RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10 - 16 august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 10 august
Autoritățile vor contracta un credit de urgență de la Banca Mondială pentru agricultură
Autoritățile intenționează să contracteze un credit de urgență de la Banca Mondială, bani din care să acorde suport sectorului agricol, afectat de secetă. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, luni, după ședința conducerii de vârf a țării. Șeful statului nu a precizat despre ce sumă ar putea fi vorba. Igor Dodon a menționat că este o secetă fără precedent, iar agricultorii se confruntă poate chiar cu cea mai dificilă situație de la Independență încoace. Potrivit lui, Guvernul a început acordarea unor compensații agricultorilor, iar în acest sens au fost identificați două sute de milioane de lei. Însă, mai au loc pe evaluări pentru cea de-a doua grupă de cereale. Și în acest sens urmează să fie identificate surse. Însă, potrivit președintelui, capacitățile bugetare sunt reduse. „Am discutat cu colegii din Guvern și am decis să solicităm un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a ajuta, în special agricultorii. Există astfel de mecanisme. Și colegii din Guvern vor avea în următoarele zile primele contacte cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru a discuta acest subiect”, a notat președintele.
Autorizațiile pentru transportul mărfurilor în Rusia se finalizează
Autorizațiile pentru transportul mărfurilor din Republica Moldova către Federația Rusă, prin Ucraina, se finalizează pe parcursul următoarelor zile. În aceste condiții, o parte din autorizațiile prevăzute pentru trimestrul patru vor fi repartizate acum, pentru ca transportatorii să poată exporta mărfuri pe piața rusă. Președintele Igor Dodon a declarat că asupra acestui lucru s-a convenit în cadrul vizitei sale la Moscova. „Comerțul cu produse agroalimentare în primele cinci luni ale anului curent a crescut cu 20%. Aceasta se datorează, în primul rând, facilităților pe care ni le oferă Federația Rusă. Mă refer la exporturi fără taxe pe principalele produse agroalimentare, lucru pe care l-am convenit cu președintele Federației Ruse acum câțiva ani. Această decizie dă efect pozitiv pentru agricultorii din Republica Moldova, care după cum am menționat anterior, economisesc anual 200-300 de milioane de lei, deoarece nu achită taxele la intrare în Federația Rusă”, a declarat Igor Dodon, luni, după ședința conducerii de vârf a țării.
Leul moldovenesc a ajuns la cea mai puternică cotație de la începutul anului, expert
Leul moldovenesc continuă, pentru a treia lună consecutiv, procesul de apreciere față de coșul valutar IVM-10 (Indicele Valutar Moldova-10). Săptămâna trecută, acesta a atins o nouă cota maximă, de 95,75 puncte, ceea ce înseamnă o cotație cu 4,25% mai mare decât la începutul anului. Constatările sunt făcute de către expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Într-o analiză, expertul menționează că, în perioada 3-9 august, leul moldovenesc s-a apreciat cu 0,75% față de toate cele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali din IVM-10. Cel mai mult săptămâna trecută leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+3,33%), rubla rusească (+2,16%) și rubla belarusă (+1,84%). Veaceslav Ioniță susține că de la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat în medie cu 4,25% față de cele 10 valute din IVM-10. El a devenit mai puternic față de opt valute și s-a depreciat față de două valute. Cel mai mult leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+18,80%), rubla rusă (+18,57%) și hrivna ucraineană (+16,82%). În aceeași perioadă, valuta moldovenească s-a depreciat față de euro (-2,21%) și leul românesc (-0,89%). „În linii mari, în 2020 leul moldovenesc, în relație cu valutele de bază dolarul american și euro, copie comportamentul leului românesc”, a declarat expertul, citat într-un comunicat de presă al IDIS.
