RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 martie - 4 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 29 martie

BNM a încheiat Săptămâna de Educație Financiară și a lansat o campanie de informare

Săptămâna Internațională de Educație Financiară se încheie astăzi. În cadrul acesteia, au fost dezvăluite concepte financiare utile privind gestionarea bugetului personal, inițierea unei afaceri online și până la realizarea unor investiții. La încheierea Săptămânii de Educație Financiară, Banca Națională a Moldovei lansează o campanie de informare și sensibilizare a publicului, cu genericul: „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”. În această campanie, BNM va propune atenției publicului o serie de videografice, podcasturi și ghiduri video, care, în mod succint și accesibil, prezintă concepte financiare, sfaturi utile și alte informații bine de știut în viața de fiecare zi. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, evenimentele din Săptămâna Internațională de Educație Financiară au avut loc într-o versiune adaptată la realitatea actuală și a impus experiența unui dialog virtual. Doritorii de a participa la activitățile organizate au avut posibilitatea de a se înregistra la seminare cu mai multe subiecte, în funcție de necesitățile de informare. Elevii din gimnazii și licee au putut să afle multe lucruri interesante în cadrul platformei Băncii Naționale de educație financiară – Moldova Banking Hub. La fel, împreună cu alți participanți de diferite vârste au avut posibilitatea să facă o vizită online în sala de expoziții a BNM, precum și să vadă o expoziție monetară specială de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Agenții economici nu sunt motivați să reducă impactul deșeurilor asupra mediului, experți

Deși în Republica Moldova s-au întreprins mai multe acțiuni privind gestionarea deșeurilor, a fost aprobată legea deșeurilor, în conformitate cu legislația europeană, totuși reciclarea deșeurilor, conceptul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP), nu sunt implementate pe deplin, a declarat astăzi, 29 martie, Adam Amberg, consilier la Ambasada Suediei în Republica Moldovei, la lansarea Studiului „Implementarea mecanismelor de responsabilitate extinsă a producătorilor pentru asigurarea reciclării deșeurilor”. Studiul a fost elaborat de Centrul „Expert-Grup”, în colaborare cu Centrul Național de Mediu și cu suportul financiar al Ambasadei Suediei în Republica Moldova. Documentul își propune să analizeze interacțiunea actorilor-cheie din lanțul: producători/ comercianți – consumatori – reciclatori – producători – stat, practicile de stimulare în acest domeniu și să propună mecanisme de stimulare a participanților la acest proces de returnare și valorificare a deșeurilor rezultate din procesul de consum.

● MARȚI, 30 martie

Președinția denunță la Procuratură înţelegerile de cartel pe piaţa de carburanţi
Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook, consilierul președintelui Maia Sandu în domeniul energetic. Potrivit lui Sergiu Tofilat, companiile petroliere nici nu se rușinează să vorbească deschis despre coordonarea prețurilor, iar conducerea Consiliului Concurenței „doarme”, exact cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul.  „Încă în 2019 președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, anunța că deţin probe directe şi indirecte, că vor aplica sancțiuni, însă nu au întreprins nimic. Consecinţele acestui dezmăţ le simţim cu toţii la fiecare modificare de preţuri”, a declarat consilierul prezidențial. Denunțul va fi expediat Parlamentului împreună cu solicitarea să inițieze o evaluare externă a activității Consiliului Concurenţei.

Obiectele din patrimoniul Moldovei de pe teritoriul Ucrainei, în vizorul CSS

Președintele Maia Sandu recomandă Guvernului să examineze oportunitatea angajării unei companii care să facă auditul financiar pentru fiecare obiect care face parte din patrimoniul Republicii Moldova de pe teritoriul Ucrainei și să stabilească strategia de negociere cu partea ucraineană pentru a rezolva problemele unde sunt litigii. Prioritar să fie examinată situația legată de Consulatul Republicii Moldova la Odesa și Sanatoriul „Moldova” din Truscaveț și să vină cu un raport în adresa Consiliului Suprem de Securitate până pe 15 aprilie. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu după ședința Consiliului. Potrivit Maiei Sandu, mai multe bunuri care au fost sau sunt în proprietatea Moldovei, au fost preluate sau sunt în proces de a fi preluate abuziv. Ea a cerut de la toate instituțiile care au în subordine obiecte pe teritoriul Ucrainei să vină cu informații detaliate despre situația acestor întreprinderi: starea financiară, problemele de ordin legal.

