RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7–13 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 7 iunie

Platforma DA protestează la Consiliul Concurenței: „Jos prețurile nesimțite!”


Membri și susținători ai Platformei DA au protestat astăzi, 7 iunie, în fața Consiliului Concurenței împotriva creșterii masive a prețurilor la carburanți în ultimele șase luni. Aceștia au venit cu pancarte, drapele ale Republicii Moldova și drapele cu însemnele Platformei DA și au scandat: „Jos prețurile nesimțite!”, „Haideți cu noi, vă fură și pe voi!”, „Demisia!”. Potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, la protest s-au alăturat oameni din toată țara. „În timp ce Consiliul Concurenței tace, noi cu dumneavoastră suntem obligați să plătim prețuri la pompă exagerate. Încă o lună în urmă, Platforma DA a cerut ducerea la bun sfârșit a unui raport (raportul de investigație cu privire la piața produselor petroliere, n.r.) care s-a dorit a fi ascuns de ochii lumii. Insistăm și astăzi pe publicarea acestor rapoarte, dar nu înainte să se producă niște sancțiuni. Cerem sancționarea celor care au făcut această înțelegere de cartel și ne-au obligat pe toți noi să plătim mai mult la pompă, iar asta înseamnă să plătim mai mult prețurile pentru alimente, pentru toate produsele de primă necesitate”, a declarat politicianul.

Târg online al locurilor de muncă. Salariile depășesc și 20 de mii de lei

Joburi cu salarii de la 5 mii de lei în sus sunt oferite la târgul locurilor de muncă, care are loc online, în perioada 7-17 iunie. La eveniment participă peste 130 de companii din Republica Moldova, care oferă circa 2000 de locuri de muncă în medicină, administrație publică, industria prelucrătoare, industria textilă, contabilitate, comerț, transport, dar și în alte domenii. Elena Coban, specialist principal la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, a precizat că târgul se desfășoară pe platforma www.e-angajare.md, iar la ediția din acest an sunt ofertate doar locuri de muncă calificate. Începând cu ziua de astăzi, persoanele care își caută un serviciu, inclusiv cetățeni întorși de peste hotare, au posibilitatea să analizeze pe portal ofertele de muncă, cerințele de ocupare, salariul și datele de contact ale angajatorului.

● MARȚI, 8 iunie

CNSM cere măsuri de protecție socială a cetățenilor afectați de COVID-19


Un număr impunător de salariați a fost afectat de pandemie. Măsurile restrictive adoptate în vederea limitării infectării populației au dus la diminuarea activității economice în majoritatea sectoarelor economiei naționale și la înrăutățirea situației social-economice din țară. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere aplicarea unor măsuri de durată, care ar prevedea protecția socială a cetățenilor. CNSM solicită achiziționarea vaccinurilor de la diferiți producători autorizați, în funcție de solicitările populației, acordarea zilelor libere în ziua vaccinării și zilei următoare, compensarea cheltuielilor salariaților din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru testarea la COVID-19. Sindicaliștii mai cer acordarea unor vouchere/tichete populației afectate de pandemie, care să poată fi utilizate pentru procurarea produselor alimentare autohtone, reducerea cotei TVA la produsele și mărfurile produse pe teritoriul Republicii Moldova, lichidarea restanțelor la plata salariilor pentru angajații Î.S. „Сalea Ferată din Moldova”, elaborarea unui mecanism de susținere a familiilor cu copii în caz de închidere a instituțiilor de învățămînt sau desfășurării procesului educațional fără prezență fizică.

PG verifică legalitatea contractului din 2008 pentru furnizarea energiei electrice din Ucraina

Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii, în anul 2008, a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina. Verificările au început pe 5 mai anul curent, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se menționează că acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante. Procuratura Generală este în proces de acumulare a probatoriului necesar pentru dispunerea unei soluții legale pe caz. Investigațiile se desfășoară „in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz. În luna noiembrie anul trecut, într-o conferință de presă la IPN, mai mulți experți în energetică afirmau că cetățenii Republicii Moldova au fost fraudați, în anul 2008, cu 14,5 milioane de dolari în urma unei scheme de procurare a energiei electrice. Implicați în schemă ar fi fost Igor Dodon, atunci ministru al economiei, și Zinaida Greceanîi, atunci premier. A fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată fără ca subiectul să fie investigat.

Valorile instrumentelor de politică monetară se mențin la nivelul actual

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la 2,65% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), într-o ședință desfășurată astăzi, 8 iunie. La fel, ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight rămân 5,15% și, respectiv, 0,15% anual. Se menține și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 26% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 30%.

