RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3-9 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 3 august
Curtea de la Stockholm a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului
Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău până la o decizie finală. Despre acest lucru anunță compania concesionară, Avia Invest SRL, într-un comunicat de presă. Compania reiterează faptul că a fost întotdeauna și rămâne deschisă la un dialog juridic civilizat cu autoritățile cu privire la orice fel de probleme, dar nu va permite dialogul dintr-o poziție de forță. „Sperăm că bunul simț al autorităților de la Chişinău va contribui în continuare la soluționarea conflictului fără a fi nevoie de arbitraj suplimentar”, se arată în comunicatul de presă emis de companie.
● MARȚI, 4 august
Studiu privind impactul măsurilor de sprijin din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii
FAO va elabora un studiu privind impactul măsurilor de sprijin din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Evaluarea, atât cantitativă, cât și calitativă este necesară pentru gestionarea eficientă a resurselor Fondului, dar și pentru proiectarea sau revizuirea programului de subvenționare destinat susținerii producătorilor agricoli. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură menționează că a apelat la suportul Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) în Republica Moldova pentru a elabora un studiu de impact. Evaluarea va oferi recomandări pentru noul program de subvenționare ce va putea fi folosit ca bază de fundamentare pentru o nouă Strategie agricolă și rurală.
Federaţia Naţională a Fermierilor cere reformarea Laboratorului central fitosanitar
Diana Crudu, reprezentantă a Federaţiei Naţionale a Fermierilor, a solicitat public, în numele Federației, crearea unei comisii parlamentare care să monitorizeze acţiunile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, a solicitat asumarea publică a unui termen cât mai restrâns ca producătorii să aibă acces la un laborator fitosanitar acreditat, astfel ca să poată accesa pieţele externe. Solicitările au fost formulate în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea. Diana Crudu afirmă că donatorii străini au echipat din contul lor un laborator a căror certificate sunt recunoscute de UE. ,,Prostul management al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentară, lipsa interesului, comoditatea şi neprofesionalismul lor, lipsa demersurilor către instituţiile din UE abilitate cu acreditarea acestui laborator, veşnica scuză că ,,nu ne acreditează, pentru că nu le place de noi’’, în loc să pună mâna să îndeplinească toate cerinţele impuse de UE în materie de trasabilitate, inofensivitatea produselor din carne, a adus producătorii de carne în Republica Moldova în pragul disperării”, a menționat reprezentanta Federaţiei Naţionale a Fermierilor.
Evoluția transferurilor de mijloace bănești din străinătate, în trimestrul doi
Volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate, în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova, în trimestrul doi a constituit 369,77 milioane de dolari. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, valoarea transferurilor s-a majorat cu 18,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (312,72 milioane de dolari). Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 0,1 puncte procentuale la majorarea transferurilor din trimestrul doi al anului curent. Eliminându-se efectul cursului de schimb, prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, creșterea reală a transferurilor a constituit 18,1%.
Deputații din Pro Moldova cer adoptarea stării excepționale în agricultură
Deputații din grupul parlamentar Pro Moldova cer adoptarea stării excepționale în agricultură și implementarea mai multor măsuri pentru a salva acest important segment al economiei și pentru a asigura securitatea alimentară a țării. Declarațiile în acest sens au fost făcute marți, 4 august, într-o conferință de presă. „Am venit cu un plan de acțiuni pe care credem că Guvernul poate să-l pună în aplicare în termen de 15 zile, precum și cu propuneri mai elaborate pentru a evita asemenea situații grave în viitor”, a declarat liderul grupului parlamentar, Andrian Candu. Potrivit lui, sunt necesare compensații de cel puțin șase mii de lei per hectar pentru a supraviețui în acest an extrem.
Două direcţii ale Consiliului municipal Chişinău au fuzionat
Două direcţii din cadrul Consiliului municipal Chişinău au fuzionat. Este vorba de Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii și Direcția generală economie, reforme și relații patrimoniale. Noua entitate se va numi: Direcția generală economie, comerț și turism, iar personalul entităţilor contopite urmează să-şi continue activitatea până la înregistrarea statutului de personal al direcţiei nou-create. Potrivit regulamentului, şeful Direcţiei se numeşte de către primar. Acesta trebuie să deţină studii superioare în unul din domeniile: economie, comerţ, management, jurisprudenţă sau administraţie publică şi să dispună de experienţă într-o funcţie de conducere cu un stagiu de minim cinci ani.
● MIERCURI, 5 august
Banca de Dezvoltare oferă un împrumut de 70 milioane euro
Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au semnat un acord de împrumut de 70 de milioane euro pentru a atenua impactul COVID19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Într-un comunicat de presă a Ministerului Finanțelor, se precizează că împrumutul este structurat în două componente: sănătate și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta sănătate și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.
Sanatoriile moldovenești din Ucraina vor avea un nou statut de activitate
Cancelaria de Stat a Guvernului Moldovei a început restructurarea proprietății moldovenești de pe teritoriul Ucrainei. În gestiunea ei se află sanatoriile "Moldova" din Truskaveț și "Sănătate" din Sergheevka. După cum a relatat Liliana Iaconi, secretar general al Guvernului, restructurarea este necesară pentru a concorda statutele întreprinderilor moldovenești cu legislația Ucrainei. Potrivit ei, "până vineri se preconizează finalizarea pregătirii noului statut al sanatoriului "Moldova" din Truskaveț". "Ucraina a adoptat o nouă lege, prin care a fost aprobat statutul-model al unor astfel de întreprinderi. Sanatoriul din Truskaveț funcționează în baza Statutului din anul 2003, iar acesta trebuie ajustat la documentul-model conform noii legi ucrainene", a menționat Liliana Iaconi.
Cancelaria de stat a inițiat un audit la sanatoriul „Moldova” din Truskaveț
La sanatoriul „Moldova”, situat în Truskaveț, Ucraina, va avea loc un audit financiar. Acesta a fost inițiat de Cancelaria de Stat a Guvernului. Motivul ține de cererile crescânde ale administrației instituției medico-sanitare pentru permisiunea de a lua credite bancare. „De la începutul anului, astfel de cereri au început să parvină foarte activ și destul de insistent. Administrația susține că împrumuturile bancare sunt necesare pentru a acoperi anumite cheltuieli: costurile curente, rambursarea împrumuturilor anterioare și a altor datorii. Iar înainte de a permite obținerea unui alt credit bancar, trebuie să efectuăm un audit profesionist al situației financiare la întreprindere”, a declarat secretarul general al Guvernului, Lilina Iaconi.
Acțiunile de intimidare în domeniul metalelor ating apogeul, asociație
Asociația Patronală Moldovenească de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase constată cu îngrijorare amplificarea presiunilor asupra membrilor să-i și atenționează opinia publică despre situația ieșită din comun ce s-a creat pe acest segment de piață. Președintele Asociației, Ion Drăniceru, spune că pe 23 iulie a făcut public faptul că se încearcă, prin presiune, aducerea acestui segment de piață sub dominația unei singure persoane, iar acum aceste presiuni au luat amploare luni, când au fost efectuate percheziții la mai multe companii-membre ale asociației și la domiciliile conducătorilor acestora. Într-un briefing de pres[, Ion Drăniceru a declarat că anterior au spus despre aceste acțiuni care se pun la cale și care au la baza lor denunțuri false. Potrivit lui, în așa-numitul dosar „Metalferos” sunt vizate companiile intermediare, care au contracte cu societatea. S-a anunțat despre reținerea a 16 persoane, printre care și patru angajați de la Inspectoratul Național de Investigații. Însă, nimic nu s-a spus despre persoanele care activează în domeniul metalelor. Au avut loc percheziții la domicilii și la sediile întreprinderilor, fiind ridicate documente și ștampile.
Rusia va examina posibilitatea să doneze Moldovei câteva zeci de mii de tone de motorină
În timpul apropiat urmează să fie examinată posibilitatea ca Rusia să acorde pentru producătorii agricoli din Republica Moldova câteva zeci de mii de tone de motorină, sub formă de ajutor umanitar. Acest lucru a fost convenit de către președintele Igor Dodon, în cadrul unei întrevederi la Moscova cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației prezidențiale, reprezentant special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. Părțile au convenit asupra organizării în luna octombrie curent, la Chișinău, a unei noi ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, în cadrul căreia urmează să fie semnate un șir de acorduri bilaterale.
● JOI, 6 august
Învinuiții în dosarul „Metalferos”, cercetați în libertate
Toate demersurile procurorilor de arestare a celor 16 învinuiți în dosarul „Metalferos” au fost astăzi respinse de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Magistrații au decis ca nouă învinuiți, printre care și cei patru polițiști INI, să fie eliberați sub control judiciar, iar ceilalți șapte figuranți – să fie cercetați în arest la domiciliu pentru o lună. Procuratura Generală menționează că necesitatea cercetării învinuiților în arest preventiv este dictată de „gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală”. Procuratura mai menționează și „posibilitatea eschivării lor de la răspunderea penală”, precum și faptul că anterior „o parte din ei, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală”. Procurorii vor contesta încheierile judecătorești și vor insista pe plasarea învinuiților în arest preventiv. De asemenea, procurorii vor înainta Ministerului Afacerilor Interne un demers cu privire la suspendarea din funcție a polițiștilor vizați în anchetă, precizează un comunicat de presă al instituției.
Criza COVID are impact asupra întregului lanț valoric al industriei turismului
Filiera turismului din Moldova a arătat semne promițătoare de creștere constantă în ultimii patru ani, datorită eforturilor continue în marketingul destinației, dezvoltarea produselor și politicile modernizate care susțin industria turismului intern și receptor. Apoi a venit criza pandemiei COVID-19, care are impact asupra întregului lanț valoric al industriei turismului din Moldova, s-a menționat joi, 6 august, la cea de-a patra ediție a Forumului ANTRIM pentru Turism Receptor și Domestic 2020. Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanţat de USAID, Guvernul Suediei și UK, a menționat că sectorul turismului este astăzi în fața unei provocări și este necesară o relansare. Potrivit ei, din 2016 se înregistrează o balanță pozitivă pentru această industrie, ajungându-se la cifra de 500 de milioane de dolari în turismul atât receptor, cât și emițător. Doar cheltuielile străinilor în Moldova reprezintă în jur de 80% din cele 500 de milioane înregistrate până la criză. „În Moldova avem peste 4,4 milioane de vizitatori, dintre care turiști sunt considerați 1,7 milioane – cifra este pentru anul 2018. Această creștere a fost susținută inclusiv și de regimul liberalizat de vize, asocierea cu UE, promovarea turismului”, a notat Doina Nistor.
● VINERI, 7 august
Finanțele personale, familia și cariera - reperele moldovenilor în anul 2020
Moldova este una dintre țările ai căror cetățeni preferă să investească în bunuri imobiliare (36%), dezvoltarea afacerilor (27%) și utilizarea instrumentelor financiare (22%, cu excepția depozitelor) și să nu păstreze bani acasă. Acestea sunt rezultatele obținute în urma unui studiu realizat de compania de comunicare Noblet Media CIS, afiliată a Edelman, în parteneriat cu agenția de cercetare Info Sapiens. La capitolul obiectivele personale și oportunitățile de carieră, cei mai mulți moldoveni( 32%) doresc să lucreze într-o companie privată internațională, cu toate acestea, o parte semnificativă (respectiv 17% în fiecare sector economic) ar prefera să lucreze la nivel local: într-o companie privată sau în sectorul neguvernamental. 13% dintre moldoveni visează să înceapă propria afacere. La fel ca în toate țările, cu excepția Ucrainei, locuitorii Moldovei (48%) preferă să ia un număr minim de decizii la locul de muncă, iar în timpul lor personal să dedice prietenilor cea mai mare parte a timpului (30%).
Reacția ANRE la informațiile despre pierderile de apă recuperate prin tarif
Valoarea procentuală a consumurilor tehnologice şi a pierderilor de apă (CTP) în sistemul public de alimentare cu apă se calculează din volumul de apă captat, nu din volumul de apă furnizat consumatorilor. Cu această precizare vine Agenția Națională de Reglementare în Energetică, în contextul informațiilor din spațiul public cu privire la valoarea consumului tehnologic și a pierderilor de apă în sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare gestionat de SA „Apă-Canal Chișinău” și prejudiciul de 250 de milioane de lei cauzat consumatorilor. Conform datelor prezentate de SA „Apă-Canal Chișinău”, valoarea efectivă a CTP în sistemul public de alimentare cu apă în anul 2019 constituie 34,26% din volumul de apă captat (68758,90 mii m3). Potrivit ANRE, este important de menționat că pentru anul 2019 în scopuri tarifare, Agenția a aprobat consumul tehnologic și pierderi pentru ACC în volum de 7525,37 mii m3 (10,94% din volumul captat).
Temperaturile scăzute, iar apoi și seceta au diminuat din recolta de levănțică
În pandemie, afectate de temperaturile scăzute din primăvară și seceta din vară, lanurile de levănțică mențin crescătorii pe linia de plutire. Majoritatea celor care cultivă lavandă au încheiat lucrările de recoltare. Au mai rămas câteva câmpuri la nordul Moldovei, unde întârzierea este provocată de ploi. Cei care au plantații tinere au strâns cu până la 30% mai puține flori decât anul trecut. Fermierii cu plante care au peste 10 ani – deci, bătrâne – au recoltat practic în jumătate față de anul precedent. „De regulă, atunci când e secetă, sunt recoltate mai puține flori, dar crește calitatea uleiului de levănțică”, spune președintele Asociației Crescătorilor de Lavandă, Alexandru Bădărău, citat într-un comunicat de presă al PNUD Moldova.
Peste 11 mln lei din privatizarea bunurilor proprietate publică de stat
Trei bunuri proprietate publică de stat au fost adjudecate la licitația cu strigare, desfășurată de Agenția Proprietății Publice pe 5 august, în cadrul noii runde de privatizare anunțate pentru perioada 17 iulie –18 august curent. Este vorba despre un complex de încăperi, situat pe bulevardul Decebal, 99 din Chișinău (preț inițial de vânzare 1,108 mln lei, preț adjudecat 1,220 mln lei), cinematograful Prut din orașul Fălești (preț inițial de vânzare 750 mii lei, preț adjudecat 830 mii lei) și Tipografia Academiei de Științe a Moldovei (preț inițial de vânzare 8,500 mln lei, preț adjudecat 9,350 mln lei). Suma pentru cele trei bunuri proprietate publică de stat se ridică la 11,4 mln lei, urmând să ajungă în bugetul de stat după finalizarea tranzacțiilor.
● SÂMBĂTĂ, 8 august
Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creștere
Activele oficiale de rezervă au constituit 3 285,51 milioane de dolari la sfârșitul lunii iulie. Cifra este în creștere cu 91,96 milioane de dolari în comparație cu 30 iunie 2020, când acestea au însumat 3 193,55 milioane de dolari. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 45,85 milioane de dolari. Este vorba și despre intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 30,00 milioane de dolari.
Premierul României anunță că gazoductul Ungheni-Chișinău este gata
Premierul României, Ludovic Orban, anunță că gazoductul Ungheni-Chișinău este gata. „Am o veste bună, chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru România, această investiție este gata”, menționează Ludovic Orban. Potrivit oficialului, gazoductul Ungheni-Chișinău este o investiție realizată de Transgaz, care odată cu finalizarea ei, dă posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova. „Oferim astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc. Este o investiție extrem de importantă, o investiție care arată determinarea României în a fi alături de cetățenii Republicii Moldova și de basarabeni”, menționează premierul României.