RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25 noiembrie –1 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 25 noiembrie
Guvernul își propune să construiască și să repare 1400 km de drum national
Guvernul își propune să construiască și să repare 1400 de kilometri de drum național, investițiile fiind estimate la 1 miliard 400 de milioane de euro. Luni, la conferința de presă susținută după întâlnirea în format trilateral, între președintele țării, președintele Parlamentului și prim-ministru, premierul Ion Chicu a declarat că în perioada imediat următoare Guvernul se va axa pe finalizarea drumurilor care se află în lucru. Lungimea cumulativă a acestora este 426 km, iar costul total de 319 milioane de euro.
Nu există deocamdată un acord în privința liniei de creditare ruse pentru Moldova, premier
Premierul Ion Chicu precizează că nu există deocamdată un acord în privința celor 500 de milioane de dolari pe care Republica Moldova ar urma să-i împrumute de la Federația Rusă. Partea rusă urmează, în timpul apropiat, să evalueze sustenabilitatea potențialului debitor, adică a Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de către premierul Ion Chicu, luni, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit premierului, dacă acest acord va fi semnat, banii vor ajunge în țară în tranșe. Pentru anul viitor suma discutată este de 300 de milioane de dolari. Guvernul va prezenta toată informația potențialului creditor, inclusiv destinația banilor care urmează să fie împrumutați.
Jumătate din transferurile din străinătate sunt din UE
În primele zece luni ale anului curent, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1013,39 milioane de dolari, cu 5% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent. În octombrie, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate mijloace bănești în valoare netă de 110,44 milioane de dolari. Jumătate din transferuri provin din Uniunea Europeană, puțin peste 21% sunt din CSI, iar aproape 29% sunt din restul lumii.
Ion Chicu: Nu ne putem permite să intrăm în noul an fără bugete aprobate
Până pe 20 decembrie, Republica Moldova trebuie să aibă adoptate bugetele pentru anul 2020. Miercuri, 27 noiembrie, Guvernul va aproba politica bugetar-fiscală și o va remite Parlamentului. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă. Premierul a mai spus că la ședința executivului din 27 noiembrie vor fi aprobate și proiectele sociale anunțate anterior și deja convertite în proiecte de modificare a legislației. De asemenea, vor fi numiți copreședinții din partea Republicii Moldova pentru comisiile interguvernamentale.
● MARȚI, 26 noiembrie
Ion Chicu: Banii de la UE sunt importanți, dar insuficienți pentru planurile noastre de modernizare a țării
Banii pe care Republica Moldova îi primește din partea Uniunii Europene sunt importanți, dar nu sunt suficienți pentru planurile de modernizare a țării. Declarația aparține premierului Ion Chicu. Potrivit lui, din acest considerent, autoritățile apelează la instituțiile financiare internaționale sau la alte state pentru împrumuturi. „Vom face totul pentru a menține această colaborare avantajoasă a Republicii Moldova cu UE, vom îndeplini condiționalitățile care sunt prevăzute pentru tranșa a doua, a treia a asistenței macrofinanciare, dar aceasta nu este suficient și noi nu putem conta doar pe această asistență”, a declarat șeful cabinetului de miniștri în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.
Profitul pe sistemul bancar a însumat la sfârșitul lunii septembrie 1,8 miliarde de lei
Profitul pe sistemul bancar a însumat la sfârșitul lunii septembrie 1,8 miliarde de lei, majorându-se cu 32,5% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea profitului este determinată, în mare parte, de creșterea veniturilor neaferente dobânzilor cu 14% sau cu 265,9 milioane de lei. Veniturile totale au constituit 5,5 miliarde de lei, dintre care veniturile din dobânzi – 60,6% (3,3 miliarde de lei), iar veniturile neaferente dobânzilor – 39,4% (2,2 miliarde de lei). Concomitent, cheltuielile totale au constituit 3,7 miliarde lei, inclusiv cheltuielile cu dobânzile – 27,8% din totalul cheltuielilor (1 miliard de lei), iar cheltuielile neaferente dobânzilor – 72,2% (2,7 miliarde de lei).
● MIERCURI, 27 noiembrie
Anatol Usatîi: Moldova întrunește condițiile pentru a obține credite și granturi de peste hotare
Republica Moldova întrunește toate condițiile pentru a putea să obțină credite și granturi de la partenerii de dezvoltare. Afirmația aparține ministrului economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi și a fost făcută la postul public de televiziune Moldova 1. Potrivit lui, se poartă discuții cu partenerii de dezvoltare, cât și cu anumite state în parte care ar putea contribui prin suport financiar la dezvoltarea infrastructurii, fără de care nu este posibilă creșterea economiei. Anatol Usatîi spune că negocierile cu Federația Rusă pentru obținerea creditului de 500 de milioane au fost deja lansate. De asemenea, sunt continuate negocierile și cu partenerii de dezvoltare: Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană.