Apel de propuneri de proiecte cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională
Un nou Apel de propuneri de proiecte cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională a fost lansat astăzi, 10 august. Eligibile vor fi APL-urile dar și alte entități, precum ministerele sau agențiile, dar și ONG-urile și sectorul privat. Costul proiectelor oscilează de la 5 la 50 de milioane de lei. Bugetul total alocat pentru acest apel este de 660 de milioane de lei. În cadrul programului competitivitate economică, primul domeniu de finanțare este valorificarea infrastructurii de afaceri, precum construcția utilităților publice și atragerea de investiții. APL-urile vor trebui să asigure o rată de cofinanțare de 10%. Costul minim al proiectelor este de 5 milioane lei, iar maxim, 25 de milioane de lei. În cadrul programului dezvoltarea mediului antreprenorial, APL-urile și ONG-urile vor asigura o cofinanțare de 10%. Agenții economici vor trebui să asigure o cofinanțare de minim 50%. Costul minim al proiectelor este de la 100 de mii de lei până la un milion de lei. Cea de-a treia măsură vizează sporirea atractivității turistice, unde vor fi propuse proiecte de dezvoltare a turismului, cât și protejare a patrimoniului cultural. Sunt eligibile APL-urile de nivelul I și II, cu o rată de cofinanțare de minimum 10%. Costul proiectelor oscilează de la 10 la 20 milioane lei.
Agricultorii din centrul și sud-estul țării anunță proteste în mai multe raioane
Agricultorii din centrul și sud-estul țării, afectați de secetă și de grindină, se declară nemulțumiți de măsurile întreprinse de Guvern. Aceștia anunță pentru ziua de marți, 11 august, acțiuni de protest în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol, în mai multe raioane ale țării. Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a declarat că sunt agricultori din aproximativ 14 raioane ale țării, care se vor aduna în șase locuri, fiind vorba despre trasee naționale inclusiv. Potrivit lui, în cazul în care revendicările nu vor fi îndeplinite de autorități, protestul va fi extins și în capitală. Într-o notă adresată Guvernului și ministerului de ramură, agricultorii solicită un șir de măsuri, care, în opinia lor, pot stabiliza situația macroeconomică a sectorului agricol. „Fermierii din zona de centru și sud-estul republicii deja și-au consumat toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru achitarea impozitelor la buget, plata salariilor angajaților – având restanță câteva luni, achitarea datoriilor a căror procente sunt în creștere, procurarea de piese, motorină și produse fitosanitare, semințe pentru a intra într-un nou an agricol în speranța că va fi unul mai bun, etc.”, se menționează în adresarea producătorilor agricoli. Aceștia solicită ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin trei mii de lei per hectar.
● MARŢI, 11 august
Şeful Regiei Autosalubritate a fost eliberat din funcție de CMC
Șeful Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentev, a fost eliberat din funcție cu votul a 24 de consilieri municipali, după ce în raportul activității manageriale a întreprinderii au fost constate mai multe nereguli. Eugeniu Axentev susţine că decizia nu are suport legal. „Nu am făcut cunoștință cu raportul, cu concluziile pe marginea acestui raport. Nu am fost invitat la Consiliu să dau lămuriri, ca am dreptul să-mi apăr demnitatea, lucrul pe care l-am făcut”, a declarat Eugeniu Axentev. Semnarea contractului individual de muncă pentru cazul respectiv este prerogativa primarului general, dar acesta a insistat să fie adoptată și o decizie a Consiliului municipal Chișinău, conform prevederilor Legii nr. 246/2017 „Cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală”, care stabilește că decizia privind numirea/demiterea din funcție a conducătorului întreprinderii este luată de către fondator. În cadrul şedinţei, primarul general, Ion Ceban a remarcat că șeful Regiei Autosalubritate a ridicat anul trecut un salariu de 700 de mii de lei. Ceea ce însemnă un salariu lunar de 62-64 de mii de lei. De asemenea, au fost constate mai multe nereguli în raport cu angajații, serviciul de spălare a autovehiculelor, lipsa fișelor de defectare sau actelor de instalare a pieselor auto de schimb.
