RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17-23 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 17 februarie


Parlamentul va decide asupra moratoriului privind cetățenia prin investiții, premier

Premierul Ion Chicu susține că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privința Programului Cetățeniei prin Investiții, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Șeful executivului mai afirmă că, în cazul anulării legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative. După ședința conducerii de vârf a țării, premierul a declarat presei că, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o ședință organizată în urma evaluării tuturor riscurilor și avantajelor acestei legi. „După cum cunoașteți, Guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru. Cred că trebuie de luat decizia de a mai amâna termenul pentru această lege. Și Parlamentul poate face acest lucru”, a notat șeful executivului.

Proiectul prin care BNM va redirecționa o parte din profit va fi examinat miercuri

Proiectul pregătit de către Ministerul Finanțelor, prin care BNM va redirecționa o parte din profit în buget pentru a compensa mijloacele pe care trebuie să le plătească cetățenii în urma așa numitei „legi a miliarului”, a fost discutat intens și va fi examinat miercuri de Guvern, a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării. Premierul a precizat că este vorba despre 215-220 de milioane de lei, conform situației pentru anul 2019. Înmulțit la anii în care urmează să fie deservită datoria respectivă, rezultă cifra de șase miliarde de lei, menționată anterior.

Inițiativă legislativă de susținere a producătorilor autohtoni în achizițiile publice

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr propune o inițiativă legislativă prin care producătorii autohtoni să aibă prioritate în cadrul achizițiilor publice de produse agro-alimentare, cu stabilirea marjei de depășire a celui mai mic preț cu cel mult 10%. „Modificare este un argumentată. Vă amintesc câte scandaluri și câte cazuri am avut cu produsele alterate, cu intoxicările în grădinițe, în școli. Cu părere de rău, trebuie să constat că în permanență produsele care au fost în epicentrul scandalurilor nu au fost de origine autohtonă. Iată de ace această inițiativă, sub toate aspectele, este importantă”, a declarat Alexandru Slusari, vicepreședintele PPPDA într-o conferință de presă.

103 milioane de pasageri transportați în 2019

103 milioane de pasageri au fost transportați, anul trecut, cu transportul public în Republica Moldova, cu 0,8% mai mult ca în 2018. Transportul rutier a deținut cea mai mare pondere în totalul transportului de pasageri – 97,2% sau peste 100 milioane de pasageri, fiind urmat de transportul aerian (1,5% sau 575 de mii) și transportul feroviar (1,1% sau 161 de mii de pasageri). BNS precizează că în 2019 s-a atestat o scădere cu 32,1% a solicitărilor pentru transportul feroviar. Cu 3,2% s-a diminuat și numărul pasagerilor transportați cu avionul. Și doar transportul rutier a înregistrat creșteri, cu 1,4% comparativ cu 2018.

De ce este mai bine să iei creditul ipotecar în moneda în care ai venitul permanent

Creditul imobiliar este un împrumut cu ajutorul căruia o persoană își procură o locuință sau renovează locuința pe care o deține. Garanția în cadrul creditului imobiliar poate fi un alt bun imobil sau însăși locuința achiziționată. În cazul în care garanția este locuința achiziționată, creditul imobiliar mai este numit și credit ipotecar. Informații despre creditul imobiliar sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”. Termenul „ipotecă” provine din limba latină  „hypothēca” și înseamnă un angajament dat ca garanție pentru un împrumut. Altfel spus, instituția financiară care îți acordă împrumutul este în realitate proprietarul imobilului până la rambursarea totală a sumei acordate.

● MARȚI, 18 februarie

Evaziunea fiscală nu poate fi soluționată prin amenzi și controale, Expert-Grup


Amenzile și controalele fiscale nu au impact esențial asupra combaterii evaziunii fiscale. Statul ar trebui să se concentreze pe promovarea conformării voluntare, prin diseminarea informației pozitive privind conformarea fiscală. Oamenii care observă că ceilalți membri din comunitate plătesc impozite, tind și ei să plătească impozite. Constatările, prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, reies dintr-o serie de experimente economice realizate în Moldova și Franța, la care au participat peste 500 de persoane din ambele țări. În cadrul evenimentului de prezentare, directorul executiv „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a declarat că studiul a fost elaborat în parteneriat cu Academia de Studii Economice a Moldovei și Laboratorul de economie experimentală din Montpellier din Franța.  Rezultatele obținute clarifică politicile care ar putea reduce comportamentele necinstite în rândul populației. Constatările privind nivelul moralului fiscal în Moldova sugerează că, având setul potrivit de instituții, oamenii din Moldova sunt dispuși să respecte legislația fiscală la niveluri cvasi-optime. Pe termen lung, autoritățile publice ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea calității instituțiilor oficiale. De exemplu, să asigure o transparență sporită în alocarea resurselor publice și să reducă corupția în rândul funcționarilor publici.

CEDO a pronunțat hotărârea în cea de a doua cauză a fermierilor din Dubăsari

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari (Oprea și alții împotriva Moldovei și Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol. Curtea a recunoscut Federația Rusă vinovată de încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren a dispus încasarea de către cei 42 de reclamanți a sumei de 63 de mii de euro pentru prejudiciul cauzat și patru mii de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare. „Consecințele abuzurilor din anul 2004 comise de către administrația secesionistă, care a blocat accesul la terenuri și a preluat controlul asupra acestora, se resimt și la momentul de față. Aparent problema ar fi fost soluționată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile proprietate privată. Totuși, încă nu se cunoaște cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”, declară Alexandru Postica, directorul Programului drepturile omului din cadrul Promo-LEX, citat într-un comunicat de presă al asociației.

● MIERCURI, 19 ianaurie

Ion Perju: Astăzi putem fi siguri de siguranța alimentelor din Moldova


Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, susține că în prezent în Republica Moldova există siguranța produselor alimentare și calitatea produselor fabricate în țară este una înaltă. Potrivit ministrului, produsele moldovenești sunt apreciate și peste hotare ceea ce demonstrează calitatea înaltă a acestora. De asemenea, producătorii autohtoni de legume și fructe proaspete nu-și pot permite „chimizarea” acestora pentru că procesul este unul destul de costisitor. „Mulți nu-și permit astăzi să folosească atâta chimie ca să fie dăunător pentru sănătate. Laboratorul central fitosanitar are toate capacitățile de a face analize la produsele noastre. Deci, astăzi putem fi siguri de siguranța alimentelor pe interior, pe țară. Oricât am produce și orice am produce în sectorul agroalimentar, în capul mesei trebuie să stea siguranța alimentară, indiferent dacă producem pentru consumatorul intern sau pentru cel extern”, a afirmat ministrul.

Pavel Filip: PDM nu discută despre crearea unei coaliții, nici pe stânga, nici pe dreapta

Partidul Democrat nu discută actualmente despre crearea unei coaliții de guvernare nici cu formațiunile de stânga, nici cu cele de dreapta. Declarația aparține președintelui PDM, Pavel Filip. Astfel a răspuns politicianul la speculațiile apărute în ultimele zile în spațiul public despre faptul că PDM ar pregăti o eventuală coaliție cu socialiștii. Informațiile au apărut după ce luni, 17 februarie, în legislativ a avut loc o ședință între democrați și socialiști la care au participat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. „La moment nu discutăm despre crearea unei coaliții, nici pe stânga, nici pe dreapta. Dar nu o singură dată am declarat că PDM este deschis pentru discuții. Partidul Democrat este o formațiune politică cu mulți susținători, simpatizanți și cu mulți oameni care au votat pentru PDM atunci când am mers în alegerile parlamentare pentru promisiunile care au fost făcute, pentru programele care au fost implementate și proiectele care le-am promis oamenilor”, a afirmat Pavel Filip.

Producătorii susțin plafonarea reducerilor comerciale. Comercianții o cred inacceptabilă

