RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16-22 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 16 martie
Băncile și-au redus programul de activitate
Băncile comerciale din țară și-au redus de astăzi, 16 martie, programul de activitate. O parte din sucursale au fost închise. Măsurile vin în contextul prevenirii răspândirii infectării cu noul de tip de coronavirus. Pentru a minimiza riscul pentru sănătatea angajaților și clienților, dar și a preveni răspândirea COVID -19, Mobiasbanca – OTP Group a redus personalul la locul de muncă și a sistat activitatea în unele unități. Clienții urmează să fie deserviți conform programului obișnuit, însă doar la sucursalele menționate pe pagina web a instituției bancare. Banca îndeamnă clienții să respecte toate recomandările autorităților în sănătate, în special să mențină distanța socială de un metru față de alte persoane.
BNM impune un șir de măsuri care să prevină răspândirea virusului COVID-19
Banca Națională a Moldovei impune un șir de măsuri care să prevină răspândirea virusului COVID-19 și care să asigure în continuare funcționalitatea sistemului financiar-bancar al țării. Măsurile sunt necesare pentru a proteja sănătatea angajaților băncilor și a clienților lor pentru ca aceștia să beneficieze fără întrerupere de serviciile solicitate. BNM îndeamnă cetățenii să respecte strict regulile de comportament și de igienă, iar dacă prezența fizică nu este obligatorie, se recomandă utilizarea sistemelor de deservire la distanță, a instrumentelor și serviciilor de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet-payments, mobile payments, cardurile de plată, transferul de credit (ordinul de plată), care permit efectuarea plăților de la orice calculator sau dispozitiv mobil.
● MARȚI, 17 martie
O bancă amână pentru trei luni plata ratelor la credite
Moldova Agroindbank amână până pe 31 mai plata ratelor la credite, inclusiv dobânzile. Rambursările acestor sume vor fi efectuate în luna iunie, la solicitarea clientului. Prin această măsură, banca își propune să susțină clienții persoane fizice în situația cauzată de COVID-19. Decizia se extinde asupra produselor creditare pentru persoane fizice: de consum, ipotecare, overdraft, cardul de cumpărături în rate LiberCard și cardul de credit. Astfel, pentru perioada lunilor martie-aprilie-mai 2020 nu vor fi aplicate penalități pentru neachitarea sumelor datorate spre plată. În cazul îl care au posibilitate, clienții pot achita ratele conform graficului. Plata poate fi efectuată prin intermediul aplicației MAIBank sau Internet Banking, pentru a evita vizita la bancă.
În Moldova se propune un concept al programului „Rabla pentru electrocasnice”
În Republica Moldova, se propune aplicarea unui program similar celui din România „Rabla pentru electrocasnice”. Programul le oferă cetățenilor posibilitatea să schimbe un aparat de uz casnic vechi (frigider, televizor, mașină de spălat etc.) pe unul nou, la prezentarea unui voucher care îi este eliberat fiecărui beneficiar. Condiția este ca aparatul de uz casnic nou să aparțină unei clase energetice A+. Propunerile se conțin în programul ECIPES, realizat de Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu, de la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor. Iurie Calestru a declarat că acest concept a fost prezentat mai multor deputați care ar putea să îl promoveze ca inițiativă legislativă. 17% din populația Republicii Moldova ar putea beneficia de acest program. La fel, jumătate din primării și circa două mii de tineri. Programul necesită finanțare europeană în valoare totală de circa 40 de milioane de euro, pentru doi ani. Pentru ca acest proiect să fie acceptat de UE, sunt necesare demersuri din parte parlamentarilor moldoveni.
● MIERCURI, 18 martie
Coletele blocate în oficiile poștale sunt stocate pe o perioadă nedeterminată de timp
În legătură cu sistarea zborurilor internaționale, a fost stopată recepționarea tuturor trimiterilor poștale, informează Î.S. „Poșta Moldovei”. Chiar dacă autoritățile asigură că trimiterile poștale nu sunt o sursă de răspândire a infecției Covid-19, Poșta Moldovei își informează clienții că volumul acumulat de trimiteri poștale internaționale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova nu va putea fi expediat. Astfel, a fost luată decizia de a stoca tot volumul de poștă acumulat în cadrul depozitelor Centrului de Prelucrare și Transportare Poștă pe o perioadă nedeterminată de timp. Despre reluarea activității de distribuire a coletelor, Poșta Moldovei își asumă obligația de informa clienții suplimentar, pe pagina web a Î.S „Poșta Moldovei” sau printr-un mesaj pe telefonul mobil al destinatarului.
