RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 martie-5 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 30 martie

Avia Invest vine cu o reacție la solicitarea Autorităţii Aeronautice Civile


Compania concesionară a Aeropotului Internațional Chișinău, Avia Invest SRL, îşi exprimă nedumerirea în legătură cu solicitarea venită din partea Autorităţii Aeronautice Civile în contextul în care mărimea şi metoda de calcul a tarifelor aeroportuare au fost aprobate tocmai prin ordinul Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova, încă din anul 2007. Reacția vine după ce AAC a anunțat că Avia Invest SRL a refuzat să prezinte baza de cost pentru tarifele aeroportuare. Într-un comunicat de presă, Avia Invest menționează că, din momentul înfiinţării Aeroportului Internaţional Chişinău, în 1995, şi până în prezent, toate taxele aeroportuare au fost instituite de autorităţile statului, şi anume Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile, iar ulterior de către succesorul ei, Autoritatea Aeronautică Civilă.

2020/03/30/13:35/ Scutiri de impozite și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic

Agenții economici care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, urmare a restricțiilor antiepidemice impuse de autorități, vor fi scutiți, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic. Decizia a fost anunțată luni, 30 martie, după ședința conducerii de vârf a țării. Președintele Igor Dodon a declarat că, pentru perioada stării de urgență, pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, statul co-participă, din bugetul de stat, la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

Este aleasă cea mai nereușită variantă de sprijin a mediului de afaceri, Platforma DA

„Este aleasă cea mai nereușită, ineficientă și ireală variantă de sprijin, care trădează nedorința statului să participe financiar la rezolvarea problemelor mediului de afaceri și ale salariaților”. Astfel comentează vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, măsurile anunțate în aecastă dimineață, 30 martie, de președintele Igor Dodon, după ședința conducerii de vârf a țării. În ceea ce ține de remunerarea persoanelor aflate în șomaj forțat, deputatul spune că despre aceasta se va discuta mai detaliat după ce va vedea proiectul de lege. Deși, în opinia sa, probabil, guvernarea va încerca din nou să ignore Parlamentul și va lua decizia respectivă în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale.

Uniunea Europeană oferă 140 mln euro pentru necesitățile imediate ale statelor PaE

În condițiile pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană este alături de țările Parteneriatului Estic și reorientează 140 de milioane de euro pentru necesitățile imediate în Republica Moldova și celelalte țări ale grupului respectiv (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, și Ucraina). În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea unor instrumente deja existente în valoare de până la 700 de milioane de euro pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic generat de actuala criză, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene. În conformitate cu solicitarea țărilor-partenere, Comisia va sprijini furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi aparate de respirație asistată, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță. Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alocă 30 de milioane de euro pentru a asigura în săptămânile următoare procurarea și distribuirea eficientă a bunurilor în sistemele de sănătate din cele șase țări. În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator și pentru a lua măsuri de sensibilizare a populației.

A fost prelungit contractul de furnizare a energiei electrice

Contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu ЗАО „Молдавская ГРЭС”, care expiră pe 31 martie, a fost prelungit până pe 30 iunie. Conform noilor condiții contractuale, începând cu 1 aprilie 2020, prețul mediu de procurare a energiei electrice pentru SA „Energocom”, cât și prețul mediu de furnizare a energiei electrice către agenții economici menționați va fi cu circa 9% mai mic decât prețul mediu aplicat în baza contractelor existente, valabile până la 31 martie 2020. Administrația SA „Energocom” menționează într-un comunicat de presă că în prezent, în baza criteriilor tehnice, economice și financiare, ЗАО „Молдавская ГРЭС” este unicul producător de energie electrică capabil să acopere de sine stătător pe deplin necesitățile de energie electrică ale furnizorilor reglementați de energie electrică, operatorilor sistemelor de distribuție și operatorului sistemului de transport pe perioada respectivă.

● MARȚI, 31 martie


Sfaturile psihologului pentru a evita frica și crizele pe timp de pandemie

Frica și panica creată în societate din cauza virusului COVID-19, starea de urgență instituită în țară și interdicția de a ieși din casă decât în cazuri de strictă necesitate reprezintă un moment de cotitură de care populația trebuie să profite. În opinia psihologului Oxana Gumennaia, pentru a evita crizele, căderile nervoase și emoțiile negative, fiecare persoană trebuie să aibă un program bine stabilit care prevede activități exacte atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Totodată, în prezent, toți cei care lucrează, trebuie să cerceteze domeniul în care activează și să-l adapteze situației. „Criza va exista, trebuie să recunoaștem acest lucru. Cel mai probabil, ea va avea un efect care ne va trece online, pe internet. Este timpul să ne îmbunătățim abilitățile de lucru prin internet, trebuie să cercetați domeniul”, a declarat Oxana Gumennaia.

