RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1-7 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 1 februarie

Lucrările de reconstrucție la Stația de Epurare din Chișinău se vor încheia în noiembrie


Lucrările de reconstrucție la Stația de Epurare din municipiul Chișinău vor fi finalizate până pe 30 noiembrie anul curent. Este angajamentul asumat de companiile de construcții, în urma unei ședințe ce a avut loc săptămâna trecută cu administrația „Apă-Canal Chișinău”. Informaţia a fost comunicată de directorul interimar al întreprinderii, Anatolie Lichii. „Acum agenţii economici întreprind măsuri de verificare a sistemului de evacuare a apelor uzate în sistemul centralizat şi depun efort maxim pentru ca vara viitoare miros (urât) în municipiul Chişinău să nu fie mai departe de 500 de metri (de la Stație)”, a precizat Anatolie Lichii, luni, la ședința online de la Primărie.

Zboruri spre Moscova în februarie

Din 1 februarie, FlyOne operează zboruri directe din Chișinău spre Moscova și retur în zilele de luni și vineri. Cursele sunt operate conform orarului: Chișinău (KIV) ora 10.00 – Moscova (VKO) ora 13.00; Moscova (VKO) ora 14.00 – Chișinău (KIV) ora 15.00. Și compania Air Moldova a publicat orarul de zbor pentru prima jumătate a lunii februarie. Zboruri spre Moscova sunt planificate pentru 4, 6, 11 și 13 februarie. Operatorii atenționează pasagerii, înainte de a procura bilete, să verifice informațiile emise de către autoritățile statului în care intenționează să călătorească, privind restricțiile instituite sau anulate.

„Pentru Moldova” propun reducerea TVA pentru HoReCa

Deputații Platforma parlamentare „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Partidului Șor, propun micșorarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa, de la 12% la 6%, pe perioada stării de urgență sau situație excepțională în sănătate. O inițiativă legislativă în acest sens va fi depusă în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de deputați după discuțiile cu reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) și cu reprezentanții unor mari companii din sectorul HoReCa. Într-un comunicat de presă al Partidului Șor, se menționează că deputații care vin cu această inițiativă consideră că statul nu a făcut practic nimic pentru susținerea HoReCa în perioada pandemiei. Asta, chiar dacă sectorul respectiv contribuie substanțial la bugetul de stat și este cel mai mare furnizor de locuri de muncă din țară. „Noi considerăm această propunere argumentată și corectă, în situația în care, în contextul măsurilor anti-COVID, numărul locurilor din localuri s-a redus în jumătate. În România, chiar și până la pandemie, impozitul pentru HoReCa e de 5%”, a explicat Vadim Fotescu, deputat al Partidului Șor.

● MARȚI, 2 februarie

În Moldova nu există niciun instrument real de investire a banilor, expert economic


În Republica Moldova nu există nici un instrument real de investire a banilor. Instrumentul de bază și practic unicul pe care-l folosesc cetățenii Republicii Moldova sunt depozitele bancare, care în 2020 au trecut, cumulativ, de 50 de miliarde de lei. Practic, ele au crescut și în an de criză destul de puternic, în special din cauza că oamenii nu au o altă soluție de investire”, a declarat expertul economic la „IDIS Viitorul”, Veaceslav Ioniță. „Noi, în prezent, la modul serios putem vorbi despre o singură modalitate de a strânge bani, asta e de a îi pune la depozite bancare și, teoretic, mai avem posibilitatea să cumpărăm acțiuni, însă, este o piață foarte slab dezvoltată. Există brokeri, companii care se listează la bursă, bănci care vând acțiuni. Puteți merge să cumpărați nu numai la bursă, dar și de la oamenii acționari”, a declarat expertul economic.