Măsuri pentru perioada de urgență, în susținerea persoanelor fizice cu credite bancare
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a emis o hotărâre prin care permite băncilor licențiate gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență. Hotărârea facilitează acordarea de către băncile licențiate a unor înlesniri la plata pentru creditele existente ale persoanelor fizice, până pe 31 mai 2020. BNM menționează într-un comunicat de presă că aceste măsuri vor putea fi aplicate în mod selectiv și individual de către bănci, conform propriilor capacități, reglementări și prevederi contractuale. În același timp, decizia BNM determină necesitatea gestionării prudente de către bănci a tuturor riscurilor în vederea menținerii stabilității sectorului bancar și protejării deponenților.
Mai mulți agenți economici au făcut donații pentru medici și pacienții cu COVID-19
Mai mulți agenți economici au făcut donații pentru a susține cadrele medicale și pacienții afectați de virusul COVID-19. Iute Credit Moldova anunță că a decis să doneze 100 de mii de lei Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Și compania Rogob a donat 100 de mii de lei. Banii au mers către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Compania iTaxi a anunțat că pune la dispoziția cadrelor medicale 900 de taxiuri, gratuit, în semn de solidaritate și respect. Taxiurile sunt pentru a ajunge mai ușor la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic Republican sau Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Compania imobiliară Proimobil a început să livreze, din 17 martie, timp de o săptămână, produse alimentare Spitalului Municipal de Boli Contagioase pentru Copii și Institutului de Medicină Urgentă. Restaurantul Trattoria della nonna oferă gratuit 20 prânzuri calde fiecare zi, livrate direct la domiciliul persoanelor din grupul de risc, precum ar fi persoanele în etate din Chișinău, care nu au pe nimeni și au nevoie de ajutor. Trattoria della nonna susține zilnic și lucrătorii medicali de la Spitalul „Toma Ciorbă" cu prânzuri calde.
ANRE a citat Termoelectrica în instanță
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a citat în instanță întreprinderea „Termoelectrica” SA. Furnizorului i se cer explicații în procesul examinării faptei contravenționale inițiate ca urmare a petițiilor depuse de consumatori cu privire la sumele majorate indicate în facturile pentru energia termică pentru luna ianuarie 2020. Într-un comunicat de presă, ANRE precizează a luat act de faptele reclamate, cât și de informațiile difuzate în sursele mass-media, inclusiv pe marginea petiției online semnate de 2630 de persoane. ANRE a examinat datele privind temperatura agentului termic furnizat în rețeaua termică de către SA „Termoelectrica” și a verificat corectitudinea emiterii facturilor de către furnizor. Ca urmare, a constat că perioada de facturare pentru luna ianuarie 2020 a constituit în medie 32-36 de zile, fapt ce contravine prevederilor Regulamentului privind furnizarea energiei termice, care instituie obligația facturării lunare a consumului de energie termică.
ANRE suspendă aplicarea tarifelor la energia electrică produsă din surse regenerabile
Punerea în aplicare a hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind aprobarea tarifelor fixe și prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, de către producătorii care vor obține statutul de producător eligibil în anul 2020, a fost suspendată. De asemenea, se suspendă și procesul de publicare a hotărârii în Monitorul Oficial. Despre data intrării în vigoare a hotărârii respective, ANRE va informa suplimentar potențialii producători eligibili de energie electrică din surse regenerabile. Cert este că aceast lucru se va face după ridicarea stării de urgență, precizează un comuniat de presă al instituției.
● JOI, 19 martie
Săptămâna viitoare vor fi reluate mai multe tipuri de comerț
Începând cu săptămâna viitoare vor fi reluate mai multe tipuri de comerț. Este vorba despre unități comerciale separate, care vând produse de igienă, furaje, semințe, precum și piese pentru unitățile de transport. O decizie în acest sens a fost adoptată la ședința Comisiei extraordinare pentru sănătate publică, convocată miercuri seara, 18 martie, la Guvern. Într-un briefing de presă, premierul Ion Chicu a declarat că s-a decis ca de luni, 23 martie, să fie reluată activitatea de comerț cu amănuntul a articolelor igienico-sanitare în unitățile comerciale specializate. Potrivit premierului, este vorba despre magazine separate, care prestează doar acest gen de comerț. De asemenea, va fi reluat comerțul în magazinele agricole, în care sunt vândute semințe, produse de uz fitosanitar, furaje, dar și alte produse necesare în procesul tehnologic și operațional al producătorilor agricoli, al companiilor din industria agro-alimentară etc.
