RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22-28 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 22 februarie
Criza COVID-19 ar putea spori diferența de remunerare dintre femei și bărbați, ONG
Criza COVID-19 riscă să transforme diferența de remunerare între femei și bărbați într-o prăpastie. Presiunea de a se retrage de pe piața forței de muncă a crescut din imposibilitatea de a combina sarcinile de serviciu cu responsabilitățile de îngrijire. Ca efecte primare ale crizei pandemice și restricțiilor impuse de către autorități în perioada de carantină, femeile au devenit mai puțin active pe piața muncii, au lucrat mai puține ore sau au trecut la munca la distanță. Toate acestea au avut impact direct asupra remunerării, diferența salarială între femei și bărbați devenind și mai mare. În lipsa unor politici și măsuri de stimulare a ocupării și revenirii femeilor pe piața muncii, diferențele salariale riscă în timp să atingă valori extrem de înalte. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în Republica Moldova diferențele în salarizare între femei și bărbați înregistrează o tendință negativă pe parcursul ultimilor 8 ani. Decalajul între salariul mediul al femeilor și bărbaților crește constant, actualmente constituind 14,1%. În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de peste 17 mii de lei în 2020.
În ianuarie, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul SUA cu 0,2%
În luna ianuarie, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul SUA în valori medii cu 0,2%. S-a depreciat până la 17,2916 USD/MDL, comparativ cu 17,2567 USD/MDL în luna decembrie 2020. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, luna trecută, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7%, comparativ cu 105,6% în luna decembrie 2020. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane de dolari (-30%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici – cu 49,9 milioane de dolari (-21%). BNM a intervenit prin procurări nete de valută în sumă de 1,5 milioane de dolari pe piața interbancară locală, pe fondul unui surplus de valută înregistrat în ultima decadă a lunii ianuarie.
● MIERCURI, 24 februarie
Angajatori din sfera HoReCa cer moratoriu pe controale
Angajatori din sectorul hoteluri, restaurante, cafenele (HoReCa) au cerut moratoriu pe controale, dar și ca Guvernul să le plătească șomaj tehnic angajaților din sector, care au fost nevoiți să stea acasă trei luni, din cauza pandemiei, anularea unor restricții ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Pe de altă parte, responsabili de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spun că aceste restricții, inclusiv ca localurile HoReCa să nu poată activa după orele 22.00, sunt impuse de situația alarmantă privind COVID-19, ceea ce s-a soldat cu mai mulți pacienți în stare gravă în spitale. În cadrul audierilor, desfășurate ieri, 23 februarie, de membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), a detaliat că cifra de afaceri în sector s-a redus semnificativ, încât încasările sunt mai mici decât cheltuielile. Restricțiile au afectat atât companiile, cât și personalul angajat în cadrul acestora, respectiv, familiile lor. „În Codul Muncii nu avem pârghii de a elibera ușor personalul de care nu mai avem nevoie”, a menționat Aneta Zasavițchi, precizând că este vorba de niște plata unor compensații pe care agenții economici nu le pot suporta.
Carburanții s-au scumpit din nou
Petroliștii au afișat la panou astăzi, 24 februarie, prețuri mai mari la carburanți. Scumpirile, cuprinse între 50 și 65 de bani, vin la o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la benzină, motorină și gazul lichefiat .Odată cu afișarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,30 lei, în comparație cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparație cu 10,35 lei. Scumpirile la carburanți din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie. Atunci prețurile au crescut în medie cu 60 de bani. La mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri mai mari în medie cu un leu, iar pe parcursul lunii februarie, aceasta este a treia scumpire.
Între anii 2010-2019, CFM a fost deposedată de active prin diferite metode, comisie
De-a lungul anilor 2010-2019, întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” a fost deposedată de active, prin diferite metode. Este vorba despre achiziționarea pieselor și a motorinei la prețuri exagerate, despre furtul de motorină și deposedări de terenuri și chiar și de bucăți de peroane. Acestea sunt câteva dintre concluziile preliminare ale comisiei parlamentare create pentru a analiza situația economico-financiară la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Într-o conferință de presă, deputatul Partidul Socialiștilor, Oleg Lipskii, care este președintele Comisiei, a declarat că, la 20 de zile de la crearea comisiei, au fost recepționate răspunsuri de la mai multe instituții de stat. Din răspunsul de la Centrul Național Anticorupție reiese că, timp de zece ani, au fost deschise mai multe dosare penale, însă nimeni nu a fost tras la răspundere. Răspunsurile și audierile reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate arată că atât ministerul de resort, Guvernul, cât și Agenția Proprietății Publice au fost informați în toți acest ani despre situația reală de la întreprindere. Oleg Lipskii a mai spus că modernizările garniturilor, la o uzină din România, a avut loc în lipsa unui studiu de fezabilitate și nimeni nu cunoaște cât au costat aceste lucrări în realitate. Din cele cinci garnituri modernizate, doar două sunt funcționale, iar trei staționează cu defecte.
Studiu privind comerțul electronic și economia fără numerar
Comerțul electronic trebuie definit foarte clar, reieșind din situația reală care este pe piață. Este necesar să fie dezvoltat un ghid despre e-comerț, care să fie destinat atât comercianților, cât și clienților. La fel, este necesară transparență în politica de deschidere a unui cont; plafonarea depozitelor bancare pentru comerțul electronic; stabilirea unui comision interbancar special pentru unele tranzacții etc. Concluziile și recomandările în acest sens se regăsesc în raportul de evaluare privind comerțul electronic și economia fără numerar, elaborat în cadrul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova. În cadrul evenimentului de prezentare, Ion Lupan, șef al Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, a menționat că acest subiect este unul extrem de important în contextul pandemiei COVID-19. Pandemia a arătat că cel mai ușor parcurg această criză companiile adaptate la mediul digital. Comerțul online le permite agenților economici să dezvolte piața locală, să exploreze piețele din afară și să se extindă. Însă, migrarea online rămâne o provocare din mai multe considerente. De exemplu, în cazul în care un agent economic vrea să știe cât va cost tranziția pe online, acest lucru nu se cunoaște deocamdată.
PAS solicită un audit al Consiliului Concurenței
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o inițiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenței. Potrivit lor, scopul acestui audit este să evalueze prestația acestei instituții în ultimi ani și să deschidă calea către schimbarea conducerii. Parlamentarii susțin că „această instituție-cheie pentru economia Republicii Moldova, care are sarcina să lupte cu monopolurile, a eșuat lamentabil”. „Incompetența acestei instituții se vede cel mai bine pe piața petrolieră. Operatorii de pe piața produselor petroliere majorează sistematic prețurile, cu același procentaj, în unison, deja a cincea oară în acest an, iar Consiliul Concurenței nu întreprinde măsurile necesare pentru a contracara evidentele înțelegeri de cartel. La solicitarea Președinției de a elucida subiectul, Consiliul Concurenței a declarat că „a urmărit timp de 1 an și 11 luni (!), dinamica modificării prețurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acțiuni coordonate”. Cu părere de rău, rezultatele acestei investigații și nici măcar constatările preliminare, nu sunt cunoscute nici astăzi”, a menționat deputatul Radu Marian într-o postare pe Facebook.
● JOI, 25 februarie
Primăria a lansat repetat licitația internațională pentru procurarea autobuzelor
Primăria Chișinău a lansat repetat licitația pentru achiziționarea a 100 de autobuze noi. Anunțul despre concurs a fost publicat pe platforma „achizitii.md”, urmând să fie publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Licitația va dura 35 de zile. Rezultatele primei licitații, desfășurate în anul 2020, au fost anulate. Autobuzele noi trebuie să fie de 12 metri lungime, dotate cu sistem de supraveghere în interior și exterior, precum și cu sistem de aer condiționat. Clasa ecologică a unităților noi trebuie să fie minimum Euro 5. Conform cerințelor formulate de municipalitate, lotul de autobuze trebuie să fie livrat la Chișinău în termen de 6 luni de la semnarea contratului de achiziție. Suma prevăzută̆ pentru lotul de 100 de autobuze noi este de 270 de milioane lei.
