametrii de calitate și capacitatea de furnizare stabilă, care sunt importante pentru importatorii de fructe din Uniunea Europeană, EastFruit notează că în 2021 Ucraina se descurcă bine cu calitatea prunelor și chiar și cu volumele oferite de cultivatori sunt destul de mari.
Parlamentul a susținut aplicarea cotei reduse TVA pentru HoReCa din 1 octombrie
Din 1 octombrie, va fi aplicată cota redusă TVA – 6%, în loc de 12% – la serviciile de cazare și la produsele alimentare sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, pentru agenții economici din sectorul HoReCa. Deputații au votat, în unanimitate, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens, valabil pe perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a precizat că accelerarea lansării facilităților fiscale pentru industria HoReCa este importantă, deoarece companiile suportă pierderi considerabile din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de COVID-19.
Votat: Privații vor avea acces doar la servicii de transport feroviar de marfă sau pasageri
Codul transportului feroviar a fost votat de deputați astăzi, 23 septembrie, în primă lectură. Potrivit proiectului, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de către operatori privați. Autorii proiectului precizează că implementarea noului Cod va elimina monopolul întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. „Repet în mod special pentru cetățeni, statul va fi și în continuare unicul proprietar al infrastructurii feroviare. Privații vor avea acces doar la servicii de transport de marfă sau pasageri, în cazul în care va fi o astfel de cerere. În același timp, se vor stabili reguli concrete privind aportul statului în privința dezvoltării infrastructurii feroviare”, a declarat în plenul Parlamentului viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale.
O echipă de experți ai FMI începe discuțiile cu autoritățile din Moldova la 27 septembrie
Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va începe discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova la 27 septembrie. Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, a precizat că Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021 prevăzute de Articolul al IV-a al Statutului FMI, precum și pe marginea solicitării autorităților față de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a reformelor instituționale. FMI se angajează anual (de regulă) în discuții bilaterale cu statele membre, în conformitate cu prevederile articolului al IV-a al Statutului FMI. O misiune a FMI vizitează țara, colectează informație de ordin economic și financiar și poartă discuții cu autoritățile asupra evoluțiilor economice și politicilor promovate. În urma vizitei, misiunea elaborează un raport care stă la baza discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi.
Rata medie a depozitelor bancare în lei și valută a scăzut în luna august, BNM
Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională în luna august a constitut 3,13%, iar la cele în valută – 0,44%. „Comparativ cu luna precedentă, la depozitele noi atrase la termen, în moneda națională, rata medie s-a micșorat cu 0,02 puncte procentuale”, se arată într-un raport al BNM, citat de BNM. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 2,18%, persoanele fizice – cu o rată medie de 3,53%, iar persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 3,50%. La depozitele noi la termen în valută, rata medie s-a micșorat cu 0,05 p.p. Depozitele în moneda națională cu termene de la 2 până la 5 ani (care dețin cea mai mare pondere) au fost atrase cu o rată medie de 3,81 % (depozitele persoanelor juridice au fost atrase cu o rată medie de 3,17 %, iar depozitele persoanelor fizice – cu o rată de 3,98 %).
● SÂMBĂTĂ, 25 septembrie
Trenul Chișinău-București își va relua circulația
La început de noiembrie, trenul Chișinău-București își va relua circulația, după o pauză de 20 de luni. Cursa a fost sistată în martie 2020, din cauza pandemiei COVID-19. Directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a precizat pentru IPN că, inițial, vor fi două curse pe săptămână, marți și vineri, iar mai târziu, în funcție de numărul de pasageri, numărul curselor ar putea fi suplimentat. Durata călătoriei cu trenul Chișinău-București este în jur de 13 ore. Oleg Tofilat a spus că relansarea cursei Chișinău-București depinde de mai multe aspecte. „E nevoie ca CFR (Compania „Căile Ferate Române” – n.red.) să ne confirme disponibilitatea rețelei. Trebuie să reușim, totuși, cu reparația vagoanelor în termen. Poate să se întâmple ca unele componente n-o să vină la timp”, a specificat directorul CFM. Oleg Tofilat a adăugat că, tot de la începutul lunii noiembrie, este preconizată și relansarea curselor spre Iași și Odesa, pe trenuri modernizate.
Satele Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobâlea se transformă în centre de atracție turistică
Satele Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobâlea din raionul Șoldănești se vor transforma în centre de atracție a turiștilor. Primăriile din cele trei localități, în parteneriat cu agenți economici și asociații de băștinași, au câștigat un grant de 60 de mii de dolari, de la Guvernul Elveției, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. PNUD Moldova, care susține inițiativa în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, precizează, într-o postare pe pagina de Facebook, că în zona renumitelor bordeie de la Rogojeni va fi construită o scenă în stâncă, care va deveni loc de recreere și activități culturale.