RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-29 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 23 martie

Facturile la lumină vor fi expediate în baza datelor estimative


Oficiile comerciale ale Premier Energy rămân închise până pe 27 martie pentru evitarea riscurilor de contaminare cu virusul de tip nou COVID-19. Până la sfârșitul lunii, furnizorul va emite facturile la consumul de energie electrică în baza datelor estimative. În contextul recomandărilor autorităților pentru evitarea riscului de răspândire a coronavirusului, până pe 31 martie nu va fi efectuată citirea datelor reale de pe contoarele electrice. Această măsură are un caracter temporar.

PPPDA solicită plafonarea adaosului comercial la unele legume

Deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită, pe perioada stării de urgență, plafonarea adaosului comercial la legume din setul de borș, care sunt cele mai solicitate de pensionari. Un demers în acest sens a fost expediat către Guvern și către Comisia pentur situații excepționale. „Solicităm examinarea în cadrul Comisiei pentru situații excepționale problema majorării prețurilor la legumele din setul destinat preparării supelor, borșului, cum ar fi: cartof, sfeclă roșie, morcov, ceapă, varză, precum și întreprinderea măsurilor ce se impun conform legislației pentru plafonarea adaosului comercial până la 15% la produsele vizate” se spune în demersul semnat de președintele fracțiunii parlamentare a PPPDA, Alexandru Slusari.

Producător de mezeluri cere autorităţilor plafonarea preţului la carne

În contextul unor intenții ale producătorilor autohtoni de a majora prețul la carne, compania Rogob, producător de mezeluri, a înaintat o scrisoare către Guvern și ministerele de resort, prin care solicită plafonarea prețurilor pe perioada stării de urgență. Într-un comunicat de presă, compania precizează că a fost notificată de producătorii autohtoni de carne despre intenţia de a majora cu 29,86% preţul la acest produs. Directorul Rogob, Igor Roșca, menționează că este absolut necesară, pe perioada activă a stării de urgenţă, plafonarea preţurilor la produsele de strictă necesitate, care fac parte din coşul minim de consum lunar, precum este carnea. Aceasta pentru a nu admite o posibilă creştere bruscă şi substanţială a preţurilor.

Vlad Filat: 100 mln dolari de la FMI este o oportunitate care trebuie accesată repede


Fostul premier Vlad Filat susține că Republica Moldova, asemeni altor țări, trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special a întreprinderilor mici și mijlocii. Potrivit ex-premierului, disponibilitatea Fondului Monetar Internațional de a oferi Republicii Moldova o sută de milioane de dolari pentru a putea face față epidemiei de COVID-19 și pentru susținerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesată cât se poate de repede. În opinia sa, întârzierea accesării acestui credit nu are justificare și cei care vor avea de suferit sunt cetățenii.

Mai mulți europarlamentari sprijină programul ECIPES

Deja 11 europarlamentari și-au manifestat susținerea pentru programul ECIPES, realizat de Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu, de la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor. Programul prevede aplicarea unui concept similar celui din România „Rabla pentru electrocasnice”, dar și susținerea tinerilor și primăriilor din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022) prin Instrumentul european de vecinătate. Programul ECIPES prevede sprijin pentru tinerii de 18-35 de ani la lansarea afacerilor. Sprijinul constă în alocarea a cinci mii de euro pentru afacerile în domeniul serviciilor și 15 mii de euro pentru cele din domeniul producției, din care 12 mii de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje.

● MARȚI, 24 martie

Facturile de plată pentru serviciile comunale ar putea fi emise eșalonat


Facturile de plată pentru prestările de servicii comunale ar putea fi emise eșalonat, pe parcursul lunii aprilie. O discuție în acest sens va avea loc astăzi cu furnizorii de aceste servicii, susține premierul Ion Chicu. Potrivit lui, măsura e necesară pentru evitarea aglomerării de persoane la ghișeele de plată, în contextul răspândirii COVID-19. „Vom avea o ședință, o discuție cu principalii furnizori de aceste servicii, astfel încât să fie un grafic de emitere a acestor facturi, a acestor conturi, astfel încât să evităm aglomerarea și aici a cetățenilor la ghișeele de plată a acestor facturi”, a declarat Ion Chicu după ședința Comisiei Situații Excepționale din 23 martie.

