RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2-8 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 2 decembrie
Șeful statului este încrezător că gazele rusești vor ajunge în Moldova și după 1 ianuarie
Contractul de livrare de către Gazprom a gazelor naturale în Republica Moldova va fi semnat cu două scenarii. Documentul este finalizat și urmează să fie semnat în următoarele zile, iar cele două scenarii vor fi discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Despre aceasta a comunicat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În conferința de presă susținută luni, după întrevederea cu premierul Ion Chicu și cu președintelor Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Igor Dodon a spus că primul scenariu este tranzitul prin Ucraina. Iar dacă Ucraina și Rusia nu se vor înțelege, de la 1 ianuarie gazul rusesc va ajunge în Republica Moldova prin alte puncte de conectare. La această etapă, sunt cel puțin două puncte, prin Turkish Stream și prin gazoductul de la nord, de la Alexeevca, a precizat șeful statului.
Igor Dodon: Insistăm pe rezilierea acordului de concesionare a Aeroportului
Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat cu încălcarea legislației și trebuie să revină în proprietatea și gestiunea exclusivă a statului, a Guvernului Republicii Moldova. Președintele țării susține că se va insista în continuare pe rezilierea acordului de concesiune. Luni, după întrevederea avută cu premierul și președintele Parlamentului, Igor Dodon a declarat că la ședința CSS din această săptămână se va discuta ce a făcut Guvernul Sandu în sensul rezilierii contractului. „Avem diferite informații pe care vrem să le verificăm la ce etapă suntem și cum mergem mai departe”, a precizat președintele.
Cinci membri noi în Consiliul „Moldindconbank”
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat cinci membri în Consiliul BC „Moldindconbank” SA. Este vorba despre Nikolaos Barlagiannis, Nikolay Nikolov, Ana Spînu, Tamjid Hossain Basunia, și Gaël, Jean-Marie, Ghislain, Gérard du Breil de Pontbriand. Potrivit BNM, aceștia au o bogată experiență profesională relevantă profilului de activitate și modelului de business al „Moldindconbank”. De asemenea, dispun de competențele necesare pentru administrarea băncii în conformitate cu responsabilitățile încredințate. În aceeași ședință, Comitetul executiv al BNM a aprobat hotărârea privind revocarea unor administratori temporari ai BC „Moldindconbank”. Astfel, începând cu 2 decembrie, mandatele administratorilor temporari care exercitau funcțiile de membri ai Consiliului băncii vor înceta. În același timp, Comitetul de conducere al „Moldindconbank” va fi în continuare administrat de administratori temporari desemnați de către BNM. Mandatele acestora rămân a fi valabile până pe 20 ianuarie 2020.
Negocierile pentru creditul rusesc vor fi finalizate până la sfârșitul anului, Igor Dodon
Condițiile de acordare a creditului rusesc trebuie să fie la fel de avantajoase cum sunt cele pentru creditele oferite de partenerii din occident pentru obiecte de infrastructură. Este de vorba despre o rată a dobânzii de până la 1,5%, a declarat președintele Igor Dodon. Potrivit șefului statului, negocierile vor fi finalizate până la sfârșitul anului. „Nu putem să ne permitem să luăm (credite) în condiții comerciale, pentru că acești bani trebuie întorși”, a spus Igor Dodon, luni, după întrevederea tradițională pe care o are la început de săptămână cu premierul și cu președintele Parlamentului.
