RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5- 11 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 5 aprilie

Contractarea de către Guvern a unui credit de la BNM este ilegală, Expert-Grup


Contractarea de către Guvern a unui credit de la Banca Națională a Moldovei (BNM), de până la 20 miliarde de lei, este ilegală. Articolul 41 din Legea cu privire la BNM specifică în mod expres interdicția creditării statului. O notă de poziție în acest sens a fost emisă de către Centrul Analitic Independent "Expert-Grup". Experții îndeamnă politicienii să apeleze la surse legale și fezabile pentru finanțarea programelor de suport al populației și firmelor, atât de necesare și așteptate, în special în contextul noilor restricții și a stării de urgență. Potrivit  "Expert-Grup", un eventual împrumut din partea BNM statului, în special în proporții atât de mari (circa 10% din PIB), va crea presiuni inflaționiste, va deprecia moneda națională, va submina creșterea economică, va duce la reducerea locurilor de muncă și înrăutățirea condițiilor de trai ale populației. Un asemenea împrumut va obliga banca centrală să tipărească lei, fapt ce va duce la creșterea volumului de lei în economie fără nici o acoperire, cauzând presiuni pe moneda națională. Pentru a stabiliza situația, BNM va fi nevoită să sterilizeze acest exces de lichidități prin înăsprirea politicii monetare și vânzare de valută străină din contul rezervelor valutare. Aceasta va acutiza criza economică în care se află Republica Moldova, care se va solda cu pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și falimentarea a mii de întreprinderi.

● MARȚI, 6 aprilie

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară rămâne 2,65%


Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la 2,65 % anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), într-o ședință extraordinară desfășurată luni, 5 aprilie, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al BNM. De asemenea, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 5,15% și, respectiv – 0,15 % anual. Totodată, normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă au fost diminuate cu 2 puncte procentuale până la 28% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 30% din baza de calcul.

Ion Chicu face praf mai multe inițiative economice ale lui Igor Dodon și PSRM

Fostul prim-ministru, Ion Chicu, critică dur inițiativa PSRM de a propune repetat spre aprobare proiectul abrogării legii miliardului, lege declarată anterior neconstituțională de Curtea Constituțională. Drept inacceptabilă este considerată de către Ion Chicu și inițiativa lui Igor Dodon de a împrumuta bani de la BNM pentru a ajuta cetățenii și mediul de afaceri pe perioada stării de urgență. Chicu califică aceste intenții drept populisme, care ar deteriora relația țării noastre cu partenerii financiari externi și ar știrbi din imaginea Republicii Moldova pe plan internațional. Deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională abrogarea legii miliardului, votată la finalul sesiunii trecute, în lipsa avizului Guvernului, totuși PSRM a anunțat că va veni cu un proiect similar de lege. Fostul premier, Ion Chicu, califică inițiativa PSRM de a scoate de pe umerii cetățenilor povara miliardului furat drept un populism ieftin.

Reacția companiilor amendate de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri de cartel

Reprezentanții celor patru companii amendate recent pentru înțelegeri de cartel la stabilirea prețurilor la produse fitosanitare resping acuzațiile Consiliului Concurenții și le declară ca fiind nefondate. Mai mult, aceștia îl acuză pe președintele Consiliului, Marcel Raducan, de conflict de interese. Potrivit lor, membrii familiei lui Raducan sunt acționari majoritari într-un SRL specializat în domeniul produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților pe teritoriul țării. Într-o conferință de presă, Victor Cucu, administratorul companiei „DiazChim”, a declarat că în cazul lor a fost aplicată o amendă de peste 28 de milioane de lei. Potrivit lui, „DiazChim” SRL nu a fost implicată niciodată în vreo înțelegere de cartel, iar concluziile emise de Consiliul Concurenței sunt neîntemeiate, având la bază o percepție absolut subiectivă a Consiliului. Investigația a fost inițiată în baza dispoziției din 16 iulie 2020, semnată personal de către președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan. La fel, și inspecțiile au fost desfășurate în baza ordinelor semnate de Răducan.

A fost lansată a II-a etapă a proiectului-pilot de taxarea electronică în transportul public

Primăria municipiului Chișinău a lansat implementarea celei de-a II-a etape a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu VISA şi Victoriabank. De această dată, sunt testate două tipuri de tehnologii privind plățile electronice. Terminalele mobile ale taxatorilor din troleibuze și autobuze acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless. De asemenea, este testată și tehnologia Tap to Phone, care permite taxatorului din unitatea de transport public să utilizeze smartphone-ul din dotare pe post de terminal, oferind posibilitatea călătorilor să achite rapid și sigur plata pentru călătorie cu cardul, telefonul, smartwatch, brățara fitness sau alt dispozitiv. Primarul General, Ion Ceban, a menționat că inițierea acestui proiect reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea transportului public din capitală prin oferirea unor servicii de calitate cetățenilor, iar cu suportul partenerilor și a tehnologiilor implementate de VISA, această inițiativă poate fi implementată ulterior în cadrul regiilor de transport public municipal. Ion Ceban a menționat că, la doar câteva săptămâni de la implementarea primei etape a proiectului, în troleibuze, circa 15% (în jur de 3,5 mii) de achitări au fost făcute electronic. Autoritățile își propun ca, la 6 luni de pilotare a proiectului, 30% din achitări să se facă electronic.

