RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-15 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● JOI, 12 noiembrie
Nicio administrație locală nu emite obligațiuni municipale, studiu
În Republica Moldova, deși legislația prevede posibilitatea emisiunii de obligațiuni municipale de către autoritățile publice locale de toate nivelurile, până în prezent nicio astfel de entitate nu a făcut un asemenea pas. Cauzele sunt multiple, atât de ordin legislativ, investițional sau chiar de infrastructură financiară. Pe de o parte, interacțiunea cu piața de capital necesită competențe financiare și de prognozare economică deosebite din partea APL. Pe de altă parte, cadrul legislativ actual nu pare a fi favorabil atât emisiunii, cât și investirii în obligațiuni municipale. Constatările se conțin într-un studiu, elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. În studiu se menționează că obligațiunile municipale au rolul său în mixul de instrumente financiare și cel mai potrivit este pentru finanțarea proiectelor investiționale cu venituri directe sau indirecte sau pentru cofinanțarea proiectelor de grant și obținerea unui levier financiar pozitiv. În pofida unor flexibilități pe care le comportă obligațiunile, administrațiile publice locale trebuie să trateze obligațiunile sale la fel ca și pe cele față de o bancă comercială.
● VINERI, 13 noiembrie
Ion Chicu: Moldova are imunitate față de șocurile provocate de politicieni
În linii mari, anul 2019 a fost finalizat „destul de binișor”, având în vedere specificul anului din punct de vedere electoral și politic – cu un deficit bugetar de 1,4%, cu o creștere economică de 3,6%. O spune premierul Ion Chicu, care a prezentat astăzi, 12 noiembrie, raportul de activitate la un an de mandat. Premierul estimează pentru anul 2020 o diminuare a Produsului Intern Brut de până la 6,5%. Ion Chicu spune că, în linii mari, performanța bugetar-fiscală și economică a țării din 2019 și 2020, arată că Moldova are deja o imunitate față de „șocurile provocate de politicieni”. În opinia sa, lovitura principală în această perioadă a fost pandemia, iar implicarea politicului și speculațiile au fost cea mai mare problemă în combaterea pandemiei. Efectul negativ al pandemiei asupra economiei s-a resimțit în luna aprilie-mai anul curent, când au fost pierderi de miliarde la buget, iar în trimestrul doi a fost o scădere a PIB-ului de 14%.
Inflația de bază va scădea până la sfârșitul anului curent
Inflația de bază va scădea până la sfârșitul anului curent, însă va crește spre sfârșitul perioadei de prognoză – anul 2022. Scăderea inflației de bază este condiționată de presiunile dezinflaționiste din partea cererii agregate interne. Traiectoria ulterioară a inflației de bază va fi condiționată în mare parte de ajustarea accizelor în anul 2021 și 2022. Constatările se conțin Raportul asupra inflației nr. 4, noiembrie 2020, prezentat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Guvernatorul a menționat că ritmul anual al prețurilor produselor alimentare va descrește nesemnificativ în prima jumătate a perioadei de prognoză și va crește în a doua jumătate. Diminuarea ritmului anual al prețurilor produselor alimentare se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și diminuării anticipate a prețurilor produselor alimentare internaționale din anul viitor. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu caracter puternic sezonier, recuperarea cererii agregate și ajustarea accizelor.