RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6-12 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 6 aprilie

BNM recomandă băncilor să se abțină de la plata dividendelor


Banca Națională a Moldovei recomandă băncilor licențiate să se abțină de la distribuirea dividendelor către acționari și alte forme de distribuire a capitalului, cel puțin până pe 30 septembrie. Decizia Comitetului executiv al BNM vine în contextul atenuării efectelor cauzate de pandemia COVID-19, pentru a menține băncile suficient de bine capitalizate și stabile. Comitetului executiv al BNM a mai aprobat măsuri de relaxare a cerințelor amortizoarelor de capital. Astfel, BNM permite băncilor să utilizeze temporar – până la o dată ce va fi comunicată ulterior – amortizorul de conservare a capitalului constituit anterior. Capitalul conservat poate fi utilizat pentru a absorbi eventualele înrăutățiri ale calității portofoliului de credit și a sprijini finanțarea mediului de afaceri și a populației.

RTEC a suportat cheltuieli de peste 18 milioane de lei de la instituirea stării de urgență

De când a fost instituit regimul de urgență din cauza COVID-19 și până la finele lunii martie, Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) raportează venituri ratate de circa 7,5 milioane de lei și cheltuieli de 18,3 milioane de lei. Cifrele au fost prezentate de către șeful interimar al Direcției transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci, în cadrul ședinței operative de la Primărie. Pentru aceeași perioadă, Parcul Urban de Autobuze, raportează venituri ratate de 1,6 milioane de lei și cheltuieli de 6,8 milioane de lei. Direcția transport public și căi de comunicație pregătește o scrisoare către primarul Ion Ceban, cu toate calculele, inclusiv cheltuielile suplimentare pentru mijloacele de protecție și de dezinfectare.

Alcoolul folosit la fabricarea dezinfectanţilor nu va mai fi scutit de accize

Alcoolul folosit la fabricarea dezinfectanţilor nu va mai fi scutit de accize, a comunicat, luni, premierul Ion Chicu, după ședința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Premierul a precizat că problema este soluţionată, iar pe piaţă sunt dezinfectanţi în cantităţi suficiente. „În ultima perioadă, avem solicitări de a scuti de accize cantități care depăşesc 300 de tone. Aceasta este o extremitate și o exagerare. Bineînțeles că statul nu cade în aşa capcane și noi am anulat această scutire începând cu ziua de astăzi”, a remarcat Ion Chicu.

● MARȚI, 7 aprilie

Mihai Popșoi: Angajații vor fi trimiși în șomaj fără posibilitate de reangajare


Guvernarea Republicii Moldova trebuia să accepte propunerile opoziției care prevăd achitarea salariilor de către stat în valoare de 75% din salariul mediu pe economie. Deputatul Fracțiunii PAS Mihai Popșoi spune că în urma sistării activității mai multor întreprinderi, angajatorii sunt nevoiți să-și trimită lucrătorii în șomaj forțat, iar în urma crizei, mulți dintre acești angajați nu vor mai avea posibilitatea să revină la locul de muncă. „Încurajarea șomajului prin creșterea alocației de șomaj nu face nimic decât să-i forțeze pe agenții economici să forțeze angajați să plece în șomaj. Noi am propus păstrarea locurilor de muncă și subvenționarea de către stat a salariilor în proporție de 75%, dar nu mai mult de 75% din salariu mediu pe economie astfel încât să păstrăm toate locurile de muncă. Altfel, cetățenii care vor fi trimiși în șomaj, o bună parte din ei nu vor putea reveni din cauza faptului că întreprinderile vor avea de suferit, nu vor avea posibilitatea să-i reangajeze”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Pavel Filip, despre criza care urmează: Trebuie să stimulăm producerea internă

Liderul Partidului Democrat din Moldova, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, afirmă că în prezent autoritățile din țară trebuie să stopeze toate proiectele investiționale. Mai mult decât atât, oficialul precizează că toate resursele financiare trebuie să fie orientate spre veniturile pentru cetățeni și suportul pentru mediul de afaceri, întreprinderile mici și mijlocii. În opinia lui Pavel Filip, conducerea țării trebuie să gândească măsuri din perspectiva că urmează o creștere a șomajului, o diminuare a fluxurilor financiare, a remitențelor, iar lumea în ansamblu va trece într-o creștere foarte lentă.

Răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste

La această etapă, răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste asupra nivelului prețurilor de consum. În acest fel, informația cu privire la rata anuală a inflației în lunile ianuarie și februarie, precum și evenimentele conturate după runda de prognoză precedentă denotă riscul unei traiectorii inferioare celei publicate în Raportul asupra inflației nr. 1. Cu aceste precizări vine Banca Națională a Moldovei, răspunzând la mai multe întrebări legate de sectorul bancar al Republicii Moldova în contextul situației de urgență din țară. Potrivit BNM, atât pentru începutul anului 2020, cât și pentru orizontul de prognoză până la începutul anului viitor, principalele riscuri sunt dezinflaționiste, determinate în principal de condițiile meteorologice atipice, eliminarea unor prevederi existente anterior în politica fiscală, deviația PIB mai joasă pentru anul curent ca urmare a impactului asupra economiei autohtone a măsurilor autorităților pentru a opri răspândirea COVID-19, dar și un mediu extern mai dezinflaționist.

BNM a publicat raportul privind legalitatea acordării creditelor de urgență în 2014-2015

Acordarea creditelor de urgență Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, în noiembrie 2014 și aprilie 2015, a avut loc în corespundere cu cadrul legal, cu competența Băncii Naționale în calitate de bancă centrală, cu informația cunoscută și obiectivele survenite în acel moment și în conlucrare cu autoritățile competente ale statului. Constarea se conține într-un raport cu privire la legalitatea acordării a creditelor de urgență, prezentat de Banca Națională a Moldovei. În raport se menționează că, în perioada anilor 2010-2014, BNM a întreprins măsuri de supraveghere și remediere față de cele trei bănci, cu scopul corectării neregulilor depistate și îmbunătățirii situației lor financiare.

● MIERCURI, 8 aprilie

Termenul de valabilitate al semnăturilor electronice eliberate CTIF s-a extins până la 2 ani


Termenul de valabilitate al semnăturilor electronice eliberate de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) s-a extins până la doi ani, transmite IPN. „Din data de 8 aprilie, persoanele interesate pot solicita, în funcție de necesitate, eliberarea semnăturii electronice pe un termen de un an sau de doi ani”, a precizat directorul CTIF Vitalie Coceban, citat într-un comunicat de presă remis de instituție. Vitalie Coceban menționează că oportunitatea de a obține semnătura electronică pe un termen de doi ani este mai avantajoasă pentru solicitanți din punct de vedere al costurilor, dar și al necesității de reînnoire a acesteia.

Criza poate fi momentul pentru a regândi modelul de dezvoltare a economiei, Expert-Grup

Situația de criză poate fi și un moment pentru a regândi modelul de dezvoltare a economiei naționale. Unele ramuri ar putea obține o doză suplimentară de competitivitate în timp ce necesitatea altora va fi pusă în discuție. Pentru redresarea economică, este necesar să fie asigurat consumul intern cu cât mai multe bunuri și servicii naționale. La fel, este necesară stimularea canalelor online de distribuție a mărfurilor, stimularea plăților fără numerar și reducerea economiei informale. Sunt sugestii ale experților Centrului Expert-Grup, care au prezentat un set de măsuri în cadrul unei conferințe-video, la care au participat și reprezentanți ai statului, ai sindicatelor și patronatelor.

Dacă micul business nu va fi susținut activ, numărul șomerilor se poate tripla, opinie

Dacă micul business, producătorii autohtoni, nu vor fi susținuți activ pentru a evita falimentul și o disponibilizare masivă a lucrătorilor, situația în domeniul ocupării forței de muncă și în domeniul șomajului se poate schimba drastic. Și numărul de șomeri se poate dubla sau chiar tripla, în condițiile în care în țară revin și cetățenii care au fost plecați în străinătate. Însă aici poate exista și o oportunitate, pentru că anul trecut numărul locurilor de muncă vacante era mai mare decât numărul șomerilor aflați la evidență. De această părere este Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, participant în cadrul unei conferințe-video, organizate de Centrul analitic Expert-Grup.

