RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 aprilie- 2 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 27 aprilie

MAZ, desemnat câștigător al licitației pentru cele 100 de autobuze


Ofertantul MAZ a fost desemnat câștigătorul concursului pentru achiziționarea a 100 de autobuze noi pentru suplimentarea parcului întreprinderii municipale „Parcul Urban de Autobuze”. Potrivit primarului general, Ion Ceban, din cei șase ofertanți la cea de-a doua licitație, participantul MAZ a propus cea mai avantajoasă ofertă calitate-preț̦, adică 116 mii de euro și 72 de luni de garanție. Doi ofertanți, Xiamen King Long și BMC Otomotiv, au fost descalificați întrucât nu au prezentat anumite clarificări solicitate. Totodată̆, oferta operatorului Temsa a fost respinsă pentru că nu corespundea cerințelor din documentația de atribuire. Conform cerințelor obligatorii, municipalitatea a dispus ca, pe perioada garanției, câștigătorul să asigure deservirea autobuzelor din surse proprii, schimbul componentelor: lubrifianți, filtre, curele, precum și deservirea sistemelor de aer condiționat și a consumabililor.

● MIERCURI, 28 aprilie

Maia Sandu: Conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului


Conducerea „Căii Ferate din Moldova” a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt, totodată, cauza neplății salariilor angajaților, a declarat ieri, 27 aprilie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Președinției. „Este un subiect urgent și important, care afectează mii de oameni și economia țării”, a argumentat șefa statului abordarea prioritară a acestei probleme la CSS. Potrivit președintei, informațiile prezentate în cadrul ședinței de ieri a CSS arată că situația este dramatică. „În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7000 de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de patru luni. În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-și întreține familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetățenilor”, a menționat președintele Maia Sandu.

● JOI, 29 aprilie

Moldova a ratat un profit 8,5 mlrd euro, din cauza lipsei sistemelor de irigare, deputat


În ultimii 10 ani, Republica Moldova a ratat un profit de 8,5 mlrd de euro, din cauza lipsei sistemelor de irigare. Costul sistemelor respective, care au devenit nefuncționale în ultimii ani, se estimează la 15 mlrd de lei, potrivit unor estimări. Dezvoltarea sectorului este importantă cu atât mai mult cu cât 50 la sută dintre produsele exportate de Republica Moldova sunt cele agroalimentare, a menționat ieri, 28 aprilie, Alexandru Oleinic, deputat independent, la o ședință specială de la Parlament privind dezvoltarea sectorului de irigare. Potrivit deputatului, suprafețele de terenuri agricole irigate au scăzut drastic în ultimii ani – de la câteva sute de mii de hectare în anul 1990 până la 17 mii de hectare în 2020. Lipsa unui sistem național de irigare are consecințe nu doar asupra productivității sectorului agroalimentar, dezvoltării unei agriculturi competitive, dar exclude practic perspectiva atragerii investițiilor în tehnologii și plantații moderne, a opinat Alexandr Oleinic.

S-a scumpit benzina

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la unele tipuri de carburanți. De exemplu, un litru de benzină cu cifra octanică 95 ajunge să coste 20 de lei. Și dacă prețul nou pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 20 de lei, un litru de benzină cu cifra octanică 98 costă 20,80 lei. La alte companii petroliere, prețul la benzina cu cifra octanică 95 rămâne 19,25 lei, iar cu cifra octanică 98 – 20,29 lei. Prețurile la motorină și la gazul lichefiat rămân, deocamdată, aceleași. Scumpirile la carburanți au început la mijlocul lunii decembrie și au continuat în lanț și pe parcursul lunilor ianuarie, februarie, martie și aprilie. Majorările de preț au constituit subiect și pe ordinea de a Consiliului Suprem de Securitate. La sfârșitul lunii martie, Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți.

