RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8 - 14 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
● MARȚI, 9 martie
Peste 20 de mii de tone de grâu din rezerva de stat vor fi împrumutate agenților economici
Peste 20 de mii de tone de grâu alimentar din rezervele de stat vir fi împrumutate agenţilor economici. Eliberarea grâului se va efectua în bază de contract, cu prezentarea unei garanţii bancare sau financiare al cărei cuantum va asigura reîntregirea stocurilor eliberate. Un proiect de hotărâre a Guvernului, publicat pentru consultări publice, autorizează Agenţia Rezerve Materiale, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, pentru acordarea împrumutului. În proiect se menționează că, reieșind din cantitatea generală a stocului intangibil de grâu alimentar, păstrat în rezervele de stat şi a Planului de împrospătare a bunurilor materiale din rezervele de stat pentru anul curent, urmează a fi împrospătată cantitatea de 20787 tone de grâu alimentar, roada anului 2017.
Sistemul de încălzire a locuințelor trebuie modernizat pentru a nu plăti în van, experți
Republica Moldova are o eficiență energetică scăzută comparativ cu alte state. Problema principală este că practic în toate subsolurile clădirilor din Chișinău, în special a celor vechi, țevile de termificare nu sunt izolate. Pentru a nu da bani în van, este necesară modernizarea sistemului existent de încălzire. Într-o conferință de presă, Mihail Braguța, expert în energie și telemetrie, a spus că în majoritatea blocurilor sistemul de distribuție interior este de tip vertical, monotub. Agentul termic își schimbă temperatura circulând prin calorifer de la etaj la etaj. Astfel, unele încăperi sunt supraîncălzite, iar altele sunt încălzite insuficient, iar locatarii apartamentelor nu pot schimba acest lucru pentru că reglarea se face pentru întreg blocul, la punctul termic. Din cauza lipsei contorizării individuale, nici facturile pe care le primesc consumatorii nu sunt echitabile.
● MIERCURI, 10 martie
Procurarea vaccinului ar putea avea loc cu derogare de la Legea privind achizițiile publice
Procurarea vaccinului anti-COVID-19 ar putea fi făcută cu derogare de la Legea privind achizițiile publice. Această posibilitate se examinează, dat fiind creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri de infectare cu COVID-19 și, mai ales, a cazurilor de deces. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în urma unei ședințe cu participarea membrilor Guvernului și a premierului interimar, Aureliu Ciocoi. Potrivit Zinaidei Greceanîi, modalitatea procurării vaccinurilor urmează să fie discutată la ședința Biroului permanent al Parlamentului, de comun cu prim-ministrul interimar și cu secretarii de stat ai ministerelor de resort.
Acum sunt cele mai mici rate ale dobânzii la credite înregistrate vreodată, expert economic
Accesarea unui credit imobiliar de la bancă este deseori singurul mijloc de a intra în posesia unei locuințe. Pentru procurarea unui imobil, în Republica Moldova, pot fi accesate două tipuri de credite: creditul imobiliar „Prima Casă” sau creditul imobiliar clasic. Experții economici susțin că programul „Prima Casă” a înviorat piața creditelor, dar și pe cea a construcțiilor. Chiar și așa, în ultimul an, băncile au micșorat termenul de întoarcere a creditelor de la 20-25 de ani, la 7-10 ani pentru „Prima Casă”, fapt care a redus din atractivitatea lor. Motivul micșorării termenului este unul relativ la prima vedere – terminarea resurselor financiare pe termen lung pe care le dețin băncile. Potrivit lui Dumitru Pîntea, până în anul 2016, adică până la frauda bancară și reformele din sectorul bancar, sistemul financiar nu prea era accesibil pentru persoanele fizice, pentru că acesta era controlat de anumite grupuri de interese, care prin sistemul financiar își finanțau primordial activitatea lor sau a grupurilor economice afiliate. Grupurile respective vedeau sistemul financiar ca un mecanism prin care se colectau banii disponibili de la populație și firme, prin depozite și ulterior își finanțau activitatea, nefiind interesate să dea credite persoanelor fizice sau altor companii.
Exemplu de bune practici de la Termoelectrica: Confort maxim și consum energetic minim
Economii sporite de energie și condiții de lucru mai bune pentru angajații Termoelectrica – sunt beneficiile obținute după ce clădirea administrativă din strada Tudor Vladimirescu, 6 a devenit eficientă din punct de vedere energetic. „Primul pas de îmbunătățire a eficienței energetice a avut loc în 2005 și a inclus măsuri de schimbare a geamurilor. În anul 2019 a fost implementat un proiect de îmbunătățire a eficienței energetice prin anveloparea clădirii cu un strat de vată minerală de 50 mm. Suplimentar a fost implementat și un proiect de instalare a unui PTI, care permite deconectarea totală a energiei termice la temperaturi care depășesc 14 grade ale aerului exterior și conectarea agentului termic la coborârea temperaturilor sub 12 grade”, a declarat directorul tehnic adjunct distribuție, Andrei Vîrlan, șef Dispecerat general. Totodată, Punctul Termic Individual asigură alimentarea calitativă cu apă caldă, sporind confortul angajaților.
În trimestrul IV 2020, efectele pandemiei COVID-19 pe piața muncii au fost mai slab resimțite
În comparație cu trimestrele precedente, în trimestrul IV 2020, efectele pandemiei COVID-19 pe piața muncii au fost mult mai slab resimțite. Peste 17 mii de persoane în vârstă de 15 ani și peste au declarat că situația epidemiologică din țară a avut un impact direct asupra relației lor cu piața muncii. Din totalul acestora, majoritatea absolută sunt persoane ocupate, circa 4% − șomeri și 6% − persoane care au devenit inactive pe piața muncii din cauza pandemiei. Numărul persoanelor ocupate, care au declarat că le-a fost afectată situația la locul de muncă din cauza COVID-19 a constituit circa 2% din totalul populației ocupate. COVID-19 a afectat într-o proporție mai mare populația feminină, în comparație cu cea masculină, și populația din mediul urban, în comparație cu cea din mediul rural. În trimestrul IV 2020, fiecare a doua persoană afectată a lucrat mai puține ore pe săptămână. Două persoane din cinci au prestat munca la domiciliu sau au lucrat la distanță, trei din zece persoane au fost transferate la program de lucru parțial și una din zece persoane afectate nu a lucrat deloc sau a absentat de la locul de muncă.
Va fi creată o platformă online pentru investitorii în instrumente financiare
Cetățenii moldoveni vor putea cumpăra și vinde în mod direct valori mobiliare de stat și alte instrumente financiare. Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU) va crea o platformă online care va facilita acest proces. Platforma va permite efectuarea online a operațiunilor cu valori mobiliare de stat, dar și cu alte instrumente financiare. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, DCU a inițiat consultări publice referitoare la crearea platformei electronice. Aceasta va facilita vânzarea directă a valorilor mobiliare de stat unui cerc larg de investitori retail individuali, care vor putea achiziționa și vinde instrumente financiare, la un cost redus și în condiții de siguranță. Documentul descrie arealul de aplicare și utilizare a platformei, funcționalitățile prevăzute, responsabilitățile și rolurile părților implicate, dar și perspectivele de dezvoltare a acestui segment al pieței financiare. Conceptul este destinat autorităților publice de profil, băncilor, brokerilor și potențialilor investitori.
● JOI, 11 martie
Asigurarea culturilor agricole ar putea diminua impactul viitoarelor înghețuri, Ministerul Agriculturii
Înghețurile de primăvară, care apar în a doua - a treia decadă a lunii aprilie și în prima decadă a lunii mai, ar putea afecta în mare parte culturile agricole, deoarece plantele sunt în plină vegetație. Aceste înghețuri, chiar dacă sunt la temperaturi minus mici, ar putea afecta semnificativ recolta, în comparație cu impactul pe care l-au avut gerurile de până la -20 de grade, de la sfârșitul lui februarie anul curent, a menționat Vasile Șarban, șef de direcție din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. În acest sens, responsabilul de la Ministerul Agriculturii recomandă producătorilor agricoli să examineze posibilitatea de asigurare a riscurilor de înghețuri târzii de primăvară, atât la culturile pomicole, cât și la cele de câmp. În ultimii ani, avem parte de aceste înghețuri, iar pagubele sunt destul de mari și simțitoare, în comparație cu prima de asigurare, care poate fi plătită de agentul economic companiilor de asigurări.
Deputați: Se dorește concesionarea unor servicii pe care le prestează CFM, printre care transportul marfar
Semnal de alarmă din partea unor deputați privind încercările de a aduce în pragul falimentului întreprinderea de stat Calea Ferată a Moldovei, astfel încât ulterior să fie supus concesionării serviciul de transport marfar. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari spune că pentru soluționarea crizei CFM este necesară trecerea întreprinderii din subordinea Agenției Proprietății Publice în subordinea directă a Guvernului. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al Frac;iunii Platforma DA, datoriile CFM au crescut în ultimele 2 luni cu 268 de milioane de lei. Restanțe sunt acumulate la plata creditelor și la cea a salariilor angajaților.
Expoziția „Moldagrotech”, anulată din cauza agravării situației COVID-19
Ediția de primăvară a expoziției internaționale „ Moldagrotech”, planificată pentru perioada 17 - 20 martie, a fost anulată, a anunțat astăzi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, într-un comunicat de presă. Decizia a fost luată în contextul în care situația epidemiologică din țară se agravează cu fiecare zi. „Ne pare rău că trebuie să luăm o asemenea decizie, dar sănătatea și viața oamenilor este mult mai scumpă decât orice eveniment public”, a precizat ministrul Ion Perju. O altă dată pentru desfășurarea evenimentului nu a fost stabilită.
Guvernul a decis procedurile de recepționare a motorinei donate de România
Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Rezerve Materiale, din fondul de rezervă al Guvernului, 3 milioane lei pentru cheltuieli logistice ce țin de recepționarea și distribuirea a 6 mii de tone de motorină – donație din partea României. Prin proiectul aprobat se împuternicește Agenția Rezerve Materiale, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, drept autoritate responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea produsului energetic, a precizat ministrul de interne, Pavel Voicu, în ședința de astăzi a Guvernului.
În 2020, numărul clienților MAIB „înrolați digital” s-a dublat, iar numărul operațiunilor s-a triplat
Pandemia COVID-19 a accelerat procesele de digitalizare a Moldova Agroindbank, iar datorită serviciilor moderne oferite, tot mai mulți clienți au renunțat la obișnuința de a veni la bancă pentru o simplă operațiune de achitare a facturilor. Ei decid să valorifice timpul altfel, evitând să stea în rând la ghișeu, în favoarea serviciilor bancare online. MAIB își propune ca, în următorii 1-2 ani, toate serviciile care astăzi sunt disponibile la ghișeu să fie disponibile în canale digitale. Declarații în acest sens au fost făcute de Aliona Stratan, prim-vicepreședintele Moldova Agroindbank, într-un interviu pentru Business Class. În 2020, numărul clienților MAIB „înrolați digital” s-a dublat, iar numărul operațiunilor s-a triplat. Prim-vicepreședintele MAIB crede că, în următorii 2-3 ani, plățile vor deveni operațiuni obișnuite și vor migra pe zona de built-in banking, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor mai fi nevoiți să depună mari eforturi pentru a achita fiecare factură, pentru că majoritatea plăților vor fi făcute automat.
● SÂMBĂTĂ, 13 martie
Deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE
Deputații au acordat vot de neîncredere conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia. Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor parlamentarilor, prezenți la şedinţa Parlamentului, aseară, 12 martie, în urma audierilor cu privire la creșterea prețurilor la carburanți. Parlamentul a calificat activitatea conducerii ANRE drept ineficientă. În hotărârea Parlamentului se menționează că în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți și nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creșterii bruște a prețurilor acestora. În plus, există suspiciuni privind încurajarea și susținerea indirectă a înțelegerilor de cartel de pe piață.