RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6-12 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● MARȚI, 7 iulie
Termoelectrica își diversifică sursele de energie utilizate
Termoelectrica își diversifică sursele de energie utilizate, prin producerea energiei termice din biomasă. Echipa examinează soluții prin care să crească confortul consumatorilor și să contribuie la prestarea serviciilor de termoficare sustenabile și cât mai prietenoase mediului, transmite IPN cu referirea la un comunicat de presă al companiei. Termoelectrica planifică să lanseze un proiect care prevede producerea energiei termice din biomasă, la centralele termice suburbane, aflate în gestiune. Astfel, noile tehnologii ecologice, care urmează să fie aplicate, în următorii ani, vor asigura cu energie termică un număr generos de consumatori (5500 de apartamente, 110 case, 40 de întreprinderi, 12 grădinițe publice, 25 de unități de învățământ și 8 instituții medicale). Proiectul prevede instalarea unui generator de căldură cu o putere nominală de 120-130 kW în incinta instituției, care să funcționeze cu combustibil produs din culturile energetice precum este Miscanthus-ul, plantă testată cu succes de către IGFРP pe terenurile de cercetare aferente acestuia.
● MIERCURI, 8 iulie
Activele oficiale de rezervă ale BNM au crescut în iunie
Activele oficiale de rezervă au constituit, la sfârșitul lunii iunie, 3 193,55 mln dolari, în creștere cu 57,33 mln dolari comparativ cu sfârșitul lunii mai, când acestea au însumat 3 136,22 mln dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale. Potrivit BNM, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de: intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută de 37 mln de dolari, aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 19,71 mln dolari și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale– 14,19 mln dolari etc.
Apel către organele abilitate și procuratură privind pretinse acțiuni ilegale în privința „Central House” SRL
Fondatorul și ex-administratorul Companiei „Central House” SRL, Vitalie Perciun, solicită implicarea Procuraturii Generale și a tuturor organelor de resort în legătură cu faptul că în privința întreprinderii au fost comise abuzuri și încălcări ale legislației. Potrivit lui, Compania, care a încheiat în 2014 un contract de locațiune cu întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto”, a fost impusă să achite prețul locațiunii ca pentru încăperi, deși de facto deține în locațiune teren, iar în consecință prețul înaintat spre plată este distorsionat de mare. Mai mult, fondatorul afirmă că au fost intentate nemotivat dosare și au fost aplicate măsuri de asigurare a acțiunii prin care s-a blocat activitatea Companiei. Într-un comunicat de presă difuzat presei, Vitalie Perciun menționează că, potrivit contractului, valabil 49 de ani, scopul transmiterii în locațiune a bunului este atragerea investițiilor pentru modernizarea și renovarea teritoriului adiacent, prin edificarea de construcții, reconstrucția peroanelor de sosire și plecare, reparația pavajelor pentru pietoni, în vederea implementării standardelor europene în procesul de deservire a pasagerilor. Potrivit fondatorului, în perioada anilor 2014-2015 „Central House” SRL a efectuat lucrări, în baza contractului, suportând costuri în valoare de totală de 28 738 643,77 lei.
Seceta și înghețurile au afectat 60-80% din terenurile cu culturi de toamnă în centru și sud
În acest an este prognozată o recoltă medie de grâu pe țară de circa două tone per hectar. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în anul agricol 2019-2020, au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 400 de mii de hectare. Însă seceta și înghețurile de primăvară au afectat circa 215 mii de hectare: în proporție de 25% în nord și până la 60-80% în centru și sud. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a efectuat o vizită de lucru în raioanele Sângerei și Florești pentru a observa cum se desfășoară campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I. În prima jumătate a zilei oficialul a vizitat câteva terenuri agricole din localitatea Rădoaia, raionul Sângerei, unde are loc secerișul și a discutat cu producătorii agricoli despre dificultățile întâmpinate în cadrul campaniei de recoltare și prognoza roadei. Agricultorii au comunicat că impactul secetei hidrologice poate fi observat în fiecare câmp și că prognozează o roadă înjumătățită comparativ cu anul trecut, totuși speră să obțină o cantitate medie de grâu de până la patru tone per hectar și circa două tone de orz per hectar.
Guvernul inițiază negocieri privind acordarea unei noi asistențe europene macrofinanciare
Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării acordului de împrumut cu Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Este vorba despre acordarea unui împrumut în valoare de până la o sută de milioane de euro, în două tranșe egale. Viceprim-ministru Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, a declarat că debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea memorandumului de înțelegere. A doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Totodată, pentru debursarea tranșei a doua sunt propuse spre realizare șase acțiuni. Potrivit proiectului, este despre șase condiții, unele dintre ele fiind preluate din tranșa a treia din actualul program de asistență macrofinanciară, care expiră în vara curentă. Ministrul a mai spus că durata împrumutului este de maximum 12 luni, iar maturitatea este de cel mult 15 ani. Rambursarea împrumutului urmează să aibă loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.
Achizițiile publice aferente prevenirii și controlului COVID-19, mai flexibile
Un regulament special, aprobat de Guvern, stabilește mecanisme de flexibilitate în vederea achiziționării de bunuri, servicii și lucrări aferente prevenirii și controlului infecției COVID-19. Regulamentul prevede, în cazuri de urgență, reducerea termenelor pentru procedurile de licitație deschisă sau restrânsă. Dacă acest mecanism nu va fi suficient, va fi aplicată procedura de negociere, fără publicare a anunțului despre licitație (detaliile despre bunurile care urmează a fi achiziționate și alte detalii care sunt publice în cazul achizițiilor din banii publici). De asemenea, se va permite majorarea pragurilor (cantităților de medicamente, numărului de obiecte necesare prevenirii și controlului infecției COVID19). În aceeași ședință, Guvernul a prelungit, până la 31 iulie, termenul de interzicere a exportului de măști medicale
Scrisoare deschisă privind construcția elicopterelor, adresată președintelui țării
Iurii Ceban, care semnează ca și constructor avia și liderul grupului de entuziaști ai hangarului de la Criuleni, i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui țării, Igor Dodon. În ea, Ceban menționează că este gata să se implice în elaborarea și dezvoltarea industriei naționale a elicopterelor. Totodată, își exprimă speranța că organele de drept vor clarifica circumstanțele acestui caz, inclusiv faptul că, de fapt, în hangar nu erau elicoptere, așa cum s-a anunțat, ci machete. „Îi sunt recunoscător președintelui Igor Dodon pentru atenția acordată acestui subiect. Sper că, prin această atitudine, forțele noastre de ordine vor avea suficient profesionalism, cunoștințe și experiență pentru a înțelege această situație, inspirată de cineva și pentru ceva. Pentru a înțelege că modelele noastre la scară largă, care seamănă la distanță cu elicoptere, sunt departe de a fi aparate de zbor, capabile să se ridice în aer și potrivite pentru exploatare aeriană”, menționează Iurii Ceban în scrisoarea deschisă.
● JOI, 9 iulie
Cea mai ridicată rată a sărăciei se atestă în gospodăriile cu trei și mai mulți copii, BNS
Gospodăriile din cinci și mai multe persoane se confruntă cu un risc de 2,2 ori mai mare al sărăciei comparativ cu gospodăriile formate dintr-o singură persoană, arată datele recent publicate de Biroul Național de Statistică. Cea mai scăzută pondere a rata sărăciei (10,2% în anul 2018) se înregistrează în gospodăriile formate dintr-un singur membru în vârstă de până la 60 ani, iar cea mai ridicată (42,0%) la gospodăriile cu trei sau mai mulți copii. Acest grup de gospodării reprezintă aproximativ 8% din populație. Un factor important în determinarea nivelului de bunăstare a populaţiei este mediul de reşedinţă. Conform statisticilor, populaţia din mediul rural este expusă unui risc de sărăcie mul mai mare decât populaţia din mediul urban. Rata sărăciei, în anul 2018, în mediul rural a constituit 31,6%, faţă de 10,6% în mediul urban. Comparativ cu anul 2017, se constată o descreştere uşoară atât în mediul rural, cât şi în cel urban.
● VINERI, 10 iulie
Demers de reziliere a contractului cu investitorul de la Aeroportul Internațional Chișinău
Agenția Proprietății Publice a înaintat demers oficial către investitorul Aeroportului Internațional Chișinău pentru rezilierea contractului. Despre aceasta anunță președintele Igor Dodon. Șeful statului susține că poziția statului rămâne aceeași: aeroportul va întors în posesia exclusivă a statului. Potrivit președintelui, sunt condiții legale de reziliere a contractului, pentru că investitorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. „Aceeași situație cu AirMoldova. Acolo situația e și mai gravă. Este o întreprindere care are datorii destul de mari. Noi regretăm că AirMoldova este în situația în care este. Până ce își execută toate rutele. Sper foarte mult ei să supraviețuiască. Dar aeroportul trebuie întors. Și probabil și AirMoldova tot, la o anumită etapă. Trebuie să ne clarificăm întâi cu datoriile”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.
UE aprobă acordarea a 30 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară pentru Moldova, prima tranșă în valoare de 30 de milioane de euro fiind acordată în octombrie 2019. Tranșa a doua este alcătuită din 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 de milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobândă scăzută. Potrivit unui comunicat de presă, programul este destinat pentru a ajuta Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă, ceea ce este deosebit de important în contextul pandemiei deCOVID-19. „Uniunea Europeană este alături de cetățenii Moldovei în aceste vremuri dificile. De asemenea, doresc să felicit Moldova pentru eforturile depuse în realizarea reformelor, de exemplu în îmbunătățirea sistemului de justiție și combaterea corupției”, a Paolo Gentiloni, comisar pentru economie.
Curentul electric ar putea să se ieftinească
Premier Energy a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică solicitarea de aprobare a preţurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice pentru anul 2020. Furnizorul menționează că, pe toate nivelurile de tensiune, prețurile sunt mai mici comparativ cu cele în vigoare, inclusiv pentru consumatorii casnici acestea prevăd o reducere cu 10,76 bani sau 5,7%, transmite IPN. Într-un comunicat de presă al comapniei se menționează că la baza calculelor au fost luați în considerare mai mulți factorii, și anume prețul de procurare a energiei electrice stipulate în contractele în vigoare pentru anul 2020 și tarifele pentru serviciile de transport și distribuție în vigoare. De asemenea, este vorba despre tarifele de distribuție solicitate pe data de 11 martie curent de către operatorul de distribuție, costurile de bază aferente activității și furnizare a energiei electrice, volumul de energie furnizată, indicatorii macroeconomici specificați în Nota informativă la proiectul de lege privind modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2020.
APP solicită de la Avia Invest restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău
Pentru neexecutarea obligațiunilor contractuale, pe 8 iulie, Agenția Proprietății Publice a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea întreprinderii de stat „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent, încheiat cu SRL „Avia Invest”. APP a solicitat de la „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău. Într-un comunicat de presă, APP menționează că pe 30 august 2013 a încheiat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent cu SRL „Avia Invest”. Potrivit contractului, concesionarul s-a obligat să garanteze finanțarea concesiunii pe tot termenul contractului în volumul și termenele prevăzute, prin constituirea garanției de bună execuție a contractului, pentru fiecare din etapele de implementare.
Avia Invest: Contractul de concesionare nu este și nici nu poate fi reziliat
Compania „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, dezminte informațiile cu privire la rezilierea contractului de concesionare. Compania menționează că a primit doar o notificare de la Agenția Proprietății Publice despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare. „Avia Invest” califică acțiunile APP ca fiind „o nouă tentativă de a executa comenzile personale ale lui Dodon de a desface contractul cu orice preț”. „Afirmațiile sunt o minciună absolută și obraznică. Procedura propriu-zisă de reziliere a contractului este una juridică de lungă durată și „Avia Invest” dezminte informațiile și nu consideră o notificare ca un fapt împlinit. Mai mult, „Avia Invest” constată cu îngrijorare amplificarea atacurilor la adresa companiei. Acestea sunt orchestrate personal de Igor Dodon, care a demonstrat că nu se va opri în fața nici unei ilegalități pentru a-și realiza scopul de a prelua controlul la acest obiectiv în care s-au făcut investiții imense și a fost modernizat în ultimii ani”, menționează compania într-un comunicat de presă.
● SÂMBĂTĂ, 11 iulie
Ion Chicu despre Avia Invest: Noi considerăm că nu și-a îndeplinit obligațiunile
Agenția Proprietăți Publice a adresat o notificare către SRL „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, privind rezilierea contractului de concesiune în legătură cu faptul că Avia Invest nu-ți îndeplinește obligațiunile din contractul de acțiune. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă, vineri, 10 iulie. Prim-ministrul a precizat că Avia Invest nu și-a executat obligațiunile de edificare a obiectivelor concesionale nici la etapa unu de investiții, nici la etapa doi și nici nu a venit cu garanții de bună execuție de un milion de euro. SRL „Avia Invest” are 180 de zile la dispoziție pentru a decide asupra acțiunilor următoare.