Consumatorii „Apă-Canal Chișinău” pot activa factura electronică

Consumatorii SA „Apă-Canal Chișinău” pot activa factura în format electronic pe pagina electronică a întreprinderii. Potrivit furnizorului, prin activarea serviciului de primire a facturii în format electronic, consumatorii vor economisi timp și, nu în ultimul rând, vor avea o alternativă comodă pentru achitarea serviciilor prestate prin intermediul web-banking. „Factura electronică este o facilitate pusă la dispoziția clienților furnizorului de apă pentru ca fiecare să beneficieze cu rapiditate și în condiții de maximă siguranță de informațiile aferente serviciilor de apă și de canalizare prestate”, menționează ACC într-un comunicat de presă. În urma activării opțiunii ,,factură electronică”, consumatorul va primi atât factura tipărită pe suport hârtie, cât și în format electronic. Factura electronică are același conținut ca și factura în format de hârtie și este disponibilă gratuit.

Agenția de Investiții lansează programul „Export Mission”

Producători din Republica Moldova din trei sectoare ale economiei vor putea să-și promoveze și să-și vândă marfa pe piața Uniunii Europene prin intermediul Programului „Export Mission”, lansat astăzi, 2 februarie, la Chișinău, de Agenția de Investiții. Programul derulează cu suportul Băncii Mondiale. „Potrivit Biroului Național de Statistică, exportul de produse, în 2020, a scăzut cu circa 11, 5 %. Aceasta înseamnă că trebuie să devenim mai pro-activi, mai pregătiți, să ne ajustăm la noile realități, atât prin reconceptualizarea strategiilor de marketing și promovare, cât și prin sporirea capacității de conectare la e-commerce și la utilizarea platformelor online”, a menționat directorul Agenției de Investiții Rodica Verbeniuc.

Acuzații la adresa primarului că favorizează o campanie publicitară. Reacția edilului

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chișinău îl acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, pentru că ar „curăța” orașul de panouri publicitare în favoarea Companiei „Epamedia”. Potrivit consilierilor PAS, compania deține monopolul pe piața publicitară și are datorii de milioane lei în bugetul municipal, însă continuă să amplaseze publicitate stradală în Chișinău, fiind protejată de edil. În replică, Ion Ceban susține că evacuarea dispozitivelor publicitare va continua. Într-o conferință de presă, consilierul Roman Cojuhari a declarat că „Epamedia”, care deține un contract cu Primăria Chișinău pentru reconstrucția stațiilor, a primit dreptul de a amplasare a 1 580 de panouri publicitare. Mai mult de atât, „Epamedia” a fost preluată de compania „Moldpresa Grup”, deținută de o persoană apropiată Partidului Socialiștilor și lui Ion Ceban. Potrivit lui Cojuhari, odată cu această preluare, a fost făcut public primul draft al noului Regulament privind publicitatea stradală din municipiul Chișinău. Ca urmare a acestor declarații, primarul Ion Ceban a menționat că Regulamentul cu privire la publicitate stipulează reguli clare de joc. Peste 1400 de dispozitive publicitare au fost deja evacuate, iar orașul arată mult mai bine decât „cu urâțenia” care a fost până în anul 2019.

Proiectul de restructurare a CFM este practic neimplementat, deputat

Proiectul Investițional „Restructurarea Căilor Ferate Moldovenești”, cu un buget total de 109 milioane de euro, finanțat de BERD și BEI, este practic neimplementat. O spune Igor Munteanu, președintele Comisiei de control al finanțelor publice. „Fiecare din cetățenii Republicii Moldova am început să plătim acești bani înapoi ca creditori, în timp ce Calea Ferată nu folosește ceea ce a adus prin investiții, locomotive, transformarea unor tronsoane de cale ferată. Practic noi cumpărăm un bun, după ce acest lucru nu ajută la eficientizarea muncii Căii Ferate a Moldovei. Acest lucru vorbește despre randamentul jos al investițiilor efectuate, despre faptul că nu există un plan de investiții care să corespundă funcției Consiliului de Administrației și haosului care există în această întreprindere”, a declarant Igor Munteanu într-un briefing de presă. Adrian Onceanu, director general interimar al CFM, a declarant, în cadrul audierilor în Comisia de control al finanțelor publice, că cele 12 locomotive procurate în cadrul proiectului BERD-BEI și care au intrat în țară la 31 iulie sunt exploatate și aduc beneficii întreprinderii. O parte din ele au și trecut testarea tehnică. Acestea sunt folosite pentru tracțiunea mărfii.

