RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12–18 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 12 iulie
Comerțul electronic în Republica Moldova, în creștere
Tot mai mulți consumatori din Republica Moldova fac cumpărături online. Îl arată creșterea semnificativă a plăților fără numerar efectuate de cetățenii Republicii Moldova, în special a plăților fără numerar pe platforme de comerț electronic în anul 2020. Pe parcursul anului 2020, plățile fără numerar efectuate cu cardurile emise în Republica Moldova au constituit 70,3 milioane de tranzacții, în valoare de 21,8 miliarde lei. Din numărul total al plăților fără numerar, aproximativ 11 milioane de plăți au fost făcute fără prezența fizică a cardului, pe platforme de comerț electronic, ceea ce constituie 15,7%. Dintre acestea, 2,7 milioane operațiuni s-au făcut pe platforme de e-comerț în Republica Moldova și 8,3 milioane pe platforme e-comerț peste hotare.
● MARȚI, 13 iulie
CC a declarat neconstituționale modificările adoptate la Legea insolvabilității
Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituționale modificările adoptate de deputații PSRM și Partidul Șor la Legea insolvabilității, în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020. Curtea a revigorat prevederile Legii insolvabilității în redactarea anterioară. Hotărârea a fost luată după ce deputatul PAS, Lilian Carp, a depus o sesizare. Autorul sesizării a susținut că legea din 16 decembrie 2020, privind modificarea Legii insolvabilității, a fost adoptată cu încălcarea procedurilor de legiferare. Potrivit autorului sesizării, prin legea contestată a fost introdusă o regulă potrivit căreia instanța de insolvabilitate este obligată să informeze debitorul despre depunerea cererii introductive până la emiterea încheierii de admitere a cererii, oferindu-i termen pentru formularea referinței. Autorul sesizării a menționat că aceste circumstanțe pot conduce la diminuarea activelor de către debitor, în detrimentul intereselor patrimoniale ale creditorului.
● MIERCURI, 14 iulie
A fost aprobată lista produselor ce vor fi plasate în proporție de 50% din lungimea raftului
Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care stabilește lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt și care urmează a fi expuse de către comercianți în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Ministrul în exercițiu al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a declarat că lista a fost întocmită în baza solicitărilor mediului de afaceri, inclusiv conform criteriilor de producție cu asigurare pe deplin a pieței interne, în diferite perioade ale anului. Totodată, lista produselor conține un compartiment – perioada recomandată – care se referă la fructele și legumele de sezon, dar este doar pentru orientare. Potrivit ministrului, aprobarea acestui proiect nu va limita alegerea consumatorilor la categoriile de produse alimentare. Produsele de import vor fi în continuare prezente pe rafturile din unitățile comerciale, iar comerciantul are posibilitate de a selecta furnizorul de produse autohtone, prin stabilirea unor relații contractuale, care presupun drepturi și obligații din partea ambelor părți.
Vlad Mustață, fondatorul Proimobil: Cineva dintre oligarhi dorește să-mi ia afacerea
Vlad Musteață, fondatorul firmei „Proimobil”, susține că, încă din anul 2016, se pun presiuni asupra sa pentru ca afacerea sa cu imobiliare să fie preluată în mod ilegal. Omul de afaceri menționează că a fost nevoit să plece din țară, chiar dacă avea copil de trei luni, din cauza amenințărilor la adresa sa și a familiei sale. Vlad Musteață a precizat, într-o conferință de presă la IPN, că trece printr-un calvar. „Ne-am trezit cu percheziții de la o instituție, de care nici nu am auzit până atunci de ea. Nemijlocit Nicolae Dumbrăveanu de la PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale – n.r.), cu o echipă de vreo șase procurori, era a doua zi după finalizarea amnistiei, am avut percheziții, după care s-a stabilit un control fiscal. Controlul fiscal a confirmat că noi activăm legal, nu avem nicio încălcare. Și atunci au început să se întâmple lucruri stranii – prin diferite persoane a început să-mi fie transmis mesajul că problema nu este în evziune fiscală sau în activitatea firmei. Problema mea poate fi rezolvată doar de la GBC. Am rămas stupefiat, pentru mine era un șoc, nu știam pe nimeni. Ulterior, după mai multe luni, tot mai des primeam mesaje că pot fi arestat în orice zi, pentru că cineva din interiorul sistemului oligarhic dorește să-mi preia afacerea, ceea ce pentru mine la momentul ăla era inimaginabil. Și prin diferite mesaje ascunse, mi se dădea de înțeles că nemijlocit Dorin Damir e implicat în asta și că anume el dorește să fie proprietarul acestei afaceri. Vorbim de anul 2017, primăvara, toate instituțiile statului, capturate”, a specificat fondatorul firmei Proimobil.