Platforma DA cere transparență în achizițiile publice

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită transparență în achizițiile publice. Într-un demers către Guvern și Comisia pentru Situații Excepționale, fracțiunea solicită răspunsuri la mai multe întrebări referitor la procesul de achiziționare de către stat a echipamentului de protecție. Președintele fracțiunii, Alexandru Slusari, menționează că întrebările vin după discuția cu Asociația Patronală din Industria Ușoară, dar și după examinarea mai multor scrisori de la întreprinderile specializate în domeniul textilelor. Deputații Platformei DA se întreabă de ce până în prezent nu există standardele de certificare cu reglementările tehnice ale fiecărui tip de consumabil în medicină? „De ce în cadrul achizițiilor publice cel mai important criteriu pentru selectarea câștigătorului este prețul echipamentului, astfel multiplicându-se cazurile când măștile sau mănușile de import, fiind ieftine și de calitate proastă, se deteriorează rapid? S-a gândit cineva că este posibil ca această strategie de a economisi și de a se raporta la preț și nu la calitate contribuie la sporirea numărului de contaminări în rândul cadrelor medicale?”, menționează Alexandru Slusari.

Agricultorii își vor putea vinde produsele agricole în regim ambulant

Pe perioada stării de urgență, se va permite comerțul ambulant cu produse agricole proprii. Autorizația va fi eliberată de preturi sau primăria localității. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit premierului Ion Chicu, în țară sunt mai mulți crescători de legume în seră, care nu-și pot comercializa producția din cauza că piețele sunt închise, iar solicitările magazinelor alimentare sunt limitate. Pentru a putea vinde, producătorii trebuie să facă dovada că anume ei sunt producătorii respectivelor produse agricole. Locurile de comerț vor fi stabilit de autoritățile publice locale, cu respectarea strictă a normelor epidemiologice și sanitare.

● JOI, 9 aprilie

Banca Mondială: Economia Moldovei va fi în scădere în 2020, dar va reveni treptat


Economia Republicii Moldova va fi în scădere în 2020, presupunând o revenire treptată începând cu trimestrul trei al anului. Pe lângă sistarea temporară a activităților economice cheie și pierderea de venit aferentă, impactul răspândirii noului tip de coronavirus în Moldova va fi în mare parte asociat cu scăderea cererii de export, cu reducerea numărului de călătorii și a turiștilor, precum și cu reducerea remiterilor, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale. Potrivit prognozei economice actualizate pentru primăvara anului 2020, realizată de Banca Mondială pentru Europa și Asia Centrală, dacă răspândirea virusului persistă și după trimestrul doi al anului 2020, impactul COVID-19 va avea efecte mai severe. Aceasta va duce la o recesiune mai profundă și la pierderi de lungă durată în ceea ce privește producția și locurile de muncă. Se preconizează că economia se va redresa în 2021, pe măsură ce economia globală se ameliorează în urma pandemiei.

Soluții pentru cei care și-au programat sejurul până pe 17 martie

Pandemia de COVID-19 și, ca rezultat, declararea stării de urgență în Republica Moldova au determinat mulți moldoveni să renunțe la călătoriile și vacanțele programate. Operatorii turistici s-au pomenit în situația în care trebuie să returneze banii clienților. Or, banii încasați de către organizator au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate. În aceste condiții, operatorii turistici roagă consumatorii să fie înțelegători și să reprogrameze sejurul. Contactată de IPN, Anna Colța, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova, a precizat că vânzările produsului turistic pentru perioada estivală mai-octombrie 2020, direct sau prin intermediari, au început cu luna octombrie 2019 și acest proces a durat până pe 17 martie. În paralel în această perioadă, organizatorii au semnat contracte de colaborare cu prestatorii de servicii turistice, cum ar fi turoperatorii din străinătate, companiile aeriene, structuri de cazare, transportatori etc. În urma semnării acestor contracte, au fost achitate avansuri, depozite.