● MIERCURI, 9 iunie

O parte din banii obținuți din schema cu energie din 2008 au ajuns la Vlad Plahotniuc


Jumătate din prejudiciul provocat cetățenilor Republicii Moldova prin schema cu importul energiei electrice din Ucraina, în 2008, a ajuns la o companie offshore a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcută de expertul în energetică, Sergiu Tofilat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit lui Sergiu Tofilat, acum două luni, la Președinție au parvenit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, potrivit căreia, jumătate din banii câștigați de Energopartner (companie intermediar) au ajuns la un offshore care aparține fostului lider democrat – Borg Trades Corporation. Potrivit expertului, a fost și un transfer direct de la Energopartner către Borg Trades Corporation, din care a fost procurat un ceas elvețian de 50 de mii de dolari.

Noua Metodologie privind prețurile la carburanți va fi supusă votului săptămâna viitoare

Ședința publică la care va fi examinat și supus votului proiectul de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere va avea loc la 14 iunie, începând cu ora 15.00, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Ședința va fi transmisă online, pe pagina facebook.com/anre.moldova. Doritorii de a participa la ședința online urmează să se înscrie în prealabil. În ultimele 6 luni, în Republica Moldova benzina s-a scumpit cu peste 5 lei, ceea ce constituie 33%. Recent, președinta Maia Sandu a promulgat legea privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere.

● JOI, 10 iunie

Ministrul agriculturii cere Guvernului să compenseze parțial pierderile agricultorilor


Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, solicită Guvernului să aloce producătorilor agricoli, din fondul de rezervă, 47 de milioane de lei pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate agriculturii de condițiile meteo nefavorabile. „Am început un an agricol destul de bun, comparativ cu ceea ce am avut în 2020, însă schimbările climatice care ne afectează tot mai mult nu ne oferă posibilitate ca să avem un an agricol perfect”, a menționat Ion Perju astăzi, în cadrul unui briefing de presă. Ministrul a precizat că, în mai și la începutul lunii iunie, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural, precum vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, care au generat pagube destul de mari pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane. Cele mai afectate sunt Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești, Ungheni.

● VINERI, 11 iunie

CNSM va acționa în judecată raportul comisiei de anchetă privind patrimoniul sindical


Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM) nu este de acord cu concluziile comisiei de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindical și va acționa în judecată în cazul în care concluziile și recomandările raportului prezentat nu vor fi schimbate. Este o tentativă din partea statului de a pune mâna pe patrimoniul sindicatelor, a declarat astăzi președintele CNSM, Oleg Budza, în cadrul unui briefing de presă. Liderul sindical susține că sindicatele și-au vândut bunurile din proprietate firmelor care propuneau cel mai bun preț, iar la negocieri nu venea Ilan Șor. Oleg Budza a menționat că există un proiect de hotărâre a Parlamentului, care prevede că Guvernul Republicii Moldova, după ce va examina raportul în cauză al comisiei, va examina căi de recuperare a obiectivelor sindicale cu recunoașterea patrimoniului sindicatelor ca componentă a patrimoniului public național. Potrivit președintelui CNSM, această tentativă de a pune mâna pe patrimoniul sindical este ilegală și CNSM se va opune prin toate pârghiile legale. „Patrimoniul sindicatelor este totuși patrimoniul sindicatelor. Ce, statul a hotărât toate problemele în întreprinderile de stat? Categoric nu! De ce se apucă statul de patrimoniul sindicatelor, unde noi, pe parcursul a 15-20 de ani, am investit în sanatorii, în baze de odihnă pentru copii, în Institutul Muncii etc., mai bine de 170 de milioane de lei? Din partea statului nu a venit niciun bănuț în obiectele acestea”, a declarat Oleg Budza.

Băncile centrale din Republica Moldova și România au încheiat un nou acord de cooperare

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Banca Națională a României (BNR) au încheiat, astăzi, 11 iunie, un nou acord de cooperare. Potrivit BNM, necesitatea semnării a fost dictată de faptul că acordul precedent, semnat în 2001, nu mai corespunde noului context, marcat de multiplele reforme din sectorul bancar, aliniate la cele mai bune practici, care să răspundă actualelor rigori și provocări. Astfel, noul document propune o abordare mai aprofundată în afirmarea eforturilor ambelor părți pentru dezvoltarea sistemelor financiar-bancare conform standardelor europene. Acesta vizează domenii precum: licențierea și supravegherea băncilor; licențierea și supravegherea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică; infrastructurile pieței financiare; prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului; operațiunile cu numerar; gestiunea situațiilor de criză etc. De asemenea, BNM și BNR vor putea coopera și în alte domenii de interes reciproc atunci când o astfel de cooperare va fi necesară și posibilă pentru exercitarea atribuțiilor celor două autorități.