Avocatul Victor Muntean cere ca infracțiunile în justiție să nu aibă termen de prescripție
Victor Muntean, avocatul firmei Proimobil, cere autorităților din Republica Moldova ca infracțiunile în domeniul justiției, inclusiv tragerea ilegală la răspundere penală cu bună știință, pronunțarea hotărârilor ilegale în privința persoanelor, să nu fie cu termen de prescripție. Într-o conferință de presă de la IPN, apărătorul a menționat că, în 2019, una dintre primele declarații ale noii clase politice a fost cea că Republica Moldova este un stat capturat și sistemul justiției este capturat. Potrivit lui Victor Muntean, cazul Proimobil, în care se încearcă preluarea afacerii prin amenințări și dosare fabricate, nu este singurul. „Mă adresez politicenilor cu următorul mesaj: Veți face un favor foarte mare persoanelor care au avut de suferit în acea perioadă din cauza acțiunilor ilegale ale persoanelor care au folosit mecanismele statului pentru a persecuta, pentru a prelua afaceri sau pur și simplu pentru a se răzbuna cu oponenții politici sau din afaceri. Să se gândească la faptul că infracțiunile în domeniul justiției, inclusiv tragerea ilegală la răspundere penală cu bună știință, pronunțarea hotărârilor ilegale în privința persoanelor, ca acestea să nu fie cu termen de prescripție”, a remarcat avocatul.
● JOI, 15 iulie
ANRE vrea să modifice Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere
La două săptămâni de la intrarea în vigoare a Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vrea să o modifice. Instituția a anunțat pentru vineri, 16 iulie, consultări publice ale unui proiect de modificare a hotărârii aprobate pe 14 iunie. „Elaborarea în regim de urgentă a proiectului respectiv vine într-un context de perturbare a importurilor de produse petroliere pe piața regională, a creșterii continue a cotațiilor internaționale și are ca scop neadmiterea unor posibile penurii pe piața carburanților din Republica Moldova”, precizează ANRE. Agenția vine cu acest proiect de hotărâre, deși acum cinci zile menționa, cu privire la informațiile apărute în spațiul public privind asigurarea pieței Republicii Moldova cu produse petroliere, că operatorii pieței produselor petroliere activează în regim obișnuit și își ajustează politicile comerciale la noile prevederi ale Legii cu privire la piața produselor petroliere și ale Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.
● VINERI, 16 iulie
Valorile marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere, modificate
Valorile marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021, au fost modificate. Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – se va majora cu 150 de lei. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a modificat a Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. ANRE precizează că decizia aprobată astăzi, 16 iulie, nu va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior. „Modificarea a fost aprobată în urma unei runde de consultări publice asupra proiectului în cauză cu participarea părților interesate și a fost operată cu scopul de a evita o destabilizare pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Decizia a fost aprobată în regim de urgență, este una pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021”, se arată într-un comunicat de presă.
● SÂMBĂTĂ, 17 iulie
Restricții de circulație pe M1 Frontieră cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina
Circulația rutieră pe drumul M1 Frontieră cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina va fi restricționată din 19 iulie, până la sfârșitul lunii iunie a anului 2022. Potrivit Administrației de Stat al Drumului (ASD) în perioada respectivă vor avea loc lucrări de reparație a podului. Potrivit ASD, traficul rutier va fi deviat pe drumurile R4 R6 – Goian – Criuleni – M1 și G72 R6 – Braniște – Criuleni. Conducătorii auto, care traversează drumul M1 sunt îndemnați să respecte semnalizarea rutieră temporară și să ocolească zona în reparație.