Vânzările de apartamente sunt în creștere cu 60%, economist

Vânzările pe piața imobiliară, în primele trei luni ale anului curent, au fost cu 60% mai mari decât în perioadele similare ale anilor precedenți. Economistul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, constată într-un comunicat de presă că piața imobiliară a trecut pentru prima dată de 30 de mii de apartamente anual, înregistrând în primul trimestru al anului curent – 31029 de apartamente vândute sau cumparate pentru ultimele 12 luni. Acest volum de tranzacții este dublu față de vânzările tradiționale anuale ale Moldovei din ultimii zece ani”, precizează Veaceslav Ioniță. Cota apartamentelor vândute în ipotecă a scăzut, numărul de apartamente procurate ajungând la 9,5 mii în valoare anuală, comparativ cu 9,7 mii în 2019. „Oamenii continuă să cumpere tot mai activ apartamente, dar cu un interes mai scăzut față de creditele ipotecare”, susține Veaceslav Ioniță.

Unul dintre efectele măsurilor adoptate de Guvern este stimularea concedierilor, dezbateri

Măsurile luate de Guvern în perioada stării de urgență nu sunt suficiente. Acea subvenționare pentru agenții economici, prin restituirea impozitelor, este o suluție care arată bine ca susținere pentru mediul de afaceri, dar impactul bugetar este supraestimat. Totodată, unul dintre efectele măsurilor adoptate este stimularea concedierilor, din păcate, prin acordarea acelui ajutor de șomaj. Opiniile în acest sens au fost exprimate în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Economistul Marcel Spătari, director Syndex România, a declarat că deocamdată nu este clară procedura legată de restituirea impozitelor din salarii, nici pentru FISC, nici pentru contabili. Pe de o parte, autoritățile vorbesc despre insituirea unui moratoriu la controale, dar pe de altă parte, agenții economici care vor beneficia de această subvenționare vor fi supuși unui control tematic. Potrivit expertului, în condițiile în care o parte din firme sunt în piața gri, ele nu-și doresc și se tem de vreun control. Un alt aspect al acestei măsuri ține de mărimea finală a scutirilor de care vor beneficia agenții economici. Și aceasta pentru că, dacă se iau în calcul cheltuielile aferente salariilor, impactul nu va fi nici pe departe de peste 40% cum anunță autoritățile.

● VINERI, 10 aprilie

Numărul șomerilor s-ar putea dubla sau chiar tripla, opinii


Odată cu instaurarea stării de urgență și adoptarea mai multor măsuri, numărul de șomeri va crește, dublându-se sau chiar triplându-se. Pe lângă faptul că mulți agenți economici și-au sistat activitatea, pentru angajații cu salarii mici pe hârtie este mai convenabil să se concedieze și să beneficieze de ajutorul de șomaj, care va fi mai mare. În aceste condiții, autoritățile trebuie să se gândească de pe acum, unde pot fi reangajați acești șomeri, inclusiv cetățenii, care revin de peste hotare, asigurându-le și o recalificare. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Economistul Marcel Spătari, director Syndex România, a declarat că salariații deja cer să fie concediați pentru a beneficia de acel ajutor de șomaj de 2775 de lei, care în practică este mai mare decât ar fi salariul de 50% primit în cazul șomajului tehnic. Și în opinia sa, este o situație ciudată, pentru că cel care își păstrează locul de muncă primește mai puțini bani decât un șomer. Acest lucru se întâmplă în cazul salariilor mici pe hârtie, pentru care angajatul trebuie să mai achite și impozite. Or, șomerul primește 2775 de lei din care nu plătește impozite.

