RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3-9 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 3 februarie
Vama aduce în buget 1,4 miliarde lei în prima lună
Serviciul Vamal a colectat în bugetul de stat, în luna ianuarie, 1,428 miliarde lei, cu 6% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, arată un comunicat de presă al instituției. Pe parcursul lunii trecute, au fost constatate aproape 500 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine. Serviciul Vamal a constatat și încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum. În perioada vizată, au fost aplicate amenzi în sumă de 1,3 milioane lei. În prima lună a anului, cele mai tranzitate posturi vamale au fost Leușeni și Sculeni.
Metalferos nu este o întreprindere care aduce venit, premier
Premierul Ion Chicu susține că întreprinderea cu capital de stat Metalferos nu este una care ar aduce venituri, iar statul nu trebuie să se ocupe de colectarea fierului uzat. Luni, după ședința conducerii de vârf a țării, prim-ministrul a declarat că Metalferos, în 2018, a avut venituri de 1,4 miliarde de lei, iar profitul înregistrat a fost de circa 20 de milioane de lei. Potrivit premierului, dacă este împărțit profitul de 20 de milioane de lei la cifra de vânzări, se va vedea că rentabilitatea a fost neesențială. Și aceasta, în condițiile când întreprinderea era monopolist pe piață, dicta inclusiv prețurile de achiziție, nu avea concurență. „Eu nu vreau să vă spun ce o să se întâmple cu Metalferos, activ al statului, ulterior, dacă în 2018, când era monopolist, a avut doar 2% profit”, a remarcat Ion Chicu.
DAE – cel mai eficient instrument pentru compararea produselor de la diferiți creditori
Unul dintre cele mai importante elemente ale contractului de credit este dobânda anuală efectivă (DAE). Acest indicator este util pentru a compara mai multe oferte de credit, deoarece prezintă toate plățile printr-o singură cifră – ca procent anual din valoarea creditului. Informații despre DAE, care este aplicabilă la toate produsele de credit, sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”. În dorința de a atrage clienți, instituțiile care oferă împrumuturi financiare fac publicitate în care prezintă diferit costurile unui credit. Spre exemplu, în cazul în care persoana dorește să ia un împrumut de o mie de lei pentru un an cu demararea rambursării din a doua lună, există următoarele oferte: plată lunară de o sută de lei (DAE = 42%); dobândă anuală de 10%, fără alte comisioane (DAE = 10,47%) sau dobândă de 0% cu comision lunar de administrare de 2% (DAE = 26,8%). E firesc ca fiecare să își dorească creditul al cărui cost total este cel mai mic pentru întreaga perioadă.
Venituri în creștere acumulate de SFS la bugetul public
Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la bugetul public național în prima lună a anului 2020 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2019, cu 13,7%. În perioada de referință au fost înregistrate încasări în sumă de 3,3 miliarde lei, transmite IPN citând un comunicat de presă al SFS. La bugetul de stat, pe parcursul lunii ianuarie, au fost încasate 1,4 miliarde lei, ceea ce constituie cu 92,6 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 sau o creștere de 7,1%. Suma este comparabilă cu cea colectată de Serviciul Vamal în bugetul de stat – 1,428 miliarde lei, cu 6% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. La bugetele locale SFS a înregistrat încasări de 344,7 milioane lei, iar în bugetul asigurărilor sociale de stat – 1,1 miliarde lei. În Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-au acumulat 394,8 milioane lei.
Mai bine de jumătate din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii este pentru acoperirea restanțelor
Din acest an, cereri pentru acordarea subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor putea depune nu doar agricultorii, dar și administrațiile publice locale, persoanele fizice și juridice non Agricole. Vadim Curmei, directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, a spus, la o conferință de presă, că din acest an sunt propuse spre subvenționare trei măsuri noi. Pentru două măsuri sunt eligibile spre a primi subvenționare administrațiile publice locale. Acestea vor putea aplica pentru proiecte de dezvoltare și îmbunătățire a nivelului de trai a satelor. Suma solicitată nu va depăși trei milioane de lei, dintre care 80% va fi contribuția statului. A treia măsură vizează persoanele fizice și juridice non agricole. Este vorba despre meșteșugari și alte persoane care desfășoară activități în localități. Suma solicitată de aceștia nu va depăși un milion de lei, iar contribuția statului va fi de 50%.
În 2019, transferurile din străinătate s-au micșorat față de 2018
În 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1 222,89 milioane dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Valoarea în dolari a transferurilor s-a micșorat cu 3,5%comparativ cu anul 2018, în principal ca urmare a deprecierii euro și rublei față de dolar. Diminuarea reală a valorii transferurilor totale a constituit 0,4%. Aceasta s-a produs ca rezultat al impactului majorării transferurilor în euro cu 10,5 la sută și al diminuării transferurilor în ruble cu 45,6 la sută. Transferurile din UE au fost în creștere cu 11,2% față de 2018 și au înregistrat o pondere de 46,6%. Cele din CSI s-au micșorat cu 24,7% și le-au revenit o pondere de 22,0%. Transferurile din alte state au constituit 31,4% în 2019 și 31,2% în 2018.
● MARŢI, 4 februarie
Sergiu Pușcuța: Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa a doua de asistență macrofinanciară
Vicepremierul, ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, anunță că în prezent Republica Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa a doua de asistență financiară din partea Uniunii Europene. Ministrul susține că Moldova a îndeplinit toate condițiile care se regăseau în angajamentele asumate pentru a primi tranșa a doua. Totodată, Sergiu Pușcuța nu a menționat când anume ar putea intra acești bani în țară. „Dintre angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova pentru finanțarea primei tranșe un angajament este în curs de realizare, el urmează să fie realizat în următoarele 1-2 săptămâni. Proiectul de lege este pregătit și urmează să fie prezentat în Guvern. În ceea ce ține de tranșa a doua a asistenței macrofinanciare, la ziua de astăzi noi putem să afirmăm cu certitudine că toate condițiile care au fost expuse în acele angajamente reciproce au fost realizate de partea moldovenească și dacă e, în viziunea noastră, să trecem pe buchea acelor angajamente, la ziua de astăzi Republica Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa a doua de asistență macrofinanciară”, a declarat vicepremierul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.
Igor Munteanu: Retragerea mijloacelor din rezervele de stat va duce la o inflație de 25%
Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Igor Munteanu susține că inițiativa lansată de președintele Igor Dodon de a retrage din rezervele de stat un miliard de dolari ar însemna o inflație de 25% care va afecta cei mai săraci oameni din Republica Moldova. Parlamentarul consideră că instituțiile internaționale serioase nu vor saluta o asemenea inițiativă. „Trebuie să-ți pui întrebări economice – la ce îți folosește un miliard de dolari dacă, de exemplu, rezultatul acestor tranzacții ar fi o creștere exponențială a inflației în țară? În acest caz, bagi toată economia într-un colaps, într-un cerc vicios din care oamenii vor trebui să plece și mai rapid din țară”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la potul Jurnal TV.
Patronii solicită simplificarea procedurii de aducere a forței de muncă din afara țării
Patronii acuză deficit de forță de muncă în Republica Moldova și solicită simplificarea procedurii de aducere a muncitorilor din afara țării. Problema insuficienței forței de muncă a fost discutată la o ședință convocată de premierul Ion Chicu. În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, precizează un comunicat de presă remis de Guvern. Olga Poalelungi, șeful Biroului Migrație și Azil, a informat că legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. În prezent, lista statelor cetățenii cărora au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova este redusă la 58 de țări.
Deficiențe la alocarea și utilizarea banilor din Fondul Viei și Vinului, audieri
Prevederile cadrului regulator în vigoare privind aprobarea, alocarea și utilizarea mijloacelor din Fondul Viei și Vinului nu au fost respectate. Acest fapt a determinat cheltuieli suplimentare pentru finanțarea Fondului în mărime de 28 de milioane de lei și acumularea în conturile Oficiului Național al Viei și Vinului, pe parcursul mai multor ani, a mijloacelor financiare neutilizate în sumă de 35,1 milioane de lei. Sunt constatări din raportul auditului conformității gestionării mijloacelor Fondului Viei și Vinului, audiat astăzi, 4 februarie, în ședința Comisiei de control al finanțelor publice. „Procedurile de audit realizate au identificat probleme și deficiențe în gestionarea mijloacelor Fondului, care au limitat eficiența și eficacitatea gestionării mijloacelor alocate, precum și atingerea obiectivelor propuse în realizarea măsurilor finanțate”, se menționează în raportul de audit.
● MIERCURI, 5 februarie
Ministrul economiei: Contractul de concesionare a Aeroportului poate fi reziliat
Ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, susține că contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău poate fi reziliat. El afirmă că însuși principiul de concesionare a fost unul pozitiv, dar felul cum a fost efectuată darea în concesiune trezește întrebări. Autoritățile intenționează să meargă în instanța de judecată pentru a rezilia acest contract. Anatol Usatîi spune că ministerul nu comunică cu proprietarul „Avia Invest”, compania care a concesionat Aeroportul. Toate contactele se efectuează prin intermediul Agenției Proprietății Publice. La începutul anului curent, instanța a respins recursul înaintat de APP din cauza faptului că documentele nu au fost adunate conform procedurii. „Procesul de concesionare nu este convenabil statului și cetățenilor Republicii Moldova. Dacă există posibilitatea de a rezilia acest contract, atunci noi trebuie să facem acest lucru”, a spus ministrul în cadrul emisiunii „O nas” de la postul de televiziune Jurnal TV.
Guvernatorul BNM consideră inacceptabilă retragerea rezervelor valutare
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, consideră inacceptabilă retragerea rezervelor valutare pentru lucrări de modernizare și infrastructură, scenariu sugerat de președintele Igor Dodon. Solicitat, într-o conferință de presă, să comenteze declarațiile unor experți care au spus că un astfel de scenariu ar duce la majorarea ratei inflației cu două cifre, guvernatorul BNM a spus că o eventuală retragere a unor resurse din rezervele valutare ar avea același efect ca și anularea valorilor mobiliare de stat. Mai exact, se va ajunge în situația de emisie monetară neacoperită. „Emisia monetară neacoperită duce la consecințe ca o inflație mare, o depreciere a leului și alte condiții nefaste care vor lovi în primul rând, sigur că, în oamenii cu veniturile cele mai modeste”, a spus Octavian Armaşu.
BNM: Inflația medie în anul 2020 va fi de 5,1%
Inflația medie în anul 2020 va fi de 5,1% și de 3,6% în anul 2021, potrivit prognozelor Băncii Naționale a Moldovei prezentate într-o conferință de presă de către guvernatorul BNM, Octavian Armaşu. Potrivit guvernatorului, ritmul anual al prețurilor reglementate va înregistra valori relativ joase. Acesta va crește ușor în prima jumătate a anului curent, după care va descrește până în primul trimestru din 2021. Potrivit lui Octavian Armaşu, în primele luni ale anului se va înregistra o inflație relativ înaltă, pe fundalul efectelor de bază din anul precedent, iar treptat se va reduce și va atinge nivelul de 5,1%. Guvernatorul BNM precizează că prognoza din acest raport a confirmat rundele precedente și a demonstrat corectitudinea deciziilor Comitetului Executiv al Băncii Naționale. Efectul măsurilor de politică monetară adoptate în decembrie 2019 se vor evidenția în etapele următoare. Iar deciziile ulterioare vor depinde preponderent de situația macroeconomică, având drept scop menținerea unei inflații relativ joase, stabile și credibile.
Se estimează că doar 10% din autobuze se vor încadra în categoria superioară de confort
Peste 2 200 de autobuze vor fi supuse verificărilor corespunderii categoriilor de confort. La data de 3 februarie, 232 de operatori de transport rutier au depus deja grafice eșalonate privind clasificarea, iar în jur de 90 de operatori au confirmat că urmează să depună graficele până la sfârșitul acestei săptămâni. Autoritățile estimează că doar 10% din acestea se vor încadra în categoria superioară de confort. Secretarul de stat al Ministrului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică, a declarat într-o conferință de presă că sunt autorizate să efectueze încadrarea pe categorii de confort 24 de stații de inspecție tehnică periodică. Agenția Națională Transport Auto a ajustat sistemul informațional automatizat Autotest, prin care se duce evidența în timp real a fiecărui vehicul care efectuează o inspecție tehnică periodică și clasificare pe categorii de confort.
S-a dat startul înscrierii la concursul „Marca comercială a anului 2019”
Întreprinderi și organizații cu diverse forme de proprietate, persoane juridice înregistrate în Moldova, precum și persoane fizice care produc bunuri materiale sau prestează servicii pe teritoriul țării se pot înscrie la concursul „Marca comercială a anului 2019”. La concursul lansat de Camera de Comerț și Industrie se admit doar mărcile comerciale înregistrate și valabile pe teritoriul Republicii Moldova. Tot astăzi a fost lansat și concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității 2019”. Într-o conferință de presă, președintele CCI, Sergiu Harea, a declarat că edițiile din acest an ale celor două concursuri vin cu unele modificări. În acest an, tinerii antreprenori care și-au lansat o afacere vor fi susținuți la nominalizarea „Debutul Anului”. Procedura de prezentare a pachetului de documente pentru ambele concursuri a fost simplificată. Ediția curentă a concursului „Marca comercială a anului” numără în total 12 nominalizări și 11 categorii la care pot aplica pretendenții. Concursul a fost completat cu o nouă nominalizare – „Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat”.
Registrul vânzărilor va fi digitalizat
Guvernul a aprobat Conceptul tehnic al sistemului informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor”. Proiectul presupune digitalizarea registrului vânzărilor și posibilitatea controlului online al tranzacțiilor. Implementarea sistemului va genera bonuri electronice și este o etapă de eficientizare și modernizare a proceselor de evidență, administrare și monitorizare a vânzărilor. Vicepremierul Sergiu Pușcuță, ministru al finanțelor, a precizat că implementarea sistemului informațional va fi benefică și pentru cei 20 de mii de comercianți care dețin autorizații de comerț cu amănuntul și sunt obligați să utilizeze mașini de calcul și control. „Avantajul sistemului respectiv constă și în simplitatea cu care el poate fi aplicat, deoarece va permite interconectarea nu doar cu mașinile de casă și control, dar și cu oricare alte echipamente sau sisteme informaționale. Iar experiența acumulată în alte țări de la aplicarea acestui sistem a demonstrat sporirea esențială a disciplinei financiare a agenților economici”, a adăugat Pușcuță.
Impozitele și taxele pot fi achitate online printr-o singură operațiune
Utilizatorii serviciului informațional automatizat „Contul unic al contribuabilului” pot achita online toate impozitele și taxele printr-o singură operațiune. Serviciul Fiscal de Stat, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, a integrat serviciul electronic „Contul unic” cu serviciul guvernamental de plăți electronice MPay. Mecanismul presupune formarea unei note de plată pentru obligațiile fiscale, cu posibilitatea de transferare a sumei integrale pentru achitarea tuturor impozitelor și taxelor, cu redirecționarea către destinațiile de buget prestabilite. Dezvoltarea și integrarea acestuia cu instituțiile bancare prin intermediul MPay simplifică itinerarul de achitare a impozitelor și taxelor, făcându-le achitabile printr-o singură plată direct de pe interfața serviciului „Contul unic”, tastând butonul MPay când persoana este pregătită să efectueze achitarea, fără necesitatea de a tipări și remite ordinul de plată către bănci.
● JOI, 6 februarie
Modificări la Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului
Consolidarea terenurilor agricole prin tranzacții funciare de vânzare-cumpărare – urmează să fie facilitată. Parlamentul a aprobat în lectură finală completări la Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului. În prezent legislația prevede că unitățile administrativ-teritoriale pot înstrăina prin vânzare-cumpărare doar terenurile ce țin de domeniul privat al satului sau orașului, la preț normativ, prin concurs sau la licitație. Însă nu este specificat clar cum se vor înstrăina drumurile tehnologice din interiorul câmpului. În situația în care o persoană a devenit proprietar al tuturor terenurilor dintr-un câmp sau al unei porțiuni din acest câmp, este imperios ca această persoană, în scopul consolidării, să privatizeze prin vânzare-cumpărare și drumurile din interiorul câmpului. Astfel, potrivit autorilor proiectului, este evident că drumurile în cauză nu pot fi scoase la licitație, deoarece nimeni în afară de inițiatorul procesului de consolidare nu are niciun interes de a procura terenurile ocupate de drumurile menționate.
● VINERI, 7 februarie
Ion Chicu: „Moldtelecom” și „Calea Ferată” nu se regăsesc în lista de privatizări
Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, anunță că Agenția Proprietății Publice a făcut o evaluare a întreprinderilor de stat și a prezentat o listă cu cele care pot fi supuse procedurii de privatizare. Șeful cabinetului de miniștri susține că lista conține unele întreprinderi care deja de mult timp sunt propuse pentru de privatizare. Totodată, Ion Chicu anunță că „Moldtelecom” și „Calea Ferată din Moldova” nu se regăsesc în lista respectivă, dezmințind anumite speculații din spațiul public. De asemenea, premierul declară că din această listă nu fac parte nici rețelele de distribuție a energiei, nici nodul hidraulic de la Costești. „Întreprinderi pe care noi le considerăm strategice nu se regăsesc în lista pentru privatizare. Acolo sunt întreprinderi care practică activități care nu corespund profilului statului”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul NTV Moldova.
S-au ieftinit carburanții
Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar motorina și gazul lichefiat cu 30-40 de bani. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 18,42-18,55 lei, comparativ cu aproape 18,80 acum o zi. Un litru de motorină costă între 16,22 lei și 16,40 lei, în comparație cu 16,70 lei, iar gazul lichefiat costă între 10,45 și 10,55, comparativ cu 10,87 lei. Ieftinirile vin la aproape o săptămână de la scăderea prețurilor cu 20-25 de bani.
Inițiativă legislativă de stimulare a plăților electronice
O inițiativă legislativă care vine să promoveze plățile electronice, să reducă utilizarea numerarului în economie, va fi înregistrată de Fracțiunea PAS, Blocul ACUM. Prezentând proiectul într-o conferință de presă, deputatul Dan Perciun a precizat că se propune reducerea cu 2% a TVA-ului la achitarea cu cardul. Toate companiile care au mai mult de zece angajați și au sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu vor trebui să transfere în mod obligatoriu salariile pe card. Inițiativa mai prevede reducerea, până la zece mii de lei pe lună, a plafonului pentru decontările în numerar făcute de către companii. În acest moment, plafonul este de 100 de mii de lei. Potrivit lui Dan Perciun, măsurile prezentate vor fi implementate împreună cu reducerea comisioanelor bancare.
Consiliul Concurenței trebuie să facă ordine pe piața carburanților, expert
Modificările mai frecvente a prețurilor la produsele petroliere sunt un semnal bun, în condițiile în care la nivel internațional acestea sunt ajustate zilnic. Însă, dacă prețurile se schimbă la toți operatorii în aceeași proporție sau asemănător, acest lucru denotă că mecanismele concurențiale rămân ineficiente. De această părere este fostul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, expertul Victor Parlicov. În opinia sa, revenirea la plafonarea prețurilor de către ANRE nu este o soluție în condițiile unei piețe concurențiale. Or, în acest domeniu trebuie să-și facă treaba Consiliul Concurenței, care trebuie să investigheze dacă nu cumva există acorduri de prețuri între petroliști, fapt ce reprezintă o încălcare directă și flagrantă a legii. Solicitat de IPN să comenteze recenta scumpire, iar apoi ieftinirile la carburanți, Victor Parlicov a declarat că este o mișcare spre o direcție corectă. Potrivit lui, nu poți ține prețurile fixe cu lunile în condițiile în care cotațiile, cursul valutar și stocurile se schimbă zilnic.
Peste un miliard de metri cubi de gaze, furnizate consumatorilor finali în 2019
Pe parcursul anului trecut, SA „Moldovagaz” a furnizat consumatorilor finali 1 015,6 milioane de metri cubi de gaze naturale. Cifra este în scădere cu 5% comparativ cu anul 2018. Întreprinderea menționează într-un comunicat de presă că în 2019 consumatorii au achitat 4 794,905 milioane de lei pentru gazele naturale consumate, ce constituie 99,2% din valoarea gazelor furnizate. Consumatorii casnici au achitat 98,7% din costul gazelor consumate, nivelul achitării fiind cu 0,5 puncte procentuale mai mare comparativ cu anul 2018. Consumatori noncasnici au achitat 98,9% din costul gazelor consumate, cu 0,7 puncte procentuale mai mult comparativ cu anul 2018.
● SÂMBĂTĂ, 8 februarie
Pentru finanțarea externă prevăzută în buget e nevoie de un impuls puternic de reformare, FMI
Bugetul pentru anul 2020 prevede o expansiune bugetar-fiscală favorabilă creșterii, cu scopul de a contribui la satisfacerea necesităților mari legate de infrastructură. Totodată, riscurile privind finanțarea rămân semnificative. Pentru a asigura finanțarea externă, așa cum este prevăzut în buget, este necesar un puternic impuls de reformare. Concluziile se conțin în declarația de la finele vizitei misiunii Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat la Chișinău în perioada 22 ianuarie-5 februarie. „Istoria rezultatelor modeste atinse de Republica Moldova în ceea ce privește executarea cheltuielilor capitale prevăzute în buget reflectă punctele slabe în sfera managementului investițiilor publice, care trebuie să fie eliminate de urgență. În afară de aceasta, pentru a asigura finanțarea de către partenerii externi de dezvoltare, așa cum este prevăzut în buget, este necesar un puternic impuls de reformare. Între timp, este necesar de elaborat planuri pentru situații neprevăzute care să fie implementate în cazul în care nu se vor materializa așteptările în privința intrărilor de mijloace din surse externe”, se menționează în declarație.