RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 13 aprilie
Statul va acoperi dobânzile la creditele în valoarea fondului de remunerare a muncii pentru 3 luni
Autoritățile vor oferi suport suplimentar pentru agenții economici care iau credite în valoarea fondului de remunerare a muncii pentru trei luni, acoperind dobânzile bancare din bugetul de stat. Statul va acoperi dobânzile bancare pentru agenții economici care vor solicita credite pentru următoarea perioadă, mai exact până pe 31 decembrie anul curent, pentru achitarea salariilor angajaților sau pentru mijloace circulare. Decizia a fost anunțată după ședința de lucru a președintelui Igor Dodon cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul Ion Chicu.
Consiliul de Administrație al „Moldovagaz” are componență nouă
Consiliul de Administrație SA „Moldovagaz” are o nouă componență, ca urmare a hotărârii Consiliului de observatori al întreprinderii. În noua componență se regăsesc Vitalie Țurcanu, secretarul Consiliului economic pe lângă președintele șării, directorul „Chișinău-gaz”, Ilie Tutunaru, și șeful Secției analiză economică, planificare și politică tarifară SA „Moldovagaz”, Alexandru Șevciuc. Într-un comunicat de presă al întreprinderii se menționează că partea Federației Ruse în componența Consiliului este prezentată de către Mihail Iuriev, Nicolai Vasiliev, Denis Emelianov, Elena Tkaciuk și Anton Bubeonov, care ocupă funcții înalte în organele de conducere ale societății publice pe acțiuni „Gazprom”. În calitate de vicepreședinți ai Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” au fost numiți Vitalie Țurcanu, Nicolai Vasiliev și Denis Emelyanov.
Slusari către Dodon: Ați văzut multe cazuri când antreprenorii s-au creditat pentru salarii?
Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, califică drept gafă decizia autorităților de a acoperi dobânzile pentru creditele contractate pentru plata salariilor. „Cândva ați fost economist. În această calitate vă întreb: ați văzut multe cazuri când agenții economici s-au creditat pentru achitarea salariilor?”, întreabă Alexandru Slusari. „Cea mai bună soluție este ca statul să achite direct trei luni indemnizațiile de șomaj tehnic pentru toți salariații care stau forțat acasă, în mărime de minim 50 % din salariu. Alte 30 % ar achita angajatorii, care și-ar păstra astfel forța de muncă și ar putea gândi un pic mai relaxat la credite sau granturi externe pentru reprofilarea afacerilor. Știți foarte bine că banii necesari pot fi identificați în buget atât din surse interne, cât și externe. Dar așa, orice ați propune, tot la scheme de interes ajungeți”, menționează Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.
● MARȚI, 14 aprilie
Transportul rutier de persoane în trafic internațional a fost suspendat
A fost suspendat transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în ședința din 13 aprilie. Pentru organizarea curselor de transport rutier de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi listele solicitărilor. În aceste liste se vor regăsi prioritar copii, studenți, persoane aflate la tratament medical și alți cetățeni aflați în dificultate. Lista va fi transmisă Agenției Naționale Transport Auto, care va coordona cu țările tranzitare coridoarele de tranzit.
Un nou concurs de granturi mici pentru antreprenoare va fi lansat de ODIMM
Pentru a oferi posibilitate tuturor antreprenoarelor care nu au reușit în timp util să depună dosarele la cel de-al V-lea concurs de granturi mici desfășurat în cadrul Programului „Femei în Afaceri”, în perioada următoare va fi lansat un nou concurs, anunță Organizația de Dezvoltarea a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). La cel de-al V-lea concurs au depus dosarele 154 de femei antreprenoare din Republica Moldova. Câștigătoarele vor beneficia de un grant nerambursabil în valoare de până la 165 de mii de lei. Granturile sunt oferite femeilor care gestionează o întreprindere de la 0 la 24 de luni. Suportul financiar poate fi utilizat pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare.
Zece apicultori au reușit certificarea mierii ecologice pe care o produc
Zece apicultori din țară au reușit certificarea mierii ecologice pe care o produc, participând la un proiect finanțat de programul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ștefan Condratiuc, a precizat că, pentru a obține astfel de certificare, apicultorii intră inițial în procesul de ajustare conform cerințelor ecologice: schimbă fagurii, vopsesc stupii cu soluții naturale, introduc hrana ecologică pentru albine etc. Ștefan Condratiuc a menționat că în Moldova este posibil să se facă apicultură ecologică, cu respectarea unei raze de 3 km de la sursa de poluare. Dar nu mulți apicultori aplică pentru că, în condițiile prevăzute de certificare, pe an pot avea doar una-două tranșe de cules, de aceea preferă alte zone, unde culesul produsului poate ajunge și la patru tranșe.