● MIERCURI, 31 martie

Exportul de grâu din rezerva de stat, interzis până pe 12 aprilie

Guvernul a interzis exportul de grâu cu poziția tarifară 1001, din rezerva de stat, până pe 12 aprilie inclusiv. Decizia a fost luată unanim de Cabinetul de Miniștri, după aproape două ore de discuții cu ușile închise la Guvern, în seara zilei de 30 martie. Potrivit ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, decizia a fost luată în urma informațiilor și recomandărilor prezentate de Consiliul Suprem de Securitate. Până a se retrage pentru discuții cu ușile închise, la propunerea ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, Guvernul a propus interzicerea exportului de grâu din rezerva de stat până pe 15 aprilie, dar propunerea a fost susținută doar de premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Guvernul a alocat peste 5 mln de lei pentru zece sate afectate de ploi torențiale

Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 5871,8 mii lei autorităților administrației publice locale din zece localități, pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale care au avut loc anul trecut. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Guvern în seara zilei de marți, 30 martie. Mai exact, banii vor fi alocați pentru reparația drumurilor afectate grav de ploile torențiale cu vânt puternic și ploi torențiale cu grindină. De această sumă vor benefica satele: Coșernița, din raionul Florești; Mileștii Mici, Țipala, Zâmbreni, Ruseștii Noi, Cigârleni şi Puhoi, din raionul Ialoveni; Baccealia şi Tocuz, din raionul Căușeni și satul Cenac, raionul Cimișlia.

Diferența dintre sectorul bancar și cel nebancar, campanie de informare

Atât sectorul bancar, cât și cel nebancar, formează sistemul financiar al țării, unde cei care au economii le pot învesti. Totodată, cei care au nevoie de resurse financiare, le pot atrage. Informațiile despre diferențele dintre cele două sectoare sunt prezentate într-un video prezentat de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare și sensibilizare „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”, care a fost  lansată în această săptămână. Sectorul bancar include băncile comerciale licențiate, care în Republica Moldova sunt 11 la număr. Din sectorul nebancar fac parte societățile de investiții – companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut.

S-au încheiat licitațiile de achiziție a energiei electrice pentru anul 2021

Compania „Молдавская ГРЭС”, înregistrată provizoriu  în Republica Moldova, a fost desemnată câștigător în toate licitațiile operatorilor din piața energiei electrice. Prețul agreat în urma negocierilor este de 53,5 USD/MWh sau cu aproximativ 10% mai mult decât în perioada precedentă. Agenția Națională pentru Reglementare în energetică precizează că în anul 2020 livrarea energiei electrice pentru toți operatorii pieței interne era asigurată de SA „Energocom” cu aceeași sursă de generare (ЗАО „Молдавская ГРЭС”), la prețul de achiziție a energiei electrice de 48,65 USD/MWh. Consiliul de Administrație al ANRE a examinat și avizat cu rezerve contractele de procurare a energiei electrice pentru furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport, și anume: ÎS Moldelectrica, SA „Red-Nord”, SA „FEE-Nord”, ÎCS „Premier Energy” SRL și ÎCS Premier Energy Distribution SA.

Poziția companiilor petroliere privind inițiativa legislativă a deputatului Oleinic