Ion Sturza: Peste 300 de mii de cetățeni vor intra în șomaj din cauza pandemiei

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza prognozează pierderi de miliarde de lei atât în domeniul produsului intern brut al țării, cât și la veniturile bugetare. Oficialul precizează că declarațiile autorităților prin care anunță că în urma pandemiei „vom avea o reducere cu 3% a produsului intern brut și vom pierde 7 miliarde, este un fals”. „În Republica Moldova reducerea produsului intern brut va fi de 20-25% în cifre anualizate. Vorbim de o cifră de aproximativ de 50 de miliarde pierderi în produsul intern brut. Vorbim de 15-20 de miliarde la veniturile bugetare. Aceste lucruri nu sunt dictate de incompetența autorităților, dar de virus. Aceste lucruri se întâmplă și în alte țări și este o corelație matematică între ceea ce se întâmplă în zona de pandemie cu ceea ce se întâmplă în zona economiei și ce măsuri trebuie să ia guvernele pentru ca să răspundă adecvat acestor mari provocări”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „In profunzime” de la postul de televiziune Pro TV.

Igor Dodon: La sfârșit de aprilie - început de mai, vor fi scoase anumite restricții

O decizie privind prelungirea stării de urgență nu s-a luat, precizează președintele Igor Dodon într-un nou episod al emisiunii „Președintele răspunde”. Dacă situația privind răspândirea COVID-19 va fi dificilă, Parlamentului i se va propune să prelungească starea de urgență. „Indiferent dacă va lua sau nu Parlamentul această decizie, noi considerăm că la sfărșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, urmează să fie scoase anumite restricții pentru activitatea economică, comerțul, HoReCa”, a declarat șeful statului.

Guvernul a prelungit interdicția de export a măștilor, mănușilor și dezinfectanților

Interdicția de a exporta măști și mănuși medicinale, dar și produse biocide (dezinfectanți medicali) a fost prelungită cu încă o lună, până pe 15 mai, până la expirarea stării de urgență. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern la ședința de astăzi. Potrivit vicepremierului Sergiu Pușcuța, ministru al finanțelor, măsura este luată în scopul asigurării necesității interne a Republicii Moldova. „Proiectul a fost elaborat ca urmare a continuării răspândirii pe teriroriul Republcii Moldova a maladiei COVID-19 și creșterii numărului cazurilor confirmate”, a precizat acesta.

● SÂMBĂTĂ, 11 aprilie

Eugeniu Nichiforciuc: Niciodată nu am deținut licență de extragere a minereurilor


Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc respinge ultimele informații care au apărut în spațiul public despre faptul că o parte din modificările legislative pe marginea cărora Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, ar fi în interesul acestuia. Parlamentarul spune că niciodată nu a avut afaceri în domeniu extragerii minereurilor. „Îmi pare rău că unele instituții de presă, în goana după știri, difuzează știri nedocumentate. Eu nu am niciun interes în acele proiecte, niciodată nu am avut afaceri în domeniu extragerii minereurilor. Toate interesele mele le declar de mulți ani”, a declarat Eugeniu Nichiforciuc în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21.

Scenariile Primăriei Chișinău în cazul în care pandemia va evolua

Primarul general al capitalei Ion Ceban informează că Primăria a stopat toate licitațiile care urmau să aibă loc în viitorul apropiat. Oficialul spune că Primăria a elaborat mai multe scenarii care prevăd și stoparea definitivă a mai multor proiecte în valoare de sute de milioane de lei. „Noi am oprit toate licitațiile care urmau a fi desfășurate. Fără coordonarea Comisiei Pentru Situații Excepționale acestea nu vor merge mai departe. Cele care sunt în desfășurare, trebuie să identificăm căi juridice, dacă încheiem contractele sau nu. Dacă vedem că situația se va înrăutăți și licitația a fost făcută, iar contractul nu a fost încheiat, banii vor fi redirecționați. Dacă vom ieși din această situație mai repede, oamenii se vor apuca de lucru pentru a nu pierde alte 45 de zile”, a declarat primarul în cadrul unei Ediții speciale e la postul de televiziune NTV.

Activele oficiale de rezervă, în descreștere în luna martie

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii martie 2 948,71 milioane de dolari, în scădere cu 76,69 milioane de dolari în comparație cu 28 februarie, când acestea au însumat 3 025,40 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit BNM, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută – 109,55 milioane de dolari, precum și de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 10,09 milioane de dolari. De asemenea, diminuarea a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 4,15 milioane de dolari, dar și de plățile Ministerului Finanțelor – 3,30 milioane de dolari și alte ieșiri nete – 0,21 milioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.