● MIERCURI, 3 februarie

Doar 104 unități de transport interurban s-au încadrat în categoria superioară de confort


Procesul de încadrare în categorii de confort a unităților de transport interurban, lansat anul trecut, urma să se încheie pe 1 octombrie. Din cauza pandemiei, acest termen a fost extins până pe 1 decembrie. Chiar și așa, nu toate unitățile de transport au fost supuse evaluării. Însă, din cele peste două mii de unități testate, doar puțin peste o sută – s-au încadrat în clasa superioară de confort. Iurie Gulca, responsabil în cadrul Agenției Naționale Transport Auto, a declarat că, potrivit graficelor de încadrare pe categorie de transport, prezentate de operatori, urmau să fie evaluate 2 657 de unități. Pe parcursul anului, au fost supuse testărilor 2 074 de unități de transport. Nu au fost validate 18, pentru că nu au corespuns cerințelor tehnice. În aceste cazuri, au fost emise prescripții pentru înlăturarea neajunsurilor, urmând o evaluare repetată. Din 2 056 de unități de transport validate, categoriei întâi de confort (superioară) corespund 104 unități de transport, iar altele 1 475 – corespund categoriei a doua. Până acum, de la ANTA au fost recepționate 1 579 de certificate, iar restul sunt la Agenție și urmează a fi ridicate. În lipsa certificatelor de încadrare în clasa de confort, microbuzul sau autobuzul nu este admis să efectueze curse.

Locatarii unui bloc din capitală au obținut economii de 50% la factura pentru încălzire

Locatarii blocului din str. Calea Ieșilor, 13 au obținut economii de peste 50% la factura pentru încălzire. Se întâmplă după ce au renunțat la sistemul vechi de termoficare în favoarea celui nou–Încălzire Centralizată Autonomă. Este și cazul locatarei Ioana Rotaru, care locuiește într-un apartament de 37,4 metri pătrați. Femeia spune că, datorită noului sistem de termoficare, beneficiază de numeroase avantaje. „Sunt foarte mulțumită. Dacă e cald, am închis un pic robinetul și gata. Cât folosim atât plătim. Plătesc foarte puțin. Căldura și apa caldă pentru luna decembrie – 552 lei. Înainte achitam 1300-1200 lei pentru un așa apartament”, declară Ioana Rotaru, citată într-un comunicat de presă al Termoelectrica. Pe lângă serviciile de înaltă calitate obținute, consumatorii se bucură de mai multă siguranță în utilizare, fără pericol de explozie a instalației. „Apa caldă care se produce la Termoelectrica nu impurifică atât de mult aerul cum dacă noi am fi avut în casă 159 de cazane, fiecare cazan elimină în aer dioxid de carbon. De interzis de a se instala cazane cu încălzire proprie. Fiindcă aceste cazane elimină dioxid de carbon în atmosferă”, a spus Ioana Rotaru.

Petroliștii adoptă comportament similar în ceea ce ține de modificarea prețurilor, audieri

Șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi. Constatările au fost reprezentate de către Consiliul Concurenței la audierile desfășurate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Președintele Consiliului, Marcel Răducan, a declarat că instituția poate interveni pe piața produselor petroliere din moment ce prețurile sunt afișate la panourile stațiilor PECO, în cazul în care sunt identificate semne de înțelegeri de cartel sau abuz de poziție dominantă. Din luna martie 2019, când a intrat în vigoare noua metodologie de formare a prețurilor la carburanți. Consiliul a intensificat măsurile de monitorizare. Actualmente, șase întreprinderi – „Lukoil-Moldova”, „Tirex Petrol”, „Rompetrol”, „Petrom”, „Bemol”, „Datario” – gestionează cumulativ 467 de stații, ceea ce reprezintă 66% din total. Întreprinderile respective sunt principalii furnizori de produse petroliere.

