RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16 –22 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 16 decembrie

Circa 90 de gherete cu țigări, evacuate timp de o săptămână din capital


Pe parcursul săptămânii precedente, din capitală au fost evacuate 90 de gherete care comercializau produse de tutungerie în preajma instituțiilor educaționale și medicale. Informațiile au fost prezentate de către pretorii de sector la ședința operativă de la Primărie. Pretorii au raportat despre situații când la vedere nu se vindeau țigări, dar la solicitare cumpărătorii au putut achiziționa produsele respective. Totodată, mai mulți agenți economici, proprietari de gherete, s-au conformat solicitărilor autorităților locale și au scos din comerț produsele din tutun.

Gas Natural Fenosa Furnizare Energie devine Premier Energy

Întreprinderea de furnizare a energiei electrice ÎCS „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL își schimă imaginea cu noua marcă și denumire „Premier Energy”. Într-un comunicat de presă, furnizorul menționează că această transformare, axată pe modernizare și inovare, semnifică o nouă etapă în istoria companiei. „Premier Energy” este o marcă nouă pentru Republica Moldova, dar este o marcă cunoscută în România, unde reprezentă o companie importantă de distribuție și furnizare a gazului natural. Pe parcursul ultimilor 20 de ani întreprinderile energetice, de furnizare și distribuție a energiei electrice au adus investiții de peste 287 de milioane de euro în renovarea și modernizarea rețelelor electrice.

25 de ghizi turistici au primit certificate care le atestă standardele de calitate

25 de ghizi de turism din Republica Moldova au primit astăzi certificatele de participare la cursurile acreditate de Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism, unul dintre cele mai importante acte care atestă standardele înalte de calitate în acest domeniu. În Republica Moldova activează aproape 150 de ghizi de turism. În luna martie, prima promoție de 24 de ghizi de turism a primit certificatele de participare la cursurile acreditate de Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism. În 2018, Moldova a fost vizitată de 160 de mii de turiști din țări precum Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, SUA și România.

● MARȚI, 17 decembrie

Lista mărfurilor exportate pe piața rusă fără taxe vamale va fi extinsă


Lista mărfurilor care vor fi exportate pe piața rusă fără taxe vamale va fi extinsă pentru încă cinci categorii de produse, începând de la 1 ianuarie 2020. Este vorba de produse precum: carnea de bovină, semințe de floarea soarelui, zahăr, spirt etilic și mobile. Potrivit unui comunicat de presă plasat pe pagina de facebook a președintelui Igor Dodon, la o astfel de înțelegere a ajuns ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare comercial-economică, în cadrul unei întrevederi la Moscova cu Dmitrii Patrușev, co-președintele Comisiei din partea Federației Ruse. Până în prezent au fost excluse taxele de export pentru: legume, mere, pere și gutui proaspete, caise, cireșe, vișine, legume conservate și vinuri.

Până săptămâna viitoare, vor fi semnate amendamentele la contractul de furnizare a gazelor

Până săptămâna viitoare, „Moldovagaz” va semna amendamentele la contractul de furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”, pentru următorii trei ani. Președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat într-o conferință de presă că nu vor fi schimbări esențiale în contract. Formula de stabilire a prețului de achiziție a gazelor naturale rămâne neschimbată. Prețul va fi determinat trimestrial. Preliminar, prețul mediu anual va fi de 173-175 de dolari pentru o mie de metri cubi. Ce ține de acordurile de operare cu Ucraina, Vadim Ceban spune că textul acestora a fost definitivat. Este vorba de acorduri tehnice pentru toate punctele de interconectare și contracte de transport. Cât ține de transportarea gazelor prin coridorul transbalcanic, au fost semnate deja acordurile cu toți operatorii.

Pierderile cauzate de schimbările climaterice sunt estimate la circa 600 mln dolari anual

Cea mai mare provocare pentru sectorul agricol este neadaptarea la fenomenele de schimbări climatice, cum ar fi secetele, înghețurile, ploile torențiale, grindina, vântul puternic, care devin o normalitate. În Republica Moldova, pierderile cauzate de schimbările climaterice sunt estimate la circa 600 de milioane de dolari anual. Despre aceasta a vorbit director general al Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, Liviu Gumovshi, la evenimentul „Dialog Pro-Business”, la care a participat și conducerea țării. Liviu Gumovshi a declarat că sunt necesare măsuri pe termen scurt, printre care și alocarea finanțărilor suficiente pentru serviciile speciale responsabile de monitorizarea proceselor hidrometeorologice. De asemenea, este vorba despre valorificarea posibilităților de asigurare subvenționată a riscurilor în agricultură.

Măsuri pentru asigurarea securității energetice a țării


Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de asistență financiară între Moldova şi BERD pentru procurarea gazelor naturale, semnat la 11 decembrie curent. Proiectul va fi transmis și Parlamentului. Prin acest acord, BERD s-a angajat să ofere Moldovei mijloace financiare pentru procurarea unei cantități de gaze naturale în caz dacă, până la 1 ianuarie, nu se vor încheia negocierile privind tranzitul de gaze rusești prin Ucraina către țările din Europa de Sud-Est.

● MIERCURI, 18 decembrie

Produsul intern brut, în creștere în trimestrul trei


În trimestrul trei al anului curent, Produsul Intern Brut s-a cifrat la 64 323 de milioane de lei prețuri curente de piață și a înregistrat, în termeni reali, o creștere cu 4,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite IPN cu referire la datele Biroului Național de Statistică. La creșterea PIB, în perioada de referință a contribuit comerțul cu ridicata și cu amănuntul, precum și întreținerea, repararea autovehiculelor, activitățile de cazare și alimentație publică. De asemenea, la majorarea PIB a contribuit agricultura, silvicultura, pescuitul, precum și construcțiile, industria extractivă și industria prelucrătoare. O contribuție pozitivă au avut-o și impozitele pe produs, cu o pondere la formarea PIB de aproape 12%.

● JOI, 19 decembrie

Caracterul electoral al deficitului bugetar va avea repercusiuni asupra creșterii economice


Adoptarea bugetului de stat pentru 2020 a trezit multe polemici și îngrijorări, pe fundalul caracterului expansionist al programelor investiționale și a deficitului bugetar sporit în context electoral, dar și în contextul relaxării politicii monetare. Caracterul electoral al deficitului planificat ar putea avea repercusiuni asupra stabilității finanțelor publice și creșterii economice pe termen mediu și lung. Concluziile se regăsesc în publicația Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”. Potrivit experților, o analiză mai atentă a Legii bugetului de stat pentru 2020 relevă faptul că doar 10% din spațiul fiscal este destinat măsurilor de politici noi, iar 90% contribuie la realizarea măsurilor de politici asumate în anii precedenți. Principalele măsuri de politici ale proiectului de buget pentru anul 2020 se referă la extinderea autonomiei financiare locale prin creșterea defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice și suplinirea Fondului de susținere financiară a teritoriilor cu 10% din impozitul pe venitul din activitatea de întreprinzător.

Incertitudinea politică și economică au determinat reticență investițională, Expert-Grup

Incertitudinea politică și economică din ultima perioadă din Republica Moldova au determinat un comportament investițional reticent. Chiar dacă în trimestru doi al anului curent intrările de investiții directe în economia națională s-au triplat, de acestea au beneficiat un număr limitat de companii, preponderent din domeniul cultivării și distribuției produselor agricole și sectorul bancar, însă mai puțin în alte sectoare ale economiei, o spun experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. „În profil regional Republica Moldova este perdantă în cursa de atragere a investițiilor. Or acest lucru indică asupra faptului că deficiențele existente în mediul de afaceri din țară nu au fost abordate într-un mod sistemic pe parcursul timpului. Același lucru este confirmat și de scorurile modeste acumulate de Republica Moldova în clasamentele internaționale ce caracterizează situația economică a țării noastre și atractivitatea acesteia pentru investitori”, se arată în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”.

Bugetul, votat în lectură finală

Parlamentul a votat în lectura a doua, finală, proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. Din cele 131 de amendamente parvenite după prezentarea proiectului în prima lectură, 63 au fost susținute. Indicatorii generali ai bugetului de stat au rămas nemodificați. Veniturile vor însuma 44 136,6 milioane de lei, iar cheltuielile sunt calculate la 51 551,9 milioane de lei. Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit de 7 415,3 milioane de lei. Pentru buget au votat 56 din 77 de deputați prezenți în sală. Finanțarea deficitului se va efectua din valorificarea împrumuturilor pentru finanțarea proiectelor din surse externe și pentru susținerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acțiuni în formă de participare în capital, alte creanțe interne ale bugetului, precum și din mijloacele bănești din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.