Epidemiolog: Pe fiecare poartă unde sunt persoane din străinătate trebuie să fie scris „carantină”

Măsurile privind stoparea răspândirii virusului COVID-19 au fost luate prea târziu și nu întrunesc toate cerințele și modalitățile de combatere a pandemiei. Declarația aparține unui fost medic epidemiolog, Mihai Rudețchi.  „Toți care se întorc în țară trebuie să treacă o carantină instituțională sau la Vadul lui Vodă, sau la MoldExpo. Eu am informații că acești oameni fac întâlniri bogate cu rude, cumetri, copii. Pe fiecare poartă unde au venit persoane din Italia, Franța, Spania, trebuie să fie scris cu roșu „carantină”, a declarat fostul epidemiolog Mihai Rudețchi. Deputatul Alexandru Slusari afirmă că, din punct de vedere pandemic, sunt luate măsuri care au sens și logică, însă din punct de vedere economic există rețineri foarte mari.

Persoanele fizice pot să-și plătească fără penalități impozitul pe venit până pe 29 mai

Persoanele fizice (cetăţeni ai Republicii Moldova, cetăţeni străini şi apatrizi, inclusiv membri ai societăţilor şi acţionari ai fondurilor de investiţii) urmează să declare și să achite impozitul pe venit pentru anul 2019 până în data de 29 mai. Cota impozitului pe venit nu se modifică. Rămâne 12% din mărimea venitului impozabil. Scutirea personală anuală este de 24 de mii de lei. Pentru întârzierea plății impozitului pe venit, după 29 mai se vor aplica penalități.  Declararea și achitarea impozitului pe venit, impozitului pe bunuri imobiliare, impozitului funciar și taxelor locale pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești al căror număr mediu anual de salariaţi pe parcursul întregii perioade fiscale nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA se va efectua până pe 25 aprilie.

Veniturile disponibile ale populaţiei în anul 2019 au crescut cu circa 500 de lei

Veniturile disponibile ale populaţiei în anul 2019 au constituit în medie 2880 de lei pentru o persoană, mai mult cu aproape 500 de lei față de anul 2018. Potrivit Biroului Național de Statistică, veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 1064 de lei mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

Contractele de procurare a energiei electrice, avizate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a avizat contractele de procurare a energiei electrice, între SA „Energocom”,  ÎCS „Premier Energy”, ÎCS ,,Premier Energy Distribution” SA, ÎS „Moldelectrica”, SA „Red Nord” și SA „FEE-Nord”. Prețul pentru 1 kWh de energie electrică constituie 0,0499 dolari sau cu 9% mai puțin decât în anul 2019. Contractele sunt valabile pentru o perioadă de trei luni – 1 aprilie - 30 iunie inclusiv.


Titularii nu vor plăti patenta cât timp vor fi închise piețele

Circa opt mii de titulari de patentă nu vor plăti taxa de patentă pentru perioada în care este sistată activitatea piețelor. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19. Potrivit președintelui, activitatea patentarilor era axată pe piețe și, odată ce au fost închise piețele, aceștia nu au posibilitatea de a activa.

● MIERCURI, 1 aprilie

Autoritățile trebuie să evite transformarea crizei epidemiologice în una economică, expert


În cazul unui impact semnificativ al crizei epidemiologice, care ar duce la stagnarea economiei naționale, veniturile bugetului consolidat central din impozite, taxe, contribuții și prime de asigurări obligatorii vor rata sume de ordinul a 2,3 miliarde de lei în condițiile puterii de cumpărare a leului moldovenesc din anul trecut. Sunt estimări ale expertului economic Viorel Gîrbu, care a precizat pentru Infodebit că este imperativ necesar ca autoritățile naționale să minimizeze impactul crizei epidemiologice, evitând transformarea acesteia într-o criză economică și socială de lungă durată. Importanța acestei acțiuni rezidă nu doar din perspectiva unor venituri fiscale ratate în anul curent, ci, în special pentru că, odată aduse în faliment, întreprinderile sau chiar sectoarele strategice ale economiei naționale vor reveni la nivelul de dinainte de criză într-o perioadă lungă de timp.

HoReCa va achita pe perioada stării de urgență 15% TVA, în loc de 20%

Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență. Măsura este prevăzută în legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, asupra căreia Guvernul și-a angajat miercuri, 1 aprilie, răspunderea în fața Parlamentului. Potrivit vicepremierului Sergiu Pușcuța, ministru al finanțelor, pentru agenții economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I. Potrivit aceleiași legi, vor fi suvbvenționate cheltuielile angajatorilor legate de achitarea salariului sau îndemnizaţiei în cazul şomajului tehnic. Subvenția va fi în mărime de 100% din impozitele și contribuțiilor aferente salariilor și îndemnizațiior.

Programul „Prima casă” a mărit limita de vârstă şi a micşorat cota de participare inițială

Limita de vârstă acceptată pentru persoanele fizice care pot accede la programul de stat „Prima casă” a fost majorată de la 45 la 50 de ani, iar cota de participare proprie inițială s-a micşorat de la 10 la 5 procente din preţul de procurare a locuinţei. Vicepremierul Sergiu Pușcuța, ministru al finanțelor, a menționat la proiect pot accede şi persoanele care deţin un imobil cu o suprafaţă mică, dar intenţionează să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai prin procurarea unei locuinţe cu o suprafaţă mai mare. La fel, este prevăzută acordarea compensaţiilor pentru persoanele fizice care au accesat un credit ipotecar până la lansarea proiectului „Prima casă”.

Încă un an, produsele de tutun vor putea fi expuse la vedere

Guvernul a amânat cu un an punerea în aplicare a articolului care interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun şi a produselor conexe în spațiile comerciale accesibile publicului. Interdicția urma să fie aplicată din 20 mai anul curent. Prin proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat astăzi, 1 aprilie, răspunderea, a fost modificat articolul 25 alineatul (5) din Legea privind controlul tutunului, prin substituirea anului „2020” cu  „2021”

● JOI, 2 aprilie

Economist: Mita din sistemul medical este estimată la 1 miliard de lei pe an


Responsabilitatea pentru eșecul sistemului medical din Republica Moldova nu îl poartă doar statul și autoritățile, dar și cetățenii care se eschivează de la plata impozitelor și procurarea polițelor de asigurare. În opinia economistului Veaceslav Ioniță, un sistem de sănătate în care se alocă doar 9% din venit, nu poate fi numit sistem de sănătate. „Atunci când am creat sistemul de finanțare a sănătății în 2004, când am început a aloca 4% din salarii, toată lumea striga că este prea mult. Specialiștii spun că dacă oferi mai puțin de 11%, poreclește cum vrei sistemul, numai nu-i zi sistem de sănătate. Noi niciodată nu am fost gata să plătim pentru sănătate. Nu Guvernul a plătit sistemul de sănătate, noi l-am plătit. A fost ridicat pana la 9% și la acest nivel a fost stopat, este problema noastră”, a precizat Veaceslav Ioniță.

BNM aprobă conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Moldova

Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova a fost aprobat de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Documentul înglobează proiectele de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare al BNM și de implementare a schemei de plăți instant, prevăzute ca obiective operaționale în planul strategic 2018-2020 al BNM. Banca Națională menționează într-un comunicat de presă că proiectele sunt orientate spre dezvoltarea sistemului de plăți din Republica Moldova și modernizarea serviciilor de plăți pentru a oferi comunității financiare din țară un sistem de plăți cu infrastructuri de o performanță potrivită așteptărilor și solicitărilor prestatorilor de servicii de plată, dar și instrumente de plată moderne, care ar corespunde necesităților consumatorilor individuali și corporativi conturate pe piața de plăți.

Ion Chicu: Măsurile propuse trebuie să intre în vigoare cât mai curând posibil

Măsurile din proiectul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea trebuie să intre în vigoare cât mai curând posibil. Acesta sunt axate pe susținerea socială a cetățenilor și pe susținerea activității întreprinzătorilor în situație de criză. De asemenea, proiectul prevede modificări, în special în legislația bugetar-fiscală, care să permită implementarea măsurilor prevăzute, dar și să ofere o predictibilitate mai mare pentru business referitor la reglementările din perioada următoare. Precizările în cauză au fost făcute de premierul Ion Chicu, la Parlament, unde a venit să prezinte proiectul. Premierul a menționat că printre măsurile propuse se numără stabilirea ajutorului minim de șomaj în mărime de 2775 de lei. Un bloc important vizează ajutorul social. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 de lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. De asemenea, conform proiectului, cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență.