A fost dat în exploatare podul peste Răut de lângă Ștefănești, Florești

A fost dat în exploatare podul peste râul Răut, parte a drumului național G52, care face conexiune dintre satele Prodănești, Ștefănești, Ciutulești și Cașunca din raionul Florești. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, podul peste Răut va asigura accesul direct al celor peste 6200 de locuitori ai satelor Ștefănești, Ciutulești și Cașunca la rețeaua de drumuri republicane. Directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Potop, a menționat că participanții la trafic nu vor mai ocoli această regiune, reparația podului facilitând accesul către mai multe artere locale, inclusiv către obiectivele de menire socială. Lucrările de reparație a podului au fost executate calitativ, de către o companie locală, în termenele contractuale stabilite, a accentuat Veaceslav Potop.

BNM atenționează populația să nu divulge nimănui datele cardului bancar

Banca Națională a Moldovei atenționează că orice informație cu privire la cardurile bancare este privată și nu trebuie comunicată nimănui, nici chiar reprezentanților băncilor. Avertizarea vine în contextul unor mesaje false difuzate pe aplicații precum Viber, WatsApp, Telegram etc., în numele băncii centrale. BNM atenționează că asemenea mesaje sunt emise de impostori care încearcă să obțină de la persoane neinițiate datele referitoare la cardurile bancare. În cazul divulgării, informația poate fi folosită de escroci pentru a sustrage mijloacele bănești de pe contul de card. „Păstrarea banilor pe card este o opțiune sigură, dacă sunt respectate condițiile de utilizare a acestuia. Este important ca datele cardului să nu fie dezvăluite  persoanelor terțe. Pentru a evita  utilizarea neautorizată a cardurilor, Banca Națională recomandă cetățenilor, în cazul în care sunt contactați de către pretinși angajați ai băncilor și li se solicită datele cardului, să întrerupă  imediat convorbirea, să telefoneze la numărul indicat pe verso acestuia și să informeze banca ce l-a emis”, se precizează într-un comunicat de presă.

● JOI, 4 februarie

În 2020 au fost acordate mai puține credite ipotecare ca în 2019, dar tendința se menține


Pe parcursul anului 2020, în Republica Moldova au fost acordate credite ipotecare noi (creditele acordate pentru procurarea imobilului rezidențial) în valoare de 2,81 miliarde de lei sau cu 13% mai puțin decât în 2019. Portofoliul creditelor ipotecare acordate de bănci s-a triplat totuși în ultimii trei ani, atingând valoarea de 7,88 miliarde lei la sfârșitul anului 2020 sau 17,3% din portofoliul de credite totale ale sectorului bancar, precizează Banca Națională a Moldovei. Potrivit datelor recente disponibile ale Fondului  Monetar  Internațional, ponderea creditelor ipotecare în portofoliul de credite totale ale sectorului bancar variază mult în funcție de țară: în România alcătuiește 25,5%, în Ucraina – 3,4%, în Armenia – 10,6%, în Georgia – 32,3%, în Polonia – 28,1%, în Federația Rusă – 12,1% etc. În Republica Moldova, creditarea ipotecară de către bănci și-a început tendința de creștere semnificativă începând cu anul 2018. Până atunci, aceasta a înregistrat valori scăzute: portofoliul de credite ipotecare la sfârșitul anului 2017 a constituit 2,64 miliarde lei. Tendința ascendentă se păstrează – cererea pentru credite ipotecare crește în ritmuri relativ constante pe parcursul ultimilor doi ani, cu excepția perioadei în care au fost introduse restricții legate de pandemia COVID-19. Ulterior, volumele lunare ale creditelor noi acordate au revenit aproximativ la valori similare anului 2019, cu toate că volumul total în 2020 nu a atins valorile anului 2019, precizează Banca Națională.