ANRE a constatat abateri în activitatea „Moldovagaz”
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a constat în activitatea „Moldovagaz” abateri de la cadrul normativ în vigoare, inclusiv acțiuni care au adus prejudicii financiare ce urmează să fie restituite și corectate în perioada următoare. ANRE menționează într-un comunicat de presă că, urmare a controlului, s-a constatat că în anul 2018 „Moldovagaz” a majorat veniturile din vânzările gazelor naturale cu 282,29 milioane de lei. Majorarea menționată a avut loc în urma aplicării incorecte a prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018 pentru consumatorii noncasnici. În consecință, „Moldovagaz” urmează să recalculeze în aceeași mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori. Totodată, specialiștii din cadrul Agenției au stabilit venituri suplimentare în valoare de 109,36 milioane de lei care s-au format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzute anterior de bugetul de stat. În acest context, ANRE va lua în considerare suma respectivă din calculul devierilor tarifare.
● MIERCURI, 15 aprilie
Oleg Serebrian: Moldovenii cu job legal în Germania nu au fost concediați
Reprezentanțele diplomatice ale Republicii Moldova din Germania au primit mai puține solicitări de repatriere a cetățenilor moldoveni în contextul pandemiei de COVID-19. Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, spune că acest lucru a fost influențat de faptul că moldovenii lucrează legal în Germania, iar o parte din ei au și familii acolo. Oficialul a ținut să facă o precizare cu privire la moldovenii care revin acasă în aceste zile. Acesta spune că cetățenii care se întorc acasă nu reprezintă neapărat diaspora, ci persoane care sunt într-o situația destul de deosebită, mulți dintre ei fiind turiști, pacienți plecați în Germania pentru tratament, studenți, vizitatori ocazionali. Referitor la zvonurile precum că cetățenii moldoveni au rămas fără locurile de muncă, Oleg Serebrian admite că este vorba despre cetățenii care ar lucra la negru, dar nu de cei care au avut un job legal.
Guvernarea merge pe cale greșită în depășirea crizei, deputat
Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, consideră că guvernarea merge pe cale greșită și periculoasă în ceea ce privește depășirea crizei social-economice, care tot mai mult cuprinde Moldova. Potrivit lui, măsurile propuse de „guvernul Dodon” stimulează șomajul și distrugerea unor sectoare întregi ale economiei și, implicit, generează o revoltă social. În opinia sa, cel mai mult va fi afectat segmentul businessului mic și mijlociu. Platforma DA a înaintat un demers Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționale. În document sunt reiterate măsurile, printre care și rectificarea bugetului public național prin reducerea maximală a cheltuielilor autorităților publice centrale, renunțarea la marea majoritate a investițiilor. Se propune introducerea în legislația salarizării a unui supliment permanent în mărime de 100% din salariul de funcție pentru medici și personal medical în perioada epidemiei, care intră în contact nemijlocit cu infectații.
Moldovagaz își rezervă dreptul să conteste în instanță constatările ANRE
Societatea „Moldovagaz” își rezervă dreptul să conteste în instanța de judecată hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică cu privire la rezultatele controlului planificat realizat la companie pentru perioada anilor 2016-2018. Furnizorul califică constatările ANRE ca fiind nefondate. Într-un comunicat de presă, „Moldovagaz” menționează că nu va recalcula valoarea gazelor naturale livrate către consumatorii non-casnici în perioada 1 ianuarie 2018-16 martie 2018, în sumă de 282,29 milioane de lei. Și aceasta pentru că, potrivit furnizorului, tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale nu au caracter retroactiv. Suma de 109,36 milioane de lei, care s-a format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzută anterior de bugetul de stat, nu poate fi calificată drept devieri tarifare pentru că obligațiunile de plată ale unor consumatori non-casnici nu au fost onorate, prin urmare datoriile menționate nu au fost stinse integral.
Poșta Moldovei redeschide traficul poștal internațional
Poșta Moldovei anunță că redeschide traficul poștal internațional. Pot fi recepționate și distribuite toate tipurile de trimiteri, pe cale terestră, spre zece destinații. Tarifele rămân neschimbate. Vor fi recepționate în circuit trimiterile poștale spre: Austria, Belarus, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Polonia, România, Rusia, Ucraina și Ungaria. Lista destinațiilor va fi actualizată imediat ce alți operatori își vor exprima disponibilitatea.