Impozitarea tichetelor de masă va diminua veniturile la stat, studiu
Impozitarea tichetelor de masă începând cu anul 2020 înseamnă o modificare bruscă a regulilor de joc cu impact major pentru emitenți și comercianți. De asemenea, reprezintă un semnal negativ, care va afecta încrederea mediului de afaceri și a potențialilor investitori în stabilitatea și previzibilitatea reglementărilor din Republica Moldova. Mai mult, impozitarea tichetelor de masă cu 24% va duce la scăderea încasărilor la buget. Concluziile se conțin într-un studii realizat de către compania „Date Inteligente”, la comanda Camerei de Comerț Americane din Moldova, Asociației Businessului European, Asociației Investitorilor din România și Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova. Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul companiei de cercetări sociologice „Date Inteligente”, a declarat că studiul cantitativ în rândul companiilor care oferă tichete de masă arată 62% din ele cu siguranță nu vor mai acorda tichete de masă din 1 ianuarie 2020 în cazul impozitării. Alte 14% din companii nu sunt sigure dacă vor acorda sau nu tichetele de masă odată cu impozitarea acestora. „Fiind întrebați dacă acceptă sau nu impozitarea tichetelor da masă din 1 ianuarie, atât angajații, cât și angajatorii, sunt categoric contra. Și observați că opiniile converg: 95% din angajați și angajatori sunt contra impozitării. Totuși, dacă ar fi să admită o impozitare a tichetelor de masă, unii atât operatori, cât și angajatori, sunt dispuși să achite impozite pe tichete de masă, dar nu mai mari de 12%”, a notat Mihai Bologan.
● MARȚI, 3 decembrie
Internetul mobil 4G este tot mai solicitat de către utilizatori
Numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin rețele 4G a crescut în 2019, față de sfârșitul anului 2018, cu circa 55% și a totalizat 1 milion 578,5 mii. Dintre aceștia, 58,2% au accesat Internetul mobil prin smarphone, iar 15,6% au utilizat Internetul dedicat, modemuri și carduri. Potrivit ANRCETI, numărul total al utilizatorilor de Internet mobil 2G, 3G și 4G + dedicat s-a majorat cu 12% și a depășit 2 milioane 428,7 de mii. Datele prezentate Agenției de către cei trei furnizori de rețele și servicii de comunicații mobile, Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom – Unite, arată că traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin smartphone a crescut cu 41% și a însumat peste 36 milioane de GB. Traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet a sporit cu 5% și a totalizat circa 37,3 milioane de GB.
Transportatorii anunță o nouă grevă, cu suspendarea rutelor în traficul național
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) se adresează ministrului economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, cu solicitarea de a adopta săptămâna aceasta o decizie privind majorarea tarifului pentru transportul de pasageri în traficul național. Potrivit unui demers semnat de către Oleg Alexa, președintele Consiliului APOTA, în cazul în care autoritățile nu i-au act de solicitare, transportatorii vor ieși din nou la grevă, la sfârșitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare. În notă informativă a demersului se spune că până în prezent a avut loc o rundă de negocieri din trei ședințe, inclusiv cu participarea lui Anatol Usatîi, în urma căreia au fost identificate mai multe măsuri care ar permite micșorarea costurilor operatorilor de transport. Măsurile vizează excluderea controalelor abuzive, transparentizarea ministerului și Agenției Naționale de Transport Auto, lupta cu transportul ilicit etc.
Dumitru Alaiba: Abrogarea Legii cetățeniei prin investiții trebuie discutată la CSS
Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dumitru Alaiba, susține că subiectul abrogării definitive a Legii cetățeniei prin investiții trebuie să fie discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate, anunțat pentru miercuri de președintele Igor Dodon. Parlamentarul a pregătit în acest sens un demers, pe care urmează să-l depună marți la prima oră la Președinție. „Vă solicit respectuos și insistent să includeți de urgență în ordinea de zi un subiect adițional, și anume abrogarea imediată a Legii cetățeniei prin investiții. Acest subiect a fost discutat anterior la Consiliul Suprem de Securitate, iar pe data de 18 iunie 2019 Parlamentul Republicii Moldova, prin votul comun al deputaților din PSRM și al celor din blocul ACUM, au votat în prima lectură abrogarea Legii cetățeniei prin investiții. Ulterior programul dat a fost suspendat pe o perioadă de patru luni, însă nu și abrogat definitiv”, se menționează în demersul lui Dumitru Alaiba, publicat pe Facebook.