Adoptarea proiectului propus de deputatul Alexandru Oleinic – privind stabilirea normelor generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere – va influența în mod negativ activitatea economică a companiilor petroliere, inclusiv importul produselor petroliere principale. Va denatura mediul concurențial pe piața internă, dar și va cauza înrăutățirea condițiilor de muncă. Este reacția companiilor petroliere, membre ale Asociației Investitorilor Străini. Într-o scrisoare adresată autorului inițiativei, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, semnatarii menționează că, dacă proiectul va fi aprobat, importul produselor petroliere principale va scădea considerabil, punând siguranța petrolieră a Republicii Moldova în pericol de insuficiență de aceste produse. Companiile petroliere subliniază că proiectul nu reflectă toți factorii care în mod practic ar trebui să determine prețul de vânzare cu amănuntul al principalelor produse petroliere și al gazului lichefiat. „Mai mult decât atât, în perioada aprilie-septembrie a fiecărui an, se constată deficit al gazului lichefiat.  Astfel, pentru asigurarea cantităților necesare în Republica Moldova, acest produs se achiziționează din Federația Rusă, care vinde gazul lichefiat la prețuri fixe, neutilizând cotațiile. Astfel, pot fi situații când prețul de achiziție a gazului lichefiat poate depăși semnificativ valoarea cotației Argus DAF Brest, prevăzută în proiectul de lege. În asemenea condițiim importul acestui produs și comercializarea lui ulterioară cu amănuntul pe piața Republicii Moldova devine ineficientă și poate să aducă la deficit al gazului lichefiat în Moldova”, se arată în scrisoare.

Pe lângă investiții în unități de transport, e nevoie și de investiții în cadre, studiu

Chișinăul duce lipsă de o strategie privind transportul public. Strategia aprobată de Consiliul municipal Chișinău în 2014 este mai mult un studiu. Municipalitatea nu a aprobat un plan de realizare a strategiei respective și în bugetul local nu s-au prevăzut bani pentru implementarea strategiei privind transportul public. Totodată, datele din strategie, de acum 7-8 ani, nu mai sunt actuale. Despre aceasta s-a vorbit astăzi, 31 martie, la prezentarea publică a Studiului de politici publice „Eficientizarea managementului transportului public în municipiul Chișinău”, realizat cu susținerea financiară a Fundației „Soros-Moldova”. Cristina Voroneanu, tânăr cercetător, bursieră a Programului de politici publice a Fundației „Soros”, a subliniat că infrastructura din transportul public din Chișinău este una învechită – dacă în ultimii ani, s-au mai procurat troleibuze noi, apoi la Parcul Urban de Autobuze 112 din 142 de unități de transport au un termen depășit de uzură. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, speranța de viață se micșorează cu 1,8 ani din cauza gazelor de eșapament, iar în 2018, în 266 din 365 de zile s-au înregistrat valori supranormă ale dioxidului de azot în aerul atmosferic, a atenționat Cristina Voroneanu.

● JOI, 1 aprilie

Ce sunt economiile și care sunt cele mai sigure mijloace de a investi, BNM


Economiile sunt banii rămași după ce toate cheltuielile de consum personale sunt scoase din venitul acumulat într-o anumită perioadă. De obicei, oamenii aleg să investească în imobile, în mașini sau în alte bunuri. Sau economiile sunt depuse la bancă, mai ales că depozitele bancare aduc și un venit adițional, iar suma de până la 50 de mii de lei este garantată. Răspunsul la întrebările privind economiile și investițiile sunt oferite de Banca Națională într-un videografic explicativ. De asemenea, există opțiunea de a investi în valorile mobiliare de stat, care pot fi procurate prin intermediul băncilor. Se poate învesti și în burse de valori, dar e riscant dacă persoana nu are cunoștințe și competențe speciale. Evident, la diferite tipuri de investiții sunt obținute diferite venituri.

Cum să inițiezi o afacere în mediul online, campanie de informare

În perioada pandemiei, mulți oameni au ajuns să producă bunuri și au ales ca soluție să le vândă online. Banca Națională a Moldovei menționează, într-un videografic, că vânzări în mediul online au loc oriunde în lume. Sunt sigure și rapide și pot fi făcute direct de la telefon, tabletă sau laptop. Pentru a lansa o afacere în mediul online, trebuie parcurși câțiva pași, precizează BNM. „Mai întâi, vei alege un domeniu care va găzdui afacerea ta de internet, dar și infrastructura de plăți, cum ar fi platforma de e-commerce, market place etc. Apoi vei stabili cum vor achita cumpărătorii – în numerar, la post-terminal sau prin online banking, prin aplicații mobile sau cu portofelul electronic. Ulterior vei defini modul de stocare, livrare și returnare a produselor, iar în final vei pune la punct aspectele legale ce țin de evidența contabilă, licență, autorizații, taxe și altele. Băncile și prestatorii de servicii de plată nebancare oferă diverse posibilități, trebuie doar să alegi un prestator și să perfectezi actele necesare”, este mesajul transmis de BNM.

BNM: Inflația este bună pentru economie dacă nu este nici prea mare și nici prea mică

Inflația este un fenomen care se manifestă prin creșterea generalizată a prețurilor la bunuri și servicii. Aceasta este bună pentru economie dacă nu este nici prea mare și nici prea mică, exact cât trebuie. Informațiile despre inflație sunt explicate într-un video prezentat de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare și sensibilizare „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”, care a fost lansată în această săptămână. Inflația apare atunci când cererea crește într-atât de mult încât producătorii cu greu fac față și atunci măresc prețurile. Sau apare un deficit de resurse economice importante, cum ar fi petrolul – prețul acestuia crește și apoi au loc scumpiri la transport, alimente și altele. În toate cazurile, cu aceiași bani, poți cumpăra mai puțin decât înainte.

Forța de muncă în Moldova a scăzut cu aproape 6% în 2020

În anul 2020, forța de muncă a Republicii Moldova, care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 867,3 mii de persoane, fiind în descreștere cu 5,7% față de anul 2019 (919,3 mii), arată rezultatele Anchetei forței de muncă (AFM). Ponderea bărbaților în cadrul forței de muncă a fost mai înaltă în comparație cu cea a femeilor, iar ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost mai mare ca ponderea din mediul urban. Rata de participare la forța de muncă a populației de 15 ani și peste a fost de 40,3%, fiind în scădere față de nivelul anului precedent (42,3%). Populația ocupată a constituit 834,2 mii persoane, fiind mai redusă numeric cu 4,4% față de anul 2019 (872,4 mii).  În sectorul agricol au activat 175,9 mii persoane sau 21,1% din totalul persoanelor ocupate, în activitățile non-agricole au fost ocupate 658,3 mii persoane, iar ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 14,6%, în industria prelucrătoare – 11,7%, iar în construcții – 7,2%. 29,6% din populația ocupată activează în municipiul Chișinău.

● VINERI, 2 aprilie

Amendă record pentru înțelegeri de cartel la stabilirea prețurilor la produse fitosanitare

Patru companii au fost amendate cu 91 de milioane de lei, în total, pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă, îndreptată la stabilirea prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți de două tipuri pe teritoriul țării. Consiliul Concurenței precizează că este cel mai mare cartel depistat vreodată, iar amenda aplicată este cea mai mare din istoria existenței instituției și, probabil, este și cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria țării. Într-un briefing de presă, Eugen Cozmulici, șef al Direcției politici și relații externe, a precizat că au fost amendate companiile „Agrostoc”, „Bioprotect”, „DiazChim” și SA „Fertilitatea-Chişinău”. Amenda aplicată este amenda maximă prevăzută de legislație pentru astfel de acțiuni.

BNM: Legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului și organelor acestuia. Instituția precizează că, orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației. Potrivit BNM, creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare, iar în prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități. Precizările vin în contextul informațiilor vehiculate cu privire la un eventual împrumut destinat statului sau utilizarea rezervelor valutare. „Pentru depășirea crizei economice, susținerea agenților economici și a populației în condițiile pandemiei, executivele din mai multe țări recurg la împrumuturi interne sau externe. În Republica  Moldova atragerea resurselor interne de către executiv este prevăzută de lege și Banca Națională, în calitate de agent fiscal al statului, plasează regulat valori mobiliare de stat (VMS) și obligațiuni de stat pe piața primară”, menționează instituția într-un comunicat de presă.

Anul 2020 a fost unul provocator și pentru sectorul vitivinicol, conferință

Anul 2020 a fost un an provocator pentru toți. Pandemia COVID-19 a închis granițele și a limitat activitatea antreprenorială. Tot în 2020 a fost înregistrată cea mai gravă secetă hidrologică, ceea ce a afectat inclusiv sectorul vitivinicol. În anul 2020 s-au prelucrat cu 40% mai puțini struguri, cea mai mare scădere se înregistrează la prelucrarea strugurilor pentru vinurile pentru distilare. Totodată, recolta de struguri a scăzut cu 40%, atingând cea mai mică valoare din ultimele decenii, mai mică fiind doar în 2010. Constatările au fost prezentate de Cristina Frolov, director al Oficiului Naţional al Viei și Vinului (ONVV), în cadrul Conferinței naționale „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”. Potrivit Cristinei Frolov, în anul 2020, peste 400 de milioane de lei au fost investiți de către sectorul privat în dezvoltarea sectorului. 16% din suma investițiilor au fost acoperite din fondurile de subvenționare. Cu 36% a scăzut suprafața plantațiilor de viță de vie în ultimii ani. Acest lucru înseamnă că toate eforturile sectorului trebuie direcționate spre reabilitarea plantațiilor. Totodată, în 2020, pentru prima dată în ultimii ani, s-a plantat cu 150 ha de viță de vie mai mult. Lider re a fost soiul autohton feteasca neagră.

Din cauza lipsei locurilor de parcare, Piaţa Centrală a pierdut peste 30% din cumpărători

În contextul concurenţei cu centrele comerciale şi magazinele amplasate în preajmă şi uşor accesibile mersului pe jos, Piaţa Centrală, din cauza lipsei locurilor de parcare, a pierdut peste 30% din cumpărători. Acest lucru afectează negativ situaţia economică a întreprinderii municipale. Numărul de cumpărători a scăzut, iar unii agenţi economici încetează să mai ia în locaţiune spaţiile de vânzare cu amănuntul. La momentul actual, până la 60 de gherete şi mai mult de 1000 de locuri de comerţ la tarabă sunt libere. Informaţia a fost comunicată de Ion Pantea, directorul întreprinderii, la şedinţa CMC, unde s-a referit la proiectul de decizie privind construcţia unei parcări multietajate pe teritoriul Pieţei Centrale. Ion Pantea a raportat că Piaţa Centrală, fiind amplasată în zona centrală a oraşului, urmează să asigure vizitatorii cu locuri de parcare. Ca prim pas, a fost elaborat un studiu urbanistic, care prevede amenajarea a circa 118 locuri de parcare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, în proporţie de 4%.

● SÂMBĂTĂ, 3 aprilie

În 2020, veniturile disponibile au constituit 3096 de lei pe lună pentru o persoană

În anul 2020, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie 3096 de lei pe lună pentru o persoană, fiind în creştere cu 7,5% faţă de anul precedent. Ajustate la indicele preţurilor de consum, veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 3,6%. Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 50,2% în veniturile totale. Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), prestaţiile sociale constituie a doua sursă de venit după importanţă. La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu. Activitatea individuală agricolă reprezintă 8,3% din activităţile pe cont propriu, iar 6,3% –activitatea individuală non-agricolă. Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor, cu 0,5 puncte procentuale mai mult comparativ cu anul 2019.

Ministerul Economiei anticipează o revigorare treptată a economiei. PIB-ul va crește cu 6%

În anul 2021 se anticipează o revigorare treptată a economiei. Conform proiecțiilor, Produsul Intern Brut va înregistra o creștere de circa 6% în anul 2021, iar în următorii ani (2022-2024) creșterea economică se va menține pe o traiectorie ascendentă în jur de 4%, fiind în proximitatea PIB-ului potențial. Sunt prognoze preliminare ale principalilor indicatori macroeconomici pe termen mediu, prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). Potrivit prognozelor MEI, în anul 2021, sectorul industrial va reveni pe un trend pozitiv. Datorită îmbunătățirii cererii externe așteptate din regiune, ca urmare a procesului de vaccinare împotriva virusului care provoacă infecția COVID-19, se va îmbunătăți situația în ramurile exportatoare, inclusiv în cadrul Zonelor Economice Libere, unde se anticipează o creștere a activității industriale cu 3,9%. În ceilalți ani de prognoză, se anticipează o evoluție stabil-pozitivă încadrată între 3-4% a sectorului industrial, un factor stimulativ fiind creșterea investițiilor în mașini și utilaje realizate în anii de pană la criză, care vor determina creșterea productivității în sector.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE