RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-29 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 23 decembrie


Obiectivul ar fi ca din mai 2020 să se opereze curse charter la Mărculești, Ion Chicu

Aeroportul Internațional Mărculești este funcțional și oricând poate primi mai multe tipuri de aeronave. Investiții sunt necesare pentru construcția unui terminal pentru pasageri și dezvoltarea infrastructurii aeroportului. Despre aceasta a comunicat directorul Aeroportului, Nicolae Clichici, premierului Ion Chicu, care, la sfârșitul săptămânii trecute, a inspectat aeroporturile din nordul țării: Bălți și Mărculești. Într-un comunicat de presă al Guvernului se spune că Nicolae Clichici a prezentat premierului pista de 2520 de metri a Aeroportului Mărculești, tehnica aeroportuară, depozitele, postul vamal, dar și aeronavele din dotare.

Încă 150-200 de companii din Moldova vor putea exporta pe piața rusă

Guvernul rus urmează să aprobe, în această săptămână, o hotărâre prin care va prelungi facilitățile pentru exporturile din Republica Moldova. Este vorba despre produse clasificate pe cinci poziții tarifare, care vor putea fi exportate fără taxe vamale. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon luni dimineața, 23 decembrie, după ședința comună cu președintele Parlamentului și premierul. Șeful statului a declarat că a discutat cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, despre posibilitatea de a introduce în regim preferențial încă cinci poziții tarifare. „De asemenea, în timpul apropiat, vor fi deschise posibilitățile de export pe piața rusă încă pentru 150-200 de companii din Republica Moldova”, a mai declarat Igor Dodon.

Un om de afaceri din Rusia a preluat controlul asupra Avia-Invest

Omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest” (administratoarea Aeroportului Internațional Chișinău). Aceasta, după ce NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei. „În ultimii ani, Aeroportul, fiind administrat de compania concesionară, s-a dezvoltat dinamic. Este clar că dezvoltarea în continuare a aeroportului ca centru regional de transport între Europa și Asia depinde de volumul și stabilitatea investițiilor atrase. Printre prioritățile mele se numără construirea unei noi piste de decolare-aterizare pentru avioanele de mari dimensiuni, precum și a unui nou terminal, care va fi cel mai modern din regiune”, a declarat Andrei Goncearenko, citat într-un comunicat de presă al „Avia-Invest”.

Pestă porcină africană în Pădurea Domnească

Un focar de pestă porcină a fost înregistrat în Rezervația naturală Pădurea Domnească și fâșiile adiacente, situate pe teritoriul raionului Fălești. Din 17 decembrie și până astăzi, 23 decembrie, 15 animale au fost depistate moarte pe teritoriul pădurii. Analizele de laborator au confirmat prezența virului. Animalele au fost arse și înhumate. Vitalie Carauş, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a spus că zona se va afla în carantină pentru o perioadă de un an. Comisia pentru situații excepționale efectuează dezinfecția teritoriilor pentru a evita răspândirea virusului și la ceilalți mistreți care se află în pădure.

● MARȚI, 24 decembrie

Igor Dodon: În februarie urmează să fie ratificat acordul privind împrumutul din Rusia


Președintele Igor Dodon susține că în luna ianuarie 2020 ministerele de finanțe al Republicii Moldova și Federației Ruse trebuie să încheie negocierile privind acordarea împrumutului promis de 500 de milioane de dolari, iar la una dintre primele ședințe ale Parlamentului din noul an acest acord trebuie să fie ratificat. Șeful statului declară că astfel va fi dat startul proiectelor de infrastructură care ar trebui să cuprindă o bună parte din teritoriul Republicii Moldova. „Această chestiune am discutat-o cu Vladimir Putin, cu Dmitrii Kozak și cred că în ianuarie negocierile dintre Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Ministerul rus al finanțelor trebuie să se încheie, iar în februarie, la una dintre primele ședințe ale Parlamentului trebuie ratificat acest acord. Eu cred că acest lucru este real și vom da start proiectelor de infrastructură”, a afirmat președintele în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune NTV Moldova.

Oamenii preferă să se împrumute de la bănci pe termene de la doi până la cinci ani

Creditele noi acordate în luna noiembrie a acestui an au constituit 2 906,9 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 12,8% față de luna noiembrie 2018. Din perspectiva termenelor creditelor acordate, cele mai atractive au fost creditele acordate pe termene de la doi până la cinci ani. Acestea au constituit aproape jumătate din totalul creditelor acordate. Creditele oferite persoanelor juridice au deținut ponderea de 35,5% din totalul celor acordate. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, ponderea creditelor acordate în moneda națională a reprezentat 61,3%, a creditelor în valută – 36,5%, iar a celor atașate la cursul valutei – 2,2%. .

Se anunță construcția celui mai mare terminal de pasageri din regiune

Compania care administrează Aeroportul Internațional Chișinău a prezentat schița proiectului unui nou terminal, care va avea suprafața totală de 55 de mii de metri pătrați. Acesta ar urma să deservească anual 4,2 milioane de pasageri, cu posibilitatea de extindere până la 4,5 milioane de pasageri pe an. Într-un comunicat de presă al companiei se menționează că viitorul terminal al Aeroportului va avea cinci pasarele telescopice pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor. Sala Mare de „Sosiri” și „Plecări” a fost proiectată astfel încât să ofere perspectiva extinderii clădirii terminalului, fără să fie perturbat procesul operațional. Atât în timpul procesului de construcție, cât și după darea în exploatare a noului terminal, funcționalitatea vechiului terminal nu va fi afectată.

Ion Chicu: Vrem să restabilim dialogul cu toți partenerii externi

Guvernul promovează politică externă echilibrată și acest fapt înseamnă că va fi continuată direcția de integrare europeană. Totodată, există dorința de restabilire a dialogului cu toți partenerii externi, inclusiv Federația Rusă și alte state CSI. Declarația aparține premierului Ion Chicu. În cadrul unui interviu video la IPN, premierul a menționat că și relațiile cu vecinii sunt absolut importante pentru orice țară, cu atât mai mult pentru Republica Moldova, care are doar doi vecini. „Noi am elaborat planul de acțiuni al Guvernului, care are mai mult de o mie de acțiuni și o să vedeți că compartimentele principale țin de agenda integrării europene și reforma justiției. Vinerea trecută am avut o reuniune cu toți ambasadorii acreditați la Chișinău, unde am prezentat acest plan de acțiuni și într-adevăr s-au convins că acțiunile noastre pe dimensiunea integrării europene sunt partea principală a acestui program. Și avem tot suportul din partea lor”, a notat șeful executivului. Premierul spune că, acolo unde există interese economice, va merge pentru discuții. Și această poziție, potrivit lui Ion Chicu, este salutată și de europeni, și de americani și nimeni nu vede o contradicție, iar speculațiile la acest capitol se fac mai mult pe intern.

● JOI, 25 decembrie

Președintele „Moldovagaz”: Datoria față de „Gazprom” este una comercială


Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că datoria care s-a acumulat față de compania rusească „Gazprom” este o datorie comercială a întreprinderii „Moldovagaz”. Datoria pentru care este responsabilă partea dreaptă a Nistrului este de 715 milioane de dolari dintre care 450 de milioane - datoria propriu-zisă, iar restul sunt penalități. „Dacă în cazul reglementării conflictului penalitățile ar putea fi casate, deși referitor la aceasta trebuie să existe o înțelegere, atunci în ceea ce privește datoria regiunii transnistrene, actualmente „Moldovagaz”, prin activele sale, nu este în stare să le plătească. Noi nu avem așa active”, a afirmat președintele întreprinderii în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul TVC21.

Peste 3800 de locuințe au fost cumpărate prin programul Prima Casă

De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” și până în prezent, prin intermediul acestuia au fost procurate peste 3 800 de locuințe. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de peste 1,9 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor – aproape 957 de milioane. Din beneficiari, majoritatea sunt familii, iar puțin peste o mie sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul programului este de 60 de metri pătrați, în timp ce valoarea medie a locuințelor procurate este de 591 de mii de lei. Din numărul total de locuințe procurate, doar 241 sunt în zonele rurale, iar restul sunt în orașe.

Peste 50% din banii primiți din străinătate de moldoveni provin din țările UE

În luna noiembrie, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate, în favoarea persoanelor fizice, 101,40 milioane de dolari, în scădere cu 2,1% comparativ cu luna noiembrie 2018. Banca Națională a Moldovei anunță că transferurile din UE sunt în proporție de 50,3%. Cele din CSI dețin o pondere de 19,7%, iar din restul ţărilor – 30%. În distribuția pe state, sunt de remarcat transferurile din Federația Rusă, care au fost în proporție de 18,6%, în scădere cu 4,7 puncte procentuale față de noiembrie 2018. 18,4% alcătuiesc transferurile din Israel, urmate de cele din Italia –  11,6%, Germania – 9%, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 8,3%, SUA – 6,7%, Franța – 6,3%.

Achitarea salariilor angajaților CFM, discutată cu premierul la Basarabeasca

Angajații de la Calea Ferată din Moldova s-au plâns, în cadrul unei întrevederi cu premierul Ion Chicu la Stația feroviară Basarabeasca, că nu și-au primit salariile de două luni și le-au ridicat abia acum. Prim-ministrul a subliniat că managementul este responsabil deplin de asigurarea achitării salariilor în termenii legali, accentuând că ne-achitarea lefurilor este un fapt inadmisibil. La Stația feroviară Basarabeasca premierul s-a informat despre situația cu achitarea salariilor angajaților CFM de la nodul feroviar Basarabeasca și viziunile managementului de depășire a dificultăților economice și financiare confruntate de întreprindere. Conducerea instituției a prezentat prim-ministrului detalii despre acțiunile întreprinse pentru a redresa situația întreprinderii, dar și viziunea de modernizare a infrastructurii menită să crească competitivitatea transportului feroviar în Moldova.

Gaz mai scup pentru consumatorii industriali din regiunea transninstreană

Începând cu luna ianuarie, prețul gazelor pentru consumatorii industriali din regiunea transnistreană va crește cu 10%. Administrația de la Tiraspol estimează că această majorare va suplini bugetul cu 30 de milioane de ruble transnistrene. Ministrul de facto al dezvoltării economice, Serghei Obolonik, a precizat, citat de presa din regiune, că majorarea nu va afecta consumatorii casnici, obiectivele sociale sau instituțiile bugetare.

Director nou la „Metalferos”

Societatea pe acțiuni „Metalferos” are un nou director general. Este vorba despre Igor Cujba, care a fost prezentat astăzi, 26 decembrie, colectivului de către directorul general al Agenției Proprietății Publice, Mihail Rusu. Într-un comunicat de presă al APP se menționează că Igor Cujba a fost selctat în funcția de director general în bază de concurs. Potrivit CV-ul depus la concurs, Igor Cujba a activat în ultimii trei ani la București, administrând mai multe companii private. Printre atribuțiile sale s-au numărat construirea și extinderea canalelor de distribuție durabile pentru produse, identificarea de noi piețe pentru vânzarea de produse, efectuarea procedurilor de import pentru bunurile accizabile. Anterior, Igor Cujba a activat în cadrul companiei „Mechel Service Global” în România și Polonia. Dar până a pleca peste hotare, a activat timp de 15 ani în poliție, ocupând și funcții de conducere, printre care și cea de șef al comisariatelor de poliție din Ungheni și Nisporeni.

Majoritatea angajaților din informații și comunicații au salarii de peste 10 mii

54% din angajații din domeniul informaților și comunicațiilor au primit în luna septembrie a acestui an un salariu de peste 10 mii lei și doar 6% un salariu între 2000 și 4000 lei. La polul opus se află angajații din domeniul activităților de cazare și alimentație publică, unde 50% din salariați au câștigul lunar salarial între 2000 și 4000 de lei și doar 5% peste 10 mii lei. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, salarii mai mari de 10 mii de lei mai primesc 40% angajații care practică activități financiare și de asigurări și 24% din administrație publică și apărare.

● VINERI, 26 decembrie

Bugetul municipal, aprobat în două lecturi


Veniturile bugetului municipal pentru 2020 vor depăși 4,3 miliarde de lei și vor fi în creștere cu 11% față de 2019. Cheltuielile sunt estimate la 4,6 miliarde de lei și sunt mai mari cu 9,4% față de anul curent. Proiectul bugetului adoptat în două lecturi de către consilierii municipali la ședința de joi, 26 decembrie, arată că deficitul bugetar va constitui anul viitor aproape 300 de milioane de lei. Șefa interimară a Direcției generale finanțe, Olesea Pșenițchi, a spus pe marginea prezentării proiectului de buget că majorarea unor taxe locale va aduce bugetului municipal venituri în sumă de 32 de milioane de lei. Din totalul veniturilor, 57% vor constitui transferurile, 29% – defalcările, 11% – veniturile proprii și 3% cele colectate.

Un șir de taxe locale aplicate în Chișinău vor fi mai mari anul viitor

Mai multe taxe aplicate în municipiul Chișinău se majorează începând cu anul viitor. Proiectul de decizie, aprobat de către Consiliul municipal Chișinău la ședința de joi, 26 decembrie, prevede că unitățile de comerț, cu suprafața de până la 20 de metri pătrați și care vor vinde țigări vor achita anul viitor o taxă de 10 mii de lei pentru fiecare aparat de casă, iar cele cu suprafața mai mare de 20 de metri – 20 de mii de lei. În 2019 acestea achită o taxă cinci mii de lei. Conform proiectului prezentat de către șefa interimară a Direcției generale finanțe, Olesea Pșenițchi, unitățile de alimentație publică ce vor avea mai mult de 50 de locuri de deservire vor achita o taxă de 10 mii de lei, față de cinci și șapte mii cât achită în 2019, în funcție de specificul activităților. Taxa destinată spălătoriilor auto a fost majorată cu o mie de lei, de la două la trei mii de lei.

Ajustarea tarifelor la transport este condiționată de sporirea confortului, declarație

Autoritățile au acceptat o majorare diferențiată, cu 12 și 22 de bani per kilometru, în cazul curselor auto interurbane. Însă vin cu mai multe cerințe, inclusiv cu aplicarea unei clasificări pe categorii de confort. Pe de altă parte, transportatorii spun că această majorare este doar un prim pas, nefiind suficientă pentru înnoirea parcului de autobuze sau microbuze. Într-o conferință de presă susținută după negocierile cu transportatorii, ministrul economiei și infrastructurii, Anatolie Usatîi, a declarat că va fi aprobată o instrucțiune privind clasificarea autobuzelor și a microbuzelor pe categorii de confort. Unitățile de transport care nu vor corespunde criteriilor obligatorii nu vor fi admise în circulație. „Mai este o întrebare foarte importantă ce ține de plata taxelor, economia tenebră, transportarea ilicită a călătorilor”, a mai spus ministrul.

Plafonul pentru coletele poștale neimpozitate scade

Din 1 ianuarie, vor fi impozitate coletele poștale valoarea cărora va depăși 200 de euro. „Astăzi plafonul este de 430, dacă vin coletele pe cale avia sau maritimă și 300 –  pe terestru. De la 1 ianuarie, aceste plafoane de 430 și 300 vor coborî la 200 de euro, ceea ce înseamnă că persoana, dacă o să comande de mai mult de 200 de euro, coletul se va reține la Serviciul Vamal și persoana va trebuie să achite dreptul de import, TVA și taxa vamală”, a explicat Dorel Noroc, secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Potrivit secretarului de stat, este vorba despre colete poștale, utilizate în scopuri personale. Faptul că anumite persoane fac comenzi online, iar apoi vând aceste produsele la piață este o activitate ilegală.

Achitarea TVA de către Google, Facebook și alți nerezidenți, amânată până în aprilie

Achitarea TVA de către companiile internaționale care prestează servicii electronice pentru persoanele fizice, cum ar fi Facebook, Google și alți nerezidenți care au diferite aplicații pe teritoriul Republicii Moldova, se amână până în luna aprilie. Inițial proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020 prevedea această obligativitate din 1 ianuarie. De asemenea, proiectul inițial prevedea că aceste companii vor fi obligate să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat. Dorel Noroc, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a declarat că decizia de a amâna pentru luna aprilie aplicarea TVA a fost luată și la propunerea Parlamentului, pe care Guvernul a analizat-o suplimentar.

Pentru anul 2020, este prognozat un salariu mediu lunar mai mare

Salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2020, este în cuantum de 7953 de lei, față 6975 de lei în 2019. Acesta a fost calculat în baza prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2020-2022, estimate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Dobânzile bancare vor fi scutite de impozitul pe venit pentru încă un an

Dobânzile bancare pe care le ridică persoanele fizice vor fi scutite de impozitul pe venit pentru încă un an. Măsura, care se regăsește în politica bugetar-fiscală pentru anul 2020, are ca scop asigurarea stabilității pieței creditar-bancare în vederea analizei mai aprofundate a implicărilor ce ar rezulta din implementarea normei date. Dorel Noroc, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a declarat că, atunci când a început promovarea politicii bugetar-fiscale și consultarea publică a proiectului, era a doua parte a lunii noiembrie și, respectiv, a fost puțin timp pentru efectuarea unei analize detaliate pe acest segment. „Era complicat pentru sistemul bancar ca, într-o perioadă atât de scurtă, să-și ajusteze softurile sau să-și creeze mecanism de achitare a acestui impozit pe fiecare deponent. Iată de ce s-a luat decizia de a extinde cu an”, a notat Dorel Noroc.

Se caută soluții pentru unificarea impozitării în agricultură

Ministerul Finanțelor își propune, în cadrul unui grup de lucru din care să facă parte și agricultorii, să identifice o soluție pentru aplicarea impozitării unificate în agricultură. Dorel Noroc, secretar de stat la MF, spune că în prezent se aplică TVA între 8 și 20%. În opinia sa, cea mai mare problemă este cota de 8%. Din moment ce această cotă se aplică pe un spectru larg de produse, pierderile pentru buget sunt mari. Dorel Noroc a declarat că urmează să fie expediate scrisori către asociațiile din agricultură pentru delegarea reprezentanților în grupul de lucru, care va analiza aspectele legate de TVA în agricultură. Aceasta rămâne o prioritate pentru primul semestru, când urmează să se vină cu anumite propuneri.

● SÂMBĂTĂ, 27 decembrie

Nivelul activelor oficiale de rezervă corespunde tuturor criteriilor de suficiență, BNM


Nivelul actual al activelor oficiale de rezervă constituie aproape 3,053 miliarde de dolari. Acesta corespunde tuturor criteriilor de suficiență și asigură circa 4,7 luni de importuri prognozate de mărfuri și servicii, nivelul minim recomandat fiind de trei luni. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, aceasta acoperă integral datoria publică externă pe termen scurt și, în acest fel, susține credibilitatea Republicii Moldova pe plan internațional. În cadrul unui interviu comun acordat presei, guvernatorul a declarat că acestea sunt activele pe care Banca Națională le poate utiliza și controla în orice moment pentru a susține balanța de plăți, pentru a gestiona cursul de schimb prin intervenție în piață, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.

Octavian Armașu: În 2020 se așteaptă o reducere a inflației

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că pentru anul 2020 este examinată oportunitatea diminuării potențiale, în continuare, a valorii instrumentelor de politică monetară. „Această oportunitate vizează crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. Astfel, prin țintirea inflației BNM atinge stabilitatea prețurilor”, a declarat guvernatorul într-un interviu comun acordat presei. Octavian Armașu a menționat că ultima decizie de politică monetară a Băncii Naționale reflectă întocmai prognoza anterioară referitor la evoluția inflației.

DCU va institui conexiuni cu depozitari centrali din străinătate

Depozitarul Central Unic (DCU) urmează să instituie conexiuni cu depozitari centrali din străinătate. Acest fapt va facilita semnificativ investițiile străine în valorile mobiliare emise în Republica Moldova. De asemenea, este planificată crearea unei platforme pentru investitorii privați, care va permite, spre exemplu, ca orice cetățean al țării să procure valori mobiliare de stat. Informațiile au fost oferite de către guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, în cadrul unui interviu comun acordat presei. Potrivit guvernatorului, rezultatele obținute de Depozitarul Central Unic vorbesc de la sine. DCU a fost creat în aprilie 2018. În doar patru luni de la fondare, în iulie 2018, a reușit să inițieze operațiuni cu valori mobiliare de stat și instrumentele BNM.

Plata automată a compensațiilor în cazul deconectărilor de energie se amână

Mecanismul de plată automată a compensațiilor, pe care operatorii sistemelor de distribuție energiei electrice sunt obligați să le achite consumatorilor finali, în cazul depășirii numărului și duratelor admise ale deconectărilor, se amână pentru un an. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat modificări în acest sens la Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice. În proiectul, aprobat în ședința de vineri, 27 decembrie, se menționează că implementarea sistemului de plată automată presupune anumite activități legate de dezvoltarea softurilor necesare pentru colectarea datelor și facturare. Reglementatorul a stabilit implementarea etapizată a plăților automate, urmând ca acestea să fie realizate de operatorii de sistem începând cu data de 1 ianuarie 2020. În urma multiplelor solicitări din partea operatorilor, ANRE a constatat că aceștia nu pot respecta termenul de implementare a mecanismului de compensare automată a consumatorilor finali. Termenul a fost extins până pe 1 ianuarie 2021.

A fost semnat acordul de livrare și tranzit de gaze naturale din 1 ianuarie 2020

SRL „Operatorul Sistemului de Transport gaze al Ucrainei”, SRL „Moldovatransgaz” și SA „Moldovagaz” au semnat Acordul tripartit de operare pentru toate punctele de interconectare а sistemelor de transport ale Republicii Moldova și Ucraina (Alexeevka, Grebeniky, Căuşeni, Ananyiv, Limanskoe). Acesta va asigura livrările și tranzitul de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2020. Într-un comunicat de presă al SA „Moldovagaz” se menționează că tot vineri, 27 decembrie 2019, părțile au semnat contractele privind prestarea serviciilor de transport gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei pentru consumatorii transfrontalieri ai ambelor state.


Marja maximă aplicabilă creditelor în Programul Prima Casă va fi menținută

Pentru anul viitor, marja maximă aplicabilă în privința creditelor acordate în cadrul Programului de stat „Prima Casă” va fi menținută la nivelul anului 2019. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de membrii cabinetului de miniștri. Ministerul Finanțelor precizează că este vorba de o marjă de până la 2% anual.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.