Platforma DA: Formarea preţurilor la carburanți a fost influenţată de implicarea politicului

Platforma Demnitate și Adevăr a intrat în posesia unui raport elaborat de Consiliul Concurenţei cu privire la preţurile la produsele petroliere. Potrivit documentului, în urma anchetei care a vizat perioada 2019-2021, Consiliul Concurenţei a constatat că procesul formării preţurilor la benzină şi motorină a fost influenţat de avaritatea companiilor petroliere şi implicarea excesivă a politicului. Declaraţiile au fost făcute de Andrei Năstase, liderul Platformei DA, la o conferință de presă. Alexandru Slusari, vicepreşedinte al Platformei DA, a menţionat că raportul confirmă suspiciunile că piaţa produselor petroliere nu este transparentă şi că funcţionează în baza acordurilor de cartel şi sub influenţa factorului politic. „În perioada investigată, întreprinderile au modificat preţurile pentru acelaşi sortiment de produse în aceeaşi perioadă şi în acelaşi cuantum, de circa 10 ori. Această practică în materie de preţ la produsele petroliere principale şi a gazului lichefiat s-a realizat în scopul menţinerii cotelor pe piaţă şi de a controla piaţa”, a citat deputatul din raport.

Trei primării din țară vor emite în premieră obligațiuni municipale

Trei primării din Republica Moldova beneficiază de suport în procesul de emisiune în premieră în Republica Moldova a obligațiunilor municipale. Este vorba despre Primăria municipiului Chișinău, Primăria orașului Sângera și Primăria municipiului Ceadâr-Lunga. Asistența este acordată de către experții de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cadrul proiectului: „Obligațiunile guvernamentale locale – ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, a declarat că este vorba despre un instrument nou pentru Republica Moldova, nu și pentru alte țări din regiune. „Este un instrument, care oferă o posibilitate în plus autorităților publice locale să mobilizeze resurse financiare pentru investiții capitalei. Și iată că în cadrul acestui practic ne propunem să susținem la modul practic trei primării, care au fost selectate în baza unui concurs și competitiv, să emită aceste obligațiuni municipale. Noi le oferim suport la toate etapele de emisie”, a notat Adrian Lupușor.

● VINERI, 30 aprilie

În 2020, veniturile obținute pe carduri au fost mai mari decât cele în numerar, expert


În 2020, veniturile moldovenilor obținute pe cardurile bancare au fost mai mari decât cele primite în numerar. Deși cardurile bancare mai sunt utilizate ca mijloc de a retrage bani din bancomat pentru cheltuieli curente, tendința arată că sunt în creștere achitările cu cardul. Dacă piața online lipsea în Republica Moldova acum zece ani, în prezent a devenit foarte puternică. Dacă ani la rând se făceau achitări cu cardul de 200-300 de milioane de lei anual, în prezent online se fac achitări de 9 miliarde de lei, a menționat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. În cadrul unei ediții a emisiunii de autor „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul a precizat că în Republica Moldova cardurile bancare au fost introduse acum 25 de ani. Dacă atunci acestea erau un lucru necunoscut de către cetățeni, acum practic nu găsești un cetățean care nu are card bancar. Astfel că, în anul 2020 pentru prima dată veniturile cetățenilor obținute pe cardurile bancare au fost mai mari decât cele obținute în numerar. „Veniturile totale ale cetățenilor noștri în anul 2020 noi le estimăm la 140 de miliarde de lei. Oamenii noștri au primit 72 de miliarde de lei pe card și 68 de miliarde de lei în numerar. Anul 2020 a fost primul an când veniturile cetățenilor noștri pe cardurile bancare au fost mai mari decât în numerar. „Era numerar” pleacă cel puțin la capitolul venituri, la capitolul cheltuieli încă este preferat numerarul”, a specificat expertul.

BNM menține rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară la 2,65 %

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține în continuare la 2,65% anual, iar ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight  rămân în mărime de 5,15 % și, respectiv, 0,15 % anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei în ședința de astăzi, cu vot unanim. Potrivit Băncii Naționale, comitetul executiv al BNM a hotărât, de asemenea, că se diminuează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2021 – 15 iunie 2021 cu 2 puncte procentuale, fiind stabilită la nivelul de 26 % din baza de calcul. Totodată, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la 30% din baza de calcul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.