Întreprinderile micro riscă să falimenteze ca urmare a sistării activității, director AIM
Întreprinderile micro riscă să falimenteze pentru că au lipsă de resurse financiare de rezervă, precum și din cauza sistării totale sau parțiale a activității. Despre această a declarat directoarea executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc, la o întrevedere cu premierul Ion Chicu. Directoarea AIM a solicitat să fie luată în considerație o abordare sectorială a măsurilor de suport având în vedere afacerile cele mai afectate de declararea stării de urgență. Într-un comunicat de presă al AIM se menționează că Liliana Busuioc a menționat despre abuzurile care se fac din partea organelor de poliție. Ea a solicitat Guvernului să vină cu informație clară pentru mediul de afaceri cu privire la interpretarea legii pentru a evita abuzurile și constrângerile.
Tranzacțiile fără numerar au constituit 3,1 mlrd lei în ultimul trimestru din 2019
Pentru ultimul trimestru examinat al anului 2019, valoarea totală a tranzacțiilor fără numerar a constituit 3,1 miliarde lei, cu 48,7 la sută mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Banca Națională menționează că ponderea plăților fără numerar în totalul operațiunilor locale pentru trimestrul patru a constituit 60,8 la sută, iar a retragerilor de numerar – 39,2 la sută. Din punctul de vedere al valorii operațiunilor efectuate cu cardul de plată, cota retragerilor de numerar constituie 81,6 la sută, respectiv cota plăților fără numerar reprezintă 18,4 la sută.
Închiderea piețelor agricole impune responsabilitate maximă din partea magazinelor
Închiderea piețelor în care sunt comercializate fructe și legume, ca măsură în combaterea răspândirii COVID-19, impune o responsabilitate maximă din partea magazinelor. Într-o analiză publicată pe platforma EastFruit, care prezintă informații despre piața fructelor și legumelor la est de UE, se menționează că problema principală a supermarketurilor din Moldova nu sunt atât prețurile mai mari comparativ cu piața, cât calitatea relativ joasă a producție. Cu cât este mai vârstnic cumpărătorul, cu atât mai des face cumpărături la piață, arată un sondaj de opinie cu care operează autorii materialului. Aproximativ 86% dintre cumpărătorii cu vârsta de peste 56 de ani cumpără fructe și legume proaspete numai din spații deschise, unde fac vânzări cu amănuntul.
Mulți agenți economici nu pot achita chiria și alte obligațiuni contractuale, deputat
Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, vine cu un apel către Guvern: să propună cât mai repede un proiect de modificare a Legii cu privire la Camera de Comerț și Industrie, care să fie examinat cu titlu de urgență. Alexandru Slusari menționează că, având în vedere situația creată în legătură cu instituirea stării de urgență, mulți agenți economici nu pot achita chiria și alte obligațiuni contractuale, iar persoanele fizice au probleme cu plata creditelor. „După introducerea stării de urgență aparent au survenit circumstanțele de forța majoră”, precizează deputatul într-o postare pe Facebook.
Se sistează examenele pentru obținerea permisului auto
În următoarea perioadă, Agenția Servicii Publice va presta un număr restrâns de servicii. Totodată, au fost sistate examenele de obținere a permisului de conducere. Măsurile au fost adoptate la ședința Comisiei extraordinare pentru sănătate publică, convocată miercuri seara, 18 martie, la Guvern. Într-un briefing de presă, premierul Ion Chicu a declarat că Agenția va presta servicii pentru agenții economici, va elibera unele documente cadastrale, certificat de deces etc. Aceste servicii urmează să fie prestate doar în baza programării prealabile. Șeful executivului a mai spus că și întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” va presta un set restrâns de servicii.
BNM explică în ce cazuri titularilor de card bancar li se aplică comisioane
Titularilor de card bancar li se aplică comisioane doar când are loc o conversie monetară la achitarea cu cardul sau, în unele cazuri, pentru retragerile de numerar. Suplimentar, beneficiarii plății nu au dreptul să perceapă comision de la titularul cardului pentru achitarea cu acest instrument de plată. Precizarea se conține într-un răspuns al Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit BNM, pentru emiterea și întreținerea unui card pot exista și alte tarife care nu sunt legate de operațiuni. Tarifele aplicate de către prestatorii de servicii de plată nu fac obiect al plafonării prin reglementări, acestea fiind dictate de piață. Toate aceste tarife se pun, în mod obligatoriu, la dispoziția titularului cardului într-o formă ușor accesibilă și în strictă conformitate cu cerințele legale.
Guvernul anunță măsuri de susținere a mediului de afaceri
Guvernul va aproba, în câteva zile, un proiect de lege ce vizează unele măsuri de susținere a mediului de afaceri, informează Ministerul Finanțelor. Într-un comunicat de presă se specifică că va fi introdus moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență. În această perioadă, se va suspenda controlul fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici și/sau cerințele specifice pentru genul de activitate desfășurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecție a muncii.
