RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11 - 17 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
● MARȚI, 12 ianuarie
În prezent nu există îngrijorări privind o creștere rapidă a prețurilor, guvernator
Banca Națională a Moldovei țintește pentru anul curent o rată a inflației de 5%. Acum aceasta este mult mai joasă, sub 1%, poate chiar mai aproape de zero. Este o inflație mică, care este o consecință a faptului că a scăzut consumul, a scăzut cererea agregată atât pe plan național, cât și pe plan global. Economiile sunt acum foarte puternic intercalate și economia din Republica Moldova este acum una deschisă. Declarațiile aparțin guvernatorului BNM, Octavian Armașu, care menționează că nu există îngrijorări în ceea ce ține de o creștere rapidă a prețurilor. „Noi, prin măsurile de politică monetară, încercăm să susținem cererea agregată, dar probabil politica monetară are limitările sale în ceea ce poate face. Pentru moment, nu am îngrijorări în ceea ce ține de o creștere rapidă a prețurilor. Posibil că vom avea o creștere a prețurilor dacă vom reuși să relansăm economia pe parcursul anului 2021”, a declarat Octavian Armașu într-un interviu pentru postul public Moldova 1.
Apelul BNM către bănci
Banca Națională a Moldovei a adresat băncilor licențiate un apel la vigilență în prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Potrivit BNM, activitățile în care clienții folosesc sume mari de numerar au un risc sporit și băncile trebuie să întreprindă măsuri de precauție pentru a preveni tranzacțiile ilegale. În special, BNM a adus în atenția băncilor situațiile în care acestea urmează să manifeste prudență pentru a înțelege care este sursa mijloacelor bănești utilizate de clienți și esența operațiunilor acestora. Banca Națională a reiterat importanța monitorizării prudente continue de către băncile licențiate a operațiunilor desfășurate de clienți pentru a identifica prompt riscurile aferente și a aplica măsuri de precauție adecvate prevăzute de legislația din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor.
La finele anului, activele oficiale de rezervă al BNM au constituit 3 783,54 mln dolari
La finele anului trecut, activele oficiale de rezervă au constituit 3 783,54 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 103,07 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie, când activele au însumat 3 680,47 milioane de dolari. Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale, în valoare de 59,28 milioane de dolari. Este vorba despre 49,95 milioane dolari primiți de la Banca Europeană de Investiții, 3,82 milioane primiți de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare în cadrul unor proiecte pentru susținerea programelor din sectorul drumurilor și 3,65 milioane de dolari primiți de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare în cadrul unor proiecte de răspuns de urgență la COVID-19. Un alt factor care a contribuit la majorare îl reprezintă intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută: 41 de milioane de dolari, precum și aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul, în valoare 34,53 milioane de dolari. Este vorba și despre înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor debursate de Comisia Europeană pentru suport bugetar – 6,13 milioane de dolari etc.
● MIERCURI, 13 ianuarie
În 2020 au fost au fost expuse la vânzare 51 de bunuri proprietate publică de stat
Pe parcursul anului 2020, au fost expuse la vânzare 51 de bunuri proprietate publică de stat. În acest sens, au fost desfășurate patru licitații cu strigare, un concurs comercial şi trei runde de licitații pe piața reglementată a Bursei de Valori. Potrivit Agenției Proprietății Publice, în urma licitațiilor cu strigare, desfășurate la 5 august, 21 octombrie, 4 noiembrie şi 16 decembrie, au fost expuse 37 de bunuri, o parte din ele repetat. Adjudecate au fost 19 bunuri, inclusiv patru complexe patrimoniale unice, opt complexe de bunuri și şapte terenuri pentru construcții.
● JOI, 14 ianuarie
Impozitul pe avere încasat în bugetul de stat în anul 2020 constituie 41,8 milioane de lei
Suma totală achitată în bugetul de stat în anul 2020 pentru impozitul pe avere constituie 41 844 600 de lei. Serviciul Fiscal de Stat precizează că pentru contribuabilii care nu au plătit impozitul până pe 28 decembrie, pentru fiecare zi de întârziere se va aplica penalitatea în mărime de 0,0210 % din suma impozitului neachitat. Penalitatea este o sumă calculată în funcţie de cuantumul impozitului şi timpul scurs din ziua în care acesta trebuia plătit. Aplicarea de către SFS sau alt organ abilitat a majorării de întârziere este obligatorie. „Până la declanșarea executării silite a restanțelor persoanelor fizice (cetățeni), admise la impozitul pe avere, SFS va întreprinde măsuri de conformare benevolă la plata restanțelor de către contribuabili, ce presupune somarea acestora și acordarea unui termen rezonabil de achitare benevolă a restanțelor. În cazul neconformării, urmează a fi aplicate măsurile de recuperare, stabilite de legislația în vigoare. Astfel, în cazul neonorării benevole a obligațiilor fiscale față de bugetul public național, Serviciul Fiscal de Stat, prin prisma prevederilor Titlului V Capitolul IX din Codul Fiscal, urmează să aplice una sau mai multe modalități de executare silită a obligației fiscale, precum și a prevederilor Codului de executare, în cazul încasării restanței persoanei fizice prin intermediul executorului judecătoresc”, menţionează SFS.
Noi detalii prezentate la Comisia de anchetă privind dosarul „Laundromat”
Noi audieri în Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova („Laundromat”). Potrivit informației prezentate, Banca Națională a Moldovei a emis 37 de avertismente scrise și 18 amenzi, în valoare de două milioane de lei, în adresa băncii implicate, „Moldindconbank”. Urmare a acestor acțiuni, reprezentanții instituției au sesizat organele de drept. Președintele comisiei, Inga Grigoriu, a făcut apel la procurori să verifice rapoartele BNM. La ședința din 14 ianuarie, au participat prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu, și Andrei Burciu, șef-adjunct al direcției Combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului.
● SÂMBĂTĂ, 16 ianuarie
O nouă scumpire la carburanți
La o lună de la ultima scumpire de carburanți, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari: cu circa un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat. Scumpirile de la mijlocul lunii decembrie au constituit în medie 60 de bani pentru benzină și motorină, iar pentru gazul lichefiat – 40 de bani. Odată cu afișarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 17,10 lei. Motorina –14,45 lei, iar prețul mediu al gazului lichefiat constituie 10,10 lei.