RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25-31 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 25 ianuarie

În preajma Pieţei Centrale va fi amenajată o parcare multietajată

În sectorul meșteșugăresc al Pieţei Centrale este propusă spre amenajare o parcare multietajată. Proiectul este gata și urmează să fie prezentat pentru consultare. „La primul etaj se vor menţine spaţiile comerciale pentru cei care comercializează la ziua de azi în acest sector, iar etajul 2 şi 3 va fi folosit ca parcare pentru automobile”, a precizat Inga Ionesii, viceprimar al capitalei, la şedinţa operativă de la Primărie. Proiectul parcării e parte a conceptului de modernizare a Pieței Centrale. Conceptul prevede amenajarea parcărilor publice pe străzile: Armenească, Tighina şi Varlaam. Administraţia Pieţei, împreună cu Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, au pregătit un acord, după semnarea căruia va fi comandat proiectul de execuție pentru aceste parcări.

Deputat PAS propune eliminarea prohibiției la piesele uzate pentru automobile

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege care prevede eliminarea din Codul Vamal a prohibiției la introducerea şi scoaterea din Republica Moldova a părţilor şi a accesoriilor uzate pentru autovehicule. Parlamentarul precizează că, fără a exista o argumentare clară, este permis doar importul pieselor noi. Condițiile actuale favorizează monopolurile și menținerea prețurilor exagerate pe piață, iar pe de altă parte – contrabanda cu piese de schimb uzate și corupția. „Astfel, consider această prohibiție nejustificată. Încurajează excesiv corupția, creând spațiu pentru contrabandă. Atât în Europa, cât și în SUA există locuri special amenajate, unde sunt depozitate automobilele care au fost accidentate, însă un șir de piese originale ale acestora sunt în stare bună. Nici una din țările vecine nu are prohibiții asemenea celei impuse prin legislația din țara noastră, iar siguranța în trafic, obiectiv vorbind, nu suferă de la asta”, precizează autorul în nota informativă a proiectului.

MARȚI, 26 ianuarie

S-a ieftinit lumina

Au fost micșorate tarifele la lumină. Consumatorii casnici deserviți de ,,Premier Energy” SRL (ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă – 0,4 kV) vor achita 151 bani/kWh, cu 17 bani mai puțin. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Consumatorii casnici deserviți de societatea ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 204 bani/kWh, cu 10 bani mai puțin decât tariful în vigoare. Tarifele vor intra în vigoare pe 1 februarie.

E nevoie de o inventariere exactă a bunurilor Moldovei aflate pe teritoriul Ucrainei, audieri

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dumitru Socolan, spune că este nevoie de o inventariere exactă a tuturor bunurilor și proprietăților Republicii Moldova aflate pe teritoriul Ucrainei și angajarea unei echipe profesioniste de avocați care să apere interesele țării la cel mai înalt nivel. Sugestia fost făcută la audierile parlamentare în Comisia de control al finanțelor publice. Potrivit informației prezentate de Agenția Proprietății Publice, pe parcursul anilor 2002-2006, au fost semnate protocoale de recunoaștere a drepturilor de proprietate a Republicii Moldova pentru 47 de obiecte în țara vecină, inclusiv pentru nouă obiecte ce aparțineau agenților economici din regiunea transnistreană și protocoale de recunoaștere a drepturilor de proprietate a Ucrainei pentru două obiecte. În anii care au urmat, din cauza mai multor probleme, procesul a fost stopat, el fiind reluat în 2011. În anul respectiv, în cadrul ședinței comisiei mixte moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, s-a convenit recunoașterea „la pachet” a dreptului la proprietate a părților asupra obiectelor amplasate pe teritoriul altei părți. Acum, 25 de obiecte incluse în pachet nu  au fost recunoscute de Ucraina, alte 20 fiind înregistrate ca proprietate a Republicii Moldova în țara vecină.

MIERCURI, 27 ianuarie

Deprecierea leului în raport cu euro derivă din evoluțiile pe piețele internaționale, expert

Pe parcursul ultimelor trei luni, moneda euro s-a apreciat încet, dar sigur față de leul moldovenesc. Dacă la începutul lunii septembrie 2020, 1 euro costa 19,67 lei, pe 25 ianuarie 2021 a atins cota maximă înregistrată în ultima perioadă – 21,29 lei. Pe 27 ianuarie, 1 euro costă 21,09 lei. Economistul Alexandru Fala, director de program la Centrul Analitic „Expert Grup”, a declarat că deprecierea leului în raport cu moneda euro derivă dintr-o evoluție pe piețele internaționale și Moldova nu poate influența această situație. „Se atestă o puternică apreciere a euro pe piețele internaționale, în special a monedei euro față de dolar, și acest lucru se transpune automat în aprecierea euro față de leu”, a precizat Alexandru Fala.
Deprecierea leului îi favorizează pe cei care au venituri în euro, dar defavorizează persoanele care fac tranzacții în euro pe piața din Moldova, cum ar fi procurarea de imobile, mașini etc. Principalul risc al deprecierii monedei naționale este legat de creșterea prețurilor. Bunurile importate devin mai scumpe, pentru ele trebuie să dai mai mulți lei și, în consecință, ele se scumpesc. Dar, întrucât se atestă o recesiune economică globală, fapt care a determinat o scădere destul de mare a prețurilor la nivel mondial, moldovenii nu vor simți atât de tare această depreciere a valutei naționale, a remarcat expertul.