Necesitățile și prioritățile relansării economice pentru Republica Moldova, dezbateri
În Republica Moldova se atestă o criză de lichidități, în special pentru ÎMM-uri, iar ca rezultat întreprinderile își onorează cu greu responsabilitățile față de salarizați, ceea ce duce la reducerea orelor de muncă și a salariilor. Dacă se intervine acum se va reuși „opărirea bulgărului”. Intervenția statului trebuie să se axeze în special pe un sistem de garantare de stat a creditelor de urgență în special pentru ÎMM-uri, precum și pe implementarea unui mecanism de compensare a orelor de muncă care au fost reduse. Opinia a fost exprimată de Adrian Lupușor, director executiv la Expert Grup, în cadrul dezbaterilor: „Un plan de investiții și relansare economică pentru Republica Moldova: Necesități. Priorități. Surse.”, organizate de Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE). Potrivit lui Adrian Lupușor, măsurile trebuie să țintească prioritar femeile, pentru că sondajele arată că ele au fost cele mai afectate, angajații din sectorul informal, angajații cu salarii mai mici și angajații pe contracte determinate, lucrătorii sezonieri. Adrian Lupușor crede că e important să fie creată o celulă anticriză, de coordonare a fondurilor externe. Mathieu Bousquet, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene, a spus că, după pandemie, UE va rămâne alături de Moldova. Este în proces de pregătire Programul indicativ multianual viitor pentru Moldova 2021-2027. UE e gata să susțină reformele care vizează supremația justiției și justiția, lupta cu corupția, promovarea implicării civice. Este important să existe o strategie nouă solidă de management al finanțelor publice, iar UE e gata să ajute Moldova în acest sens.
● VINERI; 26 februarie
Au fost adjudecate încă 13 locuri de amplasare a unităților de comerț ambulant
Treisprezece loturi, în sumă totală de 10,66 milioane de lei, au fost adjudecate în cadrul celei de-a 4-a licitații deschise pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Cel mai solicitat lot din concurs este amplasat pe str. Ismail, sectorul Centru. Prețul inițial de 350 de mii lei a urcat la prețul de vânzare de 2,45 milioane de lei. Alte două locuri adjudecate la prețuri mari sunt amplasate pe str. Alexandrescu, Parcul „Valea Morilor”, vândute cu 1,93 milioane de lei și, respectiv, cu 1,45 milioane de lei. Termenul contractului pentru dreptul de comercializare este de 5 ani. La primele două licitații, desfășurate în decembrie 2020, au fost adjudecate 28 de locuri de comerț, în valoare totală de 51,8 milioane de lei, iar la cele de-al treilea concurs, din ianuarie anul curent, au fost solicitate 11 loturi în sumă totală de 26 milioane lei.
● SÂMBĂTĂ, 27 februarie
Maia Sandu: Procuratura este la etapa finală cu dosarul privind concesionarea aeroportului
Președintele Maia Sandu afirmă că procurorii sunt la etapa finală în ceea ce ține de dosarul cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar în curând acesta urmează să ajungă în instanța de judecată. Subiectul a fost discutat de către Consiliul Suprem de Securitate. După ședința, care a durat circa șase ore, șefa statului a declarat că au fost invitați reprezentanții mai multor instituții, responsabile de monitorizarea investițiilor prevăzute în contractul de concesionare, cele responsabile de investigarea suspiciunilor de corupție etc. Potrivit ei, ședința a durat pentru că este un subiect complex, fiind prezentate multe detalii. Însă ea nu le poate face publice, întrucât dosarul urmează să fie expediat în instant. Maia Sandu a anunțat că a solicitat Agenției Proprietății Publice să ceară urgentarea examinării în judecată a cauzei cu privire la rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului. Potrivit ei, ședințele au tot fost amânate, invocându-se pandemia. „Este un dosar de interes național și am cerut Agenției Proprietății Publice să facă o cerere de urgentare a examinării acestei cauze în instanță”, a spus Maia Sandu.