O companie a transferat instituțiilor medicale din Moldova un milion de lei

Holdingul Transoil a transferat un milion de lei pe contul special deschis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru susținerea instituțiilor medicale și a medicilor care luptă cu epidemia COVID-19, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al holdingului. Proprietarul companiei, Vaja Jhashi, consideră că, în aceste momente grele, trebuie de acționat în comun. „Fiecare din noi trebuie să vină cu propria contribuție, dar în primul rând trebuie să îi susținem pe medici, care se află pe prima linie, îsi riscă sănătatea, depun eforturi enorme pentru a-i trata pe bolnavi, pentru a nu permite virusului să iasă învingător în lupta pentru viață”, a declarat Vaja Jhashi

În economie trebuie recunoscută o situație excepțională, Platforma DA

Guvernul trebuie să recunoască o stare excepțională în economie, elaborând de urgență un pachet de măsuri care să prevină „aruncarea mediului privat într-o stare generalizată de insolvență, concedieri în masă și falimente dramatice”. Este sugestia Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, care cheamă Guvernul să solicite în mod responsabil și să obțină ajutoare în condiții de criză din partea partenerilor internaționali. „Considerăm că Parlamentul Republicii Moldova are obligația de a adopta, cât mai curând urgent, rectificări semnificative la legea bugetului pe anul 2020, renunțând la cheltuieli mai puțin importante, finanțând doar strictul necesar în sectorul public, achitarea salariilor și pensiilor, dar autorizând în schimb resurse bugetare suficiente pentru majorarea salariilor pentru medici și personalul medical aferent, pentru politici de susținere a pierderilor suferite de cetățeni și mediul de afaceri”, se menționează într-o declarație a PPPDA.

● MIERCURI, 25 martie

Medicii care luptă în prima linie împotriva COVID-19 vor primi salarii mai mari


Medicii din toată țara își vor primi salariile la timp și integral. Mai mult decât atât, Sergiu Pușcuța viceprim-ministru și ministru al finanțelor, anunță că medicii care luptă împotriva virusului COVID-19 în prima linie vor beneficia de recompense financiare considerabile. „Toți cei care sunt implicați direct în combaterea acestei maladii vor fi finanțați pe măsură. Aceasta este puțina parte de recunoștința mare pe care o avem față de angajații sistemului medical. Cu toată recunoștința, trebuie să avem aprecierea și recompensa materială pentru acest efort pe care-l fac. Această recompensă va fi prevăzută în rectificarea bugetului”, a declarant Sergiu Pușcuța în platoul emisiunii „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Hotărârea ce vizează potențialii producători de energie verde, expediată spre publicare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a expediat pentru publicare în Monitorul Oficial hotărârea ce vizează aprobarea tarifelor fixe și prețurilor plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie de către producătorii care vor obține statutul de producător eligibil în anul 2020. Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, în luna februarie a acestui an, valori ale prețurilor și tarifelor fixe la energia electrică produsă din resurse regenerabile după cum urmează: instalațiile fotovoltaice – 1,88 lei/kWh, instalațiile eoliene – 1,55 lei/kWh, instalațiile hidroelectrice – 0,97 lei/kWh, instalațiile de cogenerare pe biogaz – 1,84 lei/kWh și instalațiile de cogenerare pe biomasă solidă – 1,96 lei/kWh.

