RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 octombrie-1 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MIERCURI, 28 octombrie

Plata datoriei la gaz fără a-i stabili valoarea reală înseamnă acoperirea fraudelor, studiu


„Prin deciziile abuzive ale autorităţilor din Moldova, deopotrivă cu „Gazprom”, datoria la gaz a malului drept a fost majorată ilegal cu circa 952 de milioane de dolari. Administrarea frauduloasă a întreprinderii „Moldovagaz”, de asemenea, a contribuit la majorarea datoriei la gaz. În loc să achite consumul de gaz, întreprinderea a cheltuit banii pentru construcţia unui nou sediu sau a delapidat banii prin achiziţii nejustificate, acumulând datorii la gaz”. Sunt constatări ale experților Comunității WatchDog.MD, care spun că este inacceptabil ca aceste datorii să fie achitate de consumatorii de gaz. Potrivit lor, achitarea datoriei la gaz, fără a stabili care este valoarea reală a acesteia, înseamnă acoperirea tuturor fraudelor săvârşite în sectorul gazelor naturale în ultimii 27 de ani. Într-o conferință de presă, la care a fost prezentat un studiu despre datoria la gaz, Sergiu Tofilat, expert în energetică, a declarat că există protocolul comisiei mixte moldo-ruse din septembrie 2019, în care este menționat că datoria la gaz a SA „Moldovagaz”, pentru ambele maluri ale Nistrului, în august 2019 constituia 6,1 miliarde de dolari. Totodată, în raportul companiei ruse „Gazprom” din 30 septembrie 2019, datoria era de 6,5 miliarde de dolari. Astfel, la cele două luni, diferența, era de cel puțin 360 de milioane de dolari. „Ținând cont de volumul consumului de gaze a Moldovei, este imposibil ca în două luni, datoria să crească cu 300 și ceva de milioane de dolari”, explică Sergiu Tofilat.

Se ieftinește gazul

Prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune va constitui 4 298 lei/1000 m3. Aceasta reprezintă o diminuare cu 12,2% față de prețul aprobat în anul 2018. O hotărâre în acest sens a fost luată astăzi, 28 octombrie, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În cadrul ședinței a fost examinată solicitarea de aprobare a prețurilor reglementate a celui mai mare furnizor de gaze naturale din țară – SA „Moldovagaz”. Ca urmare a analizei materialelor prezentate de „Moldovagaz”, s-a reconfirmat existența mai multor factori care au permis modificarea prețurilor la gazele naturale furnizate consumatorilor finali.

● JOI, 29 octombrie

A fost aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu


Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023. Este documentul în baza căruia vor fi elaborate bugetele anuale pe următorii trei ani. „Având în vedere impactul fără precedent al pandemiei COVID-19, precum și pierderile aduse în mai multe raioane ale țării de secetă, Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023, comparativ cu documentele anterioare de acest fel, conține doar limitele de cheltuieli sectoriale, fără a fi repartizate pe acțiuni, cu alocări concrete de resurse. Acestea urmează să fie precizate de către autoritățile publice centrale și locale la etapa de prezentare și discutate a bugetului anual”, a precizat vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor. Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023 se bazează pe politici macroeconomice prudente, pe consolidarea guvernanței instituțiilor. Obiectivele  principale sunt lupta pentru combaterea efectelor pandemiei și redresarea economică. În conformitate cu aceste priorități, autoritățile publice vor  putea include propuneri pentru finalizarea sau raționalizarea programelor existente pentru a oferi finanțare proiectelor cu prioritate înaltă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.