FMI: Moldova a înregistrat o creștere economică stabilă
Pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2019, Republica Moldova a continuat să înregistreze o creștere economică stabilă, creșterea volumului producției atingând nivelul de circa cinci la sută, fiind susținută de cererea internă puternică. Dinamica cererii externe a rămas favorabilă, însă balanța comercială continuă să afecteze negativ creșterea economică, se arată într-un comunicat de presă al Reprezentanței Permanente a Fondului Monetar în Republica Moldova. Comunicatul a fost emis în contextul în care, la 11 martie 2020, Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat raportul privind consultările cu Republica Moldova și a finalizat a șasea și ultima evaluare a rezultatelor economice atinse de Republica Moldova în contextul realizării programului susținut de FMI.
● VINERI, 20 martie
S-au ieftinit carburanții
Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Un litru de motorină și de benzină costă în medie cu 60, și respectiv, 70 de bani mai puțin, iar gazul lichefiat s-a ieftinit cu circa 20 de bani. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 16,72 lei, comparativ cu 17,42 lei, acum o zi. Un litru de motorină costă 14,72 lei, comparativ cu 15,32 lei. Gazul lichefiat costă 9,97 lei, în comparație cu 10,15 lei. Acum mai bine de o săptămână, carburanții s-au ieftinit cu 30-40 de bani.
Veniturile RTEC au scăzut cu mai bine de jumătate
Veniturile Regiei Transport Electric Chișinău au scăzut cu mai bine de jumătate, dar directorul întreprinderii dă asigurări că salariile angajaților nu vor fi micșorate. Solicitat de IPN, Dorin Ciornâi, a declarat că, în această situație dificilă pentru toți, nu se bazează pe venituri, pentru că întreprinderea oferă, în primul rând, transport social. Directorul întreprinderii spune că diferența financiară este compensată din bugetul municipal, existând pentru acesta și o metodologie de calcul. Acesta dă asigurări că salariații nu vor avea de suferit, lefurile au fost și vor fi achitate la timp. „Comisia pentru Situații Excepționale examinează orice problemă care intervine. În acest moment, situația e sub control”, a declarat Dorin Ciornâi. Potrivit directorului RTEC, veniturile au scăzut considerabil, însă din punct de vedere financiar întreprinderea nu se confruntă cu vreo problemă.
Patronii și statul trebuie să împartă sarcina financiară pentru susținerea salariaților, PPPDA
Deputații Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr au înregistrat un pachet de proiecte de legi, precizând că acestea sunt „menite să soluționeze problema staționării întreprinderilor în situația de criză epidemiologică și disponibilizarea temporară a angajaților”. Într-o postare pe Facebook, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, menționeze că prin proiectele de legi propuse se vrea ca, în situația de criză epidemiologică, în cazul sistării activității întreprinderilor, patronii și statul să împartă sarcina financiară pentru susținerea angajaților. Angajatorul ar achita o treime, iar bugetul social ar plăti 50% din salariile persoanelor trimise forțat acasă.
O companie aeriană riscă sancțiuni pentru încălcarea restricțiilor impuse
Compania aeriană „Fly One” riscă să fie sancționată pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, cu aplicarea amenzii în mărime de 50 de mii de lei. În data de 18 martie, compania a operat un zbor charter, Sharm-El-Sheikh-Chișinău, pentru a aduce acasă cetățenii moldoveni aflați la odihnă în Egipt. Contrar hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, la bord au fost luați și doi cetățeni ai Ucrainei.
Program special de activitate pentru instituțiile din subordinea Guvernului
Începând cu săptămâna viitoare, angajații din administrația publică centrală, cum ar fi cei din ministere sau alte instituții subordonate Guvernului, vor activa conform unui program special. Aceștia își vor începe ziua de muncă la ora 07.30 și o vor încheia la ora 16.00, iar prânzul va fi între orele 12.00 și 12.30. O decizie în acest sens a fost adoptată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată vineri, 20 martie, la Guvern. „Raționamentul pentru o asemenea decizie este de a fluidiza traficul, în special fluxul de pasageri în transportul public. Astfel, angajații din sectorul public să folosească transportul public într-un timp diferit de cel în care este folosit de majoritatea populației”, a declarat premierul Ion Chicu într-un briefing de presă.
BNM a ajustat instrumentele de politică monetară
Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 1,25 puncte procentuale, până la 3,25% anual. La fel, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight până la 6,25% și, respectiv, 0,25% anual. Hotărârile au fost votate astăzi, 20 martie, de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Totodată, a fost micșorată cu 2,5 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu un punct procentual norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.