Moldova se împrumută de la Japonia pentru modernizarea tehnicii agricole

Guvernul a aprobat negocierea și semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională pentru realizarea proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”. În baza acestui acord, Japonia va oferi Republicii Moldova un credit preferențial în valoare de 2 059 000 000 yeni (echivalentul a 18,6 mln dolari). Documentul urmează să fie semnat de către ambasadorul Republicii Moldova în Japonia, Vasile Bumacov. Creditul va fi acordat pe o perioadă de 40 de ani: 12 ani perioada de grație și 28 de ani perioada de rambursare cu o rată a dobânzii de 0,1% la procurarea tehnici și echipamentului și 0,01% pentru serviciile de consultanță oferire în cadrul proiectului.

Achiziții în sănătate în valoare de 36 mln lei fără licitație

Guvernul a aprobat alocarea a 36 de milioane de lei pentru procurarea a 200 de mii ecrane de protecție și 500 de mii de respiratoare. Achizițiile se vor face fără licitație publică. Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate va utiliza procedura de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Aceasta, având în vedere dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit premierului Ion Chicu, la ulterioara rectivicare a bugetului, Ministerul Finanțelor va veni cu o suplimentare a Fondului de Rezervă și a Fondului de Intervenție cu peste 100 de milioane de lei, bani care vor fi la dispoziție pentru a acționa în mod urgență la necesități de acest gen.

● JOI, 26 martie

Criza medicală va genera criză economică, dar și de natură umanitară, opinie


Moldovenii sunt o națiune extrem de mobilă, cu aproape un milion de cetățeni aflați peste hotare. Iar migrația reprezintă un canal de propagare a impactului socio-economic al crizei, dar și medical evident. Mulți dintre migranți au încercat și continuă să încerce să revină acasă, expunându-se pe sine, dar și familiile, rudele și chiar și comunitățile lor riscului de propagare mai departe a virusului. Și deja există un efect extraordinar de propagare a efectelor negative generate de criza medicală – criza economică, dar și cea de natură umanitară. Opiniile aparțin coordonatorului de programe la Oficiul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova, Ghenadie Crețu, și au fost expuse în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Ghenadie Crețu a menționat că peste hotare sunt aproximativ 300-350 de mii de moldoveni care lucrează pe termen scurt, cei cu un statut mai precar. Este vorba despre cei care lucrează în baza pașapoartelor biometrice sau cei care activează fără vreun contract sau permis de muncă. Totodată, cota celor mai vulnerabili este de aproximativ 20-22%, ceea ce ar însemna 60-70 de mii de persoane. Aceștia ar fi supuși riscului de a pierde imediat locurile de muncă, sursele de existență și chiar locuințele. Este vorba de persoanele care fac munci domestice în Italia, dar și în alte state.

Multe întreprinderi din diferite industrii riscă să falimenteze, dezbateri

În prezent foarte multe întreprinderi din diferite industrii sunt în situație de criză și este probabil că multe dintre ele nu vor rezista și vor falimenta. Este vorba despre restaurante, hoteluri, centre educaționale, saloane de frumusețe și alte tipuri de servicii. Acești antreprenori s-au pomeni într-o situație în care trebuie să facă față veniturilor ratate, unii dintre ei fiind nevoiți să-și sisteze complet activitatea. Însă chiar și așa, la final de lună, ei trebuie să plătească salarii, impozite, chiria, să facă față relațiilor cu furnizorii. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Directoarea executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc, a menționat că în actuala situație, generată de pandemia cu COVID-19, companiile din diferite industrii sunt supuse unor riscuri enorme. Și cele mai vulnerabile sunt întreprinderile mici și mijlocii. Or, ponderea acestora în economie este de circa 98%. Asociația reprezintă 47 de companii din opt industrii, însă până în prezent a fost realizat un dialog cu mult mai multe companii referitor la provocările cu care se confruntă, dar și la eventuale soluții.

Instituțiile statului urmează să vină cu propuneri de diminuare a bugetelor de cheltuieli

Instituțiile statului urmează să vină cu propuneri concrete de diminuare a bugetelor de cheltuieli, astfel încât sumele să poată fi direcționate către lichidarea consecințelor crizei de COVID-19 în Republica Moldova. Într-o postare pe o rețea de socializare, președintele Igor Dodon, a declarat că acest lucru se va întâmpla și la nivelul Președinției, unde deja a fost finalizat un prim plan de reducere a cheltuielilor cu peste patru milioane lei. Potrivit lui, este vorba despre sistarea achizițiilor care nu sunt absolut necesare, reducerea bugetului pentru deplasări și a primelor pentru personal, precum și tăiate alte costuri.

