RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 decembrie – 5 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 30 decembrie


Modificarea tarifelor pentru transportarea gazelor nu va afecta consumatorii finali

Consumatorii finali nu vor fi afectați de majorarea tarifelor pentru transportarea gazelor. Cu această precizare vine compania „Moldovatransgaz” care dă asigurări că modificarea tarifului pentru prestarea serviciului de transport gaze naturale, propusă pentru examinare în cadrul ședinței de săptămâna trecută a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, nu va conduce la majorarea tarifelor la gaze naturale pentru consumatorii finali ai Republicii Moldova. Întreprinderea menționează într-un comunicat de presă că tariful actual pentru prestarea serviciului de transportare a gazelor naturale constituie 32,32 lei/1000 m3. Tariful dat a fost calculat reieșind din volumul de gaze naturale total transportat pe teritoriul Republicii Moldova în mărime de 19948,45 milioane m3, inclusiv: pentru consumatorii Republicii Moldova – 997,613 milioane m3 și volumul de gaze naturale tranzitat – 18950,84 milioane m3. În 2019, volumul de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova în regim tranzit s-a diminuat considerabil: cu 88,9% (revers) și cu 93,5% (clasic).

Libertatea de circulație în Zona de Securitate, prioritate în procesul de reglementare

Libertatea de circulație în Zona de Securitate și asigurarea drepturilor omului sunt prioritățile în procesul de negociere și în procesul promovare a politicilor de reintegrare. Prioritățile au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrare. Premierul Ion Chicu a menționat că este o mare scăpare că, mai mult de un an, această comisie nu a fost convocată. „Reintegrarea țării e prioritate și vă rog să asigurați funcționarea eficientă a grupurilor de lucru sectoriale și să nu admiteți mimarea proceselor”, s-a adresat Ion Chicu membrilor comisiei. Potrivit unui comunicat de presă al executivului, în procesul de reglementare și promovare a politicilor de reintegrare au mai fost adoptate drept priorități – extinderea serviciilor publice pentru locuitorii din regiunea transnistreană, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean (Kuciurgan – Pervomaisc), precum și măsuri de sprijinire a comerțului între părți și de promovare a exporturilor. De asemenea, se va pune accentul pe unele proiecte de infrastructură precum reabilitarea drumului Chișinău – Odesa, inclusiv podul Gura Bîcului -  Bîcioc. Premierul a anunțat că ședințele Comisiei vor fi desfășurate lunar pentru a determina progrese pe fiecare din prioritățile adoptate.

Atenție la cumpărăturile online!

În perioada sărbătorilor de iarnă, când cumpărăturile online sunt îndeosebi solicitate, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică recomandă populației să acorde o mai mare atenție produselor înainte de a le procura. Link-urile din mesajele electronice primite de la entități necunoscute nu trebuie accesate. Chiar dacă mesajul a fost primit de la o persoană sau organizație reală, se cere precauție înainte de a accesa link-urile. „Este posibil ca infractorii cibernetici să fi obținut datele de acces ale acestora și atentează la banii dumneavoastră”, atenționează specialiștii Serviciului, într-un comunicat de presă. Cumpărături online pot fi făcute doar de pe site-uri securizate, care sunt criptate cu protocolul SSL (Secure Sockets Layer). Acestea trebuie să înceapă cu „https://” în loc de „http://”, iar în bara de adresă să apară afișată imaginea unui lacăt închis.


● MARŢI, 31 decembrie

Creșterea cotațiilor leului denotă disfuncționalitățile structurale, expert

Cursul de schimb al monedei naționale față de monedele principalilor parteneri comerciali ai țării a înregistrat o apreciere și în anul curent. Expertul economic Viorel Gîrbu a precizat pentru Infodebit că există un trend lent de apreciere a monedei naționale începând cu anul 2016. Creșterea cotațiilor leului, în special față de valutele principalilor parteneri comerciali, denotă nu atât puterea economică a țării, cât mai degrabă disfuncționalitățile structurale cu care se confruntă țară, subliniază expertul. Potrivit lui Viorel Gîrbu, cotațiile monedei naționale sunt de natură să influențeze volumul schimburilor comerciale externe și structura acestora. Aprecierea cotațiilor monedei naționale față de valutele principalilor parteneri comerciali ai țării este unul dintre factorii care reduc din atractivitatea exporturilor produselor moldovenești și implicit din potențialul de dezvoltare a economiei naționale. În anul curent, pe durata primelor zece luni ale anului, deficitul în comerțul extern cu statele UE a crescut cu 6,4%. Volumul exporturilor în România s-au diminuat cu 0,7%.