Bunăstarea populației poate fi afectată negativ în următorii ani, experți

În anii următori, bunăstarea populației poate fi afectată negativ atât de stagnarea surselor de venituri externe – transferuri de peste hotare, cât și celor interne – salarii. Diminuarea transferurilor de peste hotare în 2019 poate indica asupra atingerii unei limite de creștere a acestei surse de venituri, care este cauzată de epuizarea resurselor umane implicate în procesele de migrație. Acestea sunt câteva dintre constatările experților Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”. Potrivit experților, un alt factor care poate afecta negativ în următorul an transferurile de peste hotare este încetinirea economiilor unde lucrează migranții din Republica Moldova. Totodată, ritmurile-record de majorare a salariilor din 2018 și 2019 se pot tempera din cauza constrângerilor bugetare și celor de creștere mai lentă a productivității muncii. Acest risc pentru salarii este valabil mai curând pe termen mediu, deoarece în anul 2020 pot fi utilizate surse adiționale bugetare pentru a stimula creșterea salariilor.

Procesul de investigare a fraudei bancare are un puternic caracter politic, Expert-Grup

La mai bine de cinci ani distanță de la fraudele din sectorul bancar, opinia publică încă nu are rezultate clare asupra ceea ce s-a întâmplat și, mai ales, cine se face cu adevărat vinovat. Chiar dacă au fost lansate mai multe investigații, strategii de recuperare sau comisii parlamentare de anchetă, rezultatul este același – mai multe întrebări decât răspunsuri. Un lucru totuși devine clar, atât fraudele, cât și procesul de investigare au avut și au în continuare un puternic caracter politic, fiind un test mult prea greu pentru sistemul de justiție. Constatările se regăsesc în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”, prezentată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Potrivit experților, investigarea furtului miliardului rămâne un caz de interes sporit pentru societate și o provocare majoră pentru autorități, mai ales că în martie 2020 expiră Acordul cu FMI care a menținut viu acest angajament. Cu trecerea timpului nu doar că se reduc șansele de recuperare a banilor, dar crește și povara Ministerului Finanțelor care este nevoit să utilizeze inclusiv banii plătitorilor de taxe pentru a rambursa datoria către Banca Națională a Moldovei.

330 de mii de clienți contractează servicii TV contra plată. Majoritatea au IPTV

În perioada ianuarie – septembrie 2019, numărul abonaților la serviciile IPTV a crescut cu 9,5% față de sfârșitul anului 2018 și a totalizat aproape 175 de mii clienți. Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) precizează că veniturile provenite din vânzarea acestor servicii au sporit, față de perioada similară a anului 2018, cu 13,3% și au depășit 65 de milioane de lei. În prezent, la rețeaua TV prin cablu sunt abonați 47,1% dintre moldoveni, la rețeaua IPTV – 52,8%, iar la rețeaua MMDS – 0,1%. În primele nouă luni ale anului, numărul abonaților la serviciile TV contra plată a crescut, față de sfârșitul anului 2018, cu 0,1% și a alcătuit circa 330 de mii de clienți. Volumul vânzărilor pe piața respectivă a scăzut cu 0,3%, față de perioada similară a anului 2018 și a constituit 118,9 milioane de lei. Fiecare al treilea cetățean recepționează semnalul TV în format analogic, restul – în format digital.

● SÂMBĂTĂ, 21 decembrie

Ion Chicu: Până în luna iunie aeroportul Mărculești va funcționa


Prim-ministrul Ion Chicu anunță că statul va investi în aeroportul de la Mărculești, astfel încât acesta, în luna iunie anul viitor, va fi pus în funcțiune. Șeful cabinetului de miniștri susține că pentru a activa acest aeroport, este nevoie de până la 30 de milioane de lei. Prim-ministrul spune că aeroportul, în principiu, este funcțional, are toate certificatele necesare aeroportuare. „Noi am făcut o analiză și am văzut câți cetățeni de-ai noștri zboară de pe aeroportul de la Iași – majoritatea sunt de la nordul țării. În plus, avem regiunile din Ucraina care sunt aproape de orașul Bălți – Vinița, Cernăuți”, a completat premierul. Șeful cabinetului de miniștri susține că a fost făcută o primă analiză a situației la aeroporturile Mărculești și Bălți. Din punct de vedere comercial, aeroportul din Bălți este mai atractiv pentru că în apropiere sunt mai multe localități, orașul Bălți este aproape, dar acolo este nevoie de investiții foarte mari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.