● VINERI, 27 martie

Partidele politice își vor putea dona alocările de la stat luptei cu COVID-19


Partidele politice vor putea dona mijloace financiare, care provin din alocările financiare pentru partide, cu scopul de a combate COVID-19. Actualmente legea interzice acest lucru. Decizia a fost luată la ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie. Potrivit premierului Ion Chicu, pentru a oferi partidelor politice posibilitatea de a dona mijloace financiare care provin din alocările financiare pentru partide, cu scopul de a combate COVID-19, a fost făcută o derogare de la Legea privind partidele politice. Așa că acum, partidele vor putea face respectivele donații.

Igor Munteanu: Vom trece cu buldozerul peste bugetul anului 2020

„Inflația va crește, sper să nu crească atât de ucigător pentru veniturile mici ale populației, și cu cât mai rapid Guvernul va interveni cu un pachet de măsuri anticriză în favoarea ÎMM-urilor, cu atât sacrificiile umane nu vor fi atât de mari”. Declarația aparține deputatului Igor Munteanu și a fost făcută în platoul emisiuni „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro Tv. În opinia deputatului, de suferit va avea și piața valutară din Moldova, astfel urmează ca leul să se devalorizeze. „Trebuie să ne așteptăm la schimbări importante pe piața schimburilor valutare și acest lucru se va datora remitențelor care vor intra mai puțin, intervențiilor valutare pentru că Banca Națională a Moldovei nu va putea decât să-și asume un rol activ. BNM va trebui să ofere mai multe posibilități pentru băncile comerciale, dar va trebui să intervină și pe piața valutară și se va răsfrânge asupra cursului leu-dolar”, a declarat Igor Munteanu. Alesul poporului afirmă că autoritățile trebuie să tragă concluzii rapide, iar bugetul pentru anul 2020 va suferi rectificări semnificative.

Angajații din sectorul bugetar nu vor lucra săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare, începând cu 30 martie, angajații din sectorul bugetar nu vor merge la muncă, cu excepția angajaților din domeniul sănătății. Măsura nu se răsfrânge, însă, și asupra angajaților din sectorul privat. Decizia a fost luată în urma ședinței Comisiei Situații Excepționale de joi, 26 martie. Potrivit premierului Ion Chicu, s-a decis ca zilele din perioada 30 martie - 03 aprilie să fie de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția angajaților instituțiilor medico-sanitare, de sănătate publică, care oferă servicii auxiliare pentru instituțiile de sănătate publică și care activează în domeniul serviciilor de salvare și urgență. De asemenea, excepție fac autoritățile administrative din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale. Recuperarea zilelor de odihnă se va face după ridicarea stări de urgență.

FMI ar putea acorda 117 mln dolari pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19

Fondul Monetar Internațional ar putea acorda Republicii Moldova 117 milioane de dolari pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19. Ca răspuns la solicitare, în perioada 30 martie - 1 aprilie, o misiune a FMI, sub conducerea lui Ruben Atoyan, va purta discuții, de la sediul FMI din Washinton, cu autoritățile Republicii Moldova referitor la politicile economice necesare pentru atenuarea impactului pandemiei, susținute financiar de Mecanismul de creditare rapidă (RCF) și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI). Într-o declaraţie pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, se menționează că finanțarea prin intermediul RCF/RFI trebuie să fie aprobată de Consiliul de durectori executivi al FMI. Aceasta nu presupune careva condiții prealabile sau misiuni de evaluare. În cazul Republicii Moldova, este vorba de un volum de finanțare RCF și RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a 117 milioane de dolari sau 50% din cota Republicii Moldova la FMI), debursați integral și cât mai curând posibil

BNM oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenților economici cu credite

Băncile licențiate vor avea dreptul să amâne sau să modifice termenele de scadență a plăților sau sumele plăților scadente până pe 30 iunie 2020 la creditele acordate agenților economici. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. BNM menționează într-un comunicat de presă că modificarea termenelor menționate nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective  într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri. Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situația financiară ca urmare stării de urgență și consecințelor economice generate de COVID-19.