Veaceslav Ioniță: Creditul de 500 de milioane de dolari din Rusia generează întrebări la care nu există răspuns
Creditul de 500 de milioane de dolari pe care l-ar putea obține Republica Moldova din partea Federației Ruse, despre care a anunțat prim-ministrul Ion Chicu și președintele Igor Dodon, ar putea majora datoria externă a țării cu o treime. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Negruța. Potrivit lui, anunțul privind acest credit generează și o mulțime de întrebări la care nu există deocamdată un răspuns clar din partea autorităților. Veaceslav Negruța afirmă că actualmente datoria externă a Republicii Moldova este de 1,6 miliarde de dolari. Iar odată cu eventuala obținere a creditului de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei, țara se poate transforma într-o zonă cu un grad foarte înalt de îndatorare.
Google, Facebook și alți nerezidenți vor fi obligați să se înregistreze în Moldova
Companiile internaționale care prestează servicii electronice pentru persoanele fizice, cum ar fi Facebook, Google și alți nerezidenți care au diferite aplicații pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi obligate să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat. De asemenea, acestea vor fi obligate să achite TVA aferent acestor servicii. Prevederile se conțin în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, obligativitatea de a se înregistra și aplicarea TVA pentru serviciile electronice prestate de agenții economici nerezidenți către populație vor genera venituri suplimentare la buget. Conform calculelor, este vorba despre circa o sută de milioane de lei.
Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru 2020
Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Documentul prevede 44,1 miliarde de lei venituri și 51,5 miliarde de lei cheltuieli. Deficitul depășește 7 miliarde de lei. Bugetul este construit pe o creștere economică de 3,8%, o inflație medie anuală de 5,7%, o majorare a exporturilor cu 9% și o sporire a importurilor cu 7,1%. Ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, a explicat diferența dintre venituri și cheltuieli implicit prin lansarea de noi programe în domeniul protecției sociale. Deja a fost aprobată de către Guvern o inițiativă privind majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului și alta privind acordarea suportului unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat care nu depășesc 2000 de lei lunar. Totodată, vor continua să fie asigurate financiar programele în vigoare, așa ca „Prima casă”, subvențiile în domeniul agriculturii, în domeniul dezvoltării regionale și eficienței energetice.
A fost lansată o hartă a resurselor naturale din Moldova
În Republica Moldova sunt peste 400 de mine, cariere și zăcăminte autorizate pentru extrageri și peste 300 neautorizate. Informația despre cele autorizate poate fi vizualizată pe resurseminerale.site, iar lista celor ilegale, care sunt la evidența Inspectoratului pentru Protecția Mediului, va putea fi accesată pe același site în viitorul apropiat. Harta interactivă a resurselor minerale ale Republicii Moldova a fost lansată de Expert-Group. Iurie Morcotîlo, economist în cadrul Expert-Grup, a spus la o conferință de presă că este prima resursă digitală din țara care localizează minele, carierele și oferă informații generale despre acestea. Harta vine să îmbunătățească transparența utilizării resurselor minerale. Potrivit economistului, sunt foarte multe cazuri de extrageri ilicite, atât din locurile autorizate, cât și din spații nepermise.
● JOI, 28 noiembrie
Sergiu Pușcuța: 100% din impozitul persoanelor fizice vor merge către bugetele locale
În ultimii ani, situația din Republica Moldova în domeniul finanțelor publice locale continue să evolueze și se întreprind acțiuni pentru sporirea proceselor de gestionare mai eficientă a mijloacelor publice. Despre aceasta a comunicat vicepremierul, Sergiu Pușcuța, ministrul al finanțelor, în cadrul întrevederii cu raportorii Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei ce au întreprins o vizită de post-monitorizare la Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, Sergiu Pușcuța a apreciat drept o realizare faptul că în ultimii ani s-a schimbat modul de formare a bugetelor locale, ce urmărește consolidarea autonomiei financiare a autorităților locale. În consecință , nu mai există raporturi financiare de subordonare între unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi și doi. De asemenea, a fost minimalizată posibilitatea implicării factorului politic în efectuarea transferurilor de la bugetul de stat pentru cele locale.