Ion Chicu: La începutul lui 2021 ar putea fi deschise două aeroporturi, la nord și la sud
Premierul Ion Chicu susține că la începutul anului 2021 ar putea fi deschise încă două aeroporturi în Republica Moldova, la nord și la sud. În plus, șeful cabinetului de miniștri susține că Aeroportul Internațional Chișinău nu doar trebuie întors în gestiunea statului, dar trebuie dezvoltată infrastructura aeroportuară. Ion Chicu spune că pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare trebuie creată o concurență pentru aeroport. „Deja am început să discutăm cu specialiștii. Săptămâna aceasta vom avea și un plan clar de acțiuni în acest domeniu. Eu cred că este foarte posibil, dacă nu anul acesta, atunci anul viitor, am în vedere anul 2021, să avem cel puțin un aeroport la nord și aici noi examinăm fie Mărculești, fie Bălți, și unul la sud – probabil, la Ceadâr Lunga. Rămâne ca specialiștii să elaboreze acest studiu de pre-fezabilitate ca să vedem unde este, din punct de vedere economic, cel mai rațional să construim”, a declarat premierul în cadrul emisiunii „Punctul de azi” de la TVR Moldova.
Peste 35 mlrd lei acumulați de FISC la bugetul public național în 11 luni ale anului
Serviciul Fiscal de Stat informează că a înregistrat încasări de peste 35 de miliarde de lei la bugetul public național în perioada ianuarie-noiembrie 2019. Potrivit FISC, încasările sunt cu 1,9 miliarde de lei mai mari față de perioada similară a anului 2018 sau cu 5,6%. Într-un comunicat de presă al instituției se spune că la bugetul de stat au fost încasate 15,3 miliarde de lei, în creștere cu 4,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018 sau cu 644,1 milioane de lei. La bugetele locale s-au înregistrat încasări de 3,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 0,7% sau cu 26 de milioane de lei față de perioada similară a anului trecut.
● MIERCURI, 4 decembrie
Șapte persoane au fost reținute, suspectate de sustragerea banilor de la ,,Metalferos”
Șapte persoane au fost reținute după circa 50 de percheziții la Societatea pe Acțiuni „Metalferos” și alte companii interpuse, în această dimineață. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, persoanele implicate urmăreau sustragerea continuă a banilor de la ,,Metalferos”. Potrivit Procuraturii Anticorupție, suspecții au implementat o schemă prin care cumpărau și comercializau deșeurile de metale feroase și neferoase prin activități de intermediere fictivă, pentru a crește artificial prețul la cumpărare și pentru a micșora artificial prețul la vânzare către intermediari. Diferența era însușită de către aceștia. La această etapă, suma prejudiciului calculat este de peste 215 milioane de lei.
Insistăm pe reîntoarcerea gestionării exclusive a Aeroportului de către Guvern, Igor Dodon
Subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost discutat astăzi, 4 decembrie, la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit președintelui țării, concesionarea Aeroportului a avut loc cu încălcarea legislației și contrar intereselor statului. Igor Dodon a anunțat că se va insista pe reîntoarcerea gestionării exclusive a Aeroportului de către Guvern. Într-o conferință de presă, șeful statului a declarat că Guvernul a inițiat pe 10 septembrie anularea contractului de concesionare a Aeroportului. Astăzi s-a constatat că, în cele trei luni care s-au scurs din acel moment, dosarul nu a fost pus pe rol. „Întrebări către fostul Guvern: De ce? Și către fostul ministru al justiției. Acest dosar a circulat – Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel. Curtea de Apel l-a întors la Judecătoria Chișinău, pe urmă la Râșcani și așa mai departe. Zero. Până în ziua de astăzi”, a menționat șeful statului.
Femeile din Moldova au un potențial mare pentru business care nu este valorificat, opinii
Femeile din Republica Moldova au un potențial enorm pentru business, care nu este însă valorificat. Dacă nu ar exista discrepanțe la nivel de egalitate de gen, dacă femeile și bărbații ar beneficia de un tratament egal la angajare, economia și productivitatea companiilor ar crește. Opiniile au fost exprimate la o conferință la care au fost puse în discuţie principiile de abilitare a femeilor. Adam Amberg, șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, a spus că, fără o responsabilitate socială corporativă, fără un angajament puternic al comunității de afaceri și fără un efort comun al tuturor actorilor, nu putem vorbi despre egalitate și despre rezultate în economie. „Tratarea femeilor și a bărbaților în mod egal poate îmbunătăți afacerea, respectiv profiturile companiilor. Ține nu doar de empatie, dar și de gestionarea eficientă a unei companii”, a mai spus Adam Amberg.
Lucreția Ciurea, ofițer monitorizare și evaluare UN Women, afirmă că abilitarea femeilor nu vine să aducă facilități pentru o parte sau alta a societății, ci să înlăture discrepanțele și ilegalitățile care apar între cele două categorii de angajați. Astăzi femeile, deși muncesc la fel de mult ca și bărbații, au salarii mai mici. „Discrepanțe la un moment dat afectează psihologic, lumea devine frustrată, emoționată și sunt multe alte efecte care generează probleme. Vrem o schimbare”, a spus Lucreția Ciurea.
Tot mai puțini abonați la telefonia fixă
Numărul abonaților la serviciile de telefonie fixă a scăzut în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu sfârșitul anului 2018, cu 2,5% și a însumat 1 milion 80,6 de mii. Și volumul traficului de voce generat de utilizatorii serviciului s-a micșorat cu 13,3% și a alcătuit 880,9 milioane de minute, diminuând astfel veniturile în sector cu 19,3%. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), diminuarea numărului total de abonați a fost determinată de micșorarea bazei de abonați atât ai SA „Moldtelecom”, cât și ai furnizorilor alternativi. Numărul abonaților Moldtelecom s-a diminuat cu 2,3%, iar al abonaților furnizorilor alternativi cu 4,1%.
● JOI, 5 decembrie
Ion Chicu: Povara în achitarea garanțiilor de stat către BNM ar putea fi redusă
Premierul Ion Chicu anunță că povara Guvernului în ceea ce privește deservirea garanțiilor de stat emise pentru acoperirea fraudei bancare ar putea fi redusă. Banca Națională și Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze un mecanism în acest sens. Despre aceasta s-a discutat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Astfel, Ion Chicu a anunțat că Guvernul ar putea economisi aproximativ 600-700 de milioane de lei. „O decizie foarte importantă luată în cadrul CSS se referă la întreprinderea unor pași concreți pentru reducerea poverii asupra bugetului din cauza deservirii garanțiilor pe care le-a oferit executivul pentru acoperirea fraudei bancare”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.
Modificări la Legea privind finanțele publice locale
Parlamentul a stabilit două cote a defalcărilor din impozitul pe veniturile persoanelor fizice: 100% pentru bugetele satelor sau comunelor și a orașelor și 50% pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și municipiile Chișinău și Bălți, din volumul total colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale. Modificări respective la Legea cu privire la finanțele publice au fost votate în prima lectură. „Probabil că mulți dintre dumneavoastră știți că autonomia locală este puternic afectată de centralismul guvernului care a încercat într-un fel să monopolizeze cele mai multe dintre impozitele reale”, a declarat în plenul Parlamentului deputatul Igor Munteanu, unul dintre autorii proiectului. Potrivit lui, inițiativa are ca scop fortificarea autonomiei financiare a autorităților publice locale prin majorarea veniturilor disponibile.
Parlamentul susține simplificarea procedurii de cumpărare a nucilor de la populație
Parlamentul a susținut legalizarea activității și regimului fiscal în domeniul achizițiilor producției agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal, în special a nucilor, precum și simplificarea procedurii de achiziție a acestora de la populație. Inițiativa, care presupune modificări la Codul Fiscal, în Legea privind sistemul public de asigurări sociale și alte documente, a fost votată în prima lectură. Subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care colectează produse agricole și obiecte ale regnului vegetal de la alte persoane fizice, în scopul comercializării ulterioare a acestora către agenți economici, valoarea de comercializare a cărora nu va depăși suma de 1,2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic.
Politica bugetar-fiscală și vamală, votată în primă lectură
Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2020 și pe termen mediu a fost susținut astăzi, 5 decembrie, cu majoritatea voturilor deputaților, în prima lectură. Proiectul prevede permiterea spre deducere a oricăror plăți efectuate salariaților sau în folosul acestora din care au fost reținute impozite salariale. De asemenea, prevede permiterea spre deducere a datoriilor în valoarea de până la o mie de lei al căror termen de scadență a expirat de trei ani. Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor prevede menținerea impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% și a mărimii scutirilor existente. Este prevăzută și menținerea cotelor accizelor, cu excepția autoturismelor de lux, dar și menținerea cotelor altor impozite, taxe și plăți la nivelul anului curent, cu extinderea bazei impozabile.
Parlamentul a aprobat indicatorii generali ai bugetului de stat pentru 2020
Bugetul de stat pentru anul 2020 a fost votat în primă lectură în ședința de joi, 5 decembrie, a Parlamentului, transmite IPN. Veniturile vor însuma 44 136,6 milioane de lei, cu o majorare de 8,6% față de 2019 (rectificat), datorită creșterii preconizate a veniturilor din impozite și taxe. Cheltuielile vor constitui 51 551,9 milioane de lei, cu 11,2% mai mult față de 2019. Pentru finanțarea deficitului bugetar, în sumă de 7 415,3 milioane de lei, vor fi utilizate resurse atât externe, cât și interne. Protecția socială, învățământul, ocrotirea sănătății sunt primele trei grupe cu cele mai mari volume de cheltuieli în structura cheltuielilor bugetului de stat.
Republica Moldova va primi 12 milioane dolari din partea SUA
Statele Unite ale Americii vor oferi Republicii Moldova două granturi în valoare totală de circa 12 milioane de dolari, în cadrul a două acorduri semnate anterior de cele două state. Vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, a precizat că banii vor fi oferiți sub formă de asistență tehnică. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor, Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 4 decembrie suplimentarea valorii totale a Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și cel al Statelor Unite ale Americii pentru o guvernare democratică mai eficientă și mai responsabilă cu 6,6 milioane de dolari, atingând valoarea totală de 50,8 milioane de dolari. Obiectivul programului este asigurarea unei guvernări democratice, eficiente și responsabile în Republica Moldova, prin implicarea cetățenilor în procesul decizional al Guvernului. Este vorba și de asigurarea unui sistem judecătoresc mai transparent și responsabil și de crearea condițiilor pentru autoritățile publice locale în implicare plenară a cetățenilor în soluționarea problemelor lor.
● VINERI, 6 decembrie
Bugetul de stat pentru 2020 este o aventură în care Moldova nu s-a mai avântat anterior, opinie
Bugetul pentru 2020 adoptat ieri în prima lectură în Parlament constituie o aventură în care Republica Moldova nu s-a mai avântat niciodată. Documentul este o mare bulă de săpun. De această părere este expertul politic Viorel Cibotaru. Potrivit lui, este un buget care reflectă gândirea „wishful thinking”, ceea ce înseamnă un concept care se referă mai mult la dorințe decât la dovezi și raționalitate. Natalia Gavrilița, fostă ministră a finanțelor, consideră că atunci când nu se cunosc sursele de finanțare externă ale bugetului este o problemă gravă pentru că aceasta înseamnă că în bugetul statului este o sumă neacoperită. Și editorialistul Nicolae Negru consideră că bugetul pentru anul 2020 poate fi considerat unul electoral. În opinia lui, faptul că în buget este inclusă probabilitatea unor finanțări din Federația Rusă și Belarus, fără a exista acorduri și siguranță în acest sens, demonstrează aplicarea unui procedeu electoral.
Credite cu rata dobânzii redusă pentru tineri antreprenori
Circa 130 de tineri antreprenori au beneficiat de credite cu rata dobânzii redusă, oferite în cadrul programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, inițiat de Ministerul Finanțelor. Programul s-a extins în 28 de raioane ale țării. După 10 luni de activitate, suma creditelor acordate tinerilor antreprenori este de 85,3 milioane de lei. Majoritatea beneficiarilor au investit acești bani în procurarea tehnicii agricole, în echipamente pentru sisteme de irigare de scară mică, îngrășăminte minerale, utilarea camerelor frigorifice, sere, material săditor, semințe, conectare la rețele electrice și apeduct etc.
Un nou sistem de operare pentru exportul de mărfuri către Elveția și Norvegia
Agenții economici care efectuează exporturi de mărfuri cu origine preferențială în Elveția și Norvegia (e vorba de mărfuri obținute integral sau prelucrate pe teritoriul Republicii Moldova) vor fi scutiți de necesitatea solicitării certificatelor de origine – Forma A. Serviciul Vamal anunță că va implementa, din 1 ianuarie 2020, sistemul de operare REX (Registered Exporter System). Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, noul sistem va permite evitarea termenului de până la trei zile stabilit pentru eliberarea certificatului de origine – Forma A. vor fi excluse cheltuielile aferente perfectării și eliberării acestui certificat, dar și limitarea contactului direct cu factorul uman.
95% din loturile de cartofi care vin în Moldova sunt neconforme, ANSA
95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu bacteria Clavibacter miciganensis, cunoscută ca și „putregaiul inelar al tuberculilor”. Infecția este periculoasă pentru cultură, pierderile pot ajunge și la 100% din producție. Pătrunderea cartofilor infectați pe piață afectează consumatorul din punct de vedere financiar, deoarece după înlăturarea părților afectate pentru consum rămâne foarte puțin cartof. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) le cere importatorilor să informeze consumatorul despre prezența bacteriei și, eventual, să comercializeze cartoful infectat la un preț redus. În cadrul unor discuții cu participarea importatorilor, Vladislav Cotici, director general ANSA, a comunicat că din 600 de probe de cartof investigate începând cu luna septembrie, doar puțin peste 50 au fost conforme. În cazul a 24 de loturi, s-a dispus returnarea cartofilor în țara producătoare.
● SÂMBĂTĂ, 7 decembrie
Activele oficiale de rezervă, în creștere în luna noiembrie
Activele oficiale de rezervă au constituit, la sfârșitul lunii noiembrie, 3 055,54 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 41,51 milioane în comparație cu 31 octombrie, când acestea au însumat 3 014,03 milioane de dolari. Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea unor granturi pentru suport bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor din partea Comisiei Europene, în numele UE – 38,62 milioane de dolari SUA. Cifra reprezintă echivalentul a 34,85 milioane de euro, dintre care 10,00 milioane constituie prima tranșă a componentei de grant în cadrul programului de asistență macro-financiară.
Veniturile și cheltuielile bugetului de stat, în creștere
Veniturile totale ale bugetului de stat, în primele zece luni ale anului 2019, au depășit 32 de miliarde de lei și sunt mai mari cu 7,6% față de perioada similară a anului trecut. Ministerul Finanțelor menționează într-un comunicat de presă că acest fapt se datorează creșterii veniturilor generale și colectate cu 8,3%. Serviciul Fiscal de Stat a crescut încasările cu 3,9% față de aceeași perioadă din 2018, ridicându-se la peste 14 miliarde de lei. „Pentru noi contează mult și atitudinea antreprenorilor față de activitățile de colectare a taxelor – de asta ne propunem să intensificăm misiunea consultativă a Fiscului, pentru a ajuta antreprenorii să activeze conform cadrului legal”, a declarat ministrul finanțelor Serghei Pușcuța, citat în comunicat.
Aproape 38 de mii de șomeri erau la evidență în trimestrul trei al anului
În trimestrul trei al anului curent, numărul oficial al șomerilor era de aproape 38 de mii de persoane. Șomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații și persoanele din mediul urban. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la nivel de țară, rata șomajului a constituit 4%. În rândul tinerilor (15-24 de ani) rata șomajului a constituit 11,3%, iar în categoria de vârstă 15-29 de ani acest indicator a avut valoarea de 8,4%. În cadrul populației inactive cea mai mare pondere, peste 45%, revine categoriei de pensionari. Aceștia sunt urmați de grupa persoanelor care îngrijesc de familie (persoanele casnice), puțin peste 13%, și grupa elevilor și studenților, 12%.