Moldovagaz și Gazprom au semnat acordul privind furnizarea gazelor

Societatea pe acțiuni „Moldovagaz” și administrația societății publice pe acțiuni „Gazprom” au semnat acordul care prelungește până la 31 decembrie 2020 termenul contractelor în vigoare. Într-un comunicat de presă al „Moldovagaz” se menționează că părțile au semnat acordurile adiționale la contractul privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2019 și la contractul privind condițiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011-2019. Prin urmare, pe durata contractelor se va aplica aceeași formula europeană de stabilire a prețurilor de achiziție la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a prețului de vânzare a gazelor naturale de către SAP „Gazprom” în tarile europene și cotațiile prețurilor la produsele petroliere. Celelalte condiții contractuale de furnizare și de tranzitare a gazelor naturale, la fel, vor rămâne neschimbate.


● VINERI, 3 ianuarie

Modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor a fost modificat


În procesul de declarare a valorii în vamă, declarantul va fi informat prin actul de inspecție referitor la motivul justificat de neacceptare a prețului declarat. Totodată, procesul de prezentare a dovezilor suplimentare în susținerea prețului declarat va fi îmbunătățit. Prevederile se conține Regulamentul cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor, care a fost modificat. Hotărârea de Guvern prin care au fost operate respectivele modificări a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, ministrul al finanțelor, îmbunătățirea procesului de control a valorii în vamă constituie unul din principalele domenii de intervenție, orientate spre armonizarea integrală a cadrului legal național la principiile Organizației Mondiale a Comerțului și Uniunii Europene. „Modificările respective reprezintă un obiectiv prioritar instituțional și vin să soluționeze unele aspecte tehnice legate de procedură, prin implementarea unor mecanisme transparente de declarare și contestare a valorii în vamă de către agenții economici”, a declarat Serghei Pușcuța, citat într-un comunicat de presă al MF.

Femeile ocupă doar 31% din locurile de muncă din sectorul TIC

În Republica Moldova, în sectorul Tehnologiei Informației și Comunicației (TIC), femeile sunt subreprezentate. Acestea ocupă doar 31% din locurile de muncă din sector și doar 19% din profesiile digitale. Totodată, femeilor le revin locuri de muncă cu un nivel mai scăzut de calificare și de remunerare. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, decalajul salarial dintre femei și bărbați în sectorul TIC este cel mai înalt din economia națională și a ajuns în 2017 la 33%. Datele BNS arată că în sectorul Tehnologiei Informației și Comunicației activează 3,6% din numărul total de salariați din țară, ceea ce reprezintă 25,7 mii persoane. Din zece salariați din sectorul TIC, jumătate activează în tehnologia informației, doi în comunicații electronice, iar trei în poștă și curierat, comerț, servicii și industrie TIC. Potrivit datelor, din zece persoane ocupate în sectorul TIC, cei mai mulți – 61% – au vârsta de până la 35 de ani. 24% au vârsta cuprinsă între 36 și 50 de ani, iar 15% au peste 51 de ani. Totodată, cele mai multe persoane angajate în domeniu au studii superioare.

Fără scutire personală pentru persoanele fizice cu venit anual mai mare de 360 de mii de lei

Contribuabilii care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care au un venit anual mai mare de 360 de  mii de lei din surse impozabile nu vor avea dreptul să beneficieze de scutirea personală stabilită anual. Prevederea se conține într-un proiect de hotărâre aprobat de Guvern în ședința de vineri, 3 ianuarie. Vicepremierul, ministrul finanțelor Serghei Pușcuța, a declarat că proiectul mai prevede modificări la Codul Fiscal, și anume cu privire la aplicarea regimului general de impozitare asupra creșterii de capital în cazul agenților economici. De asemenea, este vorba despre impozitarea a 50% din creșterea de capital în cazul persoanelor fizice, cetățeni. „Totodată, în contextul lansării unor proiecte noi de asistență externă pe teritoriul Republicii Moldova, se propune actualizarea listelor proiectelor eligibile pentru aplicarea facilităților fiscale și vamale, prevăzute în hotărârea Guvernului nr. 246 din anul 2010”, a notat Serghei Pușcuța.

● SÂMBĂTĂ, 4 ianuarie

Calcularea și colectarea impozitelor și taxelor locale se va efectua în mod electronic


Procesul de calculare și colectare a impozitelor și taxelor locale aferente persoanelor fizice care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător de către Serviciul de colectare a impozitelor și taxelor locale (SCITL) va fi simplificat și automatizat prin implementarea unui nou sistem informațional. Cu ajutorul acestuia, evidența obligațiilor fiscale aferente impozitelor și taxelor locale va avea loc în mod electronic. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la ședința Guvernului de vineri, 3 ianuarie. Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, scopul implementării Sistemului Informațional Automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul SCITL” este optimizarea evidenței contribuabililor și obligațiilor fiscale. De asemenea, este vorba despre eficientizarea calculării impozitelor și taxelor locale de către perceptorii fiscali la buget și achitării acestora de către contribuabili.

A intrat în vigoare regimul fiscal simplificat pentru colectorii de produse agricole

Din 1 ianuarie a intrat în vigoare regimul fiscal simplificat pentru colectorii de produse agricole, în special nuci și fructe. Este vorba despre un regim fiscal special de înregistrare și activitate pentru persoanele fizice care doresc să desfășoare activitate în domeniul achizițiilor produselor agricole de la cetățeni cu predarea ulterioară a acestora în folosul agenților economici. Vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, a declarat la ședința Guvernului că, în conformitate cu modificările care au intrat în vigoare din 1 ianuarie, este prevăzut că orice cetățean are dreptul să desfășoare această activitate înregistrând-o într-un regim simplificat la Serviciul Fiscal de Stat. Potrivit ministrului, în acest caz se aplică o modalitate simplificată de documentare a tranzacțiilor de achiziționare a produselor agricole, de calculare și de achitare a impozitelor la buget. În acest caz, impozitul constituie 5% din valoarea producției agricole care va fi ulterior predată agentului economic.

Datoria externă brută înregistrează 7 316,99 milioane de dolari

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a redus, față de începutul anului 2019, cu 2% și a înregistrat, la data de 30 septembrie, 7 316,99 milioane de dolari. Cifra constituie 61,9% raportat la Produsul Intern Brut, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Datoria externă publică şi public garantată a reprezentat 25,6% din totalul datoriei externe, însumând 1 872,70 milioane de dolari. Datoria externă privată negarantată s-a cifrat la 5 444,29 milioane de dolari, diminuându-se cu 1,5% față de 31 decembrie 2018. Potrivit BNM, cea mai mare parte a stocului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung – 71,8%. Aceasta a constituit 5 250,26 milioane de dolari la 30 septembrie 2019, în scădere cu 0,9% față de începutul anului. La 30 septembrie 2019, cea mai mare pondere în datoria externă au deținut-o societățile nefinanciare – 40,4%. Acestea sunt urmate de creditarea intragrup în cadrul investițiilor directe (care nu are distribuire sectorială), inclusiv datoriile pentru importul de gaze naturale – 26,8%.

Contul curent al balanței de plăți s-a caracterizat prin tendința de creștere a deficitului

Contul curent al balanței de plăți a Republicii Moldova, pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2019, s-a caracterizat prin continuarea tendinței de creștere a deficitului. Însă evoluția articolelor componente ale contului curent a fost neuniformă, trimestrul trei al anului trecut arătând o dinamică deosebită de cea a trimestrelor precedente. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cu toate că balanța comerțului exterior cu bunuri în ianuarie-septembrie 2019 a avut, ca de obicei, o contribuție negativă la contul curent, în trimestrul trei al anului trecut ea s-a îmbunătățit datorită creșterii mai accelerate a exporturilor de bunuri comparativ cu importurile. În pofida evoluției nefavorabile a prețurilor la bunurile exportate (-5,1%, -4,3% și -5,1% în primele trei trimestre ale anului 2019), valoarea exporturilor a crescut grație majorării volumelor fizice (+13,8%, +3,1% și +8,7%).

Comisionul pentru plățile cu cardul prin Mpay, mai mic din 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, comisionul perceput de la persoanele juridice pentru plățile efectuate prin Serviciul guvernamental de plăți electronice #Mpay, cu cardul bancar, a fost diminuat de la 1,5% la 0,5% din suma totală a tranzacției. Agenția de Guvernare Electronică menționează într-un comunicat de presă că pentru persoanele fizice comisionul, de la lansarea Serviciului MPay în septembrie 2013, a fost achitat/acoperit de către Ministerul Finanțelor. Totodată, din 1 ianuarie Ministerul Finanțelor achită o sumă mai mică pentru a acoperi plățile efectuate de către persoanele fizice cu cardul prin MPay, având prin urmare posibilitatea de a utiliza resursele economisite pentru alte inițiative prioritare. Serviciul guvernamental de plăți electronice mpay.gov.md este un serviciu prin care cetățenii, persoanele fizice și juridice, pot achita serviciile publice cu cardul bancar, internet banking, numerar. Portalul este operațional din septembrie 2013, iar cetățenii au posibilitatea să achite prin intermediul acestuia peste 250 servicii din sectorul public și privat.

Va fi creat un Registru electronic al angajaților

Persoanele angajate pe teritoriul Republicii Moldova se vor regăsi într-un sistem informațional automatizat „Registrul electronic al angajaților”. Acest instrument va oferi mecanisme automatizate pentru gestionarea și monitorizarea online a informației despre angajați, precum și pentru analiza riscurilor nerespectării legislației. Proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea conceptului tehnic al sistemului este supus consultărilor publice de către Ministerul Finanțelor. Autorii proiectului menționează că în prezent unicele surse de informații cu privire la persoanele angajate sunt datele declarate de către angajatori în dările de seamă fiscale prezentate Serviciului Fiscal de Stat, informațiile pe care le dețin Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină privind persoanele asigurate. De asemenea, este vorba și despre informațiile din Registrul funcțiilor publice și al funcționarilor publici, însă aceste date nu sunt suficiente pentru crearea unui registru la nivel național privind evidența raporturilor de muncă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.