RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 14 ianaurie

Banca Transilvania intenționează să achiziționeze compania Microinvest


Banca Transilvania (BT) din România intenționează să achiziționeze 100% din capitalul social al Microinvest, companie specializată pe finanțarea microîntreprinderilor, lider al pieței financiare non-bancare din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă al Băncii se spune că în prezent BT se află în etapa de solicitare a aprobării achiziției de către autoritățile de supraveghere din România și de către alte autorități relevante. Potrivit comunicatului, Microinvest și-a construit în timp o poziție solidă pe piață și s-a poziționat ca brand puternic. Compania are peste 25000 de clienți, aproape 200 de angajați, 13 sucursale și a acordat până acum peste 30000 de finanțări. Un alt punct forte al Microinvest este echipa de management profesionistă, cu experiență și expertiză în banking și microfinanțare. BT este din 2008 parte a pieței din Republica Moldova. Mai întâi prin BT Leasing Moldova, iar din 2018 prin Victoriabank.

Peste 13 mii de contracte de locațiune, înregistrate anul trecut

Peste 13 mii de contracte de dare în locațiune, chirie sau arendă a bunurilor imobile au fost înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate, pe parcursul anului 2019. În consecință, la buget au fost încasate venituri în sumă de 22,7 milioane lei, depășind cu 6,3 milioane lei veniturile încasate în perioada similară a anului 2018. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, inspectorii fiscali au efectuat controale la peste 600 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile fiind calculate suplimentar la buget peste 715 mii de lei plăți de bază, penalități – peste 37 de mii de lei și amenzi de circa 106 mii de lei. Persoanele care oferă în chirie bunuri imobiliare sunt îndemnate să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute. Suma se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se poate face în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

AIPA a reluat finanțarea cererilor rămase fără acoperire în 2019

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a reluat procesul de plată a cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul 2019, rămase fără acoperire financiară, din cauza epuizării mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru anul trecut. Totodată, este preconizat ca recepționarea cererilor din acest an să înceapă din 1 februarie. În 2019, conform datelor preliminare ale Agenției, a fost recepționat un număr record – 7505 de dosare de solicitare a sprijinului financiar. Este vorba despre 4 476 de producători agricoli unici, iar valoarea sprijinului depășește un miliard de lei. Statul, prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, sprijină producătorii agricoli ce au efectuat investiții în construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, precum și procurarea tehnicii agricole. De asemenea, este vorba despre dezvoltarea sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, crearea sau extinderea unităților meșteșugărești.


● MIERCURI, 15 ianuarie

Victor Parlicov: Tarifele la gaz trebuie majorate, dar nu vor crește din considerente politice


Expertul în energetică Victor Parlicov, fost director la Agenția Națională de Reglementare Energetică, consideră că tarifele pentru gaz trebuie majorate, dar, din considerente politice, acest lucru nu se va întâmpla anul curent. Potrivit lui, ANRE deja ar trebui să examineze majorarea prețului gazului, însă continuă să se ocupe de agenta politică și nu pune în discuții acest subiect. Victor Parlicov afirmă că tariful la gaz ar trebui să crească în pofida faptului că prețul de cumpărare a scăzut. Aceasta pentru că anul trecut a fost prevăzut tariful de cumpărare de 178 de dolari per mia de metri cubi de gaz, deși, de facto, Moldova a cumpărat gazul, în medie, cu peste 220 de dolari per mia de metri cubi. Respectiv, prețul de anul trecut nu a acoperit această diferență de cost. „Teoretic, după metodologia ANRE, aceste devieri tarifare trebuie să fie incluse în prețul pentru anul următor. Adică, actualmente prețul ar trebui să includă pierderile de anul trecut”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „O nas” de la postul Jurnal TV.

Guvernul va evalua săptămânal prețurile la produse

Guvernul va efectua săptămânal o analiză detaliată a prețurilor la toate tipurile de produse, dar cu accent pe produsele sociale. Anunțul a fost făcut după ședința comună de miercuri, 15 ianuarie, cu participarea premierului, președintelui Parlamentului și a șefului statului. „Am discutat cu domnul prim-ministrul referitor la monitorizarea evoluției prețurilor în Republica Moldova. Suntem în economie de piață. Regulile spun că piața dictează prețurile, dar aceasta nu înseamnă că Guvernul, statul nu trebuie să se implice în tot ce ține de monitorizarea prețurilor”, a declarat pentru presă președintele Igor Dodon. Șeful statului a menționat că acest mecanism a fost implementat cu succes de către Guvernul condus de Zinaida Greceanîi, echipă în care s-a regăsit, atât el, cât și actualul premier, Ion Chicu.

Guvernul va evalua săptămânal prețurile la produse

Guvernul va efectua săptămânal o analiză detaliată a prețurilor la toate tipurile de produse, dar cu accent pe produsele sociale. Anunțul a fost făcut după ședința comună de miercuri, 15 ianuarie, cu participarea premierului, președintelui Parlamentului și a șefului statului. „Am discutat cu domnul prim-ministrul referitor la monitorizarea evoluției prețurilor în Republica Moldova. Suntem în economie de piață. Regulile spun că piața dictează prețurile, dar aceasta nu înseamnă că Guvernul, statul nu trebuie să se implice în tot ce ține de monitorizarea prețurilor”, a declarat pentru presă președintele Igor Dodon. Șeful statului a menționat că acest mecanism a fost implementat cu succes de către Guvernul condus de Zinaida Greceanîi, echipă în care s-a regăsit, atât el, cât și actualul premier, Ion Chicu.

Important, pentru agenții economici transnistreni

Agenții economici înregistrați și neînregistrați la Agenția Servicii Publice și instituțiile publice din raioanele de est ale Republicii Moldova vor avea permisiunea pentru traversarea punctelor de trecere a frontierei de stat Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe–Cuciurgan pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor, fără perceperea drepturilor de import sau export, până la 31 ianuarie 2021. Aceasta cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova. Guvernul a extins cu un an termenul stabilit printr-o decizie în acest sens, aprobată în 2017. Precum relevă Ministerul Finanțelor, extinderea termenului se justifică prin necesitatea identificării unor soluții viabile de înregistrare a instituțiilor publice din raioanele de est ale Republicii Moldova. Prim acest gest se mai dorește notificarea suplimentară a agenții economici din stânga Nistrului neînregistrați la Agenția Servicii Publice privind obligativitatea înregistrării.


● JOI, 16 ianuarie

A fost reînnoită perioada de desemnare a administratorilor temporari ai BC Energbank


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis reînnoirea perioadei de desemnare a administratorilor temporari ai BC „ Energbank” SA până la data de 11 aprilie 2020. Într-un comunicat de presă al BNM se menționează că administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii instituite anterior la BC „Energbank” SA. Potrivit BMN, banca activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Acum un an, Comitetul executiv al Băncii Naționale a aprobat o decizie în privința BC „Energbank”, ce ține de suspendarea exercițiului unor drepturi ale unor acționari pentru activitate concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM.

65,7% din exporturile Republicii Moldova au mers în țările UE și 15,8% în CSI

Republica Moldova a exportat în primele unsprezece luni ale anului trecut mărfuri în valoare totală de 2,6 miliarde dolari, mai mult cu 3%, față de aceeași perioadă a anului precedent. 65,7% din totalul de exporturi au mers în țările Uniunii Europene, față de 69,4% în 2018, iar în țările CSI s-au exportat 15,8% din mărfuri, față de 15,5% în 2018, transmite IPN cu referire la datele Biroului Național de Statistică. Datele statistice arată o creștere a exporturilor în Bulgaria, Elveția, Republica Cehă, SUA, Malaysia, Polonia, Federația Rusă etc. În alte țări, precum: Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Kazahstan, Arabia Saudită, Danemarca, sau Portugalia volumul de export s-a micșorat. În ianuarie-noiembrie 2019, importurile de mărfuri au crescut cu 1,2% față de aceeași perioadă din 2018 și au constituit 5,3 miliarde dolari. Din totalul importurilor 49,8% s-a făcut din țările UE, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin comparativ cu 2018.

PPPDA susține că exportul produselor moldovenești în Rusia a fost privatizat de Igor Dodon

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr susține că „exportul produselor moldovenești în Federația Rusă a fost privatizat de către președintele Igor Dodon în scopuri meschine și rămâne exploatat de șeful statului în detrimentul intereselor producătorilor”. Într-o conferință de presă, liderul PPPDA, Andrei Năstase, a declarat că partidul pe care îl conduce este îngrijorat de situația creată în acest domeniu și constată o lipsă a transparenței în acest sens. Andrei Năstase a spus că în iulie 2019, în cadrul unei vizite a deputaților moldoveni la Moscova, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a discutat cu premierul rus despre modificarea listei exportatorilor moldoveni și extinderea ei, cu includerea producătorilor Din domeniul plantațiilor multianuale. Ulterior, după vizita în Moldova a reprezentanților Rosselihoznadzor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a expediat în septembrie Federației Ruse lista actualizată a exportatorilor de fructe, aceasta fiind extinsă de la 130 la peste 500 de companii.

Termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare, unificat

Conform politicii fiscale și vamale pentru anul 2020, termenul de achitare și raportare a impozitului pe bunurile imobiliare va fi 25 septembrie și nu 15 august și, respectiv, 15 octombrie cum a fost până acum. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Ministerul Finanțelor se spune că unificarea termenului se referă atât la persoanele fizice, cât și juridice. Potrivit răspunsului, a rămas în vigoare data de 30 iunie când contribuabilii, persoanele fizice și juridice, pot achita suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs pentru a beneficia de o reducere de 15% a sumei impozitului ce urmează a fi achitat. Lista beneficiarilor de scutiri la plata impozitului pe bunurile imobiliare și limita valorii bunurilor scutite de impozitare pentru aceste categorii de beneficiari la fel au rămas neschimbate. În răspuns se mai spune că modalitatea de a penaliza pe cei care nu își vor onora obligațiunile până la 25 septembrie, nu a fost modificată față de cele în vigoare până acum.

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi finalizat în semestrul întâi din 2020

Lucrările de execuție la gazoductul Ungheni – Chișinău sunt în grafic pe toate loturile, iar termenul de finalizare este semestrul întâi al anului 2020. Despre acest lucru informează într-un comunicat de presă Societatea Națională de Transport (SNT) gaze naturale „Transgaz” din România. Potrivit comunicatului, după finalizarea proiectului „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord–Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și asigurării capacității de transport spre și dinspre Republica Moldova, capacitatea de transport dinspre România spre Republica Moldova, va fi de la 1,5 până la 2,2 miliarde de metri cubi pe an, așa cum s-a convenit cu autoritățile din Republica Moldova, de la 4 la 6 milioane metri cubi pe zi. Comunicatul fost emis după ce la începutul săptămânii curente mai multe instituții de presă de la Chișinău au scris că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi pregătit de a livra gaze naturale din România în Republica Moldova, abia în anul 2021.

● VINERI, 17 ianuarie

S-au scumpit carburanții


Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei. Odată cu afișarea noilor prețuri, benzina cu cifra octanică 95 costă 19,20 lei pentru un litru, pe când acum o zi prețul era de 18,50 lei, iar cea cu cifra octanică 98 a ajuns să coste 19,80 lei pentru un litru. Motorina costă 17,05 lei, comparativ cu 16,30 lei. Prețul pentru gazul lichefiat constituie astăzi la panou 11,05 lei, comparativ cu 9,80 lei. Conform noii metodologii, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. Însă, petroliștii urmează să prezinte calculele de rigoare în termen de trei zile de la afișarea noilor prețuri.

Transportatorii municipali estimează costul unei călătorii cu microbuzul la 10 lei

Administratorii de rute municipale estimează costul unei călătorii cu microbuzul la zece lei. Într-un demers, semnat de către 14 operatori și adresat primarului capitalei și Direcției generale transport public și căi de comunicație, se menționează că situația este una dezastruoasă, iar din 1950 de microbuze care activau în anul 2014, în prezent au rămas doar 780. În demers se mai spune că pe 19 decembrie a avut loc ședința administratorilor de rute municipale de microbuz din Chișinău, în legătură cu situația dezastruoasă care s-a creat. Pe 24 decembrie a avut loc o ședință repetată, unde a fost luată decizia de a informa autoritățile municipale despre situația creată. Potrivit lor, din cauza iresponsabilității, dar fără a preciza a cui, mai multe rute s-au închis, iar altele sunt în prag de a se închide. O altă problemă menționată este lipsa drastică a șoferilor, iar pe rute activează 60-70% din numărul total de microbuze.

ANRE comentează majorarea prețurilor la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că, în conformitate prevederile legale, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Însă, petroliștii urmează să prezinte la ANRE calcule în termen de trei zile de la afișarea noilor prețuri. Până în prezent, Agenția nu a recepționat nicio informație referitor la modificările prețurilor la carburanți. Potrivit ANRE, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%. Prețurile sunt calculate în baza prețului de import a produselor petroliere, a cotei accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul Fiscal. De asemenea, sunt luate în calcul cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul, precum și rentabilitatea aplicată.

Dacă prețul la petrol pe extern nu va scădea ne așteaptă o nouă majorare

Dacă prețul la petrol pe piața internațională nu va scădea în următoarele săptămâni, atunci ne așteaptă o nouă majorare de preț la benzină de cel puțin 50 bani pentru un litru. Despre aceasta scrie economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care într-o postare pe Facebook, a răspuns la întrebarea de ce se scumpește benzina. Potrivit expertului, „la petroliști au crescut anumite costuri și ei vor încerca să le introducă pe toate în prețul benzinei. Prețul la petrol pe piețele internaționale în decembrie 2019 și ianuarie 2020 a crescut față de noiembrie 2019 cu peste 6% cea ce înseamnă cam 40 bani pentru un litru”. Veaceslav Ioniță mai spune că „de la 1 ianuarie s-a scumpit acciza la benzină, cea ce mai adaugă 34 bani pentru un litru”. „Puțin ne salvează cursul valutar care, datorită aprecierii leului față de dolar, ne salvează 12 bani/litru. Adică dacă leul nu se aprecia, atunci prețul brent la petrol trebuia să crească cu 52 bani/litru, dar nu cu 40 bani/litru cum s-a întâmplat”, a scris economistul. Economistul susține că petroliștii doar încep a importa petrol la preț mai ridicat și încă nu au introdus tot costul accizei la benzină.

O echipă FMI vine în Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie–5 februarie. Despre vizită anunță, într-o declarație de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova. Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2020 și a celei de-a șasea evaluări, finale, a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă). Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova și politicile necesare pentru a le face față.

● SÂMBĂTĂ, 18 ianuarie

Premierul solicită crearea condițiilor confortabile pentru afacerile orientate spre export


Premierul Ion Chicu califică procedurile actuale de expediere a coletelor drept dificile, care pot compromite intenția de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova. În cadrul unei ședințe referitoare la facilitarea activităților de export și dezvoltarea comerțului on-line, prim-ministrul a solicitat responsabililor să comunice intens cu producătorii autohtoni și împreună să elaboreze un scenariu maximal confortabil pentru afacerile orientate spre export. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, responsabilul de la Serviciul Vamal a spus la ședință că în 2019 a fost lansată o procedură simplificată pentru operațiunile de export. Aceasta oferă posibilitatea producătorilor de a depune o cerere la postul vamal apropiat pentru a obține dreptul de livrare a mărfurilor în valoare de o mie de euro per factură. A fost menționat faptul că în prezent se lucrează asupra îmbunătățirii sistemului informațional vamal, ASYCUDA World, care are menirea să simplifice esențial exportul de mărfuri.

Moldovagaz vine cu precizări referitor tariful pentru consumatorii finali

SA „Moldovagaz” reiterează că prioritatea sa este restructurarea tuturor întreprinderilor, restructurarea devierilor financiare, optimizarea și reducerea costurilor, astfel încât reducerea tranzitului de gaze să nu afecteze tarifele finale pentru aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor. Compania explică într-un comunicat de presă că tariful pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali include o serie de componente. Printre acestea se numără costul gazelor naturale achiziționate, care depinde de prețul de achiziție în dolari SUA și de rata monedei naționale. De asemenea, este vorba despre costul transportului pe gaz (tarif de transport gaz), costul de distribuție a gazelor (tariful de distribuție a gazelor), precum și costul aprovizionării cu gaz (costurile furnizorului și rentabilitatea).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.