Circa două sute de tone de mere și prune au fost întoarse anul trecut din Federația Rusă

Pe parcursul anului trecut, de pe piața Federației Ruse, au fost returnate până la zece loturi a câte 20 de tone de mere sau prune moldovenești. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, motivul returului a fost depistarea organismelor de carantină în loturi. Specialiștii ANSA precizează că, la certificarea fitosanitară a tuturor loturilor pentru export a sâmburoaselor, se prelevă mostre de fructe și se analizează de către Laboratorul Central Fitosanitar (LCF) pentru determinarea lipsei organismelor dăunătoare. Organismele de carantină depistate de către organele de control fitosanitar ale Federației Ruse nu sunt însă cu același statut în Republica Moldova. Loturile de fructe returnate sunt verificate. În lipsa dăunătorilor, agentului economic i se recomanda vânzarea produsului pe piața locală sau procesarea fructelor. Șefa Direcției protecția plantelor a ANSA, Svetlana Lungu, a precizat că, având în vedere cantitatea mare exportată în Rusia, procentul de retur este foarte mic. Și apoi, nu neapărat este vorba despre neconformitatea întregului lot. Or, e suficient să fie afectat un singur fruct și se ia decizia de returnare a întregului lot.

În Parlament vor avea loc audieri cu privire la Aeroportul Chișinău și Air Moldova

Săptămâna viitoare, în plenul Parlamentului urmează să aibă loc audieri cu privire la situația Aeroportului Internațional Chișinău, dar și a companiei „Air Moldova”. Cu un demers în acest sens a venit fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. „Doamna președintă, aș vrea să nu pățim ca data trecută, în decembrie, când am votat pentru audieri, dar dumneavoastră ați închis sesiunea până la audieri. Haideți să avem claritate, când facem audieri pe Aeroport și „Air Moldova””, a cerut deputatul Alexandru Slusari. Ca urmare, pentru audieri s-a stabilit data de 12 februarie. Ora urmează să fie stabilită joi.

Comisie creată pe platformă parlamentară va analiza situația la CFM

O comisie specială, creată pe platformă parlamentară, va analiza situația economico-financiară la întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. O hotărâre în acest sens a fost votată de deputați joi, 4 februarie. Potrivit deputaților Partidului Socialiștilor, care sunt autorii proiectului, la finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane de lei. Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, datoriile pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei. În luarea sa de cuvânt, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că fracțiunea are suspiciuni rezonabile că această comisie ar putea să aibă menirea de a sustrage atenția de la alte interese, și anume – falimentarea unui obiect strategic și transmiterea acestuia „unor băieți șmecheri sau chiar unul alt stat”. „Platforma DA dorește să investigheze pe bune tot ce se întâmplă acolo, începând cu 2001. Noi nu avem niciun interes ascuns, dar, repet, să nu se încerce să se imună o investigație exclusiv din 2019”, a spus deputatul.

● VINERI, 5 februarie

Aureliu Ciocoi: Dacă Guvernul în exercițiu rămâne până la anticipate, bani pentru alegeri vor fi luați din fondul de rezervă


Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, spune că în lipsa unui guvern plenipotențiar care să modifice legea bugetului de stat, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luați din fondul de rezervă. În același timp, premierul în exercițiu dă asigurări că nu există restanțe la plata salariilor și a pensiilor. Aureliu Ciocoi, nu exclude posibilitatea ca Executivul pe care-l conduce să-și exercite atribuțiile până după alegerile parlamentare anticipate. Premierul în exercițiu spune că dacă până la alegeri nu va fi învestit un Executiv cu atribuții depline care să modifice legea bugetului, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luați din fondul de rezervă al Guvernului.

Funcționarea sistemului de termoficare necesită eforturi zilnice, director general Termoelectrica

Pe parcursul anului 2020, echipa Serviciului Rețele Termice (SRT) Termoelectrica a efectuat 1150 de intervenții la rețeaua de termoficare și 250 de intervenții la punctele de racordare ale consumatorilor. Circa 350 de specialiști au fost implicați în lucrări pentru întreținerea infrastructurii de distribuție, intervenind non-stop, ori de câte ori a fost nevoie, indiferent de oră sau de condițiile meteorologice, precizează un comunicat de presă al Termoelectrica. Veaceslav Eni, director general al Termoelectrica, subliniază că funcționarea eficientă a sistemului de termoficare necesită eforturi zilnice mari. Sute de angajaţi sunt implicaţi concomitent în activități ce țin de monitorizare și intervenție, astfel încât consumatorii să beneficieze de cele mai bune servicii.

Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și circa 4,4% în anul 2022, BNM

Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și circa 4,4% în anul 2022. Ritmul anual al prețurilor reglementate va descrește în prima jumătate a anului curent și, începând cu trimestrul III, 2021, va spori până spre finele perioadei de prognoză. Totodată, ritmul anual al prețurilor produselor alimentare se va menține la valori relativ constante pentru primele trei trimestre de prognoză, după care va spori semnificativ până în prima jumătate a anului viitor. După – va înregistra un ritm stabil. Prognozele se conțin în primul raport asupra inflației din acest an, care conține și prognoze pentru anul 2021 și 2022. „Ritmul anual redus al creșterii prețurilor la produsele alimentare, în anul 2021, se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și efectului bazei anuale înalte. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu un caracter puternic sezonier, dar și efectului întârziat din 2020”, a declarat guvernatorul  Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu într-o conferință de presă.

Sălile de concerte și casele de cultură vor fi redeschise

Instituțiile teatral-concertistice și casele de cultură își vor redeschide ușile pentru spectatori, însă vor trebui să activeze la o capacitate de 50% din numărul de locuri și cu prezența maximă de 250 de persoane, pentru a putea gestiona eficient fluxurile de vizitatori și pentru a asigura respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice. O decizie în acest sens a fost luată pe 5 februarie, de Comisia  Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totodată, activitatea cinematografelor va fi restricționată în continuare, întrucât cele mai multe instituții de acest fel sunt în Chișinău, Bălți și alte municipii, în care numărul de cazuri noi de COVID-19 este în creștere. Unitățile de alimentație publică de orice tip vor putea comercializa produse la pachet, în intervalul orelor 22.00 - 07.00, fiind interzisă consumarea acestora în interiorul localurilor.


● SÂMBĂTĂ, 6 februarie

Activele oficiale de rezervă ale BNM, în descreștere


La sfârșitul lunii ianuarie a anului curent, activele oficiale de rezervă au constituit 3 763,78 milioane de dolari. Cifra este în descreștere cu 19,76 milioane de dolari în comparație cu 31 decembrie 2020, când acestea au însumat 3 783,54 milioane de dolari. Banca Națională a Moldovei menționează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, în valoarea 13,27 milioane de dolari. De asemenea, a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 13,07 milioane de dolari.

Conducerea CFM nu confirmă suspendarea circulației trenurilor

Informația despre suspendarea circulației trenurilor locale și suburbane, din 12 februarie, nu este confirmată de directorul general interimar al întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), Adrian Onceanu. Directorul a comunicat pentru IPN că, pe 3 februarie curent, când la Parlament a avut loc şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe, a fost prezentat un plan de măsuri pentru ameliorarea situaţiei la CFM. Suspendarea circulației trenurilor locale și suburbane, din 12 februarie, a fost una din propuneri, dar care nu a fost acceptată de către Comisie. Adrian Onceanu a precizat că pe parcursul anului au fost transportaţi pe cursele locale aproximativ 20000 de pasageri. Pe cele internaţionale - 5498 de pasageri. Potrivit lui, pierderile, în acest gen de activitate, constituie aproximativ 114 milioane de lei.

Executarea Bugetului public național s-a încheiat în ianuarie cu deficit de 38,5 mln lei

În luna ianuarie a anului 2021, la Bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 4,96 miliarde de lei, mai mult cu 251,1 milioane de lei față de ianuarie a anului 2020. În același timp, cheltuielile au constituit cinci miliarde de lei. Comparativ cu luna ianuarie 2020, sunt mai mari cu 252,2 milioane de lei. Executarea Bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 38,5 milioane de lei. Veniturile Bugetului de stat în prima lună a anului 2021 au constituit trei miliarde de lei, în creștere cu 262,2 milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit 1,6 miliarde de lei, iar cele încasate Serviciul Vamal – 1,5 miliarde de lei. Cheltuielile Bugetului de stat au fost în sumă de 3,6 miliarde de lei. Deficitul – 611,7 milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE