RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1-7 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 1 iunie
Piaţa Centrală şi-a reluat activitatea
Piaţa Centrală şi-a reluat activitatea, acesta este deschisă de la 8.00 până la 18.00, iar accesul transportului pe teritoriul pieţei este permis de la 18.00 până la 8.00. 70% dintre comercianţi şi-au reluat activitatea, iar regulile de bază impuse sunt distanţarea fizică între locurile de comerţ (minimum doi metri), între vizitatori, cumpărători şi agenţi economici (minimum un metru), a declarat directorul interimar al pieţei, Ion Pîntea. Tarabele au fost reamenajate, iar amplasarea locurilor de comerţ este strict dirijată. „Dacă înainte de pandemie se amplasau 2-3 persoane la o masă, acum este doar o persoană la masă, ca să fie respectată acea distanţă de doi metri”, a precizat directorul interimar. Ion Pîntea a menţionat că fiecare comerciant are la locul lui de comerţ soluţie dezinfectantă, iar la prima solicitare a cumpărătorului acesta este obligat să o ofere. Totodată, comerciantul este echipat cu mască şi, după caz, cu mănuşi.
● MARȚI, 2 iunie
Mai bine de jumătate din culturile de toamnă au fost afectate de secetă
Seceta a afectat culturile de toamnă, fiind vorba de circa 60% din semănăturile de câmp. Așa arată datele preliminare colectate din teritoriu de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Chiar dacă recolta de grâu va fi mai mică, autoritățile susțin că securitatea alimentară nu este în pericol. Ministrul agriculturii, Ion Perju, a declarat că încă mai sunt recepționate date din teritoriu, au mai rămas 6-7 raioane. Finalizarea evaluărilor s-a prelungit inclusiv din cauza ploilor, care desigur bucură, spune ministrul. Ion Perju a menționat că practic toate câmpurile au fost afectate de secetă, dar aceasta nu înseamnă că nu va fi roadă. Se spune că recolta e compromisă atunci când un producător planifică trei tone, dar nu va strânge nici măcar o tonă la hectar. Dar nu e situația de acum.
BNM a modificat Regulamentul cu privire la tratamentul riscului de credit pentru bănci
În contextul crizei generate de pandemia COVID-19, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a emis o hotărâre pentru modificarea Regulamentului cu privire la tratamentul riscului de credit pentru bănci potrivit abordării standardizate, prin care aduce claritate prevederilor aferente tratamentului riscului de credit al entităților din sectorul public din Republica Moldova. Un comunicat de presă al BNM, emis pe 2 iunie, precizează că decizia a fost luată în data de12 mai. În scopul calculării riscului de credit și a cerințelor de fonduri proprii ale băncilor, expunerile față de entitățile din sectorul public din Republica Moldova, precum și expunerile garantate de către acestea, cu întrunirea cerințelor de eligibilitate, primesc o pondere de risc egală cu 20%.
● MIERCURI, 3 iunie
ÎMM-urile sunt îndemnate să aplice la un program de ecologizare
Programul Național de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii a fost lansat astăzi de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Prin acest program statul își propune să ajute la ecologizarea a circa 150 de întreprinderi mici și mijlocii (ÎMM) care prestează servicii de valoare mică și mare, până în anul 2022. În consecință, companiile vor deveni mai prietenoase cu mediul ambiant, dar și mai competitive pe piața internă și externă, spun autoritățile. În cadrul unui eveniment online de lansare a programului, Iulia Costin, director general al ODIMM a menționat că prin acest program se dorește convingerea ÎMM-urilor de efectele pozitive ale ecologizării și demonstrarea că „implementând standardele de calitate sau făcând verzi tehnologiile, vor avea de câștigat, pentru că competitivitatea produselor va crește”. În cadrul acestui program va fi creată și o rețea de consultanți naționali care vor oferi suport ÎMM-urilor în procesul de ecologizare.
Compensarea contribuțiilor de asigurări sociale în domeniul agricol
Angajatorii din domeniul agricol pot beneficia de compensarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de 6% dacă în decursul perioadei de gestiune (sezonului agricol) practică nu mai puțin de 95% din activitățile stipulate în grupele 01.1 – 01.6 din „Clasificatorul activităților din economia Moldovei” (CAEM). O inițiativă legislativă în acest sens a fost susținută, miercuri de executiv. Este vorba de activități ce țin de cultivarea cerealelor și strugurilor, plantelor pentru înmulțire, creșterea animalelor și altele.
Modificări în comisia care asigură controlul acordului de concesiune cu Redeco LTD
Guvernul a aprobat o modificare la decizia sa privind Acordul de concesiune între Republica Moldova și compania de explorare a resurselor Redeco LTD din SUA, semnat în 1995. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perja, a explicat modificarea prin necesitatea de a asigura funcționalitatea Comisiei guvernamentale de supraveghere a executării Acordului de concesiune, drepturilor și obligațiilor prevăzute, având în vedere cesionarea ulterioară a acestora către compania „Valiexchimp” SRL. S-au luat în considerație și schimbările intervenite în structura executivului, autorităților publice, unele funcții noi din componența acestora, precum și, necesitatea executării controlului asupra executării Acordului, a precizat ministrul.
Guvernul va negocia cu CEB un împrumut de 70 mln euro
Guvernul și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) vor negocia un împrumut de de 70 de milioane de euro. Prima compoenentă se referă la sectorul sănătății, iar cea de-a doua presupune suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Inițierea negocierilor proiectului Acordului-cadru de împrumut a fost aprobată miercuri, 3 iunie, la ședința cabinetului de miniștri. Conducătorul delegației de negociatori, vicepremierul Serghei Pușcuța, a menționat că CEB s-a angajat să ofere finanțare flexibilă și în timp util țărilor membre, întru consolidarea sistemului de sănătate publică și atenuarea impactului socio-economic al pandemiei de COVID-19.
Modificări în decizia privind asigurarea activității Portului Giurgiulești, actualizată
Transmiterea terenurilor proprietate privată pentru extinderea Portului Internațional Liber Giurgiulești se va efectua în bază de contract cu întreprinderea de stat „Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului”. O modificare cu un asemenea conținut a aprobat Guvernul în decizia sa privind unele măsuri ce țin de activitatea Portului. S-a considerat că formula în vigoare: „prin intermediul instituțiilor subordonate” nu este exactă și generează incertitudini. Pentru buna funcționare a Portului Internațional Liber Giurgiulești, au fost transmise 53,23 hectare terenuri aflate în proprietatea statului. Extinderea acestuia solicită și utilizarea a 35,07 hectare terenuri private, care în prezent se află în proces de judecată. Suplimentar, pentru atingerea suprafeței de 120 de hectare prevăzută în proiect pentru acest obiectiv, urmează să fie selectate terenuri, de asemenea private, cu suprafața de 29,7 hectare, cu transmiterea acestora în proprietatea statului.
Din 15 iunie se reiau zborurile regulate
Începând cu 15 iunie, sunt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri. O hotărâre în acest sens a fost luată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică. Potrivit hotărârii, Aeroportul Internațional Chișinău urmează să asigure măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare. Urmează să fie verificată temperatura, să fie asigurate ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție. O condiție este și respectarea distanței sociale, iar încăperile și instalațiile în terminal urmează să fie dezinfectate.
● JOI, 4 iunie
Siegfried Mureșan: În Moldova vor veni fonduri europene pentru redresarea economiei
Republica Moldova urmează să beneficieze de suport din partea Uniunii Europene pentru redresarea crizei economice provocate de pandemia de COVDI-19. Mai mult decât atât, începând cu anul viitor, UE ar putea aloca din bugetul comunitar pentru următorii ani o sumă mult mai mare de 750 de milioane de euro. Declarațiile aparține eurodeputatului român Siegfried Mureșan, care este și președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova. „Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un pachet de redresare economică de 750 de miliarde de euro, în special pentru statele Uniunii Europene, dar vă spun că o parte din acești bani vor veni și pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene. Încă nu avem suma exactă, suma totală, dar vor veni începând cu 1 ianuarie 2021fonduri europene pentru redresarea economică ca urmare a crizei COVID și în Republica Moldova”, a declara eurodeputatul român.
Wizz Air extinde perioada de suspendare pentru operațiunile din Moldova
Wizz Air anunță că, din cauza prelungirii restricțiilor de călătorie impuse pe toate zborurile externe spre și din Republica Moldova, compania va prelungi la rândul său durata suspendării tuturor zborurilor sale spre și dinspre Republica Moldova până pe 14 iunie inclusiv. Clienții vor primi automat în contul de client WIZZ 120% din valoarea achitată pentru călătorie, sumă care poate fi folosită în următoarele 24 de luni pentru achiziția de produse și servicii Wizz Air. Pasagerii pot alege rambursarea banilor – care va dura mai mult – și vor fi informați despre pașii necesari pentru un transfer bancar sau transferul către un card bancar printr-un e-mail separat. În acest caz, clienții vor putea primi 100% din suma achitată inițial. Pasagerii care și-au făcut rezervările prin intermediul agențiilor de turism, inclusiv agențiile de turism online, trebuie să ia legătura cu agenția de unde și-au cumpărat biletele, precizează un comunicat de presă al companiei.
BNM examinează câteva solicitări legate de dețineri de control în capitalul unor bănci
Banca Națională a Moldovei are în proces de examinare câteva solicitări de acordare a aprobărilor prealabile pentru achiziția de dețineri calificate în bănci. Persoanele care au înaintat aceste cereri intenționează să dobândească dețineri de control în capitalul unor bănci, a precizat guvernatorul băncii centrale, Octavian Armașu, într-un interviu realizat în baza întrebărilor presei, urmare a solicitării BNM. „În urma reformelor semnificative din ultimii ani în sistemul bancar, s-a manifestat un anumit interes de investire în capitalul băncilor din Republica Moldova. Intenția de cumpărare a acțiunilor băncii în mărimi ce ating și depășesc nivelul deținerii calificate (care este de 1% în capitalul social al băncii) a fost manifestată de către mai mulți investitori, persoane fizice și juridice - atât investitori financiari (de portofoliu, care au investiții în diverse domenii), cât și investitori strategici (ai căror afaceri principale sunt în sectorul financiar), inclusiv bănci”, a remarcat Octavian Armașu.
● VINERI, 5 iunie
Activele oficiale de rezervă, în creștere cu 13,4 mln dolari
Activele oficiale de rezervă au constituit, la data de 29 mai, 3 136,22 mln dolari SUA, fiind în creștere cu 13,41 mln dolari în comparație cu 30 aprilie 2020. Banca Națională a Moldovei precizează într-o informație publicată pe pagina de internet că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută (10 mln dolari); aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul (6,21 mln dolari); intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate (4,02 mln) dolari. La creșterea activelor oficiale de rezervă a mai contribuit înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale (3,40 mln dolari SUA); veniturile din gestionarea rezervelor valutare (2,78 mln dolari); intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit (0,65 mln dolari).