JOI, 28 ianuarie

Datoria creditoare a CFM la sfârșitul anului – 459,4 mln lei. PSRM cere comisie

Partidul Socialiștilor propune o comisie de anchetă a situației economico-financiare la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” care, la sfârșitul anului trecut, înregistra o datorie creditoare de 459,4 milioane de lei. Restanțele salariale, parțial pentru luna octombrie și luna noiembrie 2020, constituie 35,5 milioane de lei. Autorii precizează că, din datoria creditoare de 459,4 milioane de lei, 275,7 milioane reprezintă împrumutul în baza contractului de achiziție pentru locomotive diesel. Din restanțele salariale în sumă 35,5 milioane de lei, 26,9 milioane de lei sunt contribuții la bugetul asigurărilor sociale și medicale, iar 5,5 milioane de lei sunt datorii la buget.„Situația financiară critică la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este  rezultatul gestionării ineficiente pe parcursul perioadelor anterioare, agravată de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza impactului pandemiei COVID-19 asupra situației economice atât a Republicii Moldova, cât și din țările vecine. În acest sens, propunem constituirea Comisiei de anchetă”, afirmă deputații PSRM.

Situația la CFM este mai gravă decât s-a așteptat, deputat

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, susține că situația reală la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” este mai gravă decât s-a așteptat. Potrivit lui, acest lucru l-au constatat toți membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a audiat conducerea Agenției Proprietății Publice și pe cea a CFM. „Eu nu am primit de la APP un răspuns plauzibil la întrebarea de ce, timp de 14 luni, compania este administrată de un director interimar, coleg de facultate al lui Dodon, fără experiență în domeniu, asistat de un consilier municipal socialist și o rudă a lui Igor Dodon”, menționează parlamentarul. Potrivit lui Alexandru Slusari, datoriile acestei întreprinderi strategice sunt de 459 de milioane de lei, inclusiv datoriile la salarii – 69 de milioane de lei, și nu 35 de milioane, cum s-a vehiculat. „Totodată, entitatea respectivă dispune de active în valoare de circa două miliarde (cât exact, nu cunoaște nici APP, nici administrația Căii Ferate). Administratorul întreprinderii nu a putut prezenta nici măcar aproximativ cifra terenurilor și clădirilor gestionate de Calea Ferată și care nu sunt utilizate în procesele tehnologice. Grav este că întreprinderea dispune de mii de hectare de terenuri, care nu sunt delimitate și înregistrate după CFM. Cum sunt folosite aceste terenuri și cine obține venituri de la exploatarea lor, poate înțelege fiecare școlar”, a declarat Alexandru Slusari.

VINERI, 29 ianuarie

CC, sesizată privind dreptul de a primi un salariu cel puțin egal cu minimul de existență


Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate înaintează o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită o opinie cu privire la dreptul cetățenilor de a primi un salariu minim cel puțin egal cu minimul de existență. De asemenea, deputații PAS afirmă că vor înregistra un proiect de lege prin care vor propune majorarea salariului minim. Deputatul Dan Perciun a menționat că majoritatea dintre acești salariați muncesc la stat, făcând munci esențiale, în calitate de bucătari, șoferi, îngrijitori de încăperi etc. Pentru munca prestată încasează salarii nete mai mici de 2 235 de lei. Astfel, o oră de muncă a acestor oameni este remunerată cu mai puțin de 12 lei.

Şase spații adjudecate la o licitație a Primăriei de acordare a dreptului de locațiune

Şase spații nelocuibile, din cele 22 expuse la licitație de către Primăria capitalei, vor fi închiriate pe o perioadă de cinci ani. Suma totală a tranzacțiilor este de 256 de mii de lei. Spațiile expuse la licitație au între 3,5 și 302,6 metri pătrați, iar prețul inițial a variat între 1500 lei și 500 de mii de lei. Ofertele nesolicitate vor fi expuse repetat la concursurile următoare, precizează autoritatea locală într-un comunicat de presă. Licitația, prima din acest an, s-a desfăşurat astăzi, 29 ianuarie. Decizia de a acorda prin concurs dreptul de închiriere a încăperilor nelocuibile aflate în proprietatea primăriei a fost luată în 2017.

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară rămâne 2,65%

Valorile principalelor instrumente de politică monetară se mențin la același nivel. O hotărâre în acest sens a fost adoptată astăzi, 29 ianuarie, de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare 2,65%. Rămân neschimbate și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight – 5,15% și, respectiv, 0,15% anual. Totodată, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă – 32% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă – 30% din baza de calcul. Potrivit BNM, hotărârea este orientată spre menținerea condițiilor monetare prielnice pentru susținerea cererii interne, a procesului de creditare și a activității economice.

SÂMBĂTĂ, 30 ianuarie

Producția de lapte și de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut în 2020

Producția de lapte și de ouă în gospodăriile de toate categoriile, în 2020, a scăzut cu 12,4% și, respectiv, 6,6% ca rezultat al micșorării producției atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020 producția globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile, conform estimărilor preliminare, a alcătuit 72,9% față de anul 2019. Micșorarea producției globale agricole a fost determinată de scăderea producției vegetale cu 35,9% (care a cauzat reducerea indicelui general al producției globale agricole cu 26,1%) și a producției animaliere – cu 3,8% (-1%). În anul 2020 ponderea producției vegetale în total producția agricolă a constituit 64% (în anul 2019 – 73%), producției animaliere revenind 36% (în anul 2019 – 27%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.