● JOI, 16 aprilie
Ion Chicu: Veniturile la bugetul de stat au scăzut în jumătate
Resursele financiare ale Republicii Moldova sunt la limită. Prim-ministrul Ion Chicu anunță că în prezent pensiile și salariile sunt achitate din banii adunați de Serviciul Vamal în primele două luni ale anului și un transfer din partea Fondului Monetar Internațional. „Începând cu 17 martie, au scăzut în jumătate veniturile la bugetul de stat. În prezent putem achita pensiile, salariile exclusiv din ce am adunat suplimentar în primele două luni jumătate ale anului. În primele două luni ale anului, Serviciul vamal a adus în bugetul statului cu 27% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu acele resurse și supraviețuim. Noi nu printăm bani. Trăim din contul la ceea ce adunăm ”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.
Pe timp de pandemie, circa jumătate din populație nu lucrează, sondaj
Pe timpul pandemiei de COVID-19, circa jumătate din populație nu lucrează, 20% lucrează de acasă, iar 33% lucrează la locul de muncă. Așa arată datele unui sondaj realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul. În prezentarea sondajului, economistul Veaceslav Ioniță, IDIS Viitorul, a remarcat că 48% din cetățenii încadrați în câmpul muncii spun că au un loc de muncă sigur și stabil și nu au nicio îngrijorare în privința faptului că-și pot pierde locul de muncă. 8% cred că ar fi posibil să-și piardă locul de muncă și 17% declară că în luna curentă și-au pierdut locul de muncă. 26% nu au răspuns. 88% din respondenți susțin că și-au primit salariile fără suspendări și 12% au declarat că nu și-au primit salariile.
Consumatorii afectați de întreruperile de energie din 11 aprilie pot cere compensații
Consumatorii de energie electrică, care în data de 11 aprilie au fost realimentați cu energie după ora 13:00, au dreptul să solicite plata compensațiilor pentru depășirea indicatorului de continuitate. Compensațiile calculate vor fi incluse în factura pentru luna următoare. ANRE precizează că durata admisă a unei întreruperi neprogramate pentru consumatorii de energie electrică din mediul urban este de 6 ore. În cazul depășirii acestui indicator, consumatorii afectați de întrerupere pot solicita operatorului de sistem plata unei compensații bănești, mărimea căreia va fi calculată de către operator.
● VINERI, 17 aprilie
Soluții post-criză COVID-19: cum putem facilita relansarea economiei cu suportul partenerilor externi? Op-Ed
Dumitru Vicol, Mihai Mogîldea:
Prognoze: La o lună de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova, consecințele crizei COVID-19 se fac tot mai resimțite, atât în rândul populației, cât și al agenților economici și salariaților. Într-un interviu recent, premierul Ion Chicu menționa că statul a pierdut 40% din veniturile bugetare din cauză că nu a adunat bani din taxe și impozite. După ședința Consiliului Suprem de Securitate din 7 aprilie curent, președintele Igor Dodon declara că previziunile Ministerului Finanțelor indică, în termeni optimiști, o reducere a PIB-ului cu 3% și o scădere a veniturilor planificate la buget cu 7,3 miliarde de lei. Pe 14 aprilie, FMI a revizuit previziunile pentru creșterea economică a Republicii Moldova de la +3.8% în 2020 și 2021 la o recesiune de -3% în 2020 și o creștere de +4.1% în 2021 în scenariul de bază. Respectiv, creșterea economică cumulativ pe 2 ani a fost revizuită în jos cu 6.5 puncte procentuale comparativ cu valoarea agregată pentru țările emergente de -3.8%. Dacă previziunile actuale pentru 2020 și 2021 s-ar adeveri și presupunem că economia ar fi crescut constant la 3.8% per an în absența crizei, PIB-ul țării ar trebui să accelereze 4.5% per an pe o perioadă de 10 ani din 2021 pentru a recupera valoarea PIB-ului pierdut în timpul crizei și să ajungă din urmă performanța PIB-ului care ar fi crescut constant la 3.8%. Scenariile alternative ar fi 34 de ani la o creștere de 4% sau 6 ani la o creștere de 5%.