● VINERI, 3 aprilie

Un deputat cere să fie făcut public numele autorului amendamentului ce „distruge bugetul de stat prin evaziune fiscală”


Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, îi cere premierului Ion Chicu să facă public numele persoanei care a propus amendamentul ce „distruge bugetul de stat prin evaziune fiscală”. Deputatul se referă la amendamentul „care permite prin asumarea răspunderii guvernamentale importul la țigări fără accize – evaziuni de milioane de lei pierdere la bugetul de stat”. „Dacă-i situație excepțională atunci eu vreau să văd măsuri excepționale față de o intenție criminală demonstrată chiar de către autorii acestei minunate asumări de răspundere. Și să nu aburiți lumea că prevederea nu a generat încă pierderi, intenția criminală se pedepsește conform legilor în vigoare”, a declarat Igor Munteanu, citat într-un comunicat de presă al Platformei DA.

Noi ieftiniri la carburanți

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Un litru de motorină costă în medie cu 55 de bani mai puțin, iar benzina – cu 25 de bani. Gazul lichefiat s-a ieftinit cu 10 bani. Ieftinirea vine la două săptămâni după ce petroliștii au scăzut prețurile la panou. Un litru de motorină costă 14,24 lei, comparativ cu 14,79 lei. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 16,47 lei, comparativ cu 16,72 lei acum o zi. Gazul lichefiat costă 9,77 lei, în comparație cu 9,87 lei.

Platforma DA cere să fie permis comerțul stradal cu legume și pomușoare de sezon

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr s-a adresat Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționale cu solicitarea să oblige unitățile comerciale care vând produse alimentare să comercializeze, în perioada stării de urgență, legume și pomușoare de sezon, cu asigurarea prezenței pe rafturi a cel puțin 50% mărfuri autohtone. Vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, a declarat, la un briefing de presă, că e necesar să fie permis comerțul stradal cu produse de sezon, în anumite perioade de timp, cu respectarea tuturor normelor sanitare, în baza certificatelor de la Primărie ce atestă provenința producției. O altă solicitare a Platformei DA este să fie permis comerțul cu legume și pomușoare de sezon la locul plantației.

Ministrul finanțelor face precizări la proiectul aprobat prin asumare de răspundere

Vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, susține că criticile asupra unor prevederi din proiectul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea sunt lansate de cei care nu au încercat să intre în esența propunerilor. Oficialul a venit într-un briefing de presă cu precizări pe marginea proiectului. „Referitor la acele taxe de utilizare a subsolului. Ca urmare a acestor modificări, sumele preconizate a fi încasate la buget de la utilizarea subsolului cresc de două ori”, a declarat Serghei Pușcuța. „Legat de eventuala redeschidere a magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Citiți atent proiectul de lege. Găsiți măcar un punct din acest proiect care se referă la zona transnistreană. Vă asigur, nu o să-l găsiți. Nu este așa ceva în acest proiect”, afirmă vicepremierul.

Autoritățile examinează stoparea exportului de cereale

Președintele Igor Dodon spune că este examinată „foarte serios, stoparea pentru o anumită perioadă a exportului de cereale”. Potrivit șefului statului, la această etapă, rezerva de cerealiere permite asigurarea securității alimentare a statului. „Evident că ar fi bine să restricționăm (exportul), dacă nu total, cel puțin parțial, până la o nouă roadă. Așa a procedat marea majoritate a țărilor mari exportatoare de cereale”, a declarat Igor Dodon într-o nouă ediție a emisiunii „Președintele răspunde”.

BNM diminuează rata rezervelor obligatorii

Norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești și în valută neconvertibilă pentru perioada 16 aprilie – 15 mai a fost stabiită în mărime de 34 la sută din baza de calcul. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) prin vot unanim. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, convocarea ședinței extraordinare a Comitetului executiv al BNM este condiționată de necesitatea aplicării unor măsuri de politică monetară capabile să atenueze parțial impactul efectelor generate de pandemia COVID-19 asupra economiei naționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.