Zinaida Greceanîi: În bugetul pentru 2020 o parte importantă va fi dedicată investițiilor
Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, lidera Partidului Socialiștilor, susține că cele trei bugete în stat trebuie să fie aprobate până spre sfârșitul lunii decembrie. Termenele au fost încălcate pentru că proiectul trebuia prezentat în Parlament până la 15 octombrie. Totodată, Zinaida Greceanîi spune că în bugetul pentru 2020 o parte importantă va fi dedicată investițiilor în infrastructură. Președinta Parlamentului susține că este vorba despre mai mult de un miliard de lei. „Anume pe domeniul infrastructurii se planifică crearea locurilor de muncă. Pe lângă investiții, acest proiect vizează serios și domeniul social. Este planificată indexarea pensiilor de două ori pe an, alocații pentru sărbătorile de iarnă, pentru peste 600 de mii de pensionari”, a afirmat socialista.
Bugetul pentru 2020 este unul electoral, opinii
Bugetul pentru anul 2020, care a fost aprobat ieri de către Guvern și urmează să fie dezbătut în Parlament, este unul cu tentă electorală. De această opinie este deputatul Lilian Carp. Potrivit lui, bugetul presupune un deficit bugetar foarte mare, dar nu se știe deocamdată cum va fi acoperit acesta. Deputatul Lilian Carp bugetul aprobat are, pe de o parte, conotație electorală, iar, pe de altă parte, prin acest paravan de buget social ar putea avea loc anumite fraude prin privatizări care generează multe semne de întrebare. „Este un buget care nu se deosebește foarte mult de bugetul anului 2019, în care era un deficit bugetar de peste cinci miliarde de lei”, spune parlamentarul.
Prunele cu miez de nucă sunt înregistrate ca specialitate tradițională garantată
În Republica Moldova sunt înregistrate opt indicații geografice și trei denumiri de origini. Recent a fost înregistrată și o specialitate tradițională garantată – prune umplute cu miez de nucă. Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară a efectuat audieri cu privire la implementarea Legii privind protecția indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate
De la an la an, povara pe Fondul de subvenționare a agriculturii crește, audieri
De la an la an, povara pe Fondul de subvenționare a agriculturii crește. Suma de 950 de milioane de lei, prevăzută în ultimii ani, nu acoperă necesitățile finanțării sectorului agricol. În 2020, deși suma prevăzută rămâne neschimbată, pentru susținerea agricultorilor vor fi disponibili între 100 și 200 de milioane de lei. Restul sumei sunt fie datorii, fie finanțări cu destinație fixă.
Pe fermieri îi așteaptă o situație dificilă în ce privește accesul la subvenții, deputat
Deputatul fracțiunii Platforma DA Blocul ACUM, Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, spune că anul viitor se așteaptă o situație foarte complicată în domeniul finanțării sectorului agricol. În cadrul unui briefing de presă, deputatul a atenționat asupra faptului că Fondul de subvenționare a agriculturii pentru 2020 rămâne la nivelul anului 2017, de 950 de milioane de lei, însă peste 600 de milioane vor constitui datoriile pentru 2019.
Traficul de voce în rețelele de telefonie mobilă, în creștere ușoară
În nouă luni ale anului curent, piața serviciilor de telefonie mobilă a fost marcată de o creștere ușoară a traficului de voce în rețelele mobile. A fost atinsă cifra de 4,6 miliarde de minute, se spune într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI). Potrivit comunicatului, pe de altă parte, volumul vânzărilor realizate de furnizori a scăzut cu 2,3% și a totalizat 2,3 miliarde de lei, iar numărul total de abonați s-a diminuat, față de sfârșitul anului 2018, cu 1,7% și a alcătuit 4,3 milioane.
Un ghid în limba italiană va prezenta oferta turistică a Moldovei
Un ghid în limba italiană, care va prezenta oferta turistică a Moldovei, va fi lansat în anul 2020. Este o primă experiență de acest fel, ghidul fiind elaborat de casa de editură turistică din Italia – Touring Club Italiano. Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova precizează într-un comunicat de presă că din 2016, când a fost lansat programul de promovare turistică #FiiOaspeteleNostru- #BeOurGuest, numărul turiștilor din Italia a crescut cu 26%, contribuind la dezvoltarea industriei turismului în Moldova.