Producătorii locali sunt de părere că reducerile comerciale trebuie plafonate prin lege. Și aceasta pentru că, în procesul de negociere a contractelor de livrare a produselor, comercianții solicită de la furnizori diverse reduceri de preț, mărimea cărora depășește în unele cazuri și 30%. Or, situația dată impune deseori producătorii, în special cei mici, să vândă produsele sub prețul de cost și aceasta poate provoca falimentul întreprinderii. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri publice pe marginea proiectului de lege care propune introducerea unui plafon de 10% pentru reducerile comerciale. Reprezentații rețelelor comerciale insistă că reducerilor comerciale sunt în interesul consumatorului, nu a comercianților. Pentru a le oferi posibilitatea să procure produse la un preț atractiv, dar și pentru a le menține loialitatea. Vitalie Gorincioi, președintele Asociației „Moldova Fruct”, susține că este imposibil de imaginat cum un producător mic ar putea să supraviețuiască când este nevoie să facă reduceri comerciale în mărime de 25%. Potrivit lui, toată lumea a văzut cum o femeie din Florești, care a investit banii câștigați în străinătate într-o afacere la Florești, plângea pentru că nu putea să ajungă cu marfa ei pe rafturile magazinelor. „Mergi în magazin și nu găsești un borcan de suc autohton, doar de import. Pe cine susținem?”, spune Vitalie Gorincioi.

Voucherul turistic nu va mai fi obligatoriu

Documentele pe care sunt obligați să le completeze agenții economici din turism vor fi revăzute. Va fi exclus modelul-tip al contractului turistic, pentru o mai mare flexibilitate, și se va renunța la obligativitatea voucherului turistic, care este considerat depășit de timp și dublează informația din contractul de servicii turistice. Prin alte modificări, aprobate astăzi de Guvern, turoperatorii nu vor mai fi obligați să perfecteze asigurările de călătorie, aceasta fiind funcția companiilor de asigurare la care urmează să se adreseze  potențialii turiști. Angajații firmelor turistice nu vor mai fi obligați să dețină diplomă de studii în turism sau certificat de perfecționare profesională. Un set de modificări anulează obligativitatea clasificării după nivelul de confort a structurilor de primire turistică. Aceasta devine benevolă.  Dar clasificarea a rămas obligatorie pentru unitățile de alimentație publică din cadrul structurilor de cazare.

Circa 200 de cauze penale vizează frauda bancară

Circa două sute de cauze penale care vizează frauda bancară au fost deschise pe parcursul ultimilor ani. În instanța de judecată au fost expediate 28 de cauze penale. Opt dintre acestea vizează agenți economici, iar restul persoane fizice. Din dosarele penale diferite justiției, în opt s-au pronunțat sentințe de condamnare. Informațiile au fost prezentate de către Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, la ședința Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, care a audiat raportul intermediar al PG privind investigarea devalizării sistemului bancar. „Aceste aproximativ două sute de cauze penale care vizează frauda bancară instrumentează faptele de devalizare a sistemului bancar național începând cu anul 2009 și până în 2014. Acestea au vizat în fond cele trei bănci, și anume Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Unele dintre aceste cauze penale au fost conexate la cauza de bază, altele s-au investigat separat”, susține procurorul.

ANSA continuă să depisteze în școli și grădinițe produse neconforme

Școlile și grădinițele din municipiul Chișinău admit în continuare în alimentația copiilor produse alimentare neconforme și cu termenul de valabilitate expirat. Pe parcursul anului 2019, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au identificat, în mai multe instituții de învățământ din Chișinău, pește cu paraziți, legume păstrate în condiții nepotrivite sau lapte și ouă cu termenul de valabilitate expirat. În cadrul unei mese rotunde, Vladislav Cotici, director general ANSA, a menționat că în majoritatea instituțiilor verificate există probleme legate de livrarea și recepționarea produselor alimentare. Sunt acceptate produse alimentare cu eticheta incompletă sau nu se respectă trasabilitatea produsului. În urma controalelor, inspectorii au înlăturat din circuitul alimentar peste 300 kg de pește și peste 500 kg de produse preparate. Au fost întocmite aproape 100 de procese verbale, cu aplicarea amenzilor în sumă de 185 de mii de lei.

● JOI, 20 februarie

HiSky – o nouă companie se lansează pe piața aeriană din Moldova


Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania, fondată în Republica Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans. HiSky scoate la vânzare bilete către șase destinații din Europa – Londra (Marea Britanie), Dublin (Irlanda), Lisabona (Portugalia), Paris (Franța), Bologna (Italia) și Dusseldorf (Germania). Ultima – Dusseldorf - reprezintă o premieră absolută pentru piața din Republica Moldova, cursele spre această destinație fiind planificate pentru fiecare zi de luni și vineri.

Microbuzele ar putea să transporte gratuit pensionarii. Iată în ce condiții

Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, afirmă că municipalitatea are suficiente resurse în buget pentru a păstra tariful de doi lei pentru călătoria cu troleibuzul și 3 lei pentru cea cu autobuzul și microbuzul. Doar că trebuie să acorde echitabil subvenții tuturor categoriilor de transportatori. Într-o conferință de presă, Oleg Alexa a spus că administratorii rutelor de microbuz din Chișinău, care sunt transportatori privați, nu primesc alocări de la Primărie, fiind astfel discriminați în raport cu întreprinderile municipale de transport. Bugetul municipal prevede transferuri de 448 de milioane de lei pentru Parcul Urban de Autobuze (PUA) și Regia Transport Electric Chișinău (RTEC). 381 de milioane sunt subvenții pentru transportarea călătorilor care beneficiază de gratuități, precizează Oleg Alexa.

Parlamentul susține limitarea costurilor aferente creditului nebancar

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege care limitează costurile aferente creditului nebancar sau leasingului financiar contractat pe un termen de până la doi ani. Aceste costuri nu vor putea depăși valoarea debursată conform contractului. Pentru împrumuturile în valoare de până la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, se interzice modificarea clauzelor contractuale care au ca efect mărirea obligațiilor de plată ale debitorului. Organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să raporteze la cel puțin unul din birourile istoriilor de credit care, la rândul lor, vor fi obligate să facă schimb de informații între ele.  Pentru o transparență mai mare a costurilor de creditare, organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să publice pe paginile lor web instrumentele de evaluare a costului total al creditului.

Administratorii rutelor de microbuz anunță proteste dacă nu vor fi chemați la Primărie

Administratorii rutelor de microbuz din Chișinău anunță pentru săptămâna viitoare proteste, cu suspendarea temporară a unor curse, dacă municipalitatea nu îi va chema la discuții pentru o finalitate privind subiectul tarifelor. Transportatorii văd două căi de soluționare a problemei: fie municipalitatea acceptă cererea de majorare a tarifelor de călătorie cu microbuzul, fie este păstrat tariful de 3 lei, dar municipalitatea va acorda transportatorilor privați subvenții în condiții egale cu întreprinderile municipale de transport. Într-o conferință de presă, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că suma subvențiilor pe care o vor pretinde transportatorii privați depinde de solicitările Primăriei față de ei. Conform calculelor transportatorilor, o călătorie cu microbuzul ar trebui să fie astăzi 9,81 lei. Ca să rămână 3 lei, municipalitatea ar trebui să subvenționeze transportatorii cu până la 70 de milioane de lei anual.

AAC nu a eliberat certificat de operator aerian pentru HiSky

Autoritatea Aeronautică Civilă informează a emis către HiSky, companie care și-a anunțat astăzi lansarea activității, o scrisoare privind refuzul eliberării certificatului de operator aerian. AAC anunță că a emis o interpelare către HiSky prin care solicită prezentarea documentelor ce țin de dreptul companiei de a comercializa bilete de avion în nume propriu. AAC menționează într-un comunicat de presă că, la 14 noiembrie 2019, HiSky a solicitat eliberarea certificatului de operator aerian, iar la 23 decembrie AAC a decis suspendarea termenului de examinare a cererii invocând nerespectarea de către solicitant a prevederilor ORO.AOC.100 (c) subpunctul 2 din Regulamentul Guvernului numărul 831/2018 – lipsa aeronavei.

● VINERI, 21 februarie

HiSky învinuiește AAC de neprofesionalism și rea-intenție


Compania HiSky. care și-a anunțat ieri lansarea pe piața serviciilor aeriene, respinge acuzațiile formulate de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova, precum că ar activa în lipsa certificatului de operator aerian. „Compania HiSky își exprimă nedumerirea față de comunicatul remis în seara zilei de 20 februarie, 2020 de Autoritatea Aeronautică Civilă. Constatăm că AAC se expune pe aspecte care demonstrează un vădit caracter de neprofesionalism și chiar rea-intenție. Reiterăm faptul că compania HiSky se lansează pe piața serviciilor avia în parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans – companie certificată de Autoritatea Română și EASA. Altfel spus, operarea zborurilor în contextul acestui parteneriat nu necesită un certificat de operator aerian eliberat de AAC din Moldova”, se spune în comunicat.

Özka İnşaat va reabilita drumul R34 Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești

Drumul R34 Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, cu lungimea de 83 de kilometri va fi reabilitat de o companie din Turcia – Özka İnşaat A.Ş. Contractul a fost semnat astăzi, valoarea acestuia fiind de 56,5 milioane de euro, credit oferit Moldovei de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Drumul a fost delimitat în două segmente: 42,2 km și 40,8 km. Termenul de executare a lucrărilor pe întreaga suprafață este de trei ani. Acestea vor începe imediat cum antreprenorul va obține autorizația de construcție. Procedurile vor dura până la patru luni.

Negociem cu Banca Mondială un proiect pentru dezvoltarea zootehniei, Igor Dodon

Autoritățile negociază cu Banca Mondială un proiect de câteva zeci de milioane de dolari pentru dezvoltarea zootehniei în Republica Moldova. Președintele Igor Dodon a spus, în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Președintele răspunde”, că proiectul investițional urmărește revenirea la fermele mari, specializate, pentru ca materia primă necesară, laptele, să nu mai fie importat. „Noi avem o problemă, nu avem materie primă. Nu avem laptele în cantitățile de care avem nevoie. Doar în baza laptelui colectat de la oameni nu o să rezolvăm problema. Noi trebuie să revenim la fermele mari”, a spus șeful statului.

Liberalizarea pieței metalelor a funcționat doar o lună, declarative

Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, susține că actualul director al întreprinderii de stat „Metalferos” figurează doar pe hârtie, compania fiind controlată în realitate de un deputat al Partidului Democrat și de fostul director din perioada anilor 2009-2014, care este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Potrivit lui Valentin Eșanu, întreprinderea trebuie privatizată, însă doar după ce piața metalelor va fi cu adevărat liberalizată. Or, liberalizarea pieței metalelor a funcționat doar o lună, spune el. Într-o conferință de presă, Valentin Eșanu a declarat că pe piața metalelor activează cam zece companii „căpușă”, controlate de grupuri de interese care procură metal de la punctele de colectare, iar ulterior îl vând întreprinderii „Metalferos”. Lunar, prin aceste companii trec 25-30 de mii de tone de metal. Ele procură metalul cu 170 de dolari per tonă, iar apoi îl vând întreprinderii „Metalferos” cu 200-210 de dolari. Un simplu calcul matematic arată că aceste firme „căpușă” câștigă lunar în medie un milion de dolari de pe urma acestor scheme, care au fost preluate de actuala guvernare, afirmă președintele Asociației Patronale a Metalelor. Potrivit lui Valentin Eșanu, „Metalferos” încheie contracte doar cu aceste companii, iar altor agenți economici care încearcă să obțină aceste contracte li se impun condiții pe care nu le pot accepta.

Fermierii pledează pentru revenirea la măsurile de protecție a solului

Schimbările climatice, de la an la an, afectează rezultatele în agricultură. Atât pe fermieri, dar și pe autorități, trebuie să-i pună în gardă această situație. Federația Națională a Fermierilor din Moldova solicită autorităților să se revină la măsurile pentru protecția solului specificate în primul Regulament cu privire la subvenționare, aprobat în 2008. Președintele Federației, Valeriu Cosarciuc, a spus astăzi, la Adunarea Generală a FNFM, că sunt puțini agricultori care respectă regulile de protecție a solului pentru menținerea umidității. Valeriu Cosarciuc a mai spus că anul trecut producția agricolă a fost în scădere cu aproape 2% față de 2018. Este regretabil că importul produselor agroalimentare reprezintă tocmai 20% din totalul importurilor. Președintele FNFM îndeamnă să fie depuse eforturi pentru substituirea produselor de import cu cele locale.

● SÂMBĂTĂ, 22 februarie

La finele lunii ianuarie, leul s-a depreciat cu 1,7% în raport cu dolarul SUA


În luna ianuarie a anului curent, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 96,8%, comparativ cu 97,3% în luna decembrie 2019. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a diminuat cu 1,8 milioane de dolari. Cererea netă de valută din partea agenților economici a scăzut cu un milion de dolari. În luna ianuarie 2020, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,4% în raport cu dolarul SUA, până la 17,4185 USD/MDL comparativ cu 17,3450 USD/MDL în luna decembrie 2019.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.