Impactul economic negativ al crizei epidemiologice poate crește în lunile viitoare, expert
Actuala criză epidemiologică din țară prezintă multiple riscuri pentru economia națională, magnitudinea cărora nu poate fi cunoscută cu exactitate în acest moment. Impactul real va fi dictat de modul în care se va reuși gestionarea situației din economia națională pe durata trimestrului al II-a și, în special, în trimestrul al III-a al anului. Opinia a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu pentru Infodebit. „În scopul neadmiterii declanșării unei crize economice și sociale de proporții, este imperativ necesară eliminarea oricăror restricții în activitatea economică într-o perioadă cât mai scurtă de timp”, menționează Viorel Gîrbu. Cele mai afectate de restricțiile economice impuse în contextul crizei epidemiologice sunt sectoarele agricol și cel al construcțiilor, consideră Viorel Gîrbu. Probabilitatea apariției unor probleme importante de ordin social, în eventualitatea unor evoluții nefaste în sectoarele vizate, este destul de mare.
Programul de subvenționare a dobânzilor și cel de rambursare a TVA, aprobate de Guvern
Programul de subvenționare a dobânzilor, care urmează să faciliteze accesul întreprinderilor la contractarea creditelor în perioada 1 mai-31 decembrie 2020, a fost aprobat de Guvern. Suportul este acordat întreprinderilor care contractează credite, fără a restricționa destinația acestora. Programul este parte a unui proiect de lege care mai prevede și Programul de rambursare a TVA, precum și reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa. Mărimea subvenției lunare acordate beneficiarilor constituie suma dobânzii lunare achitate pentru creditele contractate în cadrul Programului de subvenționare a dobânzilor. Valoarea maximă a creditului sau a creditelor pentru care se acordă subvenția constituie suma cumulativă a plăților salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile: decembrie 2019, ianuarie 2020 și februarie 2020.
Rectificări la buget. Deficitul va constitui 15,975 miliarde de lei
Guvernul a aprobat rectificări la bugetul de stat pentru anul curent, în contextul efectelor economice ale măsurilor impuse în procesul administrării situației epidemiologice. Deficitul bugetar după rectificări va constitui 15,975 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 7,52% din Produsul Intern Brut. Astfel, comparativ cu bugetul aprobat pentru anul 2020, se estimează o reducere a veniturilor bugetului de stat cu 6,338 miliarde de lei sau cu 14,3% și vor constitui 37,798 miliarde lei, în special din contul diminuării impozitelor și taxelor precum și intrărilor din granturi.
Un nou termen pentru interzicerea plasării țigărilor la vedere în magazine
După ce a propus amânarea cu un an a aplicării interdicției de plasare la vedere a produselor de tutun în unitățile comerciale, Guvernul vine cu un nou termen. Astfel, măsura urmează să fie aplicată după trei luni din momentul ridicării stării de urgență. Dacă starea de urgență nu va fi extinsă, din data de 15 mai rețele de magazine au la dispoziție trei luni pentru a implementa măsurile prevăzute de lege. Pe lângă această prevedere, proiectul aprobat de Guvern prevede restituirea sumei accizei achitate de către agenții economici autohtoni pentru mărfurile produse sau importate (materia primă) care ulterior sunt livrate agenților economici ce administrează activitatea magazinelor dutyfree. Prevederea urmează să intre în vigoare la 1 mai.
Executivul discută cu UE un împrumut de urgență
Executivul discută un împrumut de urgență cu Uniunea Europeană. Proiectul presupune măsuri de susținere a mediului de afaceri, pentru care sunt alocate 300 de milioane de lei. Sunt prevăzute resurse pentru a atenua efectele crizei economice, precum alocarea suplimentară a 168 de milioane de lei pentru fondul de șomaj și alocarea a 200 de milioane de lei pentru fondul de ajutor social. Cabinetul a negociat un credit de 58,4 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale. 33 de milioane de dolari vor fi direcționați în sectorul sănătate pentru combaterea epidemiei COVID-19, și 24 de milioane de dolari pentru majorarea fondului de șomaj și alte cheltuieli sociale.
Jumătate din taxa aeroportuară de 9 euro va ajunge la stat
50 % din taxa aeroportuară de nouă euro acumulată lunar pentru modernizarea aeroportului va ajunge în Fondul de susținere a populației. Prevederea se conține într-un proiect de lege, aprobat de astăzi, 17 aprilie, de Guvern. Proiectul mai prevede că printre sursele de finanțare a Fondului de susținere a populației va fi și taxa de portabilitate – în mărime de 50% din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor. La fel, este vorba și despre taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă – în mărime de 2,5% din venitul obținut din vânzările aferente acestor servicii. În fond vor ajunge și transferurile obținute din plata suplimentară obligatorie în cuantum de 0,1% din suma achitată la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine în numerar și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar la casele de schimb valutar și la băncile licențiate care desfășoară activitate de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, inclusiv prin intermediul aparatelor de schimb valutar.
● SÂMBĂTĂ, 18 aprilie
FMI alocă un credit de urgență de circa 235 de milioane de dolari
Consiliul de directori al Fondului Monetar Internațional a aprobat alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de circa 235 de milioane de dolari. Despre aceasta anunță premierul Ion Chicu. „Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă, împrumutul de la FMI ne va permite să finanțăm peste jumătate din deficitul bugetar în acest an”, menționează șeful executivului într-o postare pe Facebook. Premierul a mai menționat că autoritățile așteaptă ca Uniunea Europeana să decidă asupra alocării asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova. „În acest sens, am semnat astăzi o scrisoare în adresa CE. Prietenii la nevoie se cunosc!”, menționează premierul în mesajul postat vineri pe Facebook.
A fost semnat acordul pentru prima tranșă din creditul rusesc de 200 mln euro
Acordul care prevede oferirea primei tranșe din creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro a fost semnat la Moscova. Despre aceasta anunță președintele Igor Dodon. „Este primul suport financiar concret oferit din exterior țării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferați în bugetul de stat al Moldovei pentru necesitățile țării, inclusiv la finanțarea unor proiecte de infrastructură”, menționează șeful statului într-o postare pe Facebook. Potrivit acordului, prima tranșă, în valoare de 100 de milioane de euro, urmează să ajungă într-un termen de până la 30 de zile de la data intrării în vigoare a acordului. Cea de-a două tranșă urmează să fie transferată nu mai târziu de data de 31 octombrie 2020. Partea moldovenească urmează să întoarcă creditul timp de zece ani, iar primele plăți urmează să fie realizate pe 15 martie 2021. Rata dobânzii pe care o va plăti Moldova este de 2% anual.
Proiect de asistență pentru răspunsul imediat la COVID-19, negociat cu Banca Mondială
Guvernul a negociat cu Banca Mondială un nou proiect de asistență externă în vederea răspunsului de urgență la COVID-19. Costul total al proiectului ce urmează a fi finanțat din resursele de credit ale Asociației Internaționale pentru Dezvoltare constituie 52,9 milioane de euro, iar obiectivul de dezvoltare al acestuia este de a preveni, detecta și răspunde la amenințările prezentate de pandemia de COVID-19. Ministerul Finanțelor menționează într-un comunicat de presă că proiectul propus va fi structurat în două componente. Este vorba despre răspunsul imediat la COVID-19, care include subcomponentele: confirmarea cazurilor, consolidarea sistemului de sănătate, activități de informare, dar și sprijin social și financiar pentru gospodării. A doua componentă ține de managementul, monitorizarea și evaluarea implementării. Entitate implementatoare a proiectului este desemnat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin intermediul Unității speciale create în acest sens. Termenul maxim de implementare este 30 aprilie 2022. Perioada de rambursare a creditului începe la 15 octombrie 2025 și se încheie la 15 aprilie 2050. Rata dobânzii cumulativă (inclusiv taxa de deservire) constituie 0,75% anual.
Detalii referitor la asistența de urgență acordată de FMI
Mitsuhiro Furusawa, director adjunct al Fondului Monetar Internațional, susține că perspectivele economice ale Moldovei s-au deteriorat brusc din cauza pandemiei COVID-19. Se estimează că PIB-ul real va fi în scădere, iar finanțele publice sunt puse la grea încercare, din cauza diminuării veniturilor fiscale și creșterii cheltuielilor din sistemul de ocrotire a sănătății și cel de asistență socială. Declarația a fost făcută în urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi FMI, care a aprobat acordarea Republicii Moldova a asistenței de urgență pentru lupta cu pandemia de COVID-19 în valoare de 235 de milioane de dolari. FMI menționează într-un comunicat de presă că asistența urmează să fie folosită pentru a soluționa în regim de urgență dificultățile legate de balanța de plăți, cauzate de pandemia de COVID-19. Va contribui la catalizarea sprijinului din partea partenerilor de dezvoltare și a face față nevoilor iminente din sistemul de ocrotire a sănătății. Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat acordarea unui volum de finanțare echivalent cu 57,5 milioane DST (aproximativ 78,4 milioane de dolari sau 33,3% din cota Republicii Moldova la FMI) prin intermediul Mecanismului de creditare rapidă (RCF) și a unui volum echivalent cu 115 milioane DST (aproximativ 156,7 milioane de dolari sau 66,7% din cota Republicii Moldova la FMI) din cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), pentru a-i permite Republicii Moldova să-și acopere necesitățile urgente legate de balanța de plăți ce au apărut din cauza pandemiei de COVID-19.