SFS: Cel mai mare venit obținut de o persoană fizică în 2019 a fost de 324 mln lei
Serviciul Fiscal de Stat a recepționat pe parcursul anului trecut 101,5 mii de declarații cu privire la impozitul pe venit, depuse de persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător. Suma totală a impozitului pe venit calculat și achitat în perioada de gestiune constituie 4,18 miliarde de lei, fiind în creștere comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 8,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 24%. Potrivit datelor prezentate de agenții economici pentru perioada fiscală 2019 aceștia au înregistrat venituri de 427,3 miliarde de lei și cheltuieli de 394,7 miliarde de lei. Comparativ cu anul precedent, veniturile acestora au crescut cu 34,5 miliarde de lei (+8,78%), iar cheltuielile au crescut cu 31,3 miliarde lei (+ 8,61%). Principala ramură a economiei naționale care a înregistrat impozit pe venit calculat spre plată conform datelor din Declarația cu privire la impozitul pe venit este domeniul comerțului. Acesta este urmat de industria prelucrătoare, activităţi financiare şi asigurări; construcţii. Potrivit sistemului informațional al SFS, la capitolul persoane fizice, pentru anul 2019, suma veniturilor obținute de către 1,22 milioane de persoane a constituit 69,43 miliarde de lei, iar impozitul pe venit reținut la sursă a constituit 4,67 miliarde de lei. Principala sursă de venit a cetățenilor o constituie veniturile sub formă de plăți salariale, în mărime de 53,87 miliarde de lei, care comparativ cu 2018 au înregistrat o creștere de 7,39 miliarde de lei.
Sechestru pe bunurile unei bănci vizate în frauda bancară
Bunuri în valoare 1,9 miliarde de lei, ale unei bănci comerciale, figurantă în dosarul ce vizează frauda bancară, au fost puse sub sechestru. Procuratura Generală, care a solicitat instanței punerea sub sechestru, menționează că prin această acțiune se urmărește scopul „reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”. Într-un comunicat de presă al PG se menționează că este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale – în valoare de 58 de milioane de lei, precum și de 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei. Potrivit încheierii, a fost emis mandat judecătoresc, care se execută imediat, iar responsabilitatea executării este pusă în sarcina procurorilor și Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a Centrului Naţional Anticorupţie. Într-un comunicat de presă emis de Victoriabank, instituția bancară menționează că „este surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor”.
● MIERCURI, 12 august
BNM salută deschiderea Victoriabank de a conlucra cu organele de anchetă
În contextul acțiunilor recente ale organelor de anchetă, Banca Națională a Moldovei salută deschiderea conducerii Băncii Comerciale „Victoriabank” SA de a conlucra cu acestea. „BC „Victoriabank” SA este parte a procesului amplu de reforme desfășurat în ultimii ani în sectorul bancar, prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole strategice: transparentizarea acționariatului, guvernanța corporativă, conformarea normelor prudențiale, gestionarea riscurilor etc. Această evoluție a fost un semnal important pentru investitori cu renume internațional, între care „Banca Transilvania” SA, fapt apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al BNM. Potrivit Băncii Naționale, în ultima perioadă, „Victoriabank” a înregistrat o dinamică pozitivă de modernizare și aliniere la standardele internaționale. BNM mai precizează că, în calitate de autoritate de supraveghere bancară, monitorizează situația din sectorul bancar al Republicii Moldova. Procuratura Generală a anunțat că au fost puse sub sechestru bunuri în valoare 1,9 miliarde de lei ale băncii comerciale, figurantă în dosarul ce vizează frauda bancară. Potrivit PG, prin această acțiune se urmărește scopul „reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”.
Va fi creat un cont special pentru susținerea agricultorilor
Președintele Igor Dodon susține că urmează să fie creat un cont special pentru susținerea agricultorilor, în care cetățenii vor putea transfera bani pentru a sprijini sectorul agricol, afectat de secetă și grindină. Decizia a fost luată miercuri, 12 august, la ședința Consiliului Suprem de Securitate. „Am decis să deschidem un cont special, așa cum a fost în situația cu COVID-19, unde toți doritorii din afara țării, din interiorul țării, pot să vină cu un suport pentru acordarea unui ajutor agricultorilor din Republica Moldova, care au suferit din cauza secetei. Eu sunt ferm convins că și partenerii noștri externi vor reacționa și vor veni cu unele suporturi în acest sens”, a declarat șeful statului. Președintele a declarat că anul acesta se înregistrează o secetă care nu a mai fost în Republica Moldova în ultimii ani. Suprafețe însămânțate cu culturi agricole din prima grupă au fost afectate în proporție de circa 70%. Recolta cerealelor din prima grupă este estimată la 600 de mii de tone. De obicei, se recoltează 1,2-1,3 milioane de tone. Astfel, recolta de anul acesta va fi de 45-50% față de cantitatea din anii precedenți. În cazul grâului – au fost recoltate 440 de mii de tone, în comparație cu un milion de tone anul trecut. „Securitatea alimentară a țării este de 360 de mii de tone. Ceea ce putem constata e că securitatea alimentară a Republicii Moldova, ținând cont chiar de situația dificilă din acest an, este asigurată complet”, a notat Igor Dodon.
BERD se declară serios îngrijorată de acuzațiile împotriva Victoriabank
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare menționează că a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova băncii comerciale Victoriabank. Precum și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014. Într-un comunicat de presă se menționează că BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar, în ianuarie 2018, și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită. BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova. „Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD”, se spune în comunicat.
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi inaugurat de Ziua Independenței
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urmează să fie inaugurat pe 27 august, când este marcată Ziua Independenței Republicii Moldova. Despre aceasta a anunță premierul Ion Chicu, care spune că a remis în adresa premierului român, Ludovic Orban, o invitație să participe la acest eveniment. „După cum cu toții știm, 27 august este Ziua națională a Republicii Moldova, Ziua Independenței. Și vreau să vă spun că în acest an avem un motiv suplimentar de bucurie, pentru că în acest, în preajma sărbătorii Independenței Republicii Moldova, a fost dat în exploatare un obiectiv al infrastructurii energetice al țării, care va consolida foarte mult independența statului nostru. Și este vorba despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”, a declarat Ion Chicu în debutul ședinței Guvernului. Potrivit premierului, este un proiect care are obiectiv principal să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova. „Cu această ocazie, vreau să aduc mulțumiri României, Guvernului României, poporului României pentru suportul masiv pe care l-am avut în implementarea acestui proiect”, a notat șeful executivului.
Guvernul nu susține marcarea obligatorie a produselor alimentare cu data fabricării
Guvernul a avizat negativ o inițiativă legislativă, propusă de un grup de deputați, privind modificarea articolului 8 din Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. Autorii inițiativei au propus etichetarea obligatorie a produselor alimentare cu mențiunea „data fabricării, termenul de valabilitate sau data-limită de consum”. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a precizat că modificările recente ale articolului 8 prevăd etichetarea obligatorie a produselor alimentare cu „data limită de consum sau data durabilității minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate”. Astfel consumatorului îi este oferită toată informația necesară în privința valabilității produsului alimentar, respectând atât cerințele UE în materie de etichetare, cât și cele naționale, implementate de către operatorii autohtoni din domeniul alimentar.
● JOI, 13 august
Reacţia Air Moldova la acuzaţiile că nu-și onorează drepturile față de consumatori
Air Moldova, timp de şase luni, depune toate eforturile pentru a face față acestei crize fără precedent şi luptă, în egală măsură, atât pentru a evita propriul faliment, cât și pentru a-și onora pe deplin obligațiunile față de pasageri. Este răspunsul companiei la acuzaţiile aduse ieri, 12 august, de către deputata PAS, Galina Sajin, care a spus că transportatorul aerian nu-și onorează angajamentele față de călători. „Tindem să menționăm, criticile prenotate au fost înaintate de persoane care sunt departe de industria aviației civile și, probabil, nu conștientizează efortul titanic pe care trebuie să-l depună astăzi o companie aeriană pentru a supraviețui. Efortul Air Moldova este și mai semnificativ, odată ce structurile guvernamentale, de la începutul pandemiei, nu au inițiat nici măcar o discuție asupra unui eventual suport al statului pentru aviația civilă, aflată în stare muribundă”, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Air Moldova notează că, în condiţiile pandemiei, managementul companiei putea urma doar două scenarii: primul – returnarea banilor la nu mai mult de 30% din pasageri, după care, inevitabil, urma falimentul companiei şi, cel de-al doilea scenariu – depunerea efortului maxim pentru a continua propria activitate și a onora obligațiunile față de 100% pasageri, în pofida propriilor pierderi.
Produsele din tutun nu mai pot fi plasate la vedere
Plasarea la vedere a produselor din tutun în spațiile comerciale se interzice începând cu data de 15 august. Interdicția se referă și la produsele conexe. Conform prevederilor, lista produselor din tutun și a produselor conexe, disponibile pentru comercializare, cu indicarea prețurilor acestora, va fi prezentată de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulți. Lista nu trebuie să conțină imagini sau evidențierea vreunui produs prin culoare, fonturi, subliniere, elemente decorative sau alte instrumente tehnice. De asemenea, este interzisă afișarea inscripției sau indicatorului care informează ori sugerează publicului larg despre comercializarea produselor din tutun, inclusiv a tutunului încălzit, a produselor conexe, dispozitivelor și a accesoriilor de reîncărcare sau încălzire a acestora.
Curtea de Apel respinge recursurile procurorilor în dosarul „Metalferos”
Curtea de Apel Chișinău a respins 14 din 16 recursuri înaintate de procurori împotriva încheierilor instanței de fond prin care au fost respinse demersurile de arestare a învinuiților din dosarul privind fraudarea SA „Metalferos”. În privința celorlalți doi figuranți, instanța de apel urmează să se pronunțe. Procuratura Generală menționează, într-un comunicat de presă, că s-a insistat pe plasarea în arest preventiv a inculpaților „dat fiind gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală”. Pe 5 august, magistrații de la Judecătoria Chișinău, oficiul Ciocana, au decis ca nouă învinuiți, printre care și patru polițiști INI, să fie eliberați sub control judiciar, iar ceilalți șapte figuranți – să fie cercetați în arest la domiciliu pentru o lună.
Transportatorii „Ednateric Trans” și „Transeric Tur” sunt supuși atacurilor, avocat
Avocații companiilor de transport „Ednateric Trans” și „Transeric Tur” vin cu un mesaj de sensibilizare a opiniei publice și a organelor de drept din Republica Moldova, dar și a ambasadelor străine, procurorului general, Guvernului și Parlamentului, acuzând că organele de forță „continuă atacurile raider asupra acestor companii, care desfășoară activitate și care sunt plătitoare de impozite la bugetul de stat”. Avocata Angela Istrate a menționat că „Ednateric Trans” și „Transeric Tur” sunt companii care pretează servicii de transport auto atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în regim internațional. În ultimii trei ani, companiile sunt persecutate, cu implicarea organelor de forță din țară. Avocata susține că, pe parcursul anului 2019, cele două companii au achitat în bugetul țării trei milioane de lei sub formă de impozite. În luna aprilie, în contextual pandemiei, au făcut donații de 400 de mii de lei Spitalului Clinic Republican. „Chiar dacă aceste companii sunt înregistrate legal pe teritoriul Republicii Moldova, au autorizații de transport internațional de pasageri, organele de drept, și anume PCCOCS împreună cu Centrul de trafic pentru ființe umane, instrumentează cauze penale împotriva acestora pentru trafic ilegal și migrație ilegală de persoane”, a declarat Angela Istrate.
Avocat: Se urmărește blocarea activității a doi transportatori auto
Avocatul transportatorilor auto „Ednateric Trans” și „Transeric Tur”, Alexandru Bot, susține că se încearcă blocarea activității celor două companii și intimidarea angajaților. Potrivit apărării, pe parcursul zilei de miercuri, 12 august, au avut loc în 16 percheziții, fiind admise abateri de la norma legală. Avocatul a mai spus că au fost stopate și două autocare care aparțin unei companii partenere, din Cehia. S-au făcut percheziții la oficiul companiilor și la domiciliile angajaților. Avocatul Alexandru Bot a declarat că, încă un an în urmă, spunea că structurile de stat urmăresc să blocheze activitatea economică a celor două companii. „La distanță de un an, nimic nu s-a schimbat. Ba mai mult, după experiența zilei de ieri, lucrurile s-au înrăutățit. Respectiv, orice tentativă de schimbare a situației, cel puțin în justiție, cred eu că a eșuat totalmente”, a notat apărătorul. Pe 12 august dimineața, două autocare care aparțin unei companii partenere, din Cehia, și care se îndreptau spre Europa au fost staționate de către mascați, în preajma localității Stăuceni. Avocatul afirmă că pasagerii au fost somați să coboare, iar apoi au început perchezițiile. S-a urmărit ridicarea telefoanelor șoferilor și a însoțitoarelor de bord. „În premieră, pentru practica noastră națională, eu am aflat că martorii pot fi audiați în plin traseu republican. Vreau să deschid aici parantezele: toți călătorii care au fost coborâți din aceste autocare au fost obligați să dea explicații în plină stradă, sub pretextul că „nu o să umble Centrul de combatere a traficului de persoane după fiecare călător în parte, pentru că el în cinci minute pleacă peste hotare”, a spus Alexandru Bot.
● VINERI, 14 august
Apel către organele de drept de a reveni la soluționarea fărădelegilor față de „Ednateric Trans” și „Transeric Tur”
Avocatul Anatolie Istrate, care reprezintă interesele companiilor de transport „Ednateric Trans” și „Transeric Tur”, îndeamnă organele de drept și conducerea țării să revină la plângerile cu privire la fărădelegile admise în privința celor două companii transportatoare, să nu paseze responsabilitatea de la un organ la altul și să nu ofere răspunsuri formale. „Este timpul să reveniți la aceste plângeri și să redresați situația”, a declarat Anatolie Istrate. Potrivit avocatului, organele de drept, conducerea țării și procurorul general au fost informați despre acțiunile ilegale în raport cu companiile transportatoare, iar altele au fost reflectate în plângerile adresate Parlamentului, Comisiei juridice, numiri și imunități, Procuraturii Anticorupție, procurorului general, conducerii MAI, pe parcursul anului 2019 și începutul anului 2020. Potrivit avocatului, instanțele respective au fost informate despre cauzele penale și fărădelegile organelor de urmărire penală întreprinse împotriva acelor două companii și familiilor fondatoare ale acestora. „Domnilor, vă rog frumos. „Nu pasați responsabilitatea doar cu răspunsuri formale, pasând aceste cereri, petiții, de la un organ la altul. Este timpul să reveniți la aceste plângeri și să redresați situația. Să ne faceți ca noi, cetățenii Republicii Moldova să ne simțim liberi. Organul de urmărire penală să fie un organ de urmărire penală independent, de asemenea, procurorul. De altfel, cum prevede și Codul de urmărire penală. Businessul în Republica Moldova să prospere, dar să prospere fiind garantat că activitatea lor nu va fi persecutată, iar businessul nu va fi preluat”, a declarat avocatul.
O parte din agricultori a ajuns în capitală, iar alții sunt blocați la Ialoveni
Agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă, care au pornit joi după-amiază în semn de protest spre capitală, și-au parcat tractoarele sub podul din cartierul Telecentru. Cei din Hâncești și Leova mai rămâneau blocați în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a precizat că spre Chișinău au pornit în jur de 80 de unități de transport, însă în capitală au ajuns doar circa 30, pentru că celelalte au fost întoarse din inspectorii de patrulare. Conform declarației prealabile, depuse la municipalitate, tractoarele urmau să staționeze pe Șoseaua Hâncești, în preajma Gării de Sud, însă, spune Andrei Dînga, calea fost blocată și agricultorii au fost nevoiți să vireze sub podul de la Telecentru. Agricultorul a mai spus că este dreptul lor legal de a protesta și nimeni nu le poate încălca acest drept. Or, agricultorii sunt într-o situația dezastruoasă. Mihai Gribincea, agricultor din Hâncești, a declarat pentru IPN că aproape o sută de tractoare stau deja de 20 de ore, practic, în arest pe traseu, în apropiere de lacul de la Dănceni. Mașinile poliției le-au blocat trecerea, iar la fiecare tractor stă câte un polițist sau doi. Agricultorul a mai spus că, azi și în zilele următoare, protestului i se vor alătura producătorii agricoli din raioanele Cimișlia, Cantemir, Ungheni, Ialoveni, Criuleni și Sângerei. După ce agricultorii au pornit spre capitală cu tractoarele, premierul Ion Chicu a declarat că a purtat discuții cu agricultorii din Leova, Căușeni și Ștefan Vodă, în ultimul caz a fost vorba de „activiști politici ai Platformei DA, care se prezintă agricultori”. „Agricultorii vin să blocheze traseele și aduc incomodități altor cetățeni. Acesta este un șantaj pe care nu-l acceptăm”, a notat premierul.
Recomandările ANSP în contextul interzicerii plasării produselor de tutun la vedere
Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă stocarea produselor de tutun în sertare sau în spatele tejghelelor. Se admit sertarele cu clapete orizontale. Lista produselor de tutun propuse spre vânzare poate fi afișată, dar trebuie să conțină doar denumirea produselor și prețurile, fără mențiuni despre promoții. Sunt precizări făcute în contextul în care din 15 august este interzisă plasarea la vedere a produselor de tutun și a celor conexe. Într-un briefing de presă, Ion Șalaru, director adjunct ANSA, a menționat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții industriei tutunului, a fost elaborat un ghid privind punerea în aplicare a prevederilor legii. Textul poate fi găsit de pe pagina de internet a ANSP. Republica Moldova se numără printre țările cu o prevalență înaltă a fumatului. Peste 43% din bărbați consumă tutun. Pandemia a accentuat problemele pe care le creează fumatul. Persoanele care fumează riscă de șase ori mai mult să aibă complicații în cazul contractării infecției COVID-19, subliniază vicedirectorul ANSA. Prevalența fumatului la adolescenți este de 16%. Ei fumează țigarete, tutun încălzit sau țigări electronice.
● SÂMBĂTĂ, 15 august
Agricultorii protestatari au stabilită o întrevedere cu premierul
Reprezentanți ai agricultorilor protestatari din toate raioanele se întâlnesc astăzi, la ora 12.00, cu premierul Ion Chicu și Grupul de lucru pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Andrei Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a precizat că în cadrul întâlnirii se vor pune în discuție revendicările agricultorilor și se va încerca să se găsească soluții. Potrivit agricultorului, chiar dacă nu există un proiect de lege pentru declararea stării de urgență în agricultură, se va insista pe garantarea de către stat a creditelor contractate de agricultori și pe reeșalonarea datoriilor la bănci. „Statul, în această situație de criză majoră, trebuie să intervină masiv, să stabilizeze ramura agricolă, să nu pornească falimentări, plecări peste hotare”. În opinia lui Andrei Dînga, argumentul că statul nu are bani nu este plauzibil, pentru că resurse financiare pot fi identificate sau pot fi aplicate alte instrumente legislative, non financiare, precum garanții de stat pentru credite, returnarea TVA-ului etc. El mai spune că în raionul Ștefan Vodă, din cauza grindinei, au fost pierderi de 100 de milioane de lei în cazul grâului și rapiței. Pierderile din cauza secetei în cazul culturilor din cea de-a doua grupă (floarea soarelui, porumb etc.) se ridică la260 de milioane de le.
BNM: Inflația de bază va fi relativ stabilă până la finele anului viitor
Inflația de bază va fi relativ stabilă până la finele anului viitor, după care va spori spre sfârșitul orizontului de prognoză. Ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare va accelera până în primul trimestru al anului viitor. Ipotezele privind mediul extern presupun o cerere externă redusă, o creștere treptată a cotațiilor la materiile prime și deprecierea dolarului SUA. Prognozele se regăsesc în raportul Băncii Naționale a Moldovei asupra inflației, din luna august. În raport se menționează că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, va avea o tendință descendentă până spre finele orizontului de prognoză. Ritmul anual al prețurilor reglementate va descrește până în primul trimestru al anului viitor, ulterior va avea o tendință nesemnificativă de creștere. Ritmul anual al prețurilor la combustibili va fi în creștere până în trimestrul III 2021, stabilizându-se ulterior. Potrivit BNM, în trimestrul II 2020 rata anuală a inflației a continuat traiectoria descendentă de la începutul anului curent diminuându-se de la 5,9% în luna martie până la valoarea de 4,3% în luna iunie și menținându-se, astfel, în intervalul de 5% ±1,5 p.p. Această evoluție a fost susținută de scăderea contribuțiilor pozitive din partea prețurilor la produsele alimentare, a celor la combustibili și a inflației de bază.
● DUMINICĂ, 16 august
Autoritățile: Am găsit consens cu protestatarii. Agricultorii: vrem decizii, nu promisiuni
Autoritățile spun că au găsit un consens cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectați de seceta severă din acest an. Potrivit lor, părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor, printre care diminuarea problemelor fiscale. Protestatarii, însă, susțin că așteaptă decizii, nu discuții și promisiuni. Declarațiile au fost făcute după întâlnirea de ieri, 15 august, dintre reprezentanții agricultorilor protestatari și premierul Ion Chicu împreună cu grupul de lucru pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, în cadrul întrunirii, s-a discutat despre sumele TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii (aproape 200 milioane lei). „Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare și simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare”, a menționat premierul. Ion Perju, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a precizat că modificările Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020 vor fi aprobate la următoarea ședință de Guvern. „MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent. Va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea”, a spus Ion Perju.