AAC a sesizat poliția în privința Avia Invest

Autoritatea Aeronautică Civilă a sesizat organele de drept ca urmare a refuzului concesionarului Aeropotului Internațional Chișinău, „Avia Invest” SRL, de a prezenta baza de cost pentru tarifele aeroportuare. Autoritatea Aeronautică Civilă este instituția care, potrivit Codului Aerian, verifică corectitudinea formării mărimii taxelor pentru serviciile aeroportuare şi de navigație aeriană. Pe 12 februarie, AAC a solicitat prezentarea bazei de cost a tarifelor pentru serviciile aeroportuare pentru anul 2020. Prin răspunsul scris, oferit de către administratorul „Avia Invest” pe 17 martie, agentul economic a refuzat prezentarea informațiilor solicitate. Acest refuz generează impedimente în realizarea atribuțiilor funcționale ale AAC în calitatea sa de organ de control în domeniul aviației civile, precizează un comunicat de presă al instituției.

● SÂMBĂTĂ, 28 martie

Doar 24% din stațiile de pompare a apei în scop de irigare sunt funcționale


Din numărul total de stații de pompare a apei în scop de irigare, în stare funcțională sunt doar 24%. Alte 30% sunt în stare nesatisfăcătoare și nu este posibilă utilizarea lor imediată. Semi-distruse sau distruse complet sunt 46% din stații. Pentru a accelera soluționarea unor probleme din domeniul hidroameliorației Cancelaria de Stat vine cu un proiect de hotărâre care prevede un plan de acțiuni pentru anii 2020-2023. În nota informativă a proiectului se menționează că rețelele de distribuție aferente infrastructurii de irigare, care în trecut puteau asigura peste 200 de mii de hectare de terenuri agricole cu servicii de irigare, astăzi sunt funcționale într-o proporție care reprezintă aproximativ 30% (40 mii ha). Specialiștii în domeniu consideră că situația se poate agrava, deoarece majoritatea sistemelor de irigare sau desecare au termenul de exploatare foarte mare și sunt în stare dezastruoasă.

● DUMINICĂ, 29 martie

Ministerul Finanțelor va aloca peste 19 milioane de lei pentru procurarea respiratoarelor


Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, 19,5 milioane lei, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea respiratoarelor, în scopul prevenirii și combaterii răspândirii infecției COVID-19. Procurarea va avea loc prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. De asemenea, potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, prin derogare de la legea privind achizițiile publice, Ministerului Afacerilor Interne va putea achiziționa produsele antiseptice și echipamentele de protecție individuală prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Achizițiile, de asemenea, fiind necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției COVID-19. Suma totală destinată respectivelor achiziții este de până la un milion de lei.

Zilele declarate libere pentru bugetari vor fi considerate ca zile de lucru

Zilele din perioada 30 martie-3 aprilie, declarate zile de odihnă pentru angajații din sistemul bugetar, se includ în tabelul de evidență a timpului de lucru și de calculare a salariului pentru lunile martie și aprilie, ca zile prezente la lucru. Decizia a fost luată la Comisia Situații Excepționale din 28 martie. Potrivit aceleiași decizii, se suspendă, pe perioada stării de urgență, dreptul de acordare a premiilor unice. Totodată, decizia Comsiei vine să precizeze că săptămâna viitoare nu se consideră de odihnă pentru cei care solicită acordarea sau se află în concediul de odihnă anual, inclusiv concediul de odihnă nefolosit, cu achitarea indemnizației de concediu și concediu neplătit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.