BeCS propune pași pentru a reduce decalajele salariale din sectorul bugetar și real

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) propune patru pași care, potrivit formațiunii, vor reduce decalajele salariale din sectorul bugetar și real. Proiectul a fost prezentat de către candidatul BeCS, Olga Rață, în cadrul unui briefing de presă. Ca prim pas, Olga Rață a punctat că va fi utilizat un standard unic de salarizare minimală, în locul celor două utilizate în prezent. Potrivit ei, în acest scop, în economie va fi introdus un salariu minim unic garantat, care va fi utilizat la calcularea salariilor lucrătorilor din sectorul real, dar și pentru angajații din sectorul bugetar. Al doilea pas ţine de reducerea inegalităţii salariale a angajaților din sectorul bugetar. În acest sens, se va stabili că în următorii doi ani, la luarea deciziilor de majorare a salariilor, se va da prioritate majorării salariilor angajaților din categoriile cel mai puțin plătite. Pentru a reduce inegalitatea veniturilor, inclusiv inegalitatea salarizării, salariile persoanelor cu venituri mici și medii vor fi impozitate la rate mai mici − acesta fiind cel de-a treilea pas.
● SÂMBĂTĂ, 12 iunie

Traseul de aprovizionare cu gaze a Moldovei nu se va schimba în acest an, Moldovagaz


Președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată convins că disensiunile dintre Rusia și Ucraina nu vor influența traseul tradițional de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere tehnic. „Nu cred că în acest an se va schimba traseul asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale. Cel mai probabil, va rămâne traseul tradițional, prin Ucraina. Dar noi suntem pregătiți pentru orice fel de scenarii. Din punct de vedere tehnic, putem asigura aprovizionarea cu gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Gaze naturale putem primi și prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va fi sută la sută funcțional, așa cum ne asigură colegii de la TransGaz, în luna octombrie ”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Este necesară revizuirea fiscalițătii, economiști

În lipsa banilor din exterior pentru investiții, Republica Moldova nu se dezvoltă, ci supraviețuiește. O spun experții economici, potrivit cărora pandemia a lovit dur mai multe sectoare ale economiei, iar pentru revigorare sunt necesare investiții. Potrivit economistului Sergiu Gaibu, pandemia și izolarea internațională au dus la scăderea considerabilă investițiilor. În lipsa acestora nu poate fi vorba de noi locuri de muncă. „Este un lanț. Trebuie să fie create locuri de muncă, iar acestea vor fi generatoare de venituri. Pentru crearea locurilor de muncă este necesară revizuirea fiscalității, care, la moment, este de 30% din PIB. Pentru o țară ca a noastră, este o povară. Pentru un stat este mult mai ieftin să reducă impozitele, decât să aibă cheltuieli pentru urmărirea acestor impozite. Pentru Republica Moldova, fiscalitatea potrivită ar fi 20%. Autoritățile trebuie să aibă drept obiectiv reducerea poverii fiscale, măcar pentru micul business, care vor dezvoltare economică ”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

APP anunță o rundă de privatizare. Se vând acțiuni de la Metalferos și Hotelul Chișinău

Agenția Proprietății Publice anunță desfășurarea unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat. Se vor vinde acțiunile statului, la licitații cu strigare, din „Metalferos”, „Hotelul „Chișinău”, „Alimentarmaș”, „Institutul de cercetări științifice „Rif-Acvaaparat”, care sunt în proces de insolvabilitate. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Proprietăți Publice, licitațiile vor avea loc în perioada 12 – 23 iulie 2021, pe piața reglementată, prin intermediul Bursei de Valori. În aceeași perioadă, se vor desfășura licitații cu strigare pentru vânzarea pachetelor de acțiuni proprietate publică de stat, în loturi unice, din 14 societăți pe acțiuni, inclusiv: pachetele de acțiuni din 10 societăți de întreținerea drumurilor: „Drumuri-Cimișlia”; „Drumuri-Căușeni”; „Drumuri-Orhei”; „Drumuri-Soroca”; „Drumuri-Criuleni”; „Drumuri-Rîșcani; „Drumuri-Cahul”; „Drumuri-Ialoveni”; „Drumuri-Strășeni”; „Drumuri-Edineț.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.