● VINERI, 29 noiembrie
Ministrul finanțelor arată cum va fi acoperit deficitul bugetar de 7,4 miliarde pentru 2020
Viceprim-ministrul, ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, afirmă că deficitul bugetar de 7,4 miliarde de lei, prevăzut în proiectul legii bugetului, care a fost recent aprobat de Guvern și urmează să fie dezbătut în Parlament, va fi acoperit atât din resurse interne, cât și din finanțări de peste hotare. Ministrul susține că diferența directă dintre venituri și cheltuieli, este de 2,6 miliarde din suma totală de 7,6 miliarde deficit. Cealaltă parte, de 4,8 miliarde de lei se referă la componenta investițională, care, în opinia lui Sergiu Pușcuța, „nu este un deficit ce ar crea pericole substanțiale pentru sustenabilitatea bugetului”.
Banca Mondială prognozează pentru Moldova o creștere economică de 3,6 %
Banca Mondială prognizează o creștere economică de 3,6 % în anul 2020 și 3,8 % în 2021, pe măsura consolidării creșterii principalilor parteneri comerciali ai Moldovei. Prognoza presupune progrese continue în raport cu agenda de reforme, inclusiv atenuarea presiunilor fiscale, arată „Actualizarea economică din toamnă”, publicată Banca Mondială în Moldova, joi, 28 noiembrie. Aceleași date arată că perspectivele economice ale țării rămân pozitive, dar riscurile sunt în creștere. Politicile fiscale și financiare prudente sunt esențiale pentru a proteja sustenabilitatea macroeconomică, în timp ce productivitatea redusă și reforma judiciară necesită eforturi imediate.
Încă două bănci acceptate în Programul „Livada Moldovei”
Producătorii horticoli participanți la Programul „Livada Moldovei” vor putea accesa credite în condiții preferențiale la încă două bănci, pe lângă cele cinci participante în program. Victoriabank și Moldova Agroindbank au fost acceptate printr-o decizie a Ministerului Finanțelor și directoratului liniei de credit al Băncii Europene de Investiții. Într-o conferință de presă, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a precizat că prin intermediul băncilor respective producătorii horticoli vor putea beneficia de linia de credit din partea Băncii Europene de Investiții. Este o linie de credit de 120 de milioane de euro.
Numărul locuințelor date în exploatare, în creștere față de anul trecut
În primele nouă luni ale anului, au fost date în exploatare peste 6500 de apartamente și case individuale de locuit, cu 58% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Biroul Național de Statistică informează că în mediul urban au fost date în exploatare aproape 6000 de locuințe. Solicitat de IPN, directorul companiei Cvartal Imobil, Victor Cornea, a comentat că tendința de creștere a numărului de case individuale sau apartamente date în exploatare în perioada ianuarie-septembrie se explică prin cererea ridicată. Situația politică din țară s-a stabilizat, iar oamenii au obținut mai multă siguranță față de investițiile făcute, a menționat Victor Cornea. De asemenea, spune directorul companiei, tot mai mulți vor să se mute din blocurile vechi în blocuri noi.
● SÂMBĂTĂ, 30 noiembrie
Un singur aeroport internațional în țară reprezintă un element de monopol, premier
Prezența unui singur aeroport internațional în Republica Moldova reprezintă un element de monopol, iar dezvoltarea unor noi aeroporturi internaționale va crea condiții de competitivitate în domeniu. De asemenea, va oferi pasagerilor posibilitatea de a alege și, ca rezultat, va determina diminuarea tarifelor la bilete și serviciile avia. Declarații în acest au fost făcute de premierul Ion Chicu, care a convocat o ședință pentru a examina oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în Republica Moldova. Premierul a precizat că decizia de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în Republica Moldova va fi luată doar după realizarea unui studiu de fezabilitate care va prezenta raționamentele economice. Totodată, prim-ministrul a solicitat formarea unui grup de lucru, condus de ministrul economiei, care va identifica căile de realizare a studiului de fezabilitate menționat.
Agricultura din Republica Moldova trebuie modernizată, premier
Agricultura din Republica Moldova trebuie modernizată. Modelul de vânzare a producției primare, direct de pe câmp, este depășit. Este necesară consolidarea lanțului procesare-consum. Declarația aparține premierului Ion Chicu, făcută în cadrul ceremoniei festive consacrate Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare. Potrivit lui Ion Chicu, producția autohtonă trebuie să se regăsească mai mult pe rafturile unităților de comerț din țară, să nu mai importăm atât de mult. Pentru asta este necesară modernizarea, tehnologizarea, subvenționarea întreprinderilor prelucrătoare, dar și politici fiscale stimulente pentru a crea valoare adăugată. Proiectul mai spune că trebuie identificate proiecte pentru a atrage tinerii în agricultură și pentru a dezvolta produse noi.