Serviciul Vamal lansează „e-Borderoul de transport” și trece la digitalizarea acestuia

Modulul digitalizat "e-Borderoul de transport", dezvoltat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a fost lansat astăzi, 6 aprilie. Dacă până la digitalizarea borderoului de transport, completarea și supravegherea mărfurilor avea loc pe suport de hârtie, procedură destul de anevoioasă, acum acest lucru se va face online, economisindu-se timp, resurse și energie, menționează dezvoltatorii. Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a spus, la lansare, că modulu l digitalizat „e-Borderoul de transport” vine să faciliteze munca funcționarului vamal prin simplificarea formalităților vamale la supravegherea mărfurilor transportate pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. Acest lucru va avea un impact benefic și asupra mediului de afaceri, pentru care accelerarea fuxului de mărfuri este de o importanță majoră. În opinia sa, dezvoltarea și implementarea în continuare a instrumentelor vamale moderne este crucială pentru ca împreună cu partenerii să fie construită în Republica Moldova o economie dezvoltată.

● MIERCURI, 7 aprilie

Rolul băncii centrale în asigurarea stabilității financiare este fundamental, guvernator


Economiile emergente necesită o abordare specială, deoarece reprezintă un mediu foarte dinamic, dar și volatil – cu multe schimbări, evoluții și șocuri concomitente. Astfel, rolul băncii centrale este fundamental pentru creșterea economică, deoarece volatilitatea și șocurile creează costuri, ineficiențe și împiedică creșterea economică. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și a fost făcută în cadrul unei mese rotunde, organizate de BNM, în parteneriat cu instituții reprezentante ale societății civile cu activitate în domeniul analizei economice. Octavian Armașu a menționat că deciziile de politică monetară sunt o formă de răspuns de primă importanță la șocurile economice și decalajele pe care le creează acestea. „Operațiunile pe piața monetară sau intervențiile valutare sunt imediate. Modificarea rezervelor obligatorii ale băncilor intră în vigoare timp de o lună, iar modificarea ratelor de bază se transmit în economie în câteva luni”, a precizat guvernatorul.

Ordonanțele PCCOCS prin care două imobile au trecut în posesia lui Platon, anulate

Șase ordonanțe ale Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, prin care prin care două imobile au trecut în posesia lui Veaceslav Platon, au fost anulate. Ordonanțele, prin care imobilele au fost recunoscute ca corpuri delicte și sechestrate, au fost anulate de către procurorul general, care a admis plângerile SRL „Continental Business Invest” și SRL „SCM Development Mol”. Procuratura Generală menționează că este vorba despre „Casa Modei”, amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 182 și fosta clădire ASITO de pe bulevardul Bănulescu-Bodoni, 57/1. Conform încheierilor judecătorilor de instrucție, acestea au fost transmise în posesia și folosința SRL „Interprimcolect” și , respectiv, „Pavrapid” SRL, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Veaceslav Platon.

Cel mai scump spațiu adjudecat la a doua licitație a Primăriei a costat 700 de mii de lei

Cel mai scump spațiu adjudecat la cea de-a doua licitație organizată de Primăria Chișinău pentru acordarea dreptului de locațiune a fost adjudecat cu 700 de mii de lei, prețul inițial fiind de 100 de mii de lei. Este vorba despre un parter și subsol cu suprafața de 133,2m² din strada Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni. În total la licitație au fost expuse 17 spații, dintre care 11 au fost adjudecate cu o sumă totală a tranzacțiilor de circa 1,7 milioane de lei. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, cele 17 spații expuse la concurs aveau suprafețe de la 8,3m² până la 295,6 m². Din spațiile solicitate, patru au fost adjudecate prin licitație, iar restul prin negocieri directe, deoarece a fost câte un singur ofertant. Câștigătorii au dreptul de locațiune pe o perioadă de 5 ani. La prima licitație de acest fel organizată de Primărie, au fost adjudecate, pe o perioadă de cinci ani, șase spații nelocuibile din cele 22 expuse. Suma totală a tranzacțiilor a fost de 256 de mii de lei.


● JOI, 8 aprilie

Comisia economie, buget și finanțe susține plafonarea costului creditelor nebancare


Costul creditelor nebancare, format din dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți se propune a fi plafonat. Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat astăzi, 8 aprilie, raportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară. Inițiativa legislativă vine ca urmare a mai multor petiții înregistrate de la persoane fizice,  beneficiare de credite de consum accesate de la organizațiile de creditare nebancară. Se propune ca limita maximă a tuturor plăților aferente unui  contract de acordare a creditului nebancar sau de leasing financiar pentru clientul persoană fizică să nu depășească 1/2 din valoarea banilor împrumutați, pentru o perioadă de doi ani. Inițiativa legislativă îi aparține lui Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, deputat Platforma DA.

Președintele așteaptă recomandări privind reabilitarea post-COVID a industriei ușoare

Președintele Maia Sandu și-a exprimat disponibilitatea de a susține mediul de afaceri în depășirea crizei și recuperarea economică, menționând că există și o deschidere externă mare pentru acordarea ajutorului la depășirea provocărilor. Într-o discuție cu reprezentanții Asociației Patronale a Industriei Ușoare (APIUS), șefa statului le-a solicitat să vină cu recomandări privind reabilitarea post-COVID a industriei ușoare. „Înțelegem că treceți printr-o perioadă foarte dificilă. Am spus în repetate rânduri că voi fi de partea oamenilor de afaceri care lucrează cinstit, creează locuri de muncă pentru cetățenii noștri, plătesc impozite. Este adevărat că, fiind prinși de criza pandemică și cea politică, nu ne-am putut concentra mai mult pe problemele businessului. Acum prioritatea e să aducem cât mai mult vaccin și să vaccinăm cât mai mulți oameni. Prin asta vom ajuta economia cel mai mult”, a declarat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă al Președinției. Șefa statului a subliniat că, pentru a reuși este nevoie de o majoritate de oameni onești în Parlament și de un Guvern profesionist și dedicat, care să lucreze serios la rezolvarea problemelor.

● VINERI, 9 aprilie

Proiect transfrontalier pentru dezvoltarea turismului verde


Turismul verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre va fi dezvoltat și promovat în cadrul unui proiect transfrontalier. Proiectul „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; municipiul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în perioada decembrie 2020 – iunie 2023. Obiectivele țin de dezvoltarea și promovarea turismului transfrontalier verde pentru obținerea de beneficii socio-economice reciproce de către comunitățile din bazinul Mării Negre pe sectorul dunărean Galați-Cahul-Reni. Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Liubomir Chiriac, manager de proiect, a declarat că scopurile și obiective propuse în cadrul proiectului sunt realiste. „Ne dorim ca în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre să avem activități economice ale operatorilor de turism și mulți turiști”, precizează Liubomir Chiriac, citat într-un comunicat de presă IDIS.

Parlamentul a votat în lectură finală plafonarea prețurilor la carburanți

Inițiativa legislativă a deputatului Alexandru Oleinic, care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere, a fost susținută de Parlament în cea de-a doua lectură, finală. Proiectul prevede stabilirea prețurilor la benzină și motorină ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts). Prețurile se vor calcula separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Periodicitatea propusă pentru recalculare este de 14 zile. Potrivit autorului, amendamentele propuse sunt orientate spre limitarea abuzurilor, prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018 la Legea privind piața produselor petroliere, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sunt nejustificate, menționează deputatul.

Vot în primă lectură pentru o nouă tentativă de abrogare a „legii miliardului”

Parlamentul a votat repetat, în primă lectură, un proiect de lege pentru abrogarea Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat, din 2016, așa-numita „lege a miliardului”. O lege similară, promovată în decembrie anul trecut, a fost declarată neconstituțională în martie anul curent. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul socialist Petru Burduja, a spus că, atunci când a fost adoptată legea privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat, nu s-a ținut cont de posibilele urmări ale acesteia. „Suma obligațiunii crește, reducând posibilitățile executivului din punct de vedere bugetar de a implementa proiecte sociale și economice. Mai mult, este o tendință de majorare a datoriei de stat și, cel mai grav, o modalitate prin care această povară a fost transferată asupra bugetului de stat, adică pe umerii cetățenilor”, a explicat Petru Burduja.

● SÂMBĂTĂ, 10 aprilie

Unde pot fi schimbați banii rupți, deteriorați sau murdari


Persoanele fizice şi juridice care au bancnote sau monede metalice necorespunzătoare circulației – uzate sau deteriorate, însă autentice și cu putere circulatorie – le pot schimba. Schimbul poate fi făcut la Banca Națională a Moldovei (persoanele fizice) sau la băncile licențiate din Republica Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora (persoane fizice și juridice). Sunt schimbate și se plătesc integral, 100 % din valoare, bancnotele sau monedele care sunt murdare, au inscripții sau desene, cele perforate sau rupte. Se schimbă și se plătește bancnota reconstituită prin lipirea părților unei bancnote autentice, cu bandă adezivă, lipici sau cu alte mijloace, care acoperă o suprafață mai mare de 10 mm pe 40 mm. De asemenea, pot fi schimbate și bancnotele decolorate, fără